Як українцям правильно сплачувати податки з іноземних інвестицій в Україні

12887
14

Любомир Остапів, колишній фінансовий директор Сoppertino, партнер iPlan.ua и засновник «Сімейного бюджету» раніше розказував читачам AIN.UA, як отримати ліцензію НБУ для інвестування за кордон. У новій статті Любомир розповідає, як правильно вказувати доходи від інвестування за кордоном у декларації, спираючись на офіційне роз'яснення податкової. 

За 2017 рік було видано близько 400 електронних ліцензій НБУ на суму ймовірно близько $9 млн легально проінвестовано, власники задались питанням: а як власне декларувати свої доходи? Що саме вважається інвестиційним прибутком, і як його підрахувати?

Я зробив індивідуальний запит на податкову, шукаючи відповіді. Ділюся з інвесторами висновками та основними податковими стратегіями. В запиті були перераховані питання:

  1. Чи методика розрахунку інвестиційного прибутку (збитку) згідно статті 170.2.2 для іноземних цінних паперів така ж як для внутрішніх цінних паперів?
  2. Яким чином відбувається перерахунок з іноземної валюти на українську гривню? Чи застосовується норма 164.4 щодо курсу НБУ на дату отримання доходів для розрахунку інвестиційного прибутку (збитку) щодо іноземних цінних паперів?

  3. Потрібно заповнювати Додаток Ф1 Декларації про майновий стан та доходи щодо інвестиційного прибутку від іноземних цінних паперів по кожному цінному паперу чи загальним підсумком по видам інвестиційних активів?

  4. Які документальні вимоги до звіту іноземного торговця та підтвердження витрат на придбання на купівлю — продаж іноземних цінних паперів? Чи потрібно такий звіт надавати разом із Декларацією про майновий стан та доходи?

  5. Якщо при виплаті дивідендів по іноземним цінним паперам торговцем в США вже утримано податок на прибуток згідно Договору про уникнення подвійного оподаткування, то чи застосовується стаття ПКУ 170.11.2 (Податкового кодексу — ред.)? Які законодавчо затверджені вимоги до підтверджуючих документів щодо такого утримання, окрім вказаних у статті 13.5 ПКУ?

На запит отримав таку відповідь від податкової.

Довідка: Податкову декларацію потрібно подати до 1 травня 2018 року. Ставка податку для цього типу доходів становіть 18% ПДФО + 1,5% військовий збір. Методику розрахунку інвестиційного прибутку визначено у пункті 170.2.2 ПКУ. Розглянемо кілька податкових стратегій.

«Все просто»

Ви купуєте ETF із стратегію accumulating, тобто всі дивіденди реінвестуються. Наприклад, SWDA. Це ваш пенсійний фонд чи, можливо, фонд освіти дітей. Відповідно, найближчі 15-20 років ви тільки регулярно докуповуєте фонди, нічого не продаючи. Податкових зобов’язань зараз немає, розберетесь із податками в 2033-2038 роках.

«Дивідендна»

Ви купили ETF із distributing стратегію, наприклад SEML. Час від часу отримуєте виплати, і вже отримали одну таку в 2017 році у розмір $1000 і відповідно ви маєте показати їх в декларації по курсу НБУ на день отримання грошей і заплатити з суми в грн 19,5%.

Судячи із порядку заповнення декларації, я би поставив ці суми в рядок «Доходи, отримані із іноземних джерел». Окрім того, з цієї суми американці за Tax treaty US-Ukraine вже утримали 15% податку, якщо ви інвестуєте через американський ETF. Теоретично, згідно з ПКУ ви маєте доплатити тільки 18%+1,5%-15% = 4,5%. Однак сувора реальність така, що податкова США вам видасть електронну довідку по сплачений податок. Як її апостилювати в консульства України в США?? Ми будемо і далі шукати цю геніальну людину, яку зуміла таке зробити і захоче поділитись із читачами «Сімейного бюджету» досвідом.

Якщо ірландський ETF, то з Україною у них 15% по Tax Treaty. Однак, якщо той ірландський ETF має американські активи, то вийде, що вам вигідніше напряму купувати американський.

«Купи-продай»

У жовтні ви по 100 шт акцій Apple ціною $159/шт і 100 шт акцій Google по $988/шт. Далі зайнялись чи то інвестиціями чи то спекуляціями чи то трейдингом і вирішили продати їх 28 грудня. AAPl продали по $178, GOOG — по $1014 за штуку.

Брокерські комісії склали $20. Ваш інвестиційний прибуток = 100*($178-$159) + 100*($1014-$988) – $20 = $4480. Курс взяли на дату продажу, отже, на 28 грудня ваш інвестиційний прибуток склав 125 209,28 гривень. Його потрібно вписати у Додаток 1 Декларації, зверніть увагу, що по кожному цінному паперу — окремо. Як вмістити в декларацію багато акцій та фондів, я не знаю, мабуть, самому додавати рядки в Excel:). Податок в грн складе 125 209,28 * (18+1,5%) = 24 415,81, його потрібно сплатити по результатам декларування до 1 серпня цього року.

Мої висновки: Дивідендна стратегія виглядає неадекватною по розміру податків. Пересічні інвестори в довгостроковому періоді нездатні за допомогою «купи-продай» бути значно краще ринку, до того ж не дуже хочеться вчити ДФС, як їм приймати і перевіряти ці доходи.

Виглядає, що поки все проясниться з позицією податкової і практичним декларуванням інвестиційних доходів, найбезпечніше використовувати довгострокову стратегію «Все просто».

Автор: Любомир Остапів, фінансовий консультант, партнер iPlan.ua і засновник «Сімейного бюджету»

Оставить комментарий

Комментарии | 14

  • що якщо рахунок у брокера спільний (дружина + чоловік)
    як бути в такій ситуації ?
    обом платити?

  • Подскажите пожалуйста, если регистрируешь фирму с небольшим уставным капиталом, например, в Лондоне. Фирма работает, прибыль капает, но не заводится в Украину. Есть ли в этом случае какие-то обязательства, или подводные камни. В частности при инвестировании в капитал фирмы. Спасибо

    • Фірма має платити податки згідно законодавста UK

      Якщо ви отримуєте звідти зп чи дивіденди, та є податковим резидентом України, то маєте раз в рік подати декларацію і заплатити 18%+1.5%. Інша справа, що ДФС не має змогу поки що взнати про ваші іноземні доходи, то декларування на вашій совісті.

      • 5% ПДФО з дивідендів якщо сплачений податок на прибуток
        9% (половина діючої ставки ПДФО) якщо іноземна компанія не сплачувала податок на прибуток.

        167.5.2. 5 відсотків — для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами — платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування);

        167.5.4. у половинному розмірі ставки, встановленої у пункті 167.1 цієї статті — для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

  • Телеграм канал Податки фізичних осіб українців
    https://t.me/UAtaxesYou
    Все про податки фізичних осіб, податкових резидентів України.
    Законодавство.
    Новини від ДФС та плани уряду.

  • Подскажите, а как быть если, допустим, на брокера за границу переведена сумма (например, 10000 дол). А потом через несколько дней swift переводом переведено обратно в Украину, например, 8000 дол. Без осуществления торговых операций. Будет ли обратный перевод считаться доходом (по логике нет, но мало ли :))? Какими документами можно подтвердить, что это не доход?

  • Любомир, подскажите, пожалуйста, оказываете ли вы консультации в личном порядке и, если да, то как можно с вами связаться?

  • Здравствуйте, Любомир! С удовольствием прочитал ваш материал, однако есть несколько неточностей:

    >Теоретично, згідно з ПКУ ви маєте доплатити тільки 18% 1,5%-15% = 4,5%
    Доходы с дивидендов физ лиц составляют половину от обычных согласно ст. 167.5.4 налогового кодекса. , т.е. 9% 1.5% военный сбор.

    >У жовтні ви по 100 шт акцій Apple ціною $159/шт і 100 шт акцій Google по $988/шт. Далі зайнялись чи то інвестиціями чи то спекуляціями чи то трейдингом і вирішили продати їх 28 грудня. AAPl продали по $178, GOOG – по $1014 за штуку.

    Следует также сказать, что операции по покупке одних и тех же типов ценных бумаг в «окне» 30 дней в обе стороны не учитываются в подсчете налогооблагаемой прибыли.

    По мотивам вашей статьи решил сделать собственное исследование данного вопроса, что привело к появлению к моей первой статье https://andriizarubin.com/investments/where-to-invest-money-for-ukrainians/

    Еще много интересного грядет в 2019м году, надеюсь вы будете продолжать писать на эти темы!

  • 06.04.2019
    Є певні нюанси щодо курсових різниць, інформація в статті їх не розкриває.
    Рекомендовано подивитися відео і табличку під ним
    https://youtu.be/GeI94w-VArU

Поиск