Як правильно пити каву, щоб залишатися продуктивним
Текст: Олександра Власюк | Ілюстрації: Валерія Пінчук
Як правильно пити каву, щоб залишатися продуктивним
Текст: Олександра Власюк | Ілюстрації: Валерія Пінчук
Як правильно пити каву, щоб залишатися продуктивним
Текст: Олександра Власюк
Ілюстрації: Валерія Пінчук
Цей матеріал підготовлений журналістами AIN.UA за редакційними стандартами і опублікований за підтримки рекламодавця
Кава — це ранкова звичка, важливий елемент соціальних взаємодій та просто один з найпопулярніших напоїв у світі. Одні цінують її за смак, інші за майже ритуальний процес споживання, а деякі — і за необхідну ранкову дозу кофеїну. AIN.UA разом з «МакДональдз» розібралися, коли як і яку каву варто пити, щоб залишатися продуктивним та бадьорим.
Кава — це ранкова звичка, важливий елемент соціальних взаємодій та просто один з найпопулярніших напоїв у світі. Одні цінують її за смак, інші за майже ритуальний процес споживання, а деякі — і за необхідну ранкову дозу кофеїну. AIN.UA разом з «МакДональдз» розібралися, коли як і яку каву варто пити, щоб залишатися продуктивним та бадьорим.
Точної відповіді на питання хто, де і коли у світі випив першу чашку кави, немає. За найпоширенішою з легенд, першим ефект від кави помітив ефіопський пастух, кози якого поласували листям та ягодами тих самих кущів. Зазначивши, що тварини стали більш жвавими та енергійними, чоловік вирішив теж скуштувати яскраві ягоди. Так, Ефіопію прийнято вважати батьківщиною кави, а точніше — першою країною в світі, де її ефект почали свідомо використовувати.

Однак популяризували напій з обсмажених та змелених зерен турки. Тож один із найдавніших способів приготування кави — у джезві (турці), на розпеченому піску. Саме завдяки підданим Османської імперії напій потрапив і в Україну.
Трішки історії
Для багатьох кава — дещо більше, ніж просто напій. Це ранковий або обідній ритуал, привід зустрітися з близькими або нагода для ділової зустрічі та, навіть, своєрідний вид спорту та важливий елемент споживацької культури.

Сучасна історія споживання кави така фундаментальна, що серед експертів прийнято поділяти її на три етапи (хвилі):
Культура споживання
перша хвиля — поява великих кавових брендів та набуття масової популярності напою;
друга хвиля — зростає рівень уваги до якості кави, з'являються мережеві кав'ярні, зростає популярність coffee to go;
третя хвиля — максимальна увага до якості та походження кави, поширення нових, альтернативних способів приготування напою, увага бариста до кожної чашки.
Сучасна кавова культура — це дещо більше, ніж звичний для вас американо чи капучино. За кожною чашкою напою стоїть колосальна робота сотень людей: від фермера, який виростив зерна десь у Африці чи Центральній Америці, і аж до бариста, який зі щирою посмішкою віддає вам саме ту, ідеальну чашку.
Цікавий факт: компанія «МакДональдз» започаткувала культуру «кави із собою» в Україні та суттєво вплинула на розвиток такого явища. У закладах мережі пропагували coffee to go різними методами, зокрема, тут вперше з'явилися яскраві стаканчики з красивими ілюстраціями. Але головне те, що «МакДональдз» дозволяє купувати каву за декілька хвилин і випивати її дорогою на роботу чи під час прогулянки містом.
Цікавий факт: «МакДональдз» свідомо підходить до вибору кавових зерен — уся кава, яку продають у закладах, має Rainforest Alliance Certificate. Це означає, що аби її виростити, не знищували тропічні ліси, а люди, які працюють на плантаціях, забезпечені гідними умовами роботи.
Точної відповіді на питання хто, де і коли у світі випив першу чашку кави, немає. За найпоширенішою з легенд, першим ефект від кави помітив ефіопський пастух, кози якого поласували листям та ягодами тих самих кущів. Зазначивши, що тварини стали більш жвавими та енергійними, чоловік вирішив теж скуштувати яскраві ягоди. Так, Ефіопію прийнято вважати батьківщиною кави, а точніше — першою країною в світі, де її ефект почали свідомо використовувати.

Однак популяризували напій з обсмажених та змелених зерен турки. Тож один із найдавніших способів приготування кави — у джезві (турці), на розпеченому піску. Саме завдяки підданим Османської імперії напій потрапив і в Україну.
Трішки історії
Точної відповіді на питання хто, де і коли у світі випив першу чашку кави, немає. За найпоширенішою з легенд, першим ефект від кави помітив ефіопський пастух, кози якого поласували листям та ягодами тих самих кущів. Зазначивши, що тварини стали більш жвавими та енергійними, чоловік вирішив теж скуштувати яскраві ягоди. Так, Ефіопію прийнято вважати батьківщиною кави, а точніше — першою країною в світі, де її ефект почали свідомо використовувати.

Однак популяризували напій з обсмажених та змелених зерен турки. Тож один із найдавніших способів приготування кави — у джезві (турці), на розпеченому піску. Саме завдяки підданим Османської імперії напій потрапив і в Україну.
Трішки історії
Для багатьох кава — дещо більше, ніж просто напій. Це ранковий або обідній ритуал, привід зустрітися з близькими або нагода для ділової зустрічі та, навіть, своєрідний вид спорту та важливий елемент споживацької культури.

Сучасна історія споживання кави така фундаментальна, що серед експертів прийнято поділяти її на три етапи (хвилі):
Культура споживання
перша хвиля — поява великих кавових брендів та набуття масової популярності напою;
друга хвиля — зростає рівень уваги до якості кави, з'являються мережеві кав'ярні, зростає популярність coffee to go;
третя хвиля — максимальна увага до якості та походження кави, поширення нових, альтернативних способів приготування напою, увага бариста до кожної чашки.
Сучасна кавова культура — це дещо більше, ніж звичний для вас американо чи капучино. За кожною чашкою напою стоїть колосальна робота сотень людей: від фермера, який виростив зерна десь у Африці чи Центральній Америці, і аж до бариста, який зі щирою посмішкою віддає вам саме ту, ідеальну чашку.
Цікавий факт: компанія «МакДональдз» започаткувала культуру «кави із собою» в Україні та суттєво вплинула на розвиток такого явища. У закладах мережі пропагували coffee to go різними методами, зокрема, тут вперше з'явилися яскраві стаканчики з красивими ілюстраціями. Але головне те, що «МакДональдз» дозволяє купувати каву за декілька хвилин і випивати її дорогою на роботу чи під час прогулянки містом.
Цікавий факт: «МакДональдз» свідомо підходить до вибору кавових зерен — уся кава, яку продають у закладах, має Rainforest Alliance Certificate. Це означає, що аби її виростити, не знищували тропічні ліси, а люди, які працюють на плантаціях, забезпечені гідними умовами роботи.
Для багатьох кава — дещо більше, ніж просто напій. Це ранковий або обідній ритуал, привід зустрітися з близькими або нагода для ділової зустрічі та, навіть, своєрідний вид спорту та важливий елемент споживацької культури.

Сучасна історія споживання кави така фундаментальна, що серед експертів прийнято поділяти її на три етапи (хвилі):
Культура споживання
перша хвиля — поява великих кавових брендів та набуття масової популярності напою;
друга хвиля — зростає рівень уваги до якості кави, з'являються мережеві кав'ярні, зростає популярність coffee to go;
третя хвиля — максимальна увага до якості та походження кави, поширення нових, альтернативних способів приготування напою, увага бариста до кожної чашки.
Сучасна кавова культура — це дещо більше, ніж звичний для вас американо чи капучино. За кожною чашкою напою стоїть колосальна робота сотень людей: від фермера, який виростив зерна десь у Африці чи Центральній Америці, і аж до бариста, який зі щирою посмішкою віддає вам саме ту, ідеальну чашку.
Цікавий факт: компанія «МакДональдз» започаткувала культуру «кави із собою» в Україні та суттєво вплинула на розвиток такого явища. У закладах мережі пропагували coffee to go різними методами, зокрема, тут вперше з'явилися яскраві стаканчики з красивими ілюстраціями. Але головне те, що «МакДональдз» дозволяє купувати каву за декілька хвилин і випивати її дорогою на роботу чи під час прогулянки містом.
Цікавий факт: «МакДональдз» свідомо підходить до вибору кавових зерен — уся кава, яку продають у закладах, має Rainforest Alliance Certificate. Це означає, що аби її виростити, не знищували тропічні ліси, а люди, які працюють на плантаціях, забезпечені гідними умовами роботи.
Звісно пити! Попри всі нюанси, кофеїну не варто боятися. Як і з будь-якою речовиною, що певним чином впливає на організм, достатньо вивчити механізми, за якими він діє. Так ви зможете свідомо і обережно використовувати їх собі на користь. Звісно, дія кофеїну на організм — питання індивідуальної чутливості, однак базові правила існують. Ось найважливіші з них:
То пити чи не пити?
Пийте каву не пізніше, ніж за шість годин до сну.
Експерти називають різні цифри, коли йдеться про час виведення кофеїну з організму. Тут не обійтися без тестування на власному досвіді. Однак пам'ятайте, що найменше кофеїну в еспресо та напоях на його основі (американо, лате, капучино та флет-вайт), а найбільше — у каві, приготованій альтернативними методами (кемекс, V60, аеропрес і так далі).
Обирайте лише 100% арабіку.
Арабіка — це один з двох найпоширеніших сортів кави у світі. На відміну від другого найпопулярнішого виду, робусти, вона має більш м'який смак та містить менше кофеїну, а отже — діє на організм більш делікатно.
Зверніть увагу на воду!
До чого тут вода, ми ж про каву? А ось до чого: якість кави значною мірою залежить від якості води, на якій її приготували. Тож не соромтеся розпитати бариста про те, яку саме воду використали для приготування вашого напою. Крім того, кофеїн виводить воду з організму, тож подбайте про те, аби після чашки кави у вас була можливість відновити водний баланс.
Перетворіть кава-перерву на справжній ритуал.
Зробіть справжню паузу. Вдумливе та повільне споживання кави з красивої чашки допоможе відстежувати кількість кофеїну в організмі, насолодитися смаком та й загалом відпочити. Тоді як кілька чашок, випиті похапцем, не відходячи від робочого місця, звісно, нададуть вам заряд бадьорості, однак в такому випадку дозу кофеїну щоразу доведеться збільшувати, аби вона працювала так само, як і раніше.
Кріс Бейлі, автор книги «Рік продуктивності», має власні лайфхаки у споживанні напою. Насамперед, він радить відучитися пити каву за звичкою, а споживати її у певних ситуаціях: перед важливою презентацією, перед тренуванням чи особливо складною науковою роботою. Кріс вважає,
що таким чином відкриває доступ до значного джерела енергії саме тоді, коли йому це найбільше потрібно.
Цікавий факт: у «МакДональдз» завжди використовували лише 100% арабіку. Зовсім нещодавно оновили бленд (суміш) кави, він ексклюзивно представлений лише у «МакДональдз» — 80% Колумбія та 20% Бразилія.
Цікавий факт: ступінь очистки води у «МакДональдз» — 0,2 мікромоль.
Звісно пити! Попри всі нюанси, кофеїну не варто боятися. Як і з будь-якою речовиною, що певним чином впливає на організм, достатньо вивчити механізми, за якими він діє. Так ви зможете свідомо і обережно використовувати їх собі на користь. Звісно, дія кофеїну на організм — питання індивідуальної чутливості, однак базові правила існують. Ось найважливіші з них:
То пити чи не пити?
Звісно пити! Попри всі нюанси, кофеїну не варто боятися. Як і з будь-якою речовиною, що певним чином впливає на організм, достатньо вивчити механізми, за якими він діє. Так ви зможете свідомо і обережно використовувати їх собі на користь. Звісно, дія кофеїну на організм — питання індивідуальної чутливості, однак базові правила існують. Ось найважливіші з них:
То пити чи не пити?
Обирайте лише 100% арабіку.
Арабіка — це один з двох найпоширеніших сортів кави у світі. На відміну від другого найпопулярнішого виду, робусти, вона має більш м'який смак та містить менше кофеїну, а отже — діє на організм більш делікатно.
Цікавий факт: у «МакДональдз» завжди використовували лише 100% арабіку. Зовсім нещодавно оновили бленд (суміш) кави, він ексклюзивно представлений лише у «МакДональдз» — 80% Колумбія та 20% Бразилія.
Пийте каву не пізніше, ніж за шість годин до сну.
Експерти називають різні цифри, коли йдеться про час виведення кофеїну з організму. Тут не обійтися без тестування на власному досвіді. Однак пам'ятайте, що найменше кофеїну в еспресо та напоях на його основі (американо, лате, капучино та флет-вайт), а найбільше — у каві, приготованій альтернативними методами (кемекс, V60, аеропрес і так далі).
Зверніть увагу на воду!
До чого тут вода, ми ж про каву? А ось до чого: якість кави значною мірою залежить від якості води, на якій її приготували. Тож не соромтеся розпитати бариста про те, яку саме воду використали для приготування вашого напою. Крім того, кофеїн виводить воду з організму, тож подбайте про те, аби після чашки кави у вас була можливість відновити водний баланс.
Цікавий факт: ступінь очистки води у «МакДональдз» — 0,2 мікромоль.
Перетворіть кава-перерву на справжній ритуал.
Зробіть справжню паузу. Вдумливе та повільне споживання кави з красивої чашки допоможе відстежувати кількість кофеїну в організмі, насолодитися смаком та й загалом відпочити. Тоді як кілька чашок, випиті похапцем, не відходячи від робочого місця, звісно, нададуть вам заряд бадьорості, однак в такому випадку дозу кофеїну щоразу доведеться збільшувати, аби вона працювала так само, як і раніше.
Кріс Бейлі, автор книги «Рік продуктивності», має власні лайфхаки у споживанні напою. Насамперед, він радить відучитися пити каву за звичкою, а споживати її у певних ситуаціях: перед важливою презентацією, перед тренуванням чи особливо складною науковою роботою. Кріс вважає, що таким чином відкриває доступ до значного джерела енергії саме тоді, коли йому це найбільше потрібно.
Кава — це чудовий напій, здатний принести справжню насолоду та збадьорити. Однак аби отримати від нього максимум задоволення та користі, потрібно споживати його вдумливо та відповідально. Радимо скуштувати нову каву McCafe у «МакДональдз», адже відтепер вона є на головному прилавку у всіх ресторанах і стала ще смачнішою. Суміш високоякісної арабіки з Колумбії та Бразилії обрали спеціально, грунтуючись на проведених дослідженнях, які допомогли визначити смакові вподобання мільйонів українців. Тепер кава стала більш м'якою, з шоколадно-горіховим смаком. І трішки солодшою за рахунок молока 3,2% жирності. Ці деталі допоможуть перетворити кожен кава-брейк на справжній відпочинок.
Кава — це чудовий напій, здатний принести справжню насолоду та збадьорити. Однак аби отримати від нього максимум задоволення та користі, потрібно споживати його вдумливо та відповідально. Радимо скуштувати нову каву McCafe у «МакДональдз», адже відтепер вона є на головному прилавку у всіх ресторанах і стала ще смачнішою. Суміш високоякісної арабіки з Колумбії та Бразилії обрали спеціально, грунтуючись на проведених дослідженнях, які допомогли визначити смакові вподобання мільйонів українців. Тепер кава стала більш м'якою, з шоколадно-горіховим смаком. І трішки солодшою за рахунок молока 3,2% жирності. Ці деталі допоможуть перетворити кожен кава-брейк на справжній відпочинок.
Матеріал підготовлено за підтримки «МакДональдз»
Що це означає?
© 1999-2019 AIN.UA

При использовании материалов сайта обязательным условием является наличие гиперссылки в пределах первого абзаца на страницу расположения исходной статьи с указанием бренда издания AIN.UA. Материалы с пометками «Новости компаний» и PR публикуются на правах рекламы.
© 1999-2019 AIN.UA

При использовании материалов сайта обязательным условием является наличие гиперссылки в пределах первого абзаца на страницу расположения исходной статьи с указанием бренда издания AIN.UA. Материалы с пометками «Новости компаний» и PR публикуются на правах рекламы.