«Рекрутинг — це не просто заповнення прогалин» — уривок з книги «Становлення менеджера»

2553

У видавництві Book Chef вийшов український переклад книги «Становлення менеджера» від Джулі Чжо, менеджера і розробника дизайну продуктів Facebook. AIN.UA наводить її уривок.

На початку моєї кар’єри, коли мене ще жахала перспектива проводити співбесіди, я опинилася віч-на-віч в одній кімнаті з новоспеченим випускником на ім’я Том. Я представилася, і він сором’язливо посміхнувся.

Коли я виклала йому першу проблему для вирішення, Том одразу схопив маркер і почав накидувати рішення на дош­ці. Я помітила, що його руки злегка тремтять. Він поставив кілька логічних запитань. Коли Том застряг на проблемному моменті, то зупинився, зробив кілька кроків назад і проговорив свої думки вголос.

До кінця співбесіди він не зміг вирішити всі проблеми, які я йому загадала. Був Том украй розчарованим. Здавалося, зараз він піде додому, дістане блокнот і продовжить перебирати варіанти, поки не знайде рішення. Ось такою людиною він мені видався.

Том впорався гірше за деяких інших кандидатів. Однак коли настав час виносити вердикт, я сказала: «Наймаємо». Це здивувало навіть мене.

Зазвичай я мислила консервативно, і якщо в мене були якісь сумніви щодо кандидата, я не ризикувала. Проте тут я вперше поручилася за когось. Я просто ніяк не могла позбутися відчуття, що Том був особливим. Не просто розумним, а надзвичайно завзятим і вдумливим. Я знала, що ми чудово спрацюємося.

На щастя, після короткого обговорення з іншими колегами, ми вирішили запропонувати Тому роботу. За кілька років після цього я зустріла його на вечірці. Він підійшов до мене і сказав: «Знаєте, я й досі пам’ятаю нашу співбесіду. Я так нервував, що не зміг до кінця впоратися з вашою проблемою. Я був певен, що ви мене не візьмете».

Я посміхнулась і пожартувала, що мала магічну кулю, яка напророчила, яким чудовим працівником він буде. А так і було. Після того, як ми взяли Тома, його кар’єра пішла вгору з космічною швидкістю. За якихось кілька років він подолав шлях від новоспеченого випускника до старшого технічного спеціаліста.

Джулі Джо

Хоча ми ніколи тісно не співпрацювали, я чула його ім’я на кожному розі. І вимовляли його лише з глибокою повагою. Він був неймовірно розумним, при цьому одним із найзавзятіших і вдумливіших людей у компанії.

Майстерний рекрутинг для організації, що зростає, — найважливіша річ. Як менеджер я вже встигла провести сотні співбесід і найняти сотні людей — більше, ніж працювало в усій компанії, коли я прийшла! А ці люди, своєю чергою, просунулися кар’єрними сходами й самі почали наймати працівників. Якби мені першого дня сказали, що саме завдяки мені тут працюватимуть тисячі людей, яких я бачу сьогодні, я подумала б, що ви з’їхали з глузду.

Проте рекрутинг важить не лише в масштабах тисяч: навіть один новий співробітник може кардинально вплинути на результати вашої команди.

Ось що ви маєте обов’язково запам’ятати: рекрутинг — це не проблема, а можливість збудувати майбутнє вашої організації.

До мене це доходило довго. Позаяк команда дедалі зростала як гриби після дощу, необхідність наймати нових людей нависала наді мною важкою хмарою. Нам постійно бракувало рук, тож рекрутинг здавався мені вимушеним рішенням проблеми невчасних звітів і затягнутих проектів. А як іще можна швидко усунути ці перешкоди?

І все ж, рекрутинг — це не просто заповнення прогалин. Якщо ви бачите його так, то ніколи не залучите найліпших працівників. Прагніть до того, щоб підняти якість життя — свого і своєї команди. Бо улюблений колега не лише працює, а й учить нас новому, надихає, підтримує і додає роботі яскравих фарб. От зараз я не назву вам нічого приємнішого, ніж коли зустрічаєш людину вперше, усвідомлюєш, яка вона чудова, і наймаєш її, щоб разом роками працювати над вагомими проблемами.

Проте рекрутинг — справа непроста. Як кажуть у казках, доведеться перецілувати купу жаб, перш ніж знайдеш того самого.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск