Украинский проект «умного дома» получил $1 млн от фонда SMRK

11712
20

Украинский фонд SMRK, среди партнеров которого — CEO MacPaw Александр Косован и предприниматель Андрей Довженко, проинвестировал украинский hardware-стартап Ajax Systems, который занимается охранными системами и датчиками для «умного дома». Общий объем финансирования не раскрывается, но только первый транш составил $1 млн (за долю в компании, размер доли в фонде не называют). Это — первая инвестиция SMRK в украинский hardware-проект.

Инвесторы считают рынок интернета вещей очень перспективным направлением. «Уже в ближайшем будущем устройства для охраны и автоматизации дома статут все более популярными, а мы будем с недоумением смотреть на вещи в доме, которые еще не достаточно “умны”, чтобы выводить статус на экран Smart Watch, или которыми нельзя управлять со смартфона», — говорит Александр Косован.

ajax1

Часть R&D-команды проекта

Проект Ajax Systems основан в 2011 году, до этого команда занималась охранными системами, и, по словам Александра Конотопского, CEO Ajax Systems, бизнес был достаточно прибыльным. В какой-то момент команда отметила тренд, связанный с интернетом вещей и умными системами для дома, и решила развиваться в этом направлении.

ajax5

Презентация датчиков движения разработки Ajax

Сейчас идет закрытый бета-тест первой продукции стартапа — беспроводных сенсоров открытия окон и дверей, движения и т.д. Всего же планируется до 2016 года создать около 40 подобных устройств и объединить их в систему управления домом. Интересно, что почти все R&D и производство гаджетов происходит в Украине — завозят только печатные платы. Старт продаж устройств намечен на сентябрь этого года, а в 2016 году проект планирует выходить на рынки СНГ, Европы, США.

«Наша цель – сделать smart home доступным настолько, насколько сейчас доступны микроволновка или электрочайник», — отмечает CEO стартапа. Предполагается, что система будет стоить около $200-250.

Напомним, фонд SMRK размером $10 млн запустили основатель компании-разработчика ПО для техники Apple MacPaw Александр Косован и предприниматель Андрей Довженко. Фонд работает с осени прошлого года, концентрируется на финансировании seed- и preseed-раундов.

Оставить комментарий

Комментарии | 20

  • Оце файно.
    Аби лише то було не тупе копіювання китайських поробок на 433МГц (які звичайною аналоговою рацією на 5-10Ватт виводяться з ладу аж бігом).
    Щось розумніше, та не таке дешеве на вигляд.
    Бажано щоб підтримувалися також дротові датчики.

      • Як вже було вказано вище, звичайною рацією за 30$ на 10 Ватт створюється така кількість перешкод, що жоден датчик не виконає поставлене на нього завдання.
        Зловмисникам про це відомо, а більшості власників сигналізацій с бездоротовими датчиками — ні.

        • Эти парни первым проектом запускали как раз охранные системы, так что, думаю, должны были учесть этот момент. Но вообще интересно, надо бы уточнить у них)

        • Вы хорошо думаете про злоумышленников) У нас конечно много бедных людей с высшим техническим образованием, но они редко промышляют квартирными кражами.

          Но несмотря на малую вероятность этого хака, в нашей системе есть ряд технических решений, которые решают озвученную проблему. Это детектирование глушение, пинги раз в минуту, помехоустойчивое кодирование и еще ряд штук, о которых я тут не расскажу.

  • Більшість таких систем фокусують на вау функціях, керування технікою, охорона.
    От мені треба в першу чергу керування споживачами енергії, керування обігрівом(котли, бойлери), керування кондиціонерами. Сучасні рішення вирішують ці проблеми нивправдано складно.
    В сфері смарт охорони в Штатах просто шалена конкуренція і є велика кількість рішень. Є наприклад Nest, але він має лише одну функцію, а рішення яке б на рівні Nest вирішувало б більше функцій немає, точніше є багато спроб, але жодна не отримала суттєвої частик ринку.

    • Украинская Ecois.me делает что-то похожее на то, о чем вы пишете, если ничего не путаю.
      http://ain.ua/2015/05/19/581237

      • Лише моніторинг споживання енергії, керування споживачами здається немає.

      • Дякую, але це поки що забавка і вона не вирішує мого питання.
        Мені потрібне промислове рішення на DIN рейку, яке визначає наявність навантажєння і яким можна за алгоритмом чи відддалено керувати. Таких рішень насправді є багато, але ціна висока, а можливості примітивні і інтегрується воно фігово. Кожен виробник навіть якщо використовує промисловий стандарт додає своїх розширень і в результаті виходить завязка винятково на рішення виробника.
        Ну знаю я що зарядка телефона споживає 50 ват в місяць і що? Як її віддалено відрубати?

    • 1)А яке рішення проблеми керування обігрівом бачите ви?
      2)На мільярдних ринках завжди шалена конкуренція.
      3)Нест кращий кейс у світі. За них заплатили 3,2 ярди. Але навіть з їх девайсами багато питань. Сфера нова. Багато проблем треба вирішити.

      • Проблеми з «рішення проблеми керування обігрівом» немає. Проблема є інтеграцією це в систему. Кожна інсталяція унікальна. Інтеграції часто через одне місце і неповні. Кожна платформа своє царство з своїми плюсами і недоліками. Дикий Захід одним словом.
        Стосовно другого рішень на даному ринку ніколи не бракувало, термостатів було хоч греблю гати. Nest зайшов просто з іншої сторони і досяг суттєвого успіху, хоча з щ технічної сторони в них рішення неідеальне якщо глянути на відгуки на амазоні.

  • Зайшов на сайт. Української немає, ангельської теж. Російську навіть спелчекером не перевірили.
    Є 4 шматочка, а як вони будуть інтегруватися ні. Розумний будинок — це система, а не набір окремих компонентиків. Дизайн блочків класний, тільки навряд мене це зацікавить якщо не буде інтеграції з стандартними протоколами теж ні слова.

    • 1)На сайті ви бачите лише перші дівайси. Інтегрується вони в охоронні системи. Там є два модулі. Інсталятори знають як. Тобто те що ви бачите — частина охоронної системи. А рішення для енд юзера і блочки для аутомейшен будуть дещо пізніше.

      2)Протокол пропріетарний. Бо існуючі бездротові протоколи мають багато проблем. Тому інтеграція на рівні сенсори-інший хаб погано працюе. Бо в таком разі наші дівайси отримать усі хвороби wi-fi, z-wave, ble etc. Тому скоріш за все буде на рівні hub2hub через wi-fi. Хоча можливі й інші варіанти. Чекаємо WWDC. Можливо вони розкажуть нам, як інтегруватись)

      3)З мовами розберемося. Спелчекером скористуємось) Дякую.

  • Саня теперь бомби маркетингом, продукт идет в ногу со временем! крутяк!

  • Эт зря… Ну зато ребятам будет финансирование и может чего-то интересного изобретут 🙂

  • Прахфесура. Споживання ел енергії — «що зарядка телефона споживає 50 ват в місяць».
    «в нашей системе есть ряд технических решений, которые решают озвученную проблему. Это детектирование глушение, пинги раз в минуту, помехоустойчивое кодирование и еще ряд штук, о которых я тут не расскажу.» — що можна зробити проти нормального джаммера — збільшити потужність на порядок і змінити частотний діапазон. А це вже серйозна функціональна надлишковість, що тягне за собою відповідно серйозні апаратні затрати. Чи ваші радіоканали широкоспектральні CDMA?
    Безумовно лише ви вилікуєте усі хвороби усіх протоколів — «усі хвороби wi-fi, z-wave, ble etc», «Протокол пропріетарний. Бо існуючі бездротові протоколи мають багато проблем.»

    З мовами ви уже розібрались — вєлікій і могучій член нашего ВРАГА — форевер. І без варіантів. Більше мізки не дозволяють. Вони ж не гумові.

Поиск