С чем не согласен «Укртелеком» (укр.)

1301
5

kabelПроект резолюції круглого столу
«Формування механізмів справедливої конкуренції на ринку доступу до кабельної каналізації електрозв’язку»

м. Київ, 15 липня 2009 р.
Учасники круглого столу,

ВИСЛОВЛЮЮЧИ своє занепокоєння майбутнім галузі зв’язку України,

ВИРАЖАЮЧИ стурбованість рішенням домінуючого оператора телекомунікацій України ВАТ «Укртелеком» щодо збільшення у кілька разів тарифів на використання кабельної каналізації електрозв’язку сторонніми операторами,

КОНСТАТУЮЧИ небезпечність зосередження стратегічно важливих для держави ресурсів кабельної каналізації електрозв’язку в рамках однієї компанії в обставинах відсутності регулювання тарифів та умов доступу до кабельної каналізації електрозв’язку з боку держави, особливо з огляду на очікувану приватизацію ВАТ «Укртелеком» та майбутній перехід ресурсів оператора у приватні руки,
ВІДЗНАЧАЮЧИ шкідливість в умовах фінансової та економічної кризи додаткового навантаження галузі телекомунікацій новими податками та зборами,

ПІДТРИМУЮЧИ зусилля регулятора – Національної комісії з питань регулювання зв’язку України – щодо затвердження та впровадження «Порядку використання кабельної каналізації електрозв’язку»

ПРОПОНУЮТЬ:

1. Визначити, що оптимальний шлях розвитку українських телекомунікацій – це шлях врахування позицій всіх учасників ринку, і тому прийняття домінуючим оператором в односторонньому порядку рішень, які кардинально змінюють правила гри на ринку телекомунікацій України, є неприйнятним.

2. Вважати, що підвищення тарифів на доступ та використання кабельної каналізації електрозв’язку у 6-8 разів не є обґрунтованим і призведе до істотних втрат конкурентних позицій операторів проводових телекомунікацій перед ВАТ «Укртелеком», який є одним з учасників цього ринку, причому найбільшим.

3. Для забезпечення інтересів держави на ринку телекомунікацій та розвитку цього ринку в умовах справедливої конкуренції сприяти процесу визнання монопольного становища ВАТ «Укртелеком» на загальнодержавному ринку доступу до кабельної мережі електрозв’язку та визначенню ринку доступу до кабельної мережі електрозв’язку України як такого, що потребує державного регулювання.

4. Вважати неприйнятним зменшення коефіцієнтів до тарифів для суб’єктів ринку державної форми власності з 0,35 до 0,2.

5. Вважати неприйнятним збільшення мінімального діаметру кабелю, який вказаний в тарифах за використання кабельної каналізації електрозв’яку, з 12 до 20 мм.

6. Звернути увагу повноважних представників державної влади на термінову необхідність перевірки законності введення «Укртелекомом» нових тарифів на користування кабельною каналізацією електрозв’язку при наявності чинних договорів з операторами телекомунікацій, а на час перевірки – введення мораторію на нові дискримінаційні тарифи «Укртелекому» на доступ та використання кабельної каналізації електрозв’язку, а також на необхідність розгляду Антимонопольним комітетом України відповідних дій «Укртелекому» з метою  надання їм оцінки щодо відповідності вимогам законодавства про захист економічної конкуренції, про що оргкомітету круглого столу направити відповідні листи з цією Резолюцією Голові Урядового комітету з питань економічної політики, Голові Державної адміністрації зв’язку, Голові Національної комісії з питань регулювання зв’язку України, Голові Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Голові Антимонопольного комітету України та Голові Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України.

7. Звернути увагу народних депутатів України на шкідливість в умовах фінансової та економічної кризи додаткового навантаження галузі телекомунікацій новими податками та зборами, зокрема щодо обкладання послуг доступу в Інтернет збором на розвиток театрального мистецтва та кінематографії в Україні, як це передбачено у законопроекті 4764 від 03.07.2009 р. «Про загальнодержавний збір на розвиток театрального мистецтва та кінематографії в Україні», про що оргкомітету круглого столу направити відповідні листи з цією Резолюцією до комітетів Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, з питань культури і духовності, з питань свободи слова та інформації, з питань бюджету, з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, з питань європейської інтеграції та з питань транспорту та зв’язку.

8. Сприяти якнайскорішому затвердженню, згідно нормативно встановленій процедурі, «Порядку використання кабельної каналізації електрозв’язку», прийнятого Рішенням НКРЗ від 9 квітня 2009 р., та розробці на базі цього документу за участю ІнАУ, УСПП, інших профільних організацій, фахівців телекомунікацій та наукових установ галузі зв’язку і затвердженню на загальнодержавному рівні Методики оцінки вартості використання кабельної каналізації електрозв’язку, обов’язкової до використання операторами всіх форм власності.

Автор — Вася Сетевой

Оставить комментарий

Комментарии | 5

Поиск