Дозвольте босу бути злим — уривок з книги Роя Ліллея «Як взаємодіяти з проблемними людьми»

2269

У видавництва «Фабула» вийшов український переклад книги Роя Ліллея «Як взаємодіяти з проблемними людьми». У книжці зібрано поради, як швидко та правильно визначити проблемні сторони кожної людини і зробити їх корисними.

AIN.UA наводить уривок з третього розділу під назвою «Як взаємодіяти з проблемними керівниками».


Людей підвищують, і вони стають керівниками з будь-яких причин. Деякі — тому що дійсно хороші в тому, що роблять, добре керують людьми та розв’язують ситуації, розуміють загальну картину і легко діляться ідеями. Такі керівники ніби падають із небес. Нажаль, багато керівників вилазять із пекла! Але поміркуймо про певні сценарії, які можуть призвести до такої прикрої ситуації.

  • У технічно орієнтованих компаніях боси можуть бути підвищені завдяки своїм технічним знанням. Але, коли йдеться про людей, ці боси не обов’язково матимуть навички, необхідні для керування командою.
  • У сімейному бізнесі член сім’ї може взяти на себе цю посаду як належне.
  • У корпораціях боси можуть стати босами у зв’язку із заздалегідь визначеним шляхом розвитку, а не тому, що вони досягли необхідного рівня компетентності.
  • У деяких не дуже привабливих галузях та державних службах популярні боси, які більше ніде не могли знайти роботу.
  • У торговельному бізнесі успішні менеджери з продажу можуть покинути те, що в них добре виходить, припинити продавати і стати некомпетентними керівниками.
  • У компаніях, де безліч проблем, у ролі начальника виступає бухгалтер.
  • У бізнесі, що швидко зростає, бос, як правило, не такий професійний та компетентний, яким міг би бути.

Чи можна десь знайти хорошого керівника? Звісно, так. Але керівники не завжди стають керівниками тому, що вони хороші керівники. Зазвичай, щоб отримати табличку «Керівник» на своїх дверях достатньо бути хорошим у чомусь, мати хороші технічні навички або довго працювати на компанію. Одні керівники ідеально виконують свою роботу, інші стають ходячими кошмарами.

Усередині кожного нещасного боса промовляє голос, який нагадує, наскільки він нещасний. Отже, що роблять такі керівники? Вони компенсують. Вони долають свою невпевненість, стаючи карикатурами ідеального, на їхню думку, боса.

Якщо ніхто не навчив їх менеджменту, управлінню людьми та роботі з людськими ресурсами, що вони мають зробити? Вони вдають із себе керівників. Вони стають зарозумілими, войовничими, кричать, волають і маніпулюють. Вони не можуть попросити про щось. Вони егоїстичні й небезпечні. І з ними дуже легко мати справу!

Насамперед вони є керівниками і можуть вказати вам на двері. Отже, якщо ви хочете наприкінці місяця поговорити про підвищення платні, пам’ятайте, що слід бути дипломатичними. Нехай керівник відчуває, що контролює ситуацію,— навіть якщо контролюєте її ви!

Злий керівник

Що робити, коли ви зрозуміли, що працюєте на злого боса? Усе просто. Дозвольте йому бути злим! Що вам з того, що він хоче істерити? Таке рідко триває більше від декількох хвилин. Дайте босові погарячкувати, скипіти і вибухнути. Поки ви не приєднаєтеся до цього процесу, ви в безпеці. Навіть якщо ви на сто відсотків праві, у вас є політика компанії, закон, Європейський суд з прав людини і всі ангели на небесах, які на вашому боці.

А тоді підіть. Якщо керівник має вигляд примирливий, принизливий, навіть злісний або хоче, щоб ви лишилися,— йдіть. Якщо треба, скажіть: «Ні, я хотів би піти, а приблизно за годину повернуся і ми відновимо дискусію». Не спокушуйтеся на сварку. Приємно фантазувати про те, як ви говорите: «Ви настільки грубі, як ви можете очікувати, що хтось захоче з вами працювати? Усе, що ви робите, — це божеволієте».

Але тоді виникне інша проблема — де вам працювати наступного тижня. Залишайтеся тверезими і розв’язуйте питання на своїх умовах.

Ніколи не дозволяйте їм побачити, що ви спітніли

Задиристі керівники люблять бачити, як персонал нервує і стікає по-
том. Не давайте їм це задоволення. Хоч би що трапилося:

  • Зберігайте спокій.
  • Не кричіть у відповідь.
  • Не вдавайтеся до пояснень. Не кажіть їм, як вони мають виконувати свою роботу. Сказавши босу, що він має робити, ви, можливо, отримаєте 60-секундне задоволення, але потім пошкодуєте про це!
  • І ніколи, ніколи, ніколи не піддавайтеся моментному гніву.

ВПРАВА

Ставлю 20:1 — це працює…
Це справді працює. Я знаю, що ви прочитаєте це і застогнете. Повірте мені. Це не магія, цей спосіб не новий, і він не ґрунтується на останніх психологічних примхах. Але він ґрунтується на дуже хороших принципах управління стресом і гнівом. Ось про що йдеться: підіть геть, не аргументуйте, не сперечайтеся. Зберіться на силі й порахуйте від 20 до 1.
Глибоко вдихніть, сконцентруйтеся і відрахуйте: 20, 19, 18, 17, 16, 15,
14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. З певних причин відлік від 1 до 20 не працює. Працює зворотний відлік. Він діє заспокійливо. Бачили коли-небудь гіпнотизера за роботою?
Вони завжди використовують техніку зворотного відліку, щоб розслабити своїх жертв. Узагалі-то, є певні обґрунтовані причини, чому зворотний відлік працює, але зараз не час і не місце це обговорювати. Наступного разу, коли відчуєте, що втрачаєте рівновагу, спробуйте цей трюк із відліком від 20 до 1. Ставлю на те, що він спрацює.

Коли нічого не спрацьовує, що далі? Отож ви зробили все, що могли.

  • Ви все виконали вчасно.
  • Якщо не виконали, ви мали на це вагому причину і заздалегідь повідомили, що в попередні терміни встигнути неможливо.
  • Ви на публіці підтримали боса, ніколи не були з ним грубими та не змушували його мати вигляд дурня, навіть якщо він ним є.
  • Ви працювали зі своїм керівником, з’ясували, що його не влаштовує, та вздовж і впоперек зробили все, що могли.
  • Ви ніколи не давали босові боєприпасів, якими він міг би у вас вистрілити.

Що далі?

  • Ви можете спробувати задіяти посередника.
  • Вам може допомогти відділ людських ресурсів.
  • Ви можете звернутися по допомогу до більш високопоставленого працівника.

І що в результаті?

У вас одне життя, і воно (кліше, про яке слід нагадати) не почнеться заново. Залиште, йдіть, киньте, візьміть своє життя до владних рук. Якщо ви добре розумієте, що робите, кидайте цю роботу

і шукайте іншу. Робіть це на своїх умовах, у свій час і у своєму власному темпі. Не кричіть, не грюкайте дверима і нічим не погрожуйте.

Просто підіть. Якщо ви вважаєте, що маєте підстави подати позов до суду з приводу трудових відносин, проконсультуйтеся з юристом і з’ясуйте все. Підіть мирно. Не кажіть нікому, що ви шукаєте іншу роботу: хоча в цьому й немає ніякого секрету. Не будьте нещасними,
життя закоротке для цього.

ВПРАВА

Чи мали ви справу із такими керівниками, про яких ми говорили? Чи поводилися б ви інакше після прочитання цього розділу?

Підсумки

  • Нерідко проблемні люди є керівниками; але якщо людина є керівником — це не означає, що вона добре справляється зі своїми обов’язками.
  • Ніколи не конфліктуйте з начальником: підіть геть, виплутайтеся із ситуації, зверніться до інших компетентних сторін, але не дозволяйте йому втягнути вас у конфлікт. Він виграє. Він же бос!
Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск