Що таке Horizon 2020 та як отримати грант у 50 000 євро для розвитку свого проекту

4839

Керівник проектів та програм Kyiv IT Cluster та експерт з оцінки заявок Horizon 2020 Ігор Архипенко розповідає, що таке Horizon 2020, чим корисна програма і як правильно подати заявку для отримання гранту. В 2018 році є ще етап прийняття заявок до 7 листопада, тому тим, хто шукає інвестиції, варто ознайомитись з можливістю отримання гранту. 

Що таке Horizon 2020?

«Горизонт 2020» – це найбільша рамкова програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом близько 80 мільярдів євро, розрахована на 2014 – 2020 роки.

Що необхідно?

Для подачі необхідно зареєструвати в системі компанію та з профілю компанії пройти процедуру подачі заявки. В самій заявці потрібно відповісти на 10 сторінках на такі загальні питання:

  • Проблема;
  • Рішення;
  • Соціальний та економічний вплив рішення;
  • Бізнес-модель;
  • План виходу на ринок;
  • Фінансування проекту (поки 0 чи лише самі фаундери — теж підходить);
  • Питання інтелектуальної власності та юридичні аспекти;
  • Реалізація, що зроблено, що буде зроблено;
  • Робочий план — куди і як будуть витрачені кошти, які очікувані результати та етапи в разі отримання коштів;
  • Команда та партнери. Досягнення команди, меморандуми чи листи від зацікавлених клієнтів.

Варто поставитися до кожного питання уважно, адже оцінка експертами йде не за загальне враження проектом, а по кожному питанню окремо. Тому просто взяти готовий текст на 10 сторінок і просто відправити не спрацює, навіть якщо проект гарний — він може не пройти. В той же час не є проблемою, якщо у вас якесь з питань взагалі ще не опрацьоване в проекті, головне розказати, на якому етапі є і що планується реалізувати в кожному конкретному пункті.

Що буде, якщо 10 сторінок не набереться, але продукт буде повністю описаний якісно?

Немає жодних вимог зробити саме 10 сторінок опису, це може бути і 6 і 8, проте не може бути більше 10.

Але чомусь тут виникає проблема, і є декілька тому причин:

  1. Люди й самі не знають, що вони роблять, тому і не уявляють, що можна написати на 10 сторінок. Проте все ж якщо ви знаєте свій проект, нічого вигадувати не потрібно — варто змістовно відповісти на питання.
  2. Все потрібно писати англійською. На мій погляд не проблема, адже, по-перше, все можливо написати українською і замовити професійний переклад в агенції. Так ви вирішуєте декілька питань за один раз: розкриваєте свій проект та маєте його опис англійською, який можна подати на будь-які інші програми. Коштуватиме це проблизно 2000 грн.
  3. Юридичне питання. Потрібна компанія для отримання гранту. 
  4. Переходячи на сайт Horizon 2020 люди губляться в тому різномаїтті програм та відкритих конкурсів, у кожної свої вимоги свій опис і не зрозуміло, куди ж саме потрібно подавати заявку. Крім того, попередньо умовою участі було наявність щонайменше двох партнерів з європейських країн (країни-члени ЄС або країни-асоційовані члени програми «Горизонт 2020»). Проте в новій програмі SME Instrument 2018-2020 такої вимоги немає, і стартап може самостійно подавати свій проект, просто скориставшись загальною формою подачі SME Instrument. Програма, що підходить майже кожному проекту для валідації його ідеї чи продукту, це SME instrument phase 1.

Упередження

Існує думка, що опис проекту має бути ледь не академічним, що насправді не відповідає дійсності. Як експерт з оцінки проектів «Горизонт 2020», можу запевнити, що 60% заявок навіть оформлені не по правилам і написані простим описом. Проте все ж аби у вас все вийшло, варто приділити достатньо часу та зробити все правильно.

Це грантова програма і жодних корпоративних прав не потрібно віддавати. Крім того, отримавши фінансування в 50 000 евро на першому етапі та вдало презентувавши звіт, є можливість участі в наступному етапі і отримати фінансування понад 1 млн євро. Другий етап є дещо складнішим, з результатами перевірки гіпотези під час першого етапу, повноцінним бізнес-планом, аналізом ринку, детальним описом всіх запланованих робіт, кошторисами та умовами залучення третіх сторін для реалізації планів проекту. На цьому етапі можливо знадобиться залучення фахівця з написання заявки, проте перший етап цілком можливо реалізувати самостійно.

Цього літа відвідав зустріч експертів з оцінки проектів «Горизонт 2020» та маю певну цікаву статистику по програмі:

  • за 4 роки подано 47 000 заяв;
  • 3200 профінансованих проектів;
  • 57% профінансованих проектів — компанії з кількістю співробітників менше 10;
  • 51% профінансованих проектів — стартапи молодше 6 років. З кожним роком кількість стартапів стабільно зростає, що свідчить про ріст малого та середнього бізнесу;
  • В топ-10 профінансованих секторів входить: MedTech, CleanTech, Energy, Analytics, Transportation, Semiconductors, Robotics, Security, IoT, Agritech.

Як видно на фото, Україна не є в лідерах у кількості профінансованих проектів, і проблема насправді не в тому, що у нас проекти не цікаві, а в тому, що кількість поданих з України проектів в 10 разів нижча, ніж з Іспанії чи Італії. Тут можна ознайомитись з детальним звітом.

З метою збільшення кількості профінансованих проектів з України, ми в Kyiv IT Cluster працюємо над розробкою онлайн-проекту підтримки стартапів в поданні грантових заявок, будемо раді прийняти ідеї та пропозиції щодо співпраці на [email protected]. Також на сайті h2020.com.ua є перелік національних контактних пунктів рамкової програми ЄС «Горизонт 2020» за тематичними напрямами, які також можуть допомогти з консультаціями.

В 2018 році є ще етап прийняття заявок до 7 листопада.

Автор: Ігор Архипенко, керівник проектів та програм Kyiv IT Cluster, експерт з оцінки заявок Horizon 2020

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск