8 ключових досягнень Асоціації «Інформаційні технології України» за 2016

11013

2016 року експортно-орієнтована ІТ-індустрія України зайняла третє місце за вкладом в ВВП країни, принісши $2,6 млрд експорту. За минулий рік вузи та освітні курси випустили біля 13 тисяч нових ІТ-спеціалістів, які поповнили ряди тих 100 тисяч розробників, які вже працюють в галузі. Індустрія має всі можливості для зростання в 2 рази до 2020 року, але для цього необхідна виважена взаємодія всіх учасників в екосистемі «бізнес-влада-суспільство». Асоціація «ІТ України», яка об’єднує більше 50 експортних ІТ-компаній, є тим драйвером, який допомагає створювати в Україні інноваційну економіку. Наше основне завдання — стратегічний розвиток ІТ індустрії України.

Топ-8 досягнень Асоціації у співпраці із учасниками індустрії та органами влади в 2016 році

1. Експортні ІТ-компанії продовжують співпрацювати з ІТ-спеціалістами на контрактній основі

Основою бізнесу високих технологій є талант розробників. У країнах, де ІТ розвивається найшвидшими темпами, діють спеціально створені сприятливі умови для такого виду бізнесу.

Україна знаходиться в агресивному конкурентному середовищі — Польща та Румунія випереджають нас за темпами зростання ІТ-ринку, тому формат співпраці ІТ-компаній та СПД-контракторів дозволяє утримати конкурентоздатність на світовому ринку, зберігаючи баланс цінової пропозиції для клієнтів та винагороди для розробників.

2. Спрощено вимоги до документообігу при роботі із іноземними замовниками ІТ-послуг

Для покращення умов експорту Україна має відповідати сучасним світовим стандартам документообігу. Розмови про необхідність скасування вимог із оформлення актів виконаних робіт при експорті послуг, та про інші документальні спрощення велись кілька років. Завдяки активній позиції Асоціації у співпраці із владою, учасниками ІТ-ринку і інших дотичних до проблематики ринків, в 2016 році вдалось значно полегшити діяльність компаній, що працюють із іноземними замовниками. Закон №4496 наблизив українське законодавство до сучасних світових стандартів та значно полегшив документальне супроводження процесу експорту послуг.

3. Розпочато промо української ІТ-індустрії за кордоном

Конкурентне середовище на світовому ІТ-ринку за таланти зростає. Щоб Україна не залишалась terra inkognito на світовій ІТ-мапі, Асоціація у співпраці із Export Promotion Office, дорадчим органом Міністерства економічного розвитку та торгівлі, створили промо-відео української ІТ-галузі — Ukraine Open for IT.
Це відео використовується під час іноземних делегацій, торгових місій та на міжнародних форумах, організованих Export Promotion Office та експортною ІТ-індустрією та наглядно демонструє що Україна — перспективний центр розробки програмного забезпечення.

4. Завдяки галузевим подіям Асоціації укріплено позитивний імідж експортної ІТ-індустрії

Протягом 2016 року Асоціація організувала 5 великих подій, які стали знаковими для експортної ІТ-індустрії. Події відбувались за різними напрямкам роботи Асоціації.

  • Взаємодія бізнесу та влади Ukrainian Otsoursing Forum (Київ).
  • Перша трендова конференція IT Spring (Дніпро).
  • Освіта: Четверта міжнародна освітня конференція «Синергія: ІТ-бізнес та освіта».
  • Фінансово-економічна конференція для ІТ-компаній FEATIT: Finance, Economy, Analytics of Software Business.
  • Фінансово-правова конференція для софтверної галузі Law&Finance Debugging 2016.

5. Експортна ІТ-індустрія отримала реальну підтримку уряду у ряді важливих документів

Асоціація, як представник інтересів найбільшої кількості експортних ІТ-компаній в Україні, в 2016 році внесла свої пропозиції до нормативних документів.

У «Плані заходів з розвитку індустрії програмної продукції на 2016 рік» та проекті «Плану заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції на 2017 рік» внесено пропозиції для кращого розвитку ІТ галузі в Україні, зокрема:

  • про супроводження вже прийнятого закону 4496;
  • продовження реформ освіти і збільшення обсягу державного замовлення по ІТ спеціальностям;
  • про необхідність розробки законопроекту щодо змін у Кримінально Процесуальному Кодексі щодо використання копій даних у суді та унеможливлення вилучення серверів;
  • спрощення видачі дозволів на роботу іноземців — для обміну досвідом зі світом;
  • створення законопроекту для спрощення видачі ліцензій на валютні рахунки за кордоном.

У проекті Цифрового Порядку Денного з’явився розділ «Експортне лідерство ІТ-галузі» стосовно важливості і необхідності розвитку експортної частини як невід’ємної частини розвитку України.

Ці зміни вже сьогодні створюють сприятливе нормативно-правове підґрунтя для розвитку ІТ галузі в Україні.

6. Створили платформу для взаємодії бізнесу та силових органів

Після серії скандальних обшуків та непорозумінь в 2015 році виникла потреба діалогу між представниками влади, силових органів та бізнесу. 2016 рік став роком таких комунікації.

Проведено ряд робочих зустрічей з представниками ДФС та круглий стіл «ІТ та правоохоронці: час співпраці чи тимчасова пауза». За результатами 2016 року можемо констатувати – комунікація пройшла вдало і кількість обшуків та втручань в роботу компаній значно зменшилась у порівнянні з 2015 роком.

7. ІТ-освіта в Україні отримала нові поштовхи для розвитку

ІТ-індустрія базується на таланті спеціалістів. В галузі на сьогодні працює 100 тисяч розробників, щороку вузи і освітні заклади готують біля 13 тисяч нових спеціалістів, — не зважаючи на це, попит на них зростає. Один із пріоритетних напрямків діяльності Асоціації — підвищенням якості ІТ-освіти, в 2016 році завдяки її зусиллям:

  • На 15% збільшено обсяг державного замовлення у ВНЗ за ІТ спеціальностями. Це в перспективі 3-4 років допоможе значно збільшити кількість ІТ-спеціалістів в галузі і задовольнити попит на створення ІТ-рішень українськими талановитими інженерами.
  • З 2016 року програмування у загальноосвітніх школах викладають з 8 класу. Це формує в старшокласників розуміння основ програмування і дозволяє їм розпізнати в собі схильність до технічних спеціальностей. Нова шкільна програма передбачає вивчення школярами у 8 класі програмування в обсязі, достатньому для створення нескладних програм з візуальним інтерфейсом. Учнів 9-тих класів навчатимуть основам програмування графіки.
  • Біля 1000 школярів відвідали профорієнтаційні зустрічі із ІТ-спеціальностей. Це сформувало у школярів враження, що ІТ — це високоперспективна сфера, де кожен зможе знайти себе та реалізувати свої власні здібності. Кращі працівники ІТ-компаній відвідували школи і розповідали про те, що таке ІТ у своїй суті, які існують напрямки в галузі, і що необхідно для того, аби стати висококласним фахівцем.
  • Запустили ексклюзивний проект chooseit.org.ua — каталог ІТ-кафедр для абітурієнтів. Це дало можливість майбутнім студентам швидко і ефективно зробити вибір вузу та спеціальності. chooseit.org.ua — це ексклюзивна інформаційна база про всі можливі ІТ-спеціальності всіх вузів України.

8. Створено Дніпровський ІТ кластер як центрально-український осередок ІТ-індустрії України

Об’єднання ІТ-компаній в регіоні — це перший крок до покращення умов для ведення ІТ бізнесу. Надання централізованої державної та юридичної підтримки, збільшення кількості кваліфікованих ІТ спеціалістів в місті, створення сприятливого інвестиційного середовище — першочергові завдання новоствореного ІТ-кластеру в Дніпрі.


Таким чином, об’єднання компаній, які входять до складу Асоціації, продовжує системно покращувати умови для ведення ІТ-бізнесу в Україні, а ІТ-індустрія статає помітною галуззю в структурі економіки України.

На 2017 рік перед Асоціацією постають нові завдання та виклики, зокрема: розробка законпроекту щодо змін у КПК стосовно використання копій данних у суді та унеможливлення вилучення серверів; збільшення державного замовленню на ІТ-спеціальності та просування Української ІТ галузі на світовому ринку.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск