Які можливості дають відкриті дані для громадян та бізнесу

4137

Євген Дудник, продакт-менеджер YouControl, підготував для AIN.UA колонку на тему відкритих даних і того, що вони дозволяють зробити в IT та інших галузях.


Відкриті дані здатні вирішити багато проблем – від побутових до міжнародних геополітичних. І Україна тут не пасе задніх: у країні багато як талановитих розробників, так і небайдужих активістів, які вже осягнули цінність Open Data. Звичайно, не будучи в контексті, складно зрозуміти, про що мова. Розповім на прикладах, як відкриті дані працюють в Україні та стають основою для різноманітних технологічних рішень. 

Прозорий державний сектор

Активний рух назустріч відкритих даних в Україні стартував 2014 року. Саме тоді на державному рівні почалися зміни, які дозволили зробити Open Data важливою складовою підвищення прозорості роботи влади. Однієї із перших стала система публічних електронних закупівель Prozorro. Вона дозволяє зрозуміти, куди йдуть гроші платників податків, чи доцільно вони використовуються, чи не розкрадаються та не потрапляють в корупційні схеми. Однак сама система – це не все. На основі відкритих даних з неї працює модуль BI, який генерує аналітику, дозволяє побачити картину за окремими регіонами чи замовниками тощо. 

Загалом рух у цьому напрямку не припинявся і після запуску ProZorro. Пізніше були створені Пошуково-аналітична система .007 (ресурс на основі відкритих даних про використання публічних коштів) та «Відкритий бюджет» (проект, спрямований на підвищення прозорості використання бюджетних грошей).

Корисним для громадськості став ресурс «Декларації», який має на меті «електронізувати» декларації чиновників та зробити їх легкодоступними для аналізу. Державні установи, які є розпорядниками даних, створили та зробили доступними різноманітні реєстри, в яких можна знайти дані як про судові рішення, так і про екологічні показники в певних регіонах.

Все це — лише окремі приклади маси проектів на основі Open Data. Їхнє створення не було би можливе, якби дані не стали відкритими і не були доступними для використання. 

Зручно та корисно: «побутове» використання відкритих даних

Відкриті дані можна використовувати не лише глобально – для зміни світу чи окремої країни. Вони можуть стати в нагоді кожній людині, але здебільшого лише після якісної обробки та трансформації в готове технологічне рішення.  Для прикладу – нещодавно почав роботу проект на основі Open Data – DuckTest. Він дозволяє перевірити склад та екологічність харчових і косметичних продуктів за штрих-кодом товару на пакуванні. Працює у двох форматах – як чат-бот та через мобільний додаток. Людям, які турбуються про своє здоров’я та довкілля – це справжня знахідка.

Є додаток Playseek, який допомагає у пошуку та створенні спортивних подій за певною локацією. Працює й сервіс Monitor.Estate, що знаходить та аналізує юридичні ризики на первинному ринку нерухомості. Декілька років тому почав роботу RIPsearch – сервіс, що допомагає розшукати місце поховання людини на великих і не завжди впорядкованих українських кладовищах. Нині проект активно працює в іншому напрямку – збирає та аналізує історичні документи, аби заповнити певні прогалини в шляху нашої країни. 

Цікаво, що використовують відкриті дані не лише у Києві чи обласних центрах, де сконцентровані розробники. Є Open Data-активісти й у невеликих містах. От, наприклад, зараз починає роботу «CityBot Назар». Він обіцяє надавати інформацію про роботу комунальних служб міста, аварії та відключення, тарифи та їх зміни, але лише щодо Маріуполя. «З Назаром Ви будете знати коли у Вашій оселі вимкнуть воду чи світло та коли ці незручності будуть усунені!» – обіцяють автори проекту. 

Бізнесові можливості відкритих даних

Бізнес – чи не найбільше виграє від розвитку відкритих даних. З одного боку, Open Data – хороша база, на якій можна розвивати власний, у тому числі комерційний, ІТ-продукт. З іншого – сервіси на основі відкритих даних часто допомагають у роботі будь-якої компанії – від аграрної до нафтопереробної, від медичної установи до логістичного підприємства. 

Бізнес за допомогою сервісів, що базуються на відкритих даних, може вирішити найрізноманітніші питання. Наприклад:

  • Зараз лише розвивається, але має потенціал проект Waste Ukraine Analytics. Це платформа-агрегатор відкритих даних, що пов’язані з відходами, із додатковою функцію маркетплейсу для купівлі-продажу вторсировини.
  • А от фермерам та іншим аграріям незамінним буде Greenval – сервіс із пошуку безпечних сертифікованих агропрепаратів, що максимально відповідають потребам господарства.
  • Практично усім підприємцям може стати в нагоді молодий проект Перевірок.NET, що допомагає підготуватись до планових перевірок та мінімізувати можливість порушень з боку інспекторів.

А одними із найактивніших користувачів продуктів на основі Open Data є банки. Вони навіть за законом зобов’язані перевіряти потенційних клієнтів перед початком співпраці на благонадійність чи навпаки – ризиковість. Для того, аби не робити перевірку тисяч, а якщо банк великий – сотень тисяч потенційних партнерів вручну, на допомогу приходять технології. Є сервіси, що не лише збирають та автоматично через API передають дані з відкритих джерел та держреєстрів у внутрішню CRM банку, а й формують унікальну аналітику. Одним із таких продуктів є YouScore від компанії YouControl – скорингова система для визначення благонадійності та оцінки потенціалу компанії. 

Різноманіття та можливості використання відкритих даних у держуправлінні, побутових справах та бізнесу дозволить покращити якість життя практично кожної людини. 

Автор: Євген Дудник, продакт-менеджер YouControl.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск