Що таке Burning Man, як туди потрапити і скільки це коштує — розповідає CEO Octogin Олексій Малицький

9805
12

Якщо зібрати найунікальніші фестивалі світу, то Burning Man точно буде в цьому списку. Щороку в пустелі Блек-Рок штату Невада з'являється ціле місто. У ньому збираються підприємці, мільярдери, моделі, діджеї та просто люди, які шукають нові враження. У цьому році на фестивалі побував Олексій Малицький, CEO Octogin. Він розповів, що саме відбувається на Buring Man, як туди потрапити і скільки це коштує. 

Вперше я почув про Burning Man в 2013 році. Я обирав круті фестивалі, натрапив на цей і захотів поїхати. І ось в цьому році я зробив це. Burning Man не схожий ні на що інше. Це нова релігія, більше схожа на секту, частиною якої ви можете стати. Це релігія для людей, які народились з телефоном, в яких завжди був Google і яких задовбали металеві джунглі.

На мій погляд, на Burning Man ви трансформуєтесь — я поділив це умовно на три рівні. Перший можна назвати споживацьким. Ви приїжджаєте так би мовити туристом: фотографуєте, знімаєте відео. Адже Burning Man це справжній музей сучасного мистецтва: музика, скульптура, світлові інсталяції — і все це відбувається тут і зараз. Ви дивуєтесь кольорам, людям, одягу — тут можна багато чого фотографувати.

Другий рівень полягає в даруванні емоцій — тут це називають гіфтингом. «Фішка» Burning Man — віддавати більше, ніж отримувати. Але парадокс в тому, що чим більше ти віддаєш, тим більше отримуєш. Дарувати можна будь що: фізичні речі як еспресо, морозиво, іграшку або допомогу: ремонт велосипеду, екскурсію, масаж або прибирання сміття. Головне — це позитивні емоції.

На цьому рівні розумієш, що фотографувати взагалі не потрібно.

Третій рівень — бути тут і зараз. Раніше я думав, що я відчував, що таке жити моментом. Але тільки на Burning Man я зрозумів це по-справжньому. І мені здається, що це — найдешевший спосіб відчути, що таке тут і зараз.

Вечірки та інсталяції

Вечірок тут дуже багато — вони йдуть цілодобово. Ми спали по дві-три години, тому що завжди «тусили». Якщо ти їдеш з точки А до точки Б, то будь-хто може тебе запросити поспілкуватися, випити, поїсти. Ти можеш їхати годин п’ять, а можеш взагалі не доїхати і повернутись за два дні. Це нормально.

Інсталяції — окрема тема Burning Man. Їх тут дуже багато — я встиг побачити лише приблизно половину. «Фішка» інсталяції полягає в тому, що зі всіма ними можна взаємодіяти. Як приклад — чуваки привезли літак. Він виглядає як кількаповерховий будинок — там були танцполи, активності. Це виглядало, як би на Burning Man привезли половину Жилянської вулиці в Києві.

Була інсталяція яка запускала хмари розміром з маршрутне таксі, які плили над землею. Як фізично це реалізували я не уявляю, але ти міг зайти в хмару і «літати». Еко-інсталяція, яка перетворювала всі звуки в сотні відлунь, кімната з дзеркалами, які просто ламали мозок. І так далі. 

Гіфтинг

Як я вже казав, одне з головних правил Burning Man — гіфтинг. На фестивалі майже все безкоштовне, але не тому, що це «на шару». Кожен учасник робить свій гіфтинг — і виходить, що кожен дарує іншим щось своє. Наприклад, кілька років тому на Burning Man приїжджав Марк Цукерберг. Вони зробили табір Facebook і готували для всіх бутерброди.

Я нічого не привіз на фестиваль для гіфтингу, але я збирав сміття. Ніхто тут навмисно не смітить, але буває, що якісь речі просто випадають. З цим пов’язана одна історія. Я їхав і побачив жерстяну банку. Я повернувся і намагався її підняти, але вона була прибита до землі. Виявилось, що це приманка більш досвідчених «бернерів». Вони вибігли і почали мене вітати. Один з них «усиновив» мене (такий рітуал) і дозволив працювати барменом, якщо нікого не буде за барною стійкою, а також ночувати, якщо я захочу.

Наркотики і секс

Є міф, що на Burning Man багато наркотиків та сексу. Але це не так. Якщо ви приїхали самі, то не знайдете там баригу. І дуже ймовірно, що наркотиків ви не побачите. Якщо ви їдете на фестиваль за сексом, то напевно знайдете його. Але це не дуже тут популярно. Так, є будинки для оргій, правда, як на мене, це більш туристичні місця. Оргії там відбуваються не частіше, ніж на Лютеранській чи Шовковичній вулицях в Києві.

На Burning Man багато поліції. Тут діють закони країни, а не штату. Якщо спіймають з наркотиками, випишуть штраф на $2500 — так сталося з одним моїм знайомим. Це може вплинути на видачу вашої наступної візи. Є ще поліцейські під прикриттям. Вони можуть пообіцяти наркотики, не дати їх і оштрафувати. Тому це на власний страх та ризик.

Щоб ще краще зрозуміти, що таке Burning Man — ось опис стандартного дня на фестивалі:

  • 5:00 Їдеш в пустелю на вечірку.
  • 6:30 Зустрічаєш світанок.
  • 8:00 П’єш еспресо в центрі пустелі.
  • 9:00 Снідаєш з незнайомими голандцями.
  • 10:00 П’єш каву (чи шампанське).
  • 11:00 Лягаєш спати.
  • 12:00 Прокидаєшся, бо ти домовився знімати кліп.
  • 12:30 Знімаєш кліп для всесвітньо відомого діджея.
  • 14:00 Катаєшся на 15-метровій гойдалці.
  • 14:30 Йдеш готувати їсти (якщо сьогодні твоя черга в кемпі).
  • 16:00 Ідеш на якусь лекцію чи майстер-клас.
  • 17:00 Їдеш на вечірку.
  • 20:00 Заїжджаєш в чілаут.
  • 21:00 Заїжджаєш в кемп і береш вечірній одяг та вішаєш освітлення на себе і велосипед.
  • 21:30 Виїжджаєш в пустелю, знайомишся з новими людьми, дивишся на арт-об’єкти.
  • 23:00 Чілите десь в барі або на лаунж-зоні.
  • 24:00 Починається новий день і нові пригоди.

Як підготуватись до Burning Man і які речі купити

Прочитайте книжку з підготовки до Burning Man — це така товстенька брошура — тому що це екстремальний фестиваль. Також подивіться кілька відео. Готуйтесь, зважаючи на особливості вашого організму. Все це допоможе вижити, без перебільшень, тому що померти на Burning Man — простіше простого.

Є п’ять речей, без яких ви не виживете на Burning Man:
  • Взуття. Не економте на ньому. Вам потрібно буде завжди ходити, їздити — це дуже важливо.
  • Рюкзак на три літри з водою. Такі, наприклад, випускає фірма CamelBak. Якщо хочете зекономити, купіть літрову пляшку і приладнайте до неї шнурок, щоб вона висіла. Це зручно.
  • Лижна маска. Минулого року не було піщаних буревіїв, а в цей раз їх було десь п’ять. В цей час видно всього на 10-15 метрів вперед. Якщо вас застала буря без маски, то лягайте на землю і плачте — це максимум, що ви зможете зробити.
  • Пов’язка на обличчя — щоб пилюка не потрапляла до рота.
  • Металева чашка з ланцюжком, щоб було зручно її возити. Чашка потрібна для того, щоб вам налили випити, кинули в неї їсти, або поділились водою, якщо вона у вас закінчилась. На Burning Man перевіряють вік, тому зробіть копію прав, заламінуйте їх і прикріпіть до чашки.

Весь список виглядає приблизно так:
  • Поясна сумка та рюкзак ($35-50). 
  • Жилетка або шуба ($80 за одну, бажано взяти дві). Ви бачите багато фотографій з шубами і питаєте себе: навіщо вони в пустелі? Але тут тепло не затримується, тому вночі дуже холодно. Також потрібна шапка з полями ($20).
  • Сім футболок ($5-7 за штуку), одна-дві кофти з довгими рукавами ($20), худі ($30) та кілька пар лосін ($15 за штуку). Так, лосіни — це найзручніший тут одяг, тому що в них не буде попадати пилюка і натирати. Також візьміть шльопки ($15), десять пар довгих шкарпеток та десять пар нижньої білизни ($10). 
  • Велосипед ($100), акумулятори ($25), вазелін і локер для нього ($20). До велосипеда бажано примотати велику іграшку або довільним чином виділити його серед сотень інших таких велосипедів. На парковці може стояти 200-500 вєліків і потрібно знайти свій. Якщо на ньому немає характерних ознак, які видно з далеку, то пошуки будуть забирати дуже багато часу.
  • Сонцезахисний крем, багато вологих серветок (по пачці на день), гігієнічна помада (все — $40).
  • Багато води. На двох ми використали десь 160 літрів. Краще купувати баклажки об’ємом в три галони ($3,5-5 за 3 галони).
  • Зіпер-мішки, скотч-дактейп, ящики для зберігання одягу ($40).
  • Тенісний м’яч ($15). Ви в пустелі і коли ви ставите велосипед на ніжку він може потрапити на пісок і впасти, якщо ви до ніжки прикрутите тенісний м’яч, тоді велосипед буде стійкішим. Також якщо у вас палатка і ви прибиваєте її до землі, стандартні кілки не підходять, купуйте додаткові довгі кілки, на їх кінці потрібно ставити тенісні м’ячі, щоб люди не дряпали ноги. Це дуже боляче і рана може загостритись.
  • Снеки та сойлент ($4 за пляшку). Снеки корисні, щоб просто отримувати калорії — на Burning Man я часто забував поїсти і вони рятували. Сойлент — рідина, яка заміняє сніданок, модна в Сан-Франциско. Купіть хоча б по дві штуки на день, зайвим не буде. 
  • LED-світло на одяг, та ліхтарі на велосипед і голову ($50). Це дуже важливо для безпеки — ви повинні бути максимально помітні у темряві, щоб вас не збили на велосипеді чи автівці. Також візьміть 50-100 батарейок. 
  • Близько десяти сміттєвих пакетів ($7), каністри для бензину ($80), тент, щоб накрити машину ($25). 
  • Зимовий спальник, бо літнього буде мало ($40) та каримат ($10). 
  • Їжа. Нам в кемпі огранізовували їжу два рази на день — це коштувало $450 за усі дні. Ті, хто не платить за це, зазвичай бере із собою сухпайки, снеки та горіхи. 

Все це — крім шуби і взуття — можна купити в Walmart. Власне, саме так ми і зробили. Коштувати це буде десь $1000. 

Де купити квитки і як доїхати

Квитки продаються на сайті, не більше ніж два в руки. Як правило, вони закінчуються за лічені хвилини, і сайт зависає. З цих причин продаж квитків ділиться на дропи, які відбуваються з різним інтервалом. Перед дропом потрібно зареєструватись на сайті, а також зареєструватись на конкретний дроп. І тоді, якщо ви зайдете в перші хвилини дропу і вам пощаститить, у вас з’явиться можливість придбати два квитки.

Звичайний квиток на Burning Man коштує $425, ми взяли за $500 у людини з нашого кемпа. Є квитки, які можна купити просто на сайті без реєстрації. Але їх вартість складає $1200. 

Найкраще всього з України летіти до Сан-Франциско — це коштує $700 в один бік. Звідти до Burning Man можна доїхати на автомобілі за 8-10 годин. Ми виїжджали з Лос-Анджелесу, авто зняли приблизно за $650 доларів на сайті U-Haul.

Одразу оберіть кількість миль, яку ви плануєте проїхати. Ми оплатили 1400 миль, що серйозно зекономило гроші. На бензин ми витратили приблизно $500. Раджу застрахувати авто за $140. Також ми заплатили штраф в $130 баксів за запізнення з поверненням. І ми мили машину після Burning Man приблизно три години — це плюс $30-40.

Скільки це коштує

Взагалі вся подорож обійдеться у $3000-5000. Це з квитками на літак для однієї особи, якщо подорожуєте удвох — бо так можна зекономити на машині. Але це найдешевший варіант. Якщо ви хочете більше комфорту, можна привезти з собою житловий автофургон, так звані RV. Оренда фургону обійдеться від $5000 плюс збір за авто на фестивалі — $80. 

Мільярдери приїжджають на великих фургонах та платять $70 000 за безліч послуг — приготування їжі, джакузі, власну чілаут-зону. Але бюджет жодним чином не впливає на враження від фестивалю.  

Висновки

Є два способи, як проводити час на Burning Man. Перший — їздити за розкладом на конкретні вистави, івенти. Другий — їхати просто туди, куди кличуть відчуття. І я раджу обрати другий варіант.

Також я не раджу вам їхати на Burning Man, щоб відірватись. Краще їдьте з метою побувати на іншій планеті і стати інопланетянином. Це буде напевно вашим першим враженням у житті, коли ви будете мати можливість фотографувати, але не захочете цього робити.

Оставить комментарий

Комментарии | 12

Поиск