Як отримати картку е-резидента Естонії в Україні — інструкція

8801
8

Олексій Воронков, керівник з розвитку зовнішніх ринків програми естонського уряду e-Residency, підготував для AIN.UA інструкцію, як отримати картку е-резидента. 

е-Residency для українських підприємців

В Естонії існує державна програма е-Residency. Вона дозволяє громадянам будь-яких країн вести бізнес через Естонію. Так, реєстрація компанії займає 20 хвилин, керувати нею можна хоч зі смартфону 24/7, а бонусом — легший доступ до ринків ЄС та США.

Українців у програмі чи не найбільше. Понад 3 000 отримали статус е-резидента і відкрили більше 600 компаній в Естонії. Для цього потрібно усього 3 кроки — отримати картку е-Residency, зареєструвати компанію та відкрити рахунок в банку, через який проводитимете усі фінансові операції.

Як отримати картку е-резидента Естонії в Україні?

Щоб стати е-резидентом, не потрібно відвідувати Естонію ні на етапі реєстрації, ні після. Весь процес проходить онлайн за 20 хвилин, а після перевірки інформації через 3-4 тижні картку е-резидента можна забрати у найближчому представництві Естонії в Україні. Державне мито — всього 100 євро.

  1. Зареєструватися можна за посиланням на сайті програми. Ретельно дотримуйтеся інструкцій, наведених у заявці. Якщо зазначені дані будуть неправильні чи неповні, час опрацювання заявки збільшиться, або ж вас проситимуть надати інформацію повторно.
  2. Якщо ви ще не брали участь в програмі, обирайте «перша заявка на е-резидентство». Також ви можете оновити документ, у якого завершився термін дії, чи якщо змінилися ваші дані.
  3. Заповнюючи блок з особистими даними, зверніть увагу, що ваше ім’я має бути таким, як у закордонному паспорті.
  4. Заповніть блок із контактною інформацією. Введіть адресу реєстрації в Україні та пункт зі списку, де ви хочете отримати картку е-резидента. Для українців це посольство Естонії у Києві, хоча ви можете отримати картку і не в Україні. До речі, змінити місце отримання також можна, однак за додаткові 50 євро.

Далі — завантажте фото закордонного паспорту та власне фото. Останнє має стандартні вимоги: 1300х1600, зроблене протягом півроку, відповідає правилам щодо окулярів та головних уборів. Коли забиратимете картку в посольстві, вам попросять показати закордонний паспорт і залишити відбитки пальців.

  1. Заповніть блок з додатковою інформацією, якщо така є. Це посилання на профілі в соцмережах, інформацію про компанії, якими володієте, тощо.
  2. Зазначте причину, чому хочете стати е-резидентом зі списку, а потім коротко уточніть це у полі про головні мотиви. Не переживайте, цей пункт не впливатиме на ваші шанси отримати картку.

Перевірте заповнену анкету та оплатіть збір онлайн.

Вітаємо, ви отримали картку e-резидента!

Тепер ви зможете користуватися держпослугами Естонії онлайн та реєструвати бізнес (державний збір за це — 190 євро). І хоча його можна вести дистанційно, все ж є вимога мати офіс у Естонії. Тут допоможе один з провайдерів віртуального офісу, до нього ж можна звернутися по допомогу у бухгалтерії та власне реєстрації бізнесу. Для компанії знадобиться рахунок — його можна відкрити як у звичайному банку будь-якої країни ЄС, так і за допомогою фінтех-сервісів  Єврозони, на кшталт Payoneer, Holvi, Revolut, TransferWise Borderless.

Автор: Олексій Воронков, керівник з розвитку зовнішніх ринків програми естонського уряду e-Residency.

Оставить комментарий

Комментарии | 8

  • Для компанії знадобиться рахунок – його можна відкрити як у звичайному банку будь-якої країни ЄС, так і за допомогою фінтех-сервісів Єврозони, на кшталт Payoneer, Holvi, Revolut, Transferwise Borderless.

    Хрен вы его сейчас так просто откроете. Лавочка закрылась, е-резидентство в Эстонии получить можно, а вот без физического ведения бизнеса в самой Эстонии ни в одном банке счет не откроете

    • Действительно, ЕС усложнил процедуры открытия счета для бизнеса нерезидентов, который не имеет прямых связей со страной (так не только в Эстонии). Но для ведения малого и среднего бизнеса хватит и финтех сервисов, которые работают в ЕС. Тот же Payoneer или Transferwise Borderless позволяет получить IBAN. Поэтому можно обойтись и без традиционных банков.

      • Это для мелюзги может и пойдет, а как попробуете суммы по 20-30к гонять, сразу заблочат и попросят доказательство ведения бизнеса в ЕС, налоговые декларации и тд.
        Еще хотел добавить по поводу всех этих новомодных финтех сервисов, которые вы перечислили, вот вам пример хороший:
        On 22.10.2018 LeoPay terminated accounts of clients that are not EU residents with immediate effect. In the email sent out to the owners of the blocked accounts the company promised to redeem the remaining balances within 2 months.

        Вообщем е-резиденство на данный момент бесполезная игрушка.
        Вой был большой когда эстонские банки позакрывали счета эти е-резидентам год назад по-моему.

        • Хорошая новость состоит в том, что для компании, зарегистрированной в Эстонии, не нужно иметь счёт именно в эстонском банке. Эстонское законодательство разрешает открыть его в любой стране ЕС и через него вести бизнес, открытый по e-резидентству.

  • Для частного бизнеса, который торгует цветами — может быть. А вот регулярно получать деньги на банковский счет, показывать обороты для партнёров — всё это недоступно без полноценной работы с банком.

  • Счёт запросто открывается в LHV, даже без присутствия в Эстонии. Есть свои нюансы как это делать, но не слушайте тех кто говорит что не открывают.

    • Добрый день. Можете поделиться нюансами? как-то в личке. Столкнулись с проблемой .

      • я рекомендую использовать сервис leapin.eu, у них партнерство с банком lhv, поэтому счет открывают без проблем. это фирма которая откроет фирму и займется бухгалтерией для вас. по промокоду REMOTELEADS при регистрации получаете скидку 100 евро. Сам так делал

Поиск