Репортаж з Lviv Outsourcing Forum

1127
1

В конференції взяло участь близько 80 осіб. З них власники і директори аутсорсингових компаній – 39 чоловік, фрілансери – 7 чоловік, представники наукових і громадських організацій – 9 чоловік.

Відкрив конференцію Ростислав Чайка, засновник Lviv Startup Club, який коротко розповів, що основна мета конференції – чесний і прозорий діалог аутсорсингових компаній між собою, обмін досвідом про пошук клієнтів, інформування про створення IT-кластеру, домовленості про спільні корисні проекти.

Олег Синютка, заступник міського голови зазначив, що сектор IT-послуг дуже важливий для міста Львова. І запропонував у разі виникнення проблем у розвитку бізнесу – навіть якщо це неприємності при зустрічі клієнтів на митниці чи в аеропорту – одразу звертатись з листом до нього або міського голови, або до Кластеру Бізнес Послуг для вирішення цих питань, пообіцявши усебічну підтримку.

Олег Синютка на Lviv Outsourcing Forum

Перший доповідач – Тарас Кицмей, директор SoftServe, розповів про тенденції світового аутсорсинга у світі. Зокрема учасники дізнались, що у зв’язку із кризою в 2009 році основною рушійною силою ринку була оптимізація і скорочення видатків. Разом з тим 4-тий квартал 2009 року продемонстрував найкращий ріст за останні 6 кварталів, завдяки чому ринку вдалось закінчити 2009 рік із незначним зростанням. Цікаво було послухати про старі і нові країни і території, де розвивається аутсорсинг. Декілька країн (Єгипет, Марокко) розвинули свої аутсорсингові послуги, декілька (Пн. Ірландія, Туреччина) щезли з аутсорсингової карти світу. Було представлено ґрунтовний аналіз по Гартнеру з прогнозом, що нас очікує у 2010 році. “Серед інших 10 технологічних трендів на 2010 рік – програми для мобільних пристроїв і соціальних мереж” – зазначив наприкінці Тарас Кицмей.

Тарас Кицмей, Lviv Outsourcing Forum

Другий доповідач – Олексій Скрипник, засновник і директор Елекс, розповів про позиціонування українських IT-компаній в світі. З виступу учасники дізнались про те, чим відрізняється ситуація з українськими IT-компаніями від ситуації в Індії та Росії. Також цікаво було послухати в чому ми програєм азіатським компаніям і в чому ми кращі за них. “Говорять, що українці можуть об’єднатись тільки тоді, коли над головою катастрофа, але сподіваюсь, що насправді це не так” – зазначив Олексій Скрипник і розповів про ініціативу створення IT-кластеру у Львові.

Олексій Скрипник, Lviv Outsourcing Forum

Після невеликого спілкування на кава-перерві розпочалась панельна дискусія на тему “Як притягувати нових клієнтів?”. У дискусії взяли участь Олексій Скрипник (директор Елекс), Дмитро Косарєв (співвласник N-iX), Михайло Лазор (директор EPAM-Львів) і Олександр Орєхов (Директор з питань технологічної політики компанії Microsoft Україна). Дмитро Косарєв розповів, що компанія N-ix спочатку спозиціонувала себе на Nordiс ринок. Основні маркетингові ходи для просування сервісів компанії – це особисті зустрічі і рекомендації від задоволених замовників. Михайло Лазор розповів, що EPAM спеціалізується на великих замовленях від великих клієнтів. І отримувати ці замовлення йому допомагають менеджери з продажу з великим Executive Network. Цікавою була дискусія про те, скільки варто платити сейлзам. Михайло висловив думку, що потрібно платити невелику ставку і бонус за результатами досягнення певних порогових результатів. Також при визначенні показників для менеджера з продажу важливим є тривалість циклу продажі. Оскільки є складні продукти і сервіси, для котрих цикл продажі може складати більше року. Олексій Скрипник зазначив, що працює підхід, коли великою є базова зарплата і є чіткі key performance indicators для оцінки бонусів сейлзів. Мала місце і невелика дискусія про дрес-код на різноманітних заходах.

Друга панельна дискусія була присвячена IT-ринку у Львові. Участь взяли Олексій Скрипник, Євген Глібовицький, Максим Іщенко і Володимир Воробей. Учасники обговорювали поточну ситуацію із ринком ІТ та створення Кластеру Бізнес-Послуг у Львові, серед переваг якого є практика передачі leads партнерам, створення бренду міста, покращення системи освіти та підготовки спеціалістів. Була проголошена ідея необхідності створення директорії львівських ІТ-компаній, їх ключових компетенцій та необхіднрості просування Кластеру Бізнес Послуг у Львові. З двома іншими цікавими ініціативами виступив Вадим Козяк. Перша – зібрати кошти і винагородити стипендіями викладачів вузів, котрі дійсно гарно вчать програмуванню студентів. І друга – спільно побудувати офісний центр, таким чином здешевивши в декілька разів вартість покупки чи оренди приміщень.

Володимир Воробей, Lviv Outsourcing Forum
Цікавим був виступ Руслана Савчишина з компанії MagneticOne, котрий розповів як компанія переходила з аутсорсингової на продуктову модель. Цікаво було дізнатись про бізнес як lifestyle в компанії Руслана Савчишина. А також про причини переходу MagneticOne на продуктову модель – відсутність швидких мультиплікаторів росту і обмеженість людських ресурсів у м. Тернопіль. “Робота на замовника нагадує мені греблю на галерах, ти завжди мусиш бути in time і in budget. Галера може бути навіть комфортною зі зручними сидіннями, але залишатиметься галерою. Ми вибрали інший шлях – коли працювати можна в своє задоволеня.” – зазначив Руслан Савчишин.

Наступна конференція Lviv Outsourcing Forum II буде присвячена проблемам росту аутсорсингової компанії і відбудеться 26 червня.

Автор — Ростислав Чайка

Оставить комментарий

Комментарии | 1

Поиск