Три галузі, де штучний інтелект замінить юристів. Колонка спеціалістів Juscutum

3115

Спеціалісти Juscutum Олександр Синиця та Назарій Плевачук розповідають, як штучний інтелект вже в найближчому майбутньому може замінити юристів і які наслідки це буде мати.


Шпальти новин горять повідомленнями про сучасні технології: магазини без продавців та касирів, боти замість консультантів, заводи без працівників, де штучний інтелект «витісняє» людину. Як наслідок, з’явилося безліч побоювань, що люди стануть не потрібними. Не винятком стали і юристи.

Тож чи дійсно настав час турбуватися? Чи замінять керуючі партнери своїх вірних працівників однією програмою? Щоб зрозуміти це, давайте нижче розглянемо три функції, які алгоритми уже сьогодні виконують краще, ніж люди.

Аналіз документів

Штучний інтелект уже може не лише перевіряти договори на граматичні помилки, а й аналізувати їх, роблячи вижимку основних моментів та оцінюючи потенційні ризики. Яскравим прикладом його ефективності стали змагання між програмою та юристами.

Обом сторонам дали ідентичні завдання: проаналізувати на наявність ризиків п’ять типових договорів про нерозголошення (11 сторінок А4, 1153 параграфи, 3213 пунктів), що містили 30 правових питань. Оцінювалися швидкість та точність виконання завдання.

Учасниками були 20 досвідчених юристів з топових американських фірм (зокрема, з Goldman Sachs, Cisco, Aiston & Bird, K&L Gates). Їх суперником був штучний інтелект — програма LawGeeks. Це платформа на базі хмарних технологій, що переглядає та аналізує документи на основі визначених критеріїв.

За критерієм точності аналізу, результат програми склав 94%, що дорівнювало найкращому результату серед юристів, в той же час середня точність «живих працівників» виявилася нижчою (85%).

На виконання завдання найшвидшому юристу знадобилася 51 хвилина, а середній результат правників — 94 хвилини. Штучний інтелект впорався з роботою всього за 26 секунд.

Згодом даний експеримент було проведено вдруге. Юрист Тунджі Вільямс витратив понад годину на перевірку двох NDA, при цьому його точність склала 83% і 85% відповідно. LawGeex витратив на це всього 18 хвилин і досяг 95% точності в обох документах. Це вказує на те, що перемоги штучного інтелекту дійсно не були випадковими.

Іншим прикладом може стати Beagle, AI-стартап, характерною функцією якого є аналіз контрактів. Мало того, що Beagle може «прочитати договір в лічені секунди» і швидко сформувати перелік ключових моментів, на які варто звернути увагу перед підписанням, він ще може вчитися, оптимізуючи свою роботу та пристосовуючись до своїх завданнь. Творці Beagle стверджують, що малі та середні компанії можуть заощаджувати близько $30 000 на рік, використовуючи Beagle замість юристів.

Як ми бачимо, штучний інтелект вже здатний краще і швидше за людину виконувати завдання з перевірки та аналізу великих масивів юридичних текстів. Через декілька років, коли такі технології будуть добре обкатані та навчені на мільйонах різнопланових договорів, вони зможуть перебрати на себе великий об’єм роботи, раніше виконуваної юристами. Конкуренція буде особливо відчутна інхауз-юристам, чия робота здебільшого полягає у підготовці та перевірці договорів з контрагентам.

Юридична консультація та оцінка проблеми

Однією з основних задач юриста є аналіз проблеми та пошук можливих рішень. Таке завдання уже може виконати Ross, «перший в світі штучний інтелект-адвокат». Він побудований на базі когнітивного комп’ютера IBM Watson та розроблений для читання і розуміння мови, аналізу юридичних питань, пошуку та надання відповідей разом з посиланнями на прецеденти і цитати, які потрібні для підкріплення висновків.

Він вчиться, набираючи досвід від кожної взаємодії з людиною. Варто лише задати питання англійською, і Ross, перевіривши все законодавство, дасть відповідь з актуальними посиланнями на закони і вторинні джерела. Крім того, Ross цілодобово стежить за судовими рішеннями у справах, схожих з необхідним кейсом, постійно відслідковуючи таким чином актуальну практику.

Ross економить час людини, вибираючи з тисячі джерел і посилань лише найбільш релевантні. При цьому відповіді він дає в невимушеній «неофіційній» формі, зрозумілою мовою. Юридична фірма Baker & Hostetler вже оголосила про залучення Ross для роботи у відділі банкрутств, а в найближчий час очікується, що робота залучать до роботи й інші компанії.

Варто відзначити, що такі розробки окрім комерційного застосування, можуть бути вкрай перспективними для вирішення проблеми доступу до правової допомоги найбільш незахищених верств населення. Тільки уявіть, наскільки затребуваним і корисним може стати державний онлайн-сервіс, де прості громадяни зможуть отримувати швидку, якісну, а що найбільш важливо, безоплатну правову допомогу штучного інтелекту.

Здійснення правосуддя

Ця функція є чи не найбільш контраверсійною, адже до штучного інтелекту в цій сфері одразу постає безліч питань. Чи зможе AI аналізувати не лише об’єктивні, матеріальні, речі, а й зрозуміти оціночні категорії, такі як чесність, добросовісність або розумність?

Чи зможе робот застосовувати не лише принцип законності, а й верховенства права, тобто розуміти, що таке справедливість і правда? Здається, відповіді на ці питання уже є в Міністерства юстиції Естонії, яке попросило Отта Велсберга — головного спеціаліста зі збору даних — і його команду, розробити «робота-суддю», який міг би вирішувати спори по дрібним претензіями на суму менше $8000.

Проект уже знаходиться на ранній стадії і, швидше за все, буде запущеним в кінці року з ФОКУСом на договірні спори. Естонським чиновникам подобається ідея, що штучний буде вирішувати прості спори, залишаючи більше часу людям-суддям і адвокатам для вирішення складних справ.

Для нас ідея безстороннього і незалежного робота-судді зараз видається ще занадто футуристичною та нереальною. Проте, сфера використання штучного інтелекту в якості інструменту допомоги суду є вкрай доцільною. Враховуючи перманенту перевантаженість судової системи, штучний інтелект в якості помічника судді може виконувати завдання з перевірки процесуальних документів сторін і готувати проекти судових рішень.

Що далі?

Вищенаведене — лише невелика частинка того, де AI в найближчому майбутньому зможе замінити живого юриста. Якщо зараз більшість описаних проектів ще знаходяться на етапі тестування або розробки, то вже через п’ять-десять років новітні технології в юриспруденції ігнорувати стане практично неможливо.

Разом з тим, потрібно пам’ятати, що штучний інтелект — це лише інструмент, здатний економити юристам значну кількість часу і грошей, виконуючи рутинну роботу та допомагати з аналізом великої кількості різнорідної інформації. Для талановитого юриста, який зможе пристосуватися до нових реалій, AI буде лише одним з засобів досягнення мети.

Автори: Олександр Синиця та Назарій Плевачук, cпеціалісти Juscutum.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск