Як українець переїхав до США і заснував Data Science компанію з офісами у Вашингтоні та Львові

13992
5

Андрій Цінцірук приїхав до Америки у віці 17 років — на навчання. Спочатку він навчався у семінарії, але захопився IT і вирішив пов’язати з ним свою кар’єру. Разом з другом вони заснували консалтингову компанію Innovizo, яка на сьогодні є помітним гравцем у сфері Data Science і Data Analytics на Східному узбережжі. Але про своє коріння Андрій не забуває. Innovizo є партнером інкубатору 1776 у Вашингтоні, де Цінцірук активно лобіює інтереси українських стартапів. Завдяки йому минулого листопада в Києві відбувся перший Demo Day американського інкубатора. А ще Андрій розвиває освітні ініціативи у Львові, де відкриває офіс Innovizo.

Ми поговорили з Андрієм про його компанію, про те, як створити і розвивати бізнес у США, а також про можливості для українських стартапів, які хочуть вийти на американський ринок.

Як ви потрапили до США?

Я народився на Західній Україні в місті Броди, виріс на Львівщині. У 2000 році я поїхав навчатися в католицький коледж St.Basil College в місті Стемфорд Конектикут, неподалік від міста Нью-Йорк. Моє навчання оплачувала фондація цього коледжу — я отримував стипендію $30 000 на рік, яка покривала навчання і гуртожиток.

Сьогодні цієї програми вже не існує. Зараз, озираючись назад, я розумію, як мені пощастило.

Коли я приїхав до Нью-Йорка, все, що у мене було — $350 в одній кишені, валіза з книжками для навчання і лист про те, що мене прийняли в коледж. Я вийшов з аеропорту, сів на потяг і поїхав до коледжу. Перший час було важко — я не розумів, як тут все працює. Не вмів користуватися пральнею і всі білі сорочки собі одразу зробив синіми. Але у мене був добрий сусід по кімнаті, який мені допоміг пристосовуватися.

З чого починалася ваша кар’єра?

У Стемфорді я чотири роки вивчав філософію і теологію на бакалавраті, а потім переїхав до Бостону, де навчався вже на магістратурі по програмі «Міжнародний бізнес та комерція».

Щоб оплатити навчання і проживання, паралельно працював на декількох роботах, включаючи 20 годин на тиждень асистентом та IT-консультантом дослідницького центру при університеті. Це був мій перший крок у IT. У дослідницькому центрі я займався розробкою GIS та data visualisation проектів — тоді мене і зацікавили технології.

У 2009 році, коли мені було 27 років, я переїхав з Бостону у Вашингтон, де почав працювати з U.S.-Ukraine Business Council, Українсько-американською торговельною палатою. Я розробляв стратегії виходу на американський ринок для IT-компаній.

Пізніше я перейшов на роботу в приватну компанію, де працював з компаніям з Індії, Китаю, Польщі — ми допомагали їм виходити на ринок Америки. Тоді побачили, що є попит на data science і є ринок. Я поділився ідеєю з другом та колегою Гері Ліпськи — у нас на двох понад 10 років досвіду у бізнес- та технологічному консалтингу, Data Science.

Ми вирішили об’єднати зусилля і створити нову фірму. Так ми заснували компанію Innovizo, яка займається консалтингом для IT-бізнесу в області Data Science та розробці програмного забезпечення.

Які саме послуги ви надаєте? Хто ваші клієнти?

Innovizo — сервісна IT-компанія. Ми працюємо з малим та середнім бізнесом, а також допомагаємо стартапам на стадії підняття інвестицій — будуємо для них команди, які забезпечують розробку ПО та аналітику даних. Наприклад, стартап піднімає $750 000 посівних, у нього назбиралися вже терабайти даних, і він не знає, що з ними робити. Можна винайняти аналітика даних, але такий data science спеціаліст коштуватиме дуже дорого — більш ніж $100 000-$120 000 у Вашингтоні. Стартапи просто не можуть собі це дозволити. До того ж експертиза в Data science може бути не потрібна увесь час.

Під час візиту до України

Під час візиту до України

У цьому наша пропозиція: наші спеціалісти на підхваті (data science expertise on demand) — вони можуть працювати над окремими проектами на три місяці, і стартапу не потрібно винаймати співробітника на цілий рік. І ми не тільки виконуємо аналітику для них — ми створюємо data-стратегію.

З чого починали, чи залучали інвесторів? Яке змінювалися бюджети проектів, з якими працюєте?

Інвесторів не залучали. В США започаткувати компанію недорого — заплати $200 за реєстрацію, орендуй місця у коворкінгу. На це кофаундерам потрібно вкласти по $10-20 000, щоб почати. Ми інвестували невеликі суми з власних коштів, а потім реінвестували з прибутків у розвиток. Найважче не залучити кошти, а знайти клієнтів, переконати їх в тому, що ви дасте будете їм корисними, доведете проекти до кінця, вчасно і т.д. Тут дуже важливо мати довіру. У нас с Гері був дуже гарний професіональний нетворкінг, тому для нас було не так важко зайти на цей ринок.

З кофаундером Гері Ліпськи

Починали з пари клієнтів і маленьких проектів по data visualisation, data cleaning, data mining. Спершу було важко, доводилося жертвувати своїми зарплатами, але ми швидко розвивалися.  Ми працюємо на місцевому ринку: Вашингтон, Нью-Йорк, Бостон. Нам довіряють проекти з бюджетами до $200 000, інколи й більше — проекти на $5000 для нас деколи вже замалі.

На рік у нас 7-8 проектів, які можуть займати від декількох місяців до року. Наприклад, для однієї компанії енергетичного сектору ми розробляємо рішення для аналітики даних, включаючи архітектуру даних, і маємо контракт на рік. Думаю, вони продовжать з нами співпрацювати і по закінченню контракту. Ми працюємо з IT-компаніями з різних секторів. Зараз у нас є проекти в галузі машинного навчання в сфері IoT, медицини, енергетики і т.д.

Скільки людей в команді? Чи є серед них українці?

Ми — маленька компанія, загалом в команді працює 12 людей. Але коли ми дістаємо новий проект, ми залучаємо контрактників. Це люди, які співпрацюють з нами частково і віддалено. Переважно працюємо з українцями — у нас приблизно 25 розробників, яких ми постійно залучаємо. Також в Україні є декілька наших людей на фултаймі. А ще ми співпрацюємо з українськими IT-компаніями: Perfectial  у Львові і Videal у Харкові.

Ми не будуємо велику команду, як аутсорсери, які по суті є просто фабриками інженерів. Ми хочемо створити глибоку експертизу у Data Science. Бути маленькою командою з великою цінністю.

У американців є такий підхід до бізнесу, який називається «3R»: recruit, retain and reward top talent (винаймай, утримуй та винагороджуй таланти). Це наша філософія.

Для IT-компаній люди — найцінніше. Тому вони готові надати їм найкращі умови, щоб вони самореалізувалися, росли разом як команда та не пішли до конкурентів. Ми інвестуємо час та ресурси у те, щоб навчати нашу команду, постійно розвивати їхні скіли.

Взагалі Innovizo дуже українська компанія. Наш СТО Вадим, який раніше працював у Yahoo розробником програмного забезпечення, а сьогодні отримує PhD за Data Science, народився в Україні, але виріс тут. Гері теж має українське коріння. Невдовзі ми відкриємо офіс в Україні, скоріше за все у Львові (там у нас вже є невеличка постійна команда, яка працює в коворкінгу).

Ми хочемо працювати з українцями не тільки на аутсорсингу — ми хочем, щоб тут у нас був власний Data Science-офіс.

Зараз ми працюємо над реєстрацією компанії в Україні.

То ви будете частіше бувати в Україні? Повернутися не плануєте?

Я не планую повертатися в Україну. Я одружений, моя дружина американка і у нас є маленький син. Але я хочу, щоб він вивчав українську мову і їздив до України.

З дружиною

З дружиною

До речі, ми плануємо зробити літню школу по Data Science в Україні. Зараз спілкуємось з Львівською бізнес-школою та Українським католицьким університетом (УКУ), а саме з паном Ярославом Притулою. Останнього разу, коли я був в Україні, я давав лекцію в УКУ про підприємництво і стартапи, і мені дуже сподобалось, як у них підходять до розробки навчальної програми. Вони дивляться на найкращі практики в американських університетах, таких як Стенфорд чи Пенсильванський університет, і втілюють у себе.

Підтримуєте зв’язок з українською діаспорою у США? Наскільки вона активна, чи є якісь проекти для підтримки українців, які хочуть заснувати бізнес у Америці?

Мене завжди цікавило життя української діаспори, я намагався приймати активну участь в її проектах. Наприклад, допоміг організувати перший обмін студентами між школою міста Арлінгтон та івано-франківськими школами. Це було для мене хобі. Тоді я зацікавився, що можна зробити для України саме в IT-секторі — як сконектити українські стартапи та компанії з американськими інвесторами.

З українською делегацією іноваторів Open Word Program у Вашингтоні

З українською делегацією іноваторів Open Word Program у Вашингтоні

В українській діаспорі спеціальних організацій немає, як, наприклад, в ізраїльській діаспорі — у них тут 5-6 різних IT-асоціацій. Наші ж більш підтримують культурні та історичні програми, але по IT офіційно нічого немає.

Але напрацювання з IT все ж є. Я є членом української діаспори у Вашингтоні, у нас є окремі IT-проекти. Цієї осені ми хочемо зробити конференцію для IT-бізнесменів з України — привезти стартапи та маленькі компанії, які хочуть виходити на американський ринок, залучати тут інвесторів, партнерів або клієнтів. Ми маємо підтримку від української діаспори в Нью-Йорку і хочемо також залучити американський бізнес.

Innovizo тісно співпрацює з вашингтонським інкубатором 1776. Розкажіть, чим привабливий цей інкубатор. Чи є шанс у українських стартапів до нього потрапити?

Окремо зі стартапами моя компанія співпрацює в рамках вашингтонського інкубатору 1776. Я дуже хочу, щоб до нього потрапляли українські стартапи. Цей інкубатор об’єднує понад 400 компаній, більшість з яких працює в жорстко зарегульованих державою сферах: охорона здоров’я, енергетика, розумне місто, освітні технології і тд. Інкубатор знаходиться неподалік від Білого дому в самому серці Вашнгтону, також має кампуси в Арлінгтоні, Сан-Франциско і віднедавна в Дубаї. Особисто я є там ментором по міжнародним програмам.

Це глобальний інкубатор. Щороку він організовує Challenge Cup у різних частинах світу — в Польщі, в Берліні — понад 45 містах. А Україну донедавна якось обминали. Потім через програму Open World (програма бібліотеки конгресу, яка возить до США делегації молодих українських лідерів у різних галузях економіки для обміну досвідом з американськими колегами) я познайомився з очільницею UAngels Регіною Махотіною — вона саме приїхала у Вашингтон в рамках програми, присвяченій IT та інноваціям.

Регіна розповіла мені про українське стартап-комьюніті і ми разом вирішили зробити захід 1776 в Україні. Я переконав директора інкубатора Евана зробити Challenge Cup в Києві, і в листопаді минулого року цей захід відбувся. В ньому прийняли участь понад 12 українських стартапів.

Я був дуже вражений якістю українських стартапів, тим, наскільки розвинулася екосистема у порівнянні з тим, що було 8-10 років тому, коли я приїздив і спілкувався з малими IT-підприємцями.

Тоді вони орієнтувалися на внутрішній ринок, а тепер хочуть бути глобальними і виходити на міжнародний ринок.

Переможцями Challenge Cup в Києві стали три компанії — Capitan, Energy Layer та Ecoisme. Вони представляли Україну на фінальному змаганні в Тель-Авіві, після чого Ecoisme брала участь у фіналі в Вашингтоні. На жаль, переможцями у фіналі вони не стали, але в наступному році мають таку можливість.

11235275_1072219042797238_5580016544743533289_n

Як би там не було, дуже приємно було побачити українську команду на цьому змаганні. Діаспора Вашингтону вболівала за українських інноваторів, багато людей дізналися про український IT-ринок та потенційні можливості для співпраці.

Оставить комментарий

Комментарии | 5

Поиск