Як зробити бізнес успішним та привабливим для міжнародних інвесторів: інтерв’ю з генеральним директором GTInvest

1322

За реалізацією успішної бізнес-ідеї завжди стоїть команда. Компанія GTInvest забезпечує комплексний підхід у створенні та управлінні бізнес-моделі, роблячи акцент на людях і розвитку IT- інфраструктури. Про те, як перетворити торгівлю м’ясною продукцією в мистецтво, про потенціал нашої країни для міжнародних інвесторів та успішнi проекти в період корона-кризи, розповів засновник і генеральний директор компанії GTInvest, Олексій Прохоренко.

Олексій, наскільки ризиковано під час карантину запускати нові бізнеси? Наведіть приклади, на ваш погляд, успішних кейсів?

Ризик є завжди, але ж це ще нікого не зупиняло. Настав час змін, більшість компаній переглядають свої стратегії та впроваджують нові рішення. Сьогодні основними факторами успіху для бізнесу стають грамотний проектний підхід, формування міцної команди та вміння вловлювати тренди. Інвестуючи багатомільйонні суми в будівництво заводу або в агросектор, важливо розуміти, що звичний підхід вже не працює, і мало бути просто хорошою компанією — потрібно бути найкращими у своїй сфері. Результатом цих змін має стати оновлення бізнес-моделей і як підсумок створення нової моделі економіки. Успішним може бути безліч бізнесів, адже криза не зупинила життя, а просто змінила підхід до багатьох процесів. Будівництво заводів по виробництву комп’ютерних комплектуючих, створення онлайнових магазинів повного циклу, починаючи власним виробництвом і закінчуючи торгівлею, відкриття ферм. Дуже перспективний напрямок — сектор агротехнологій, суть якого в оптимізації різних процесів агробізнесу, створення ефективних сервісів для цієї галузі та створення потужної аграрної корпорації. Прикладів можна привести масу, але важливим є підхід.

На який термін повернення інвестицій можуть розраховувати закордонні компанії в Україні? І на скільки термін повернення інвестицій в Україні відрізняється від інших країн?

Ми не працюємо з пасивним доходом і з венчурними фондами, тому відповісти на це питання однозначно не можна. Є ідея інвестора, є завдання, які перед нами ставлять і в кожному конкретному проекті є свої цифри. Але я не можу не відзначити позитивні зміни в бізнес-кліматі країни. Ухвалення законів «Про валюту», «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та «Про антикорупційний суд» — позитивно вплинули на бізнес. Сьогодні інвестори цікавляться Україною, але вони хочуть бути впевнені в надійності своїх вкладень та їх довгостроковості. Увага зараз прикута до подальшого розвитку земельної реформи та приватизації.

Як порекомендуєте державним органам, які займаються залученням інвестицій в Україну, поліпшити позиціювання нашої країни на тлі таких сильних сусідів, як Польща чи Туреччина?

Я не люблю робити суджень за національною ознакою, оскільки у нас є свої плюси, і такі порівняння не зовсім коректні. В цілому, в Польщі — інший світ і більш прозорі процеси, все йде за налагодженою роками процедурою. І зараз, коли наша держава проявляє, непогані ініціативи, хотілося б просто за фактом отримати від держслужбовців ефективні рішення, які коректно запрацюють вже на наступний день після прийняття закону або відповідної постанови.

Чим Україна може бути більш привабливою в плані інвестицій?

Ми більш перспективні та гнучкі для інвестора, хоча сировинна база, наявність кадрів, географія та відносно легка процедура створення бізнесу будуть для багатьох більш звичними аргументами на користь України. У нашої країни досить високий інтелектуальний та інноваційний потенціал.

Якщо ви можете допомогти з запуском/оптимізацією будь-якого бізнесу, то чи є бізнеси, якими не станете займатися з яких-небудь причин?

Запуск будь-якого бізнесу не зовсім коректно, адже робота з інвестором та інвестиціями — це дуже делікатний процес, в якому абсолютно вся команда повинна дивитися в одному напрямку. По-перше, у нас повинні збігатися бізнес-цінності, а по-друге, дуже важливо спілкуватися безпосередньо з власником або людиною, яка може самостійно приймати рішення. Це одне з головних правил для співпраці, адже частина вигідних рішень має на увазі швидке реагування. Наша задача — зробити бізнес клієнта не просто прибутковим, а й прикладом в конкретній сфері, тому маючи досвід, зв’язки та репутацію обираємо ми, а не нас.

Наскільки грає роль різниця менталітетів інвестора та українських реалій? Що найскладніше для сприйняття інвестора-іноземця в нашій країні?

Більшість бізнесменів дуже гнучкі, тому якість спілкування не страждає абсолютно. Ми говоримо мовою бізнесу, тому iз розумінням проблем не виникає. Але зауважу, що іноземці не звикли ускладнювати, а у нас в країні відповіді на деякі питання не лежать на поверхні. В цiлому, ми працюємо за світовими стандартами та чітко ведемо комунікацію.

Що потенційний інвестор отримає за допомогою GTInvest, чого не можуть надати ваші конкуренти? Які ваші переваги?

В цьому середовищі не так багато конкурентів, але ми можемо запропонувати своїм клієнтам спокій і чітку організацію роботи. Наприклад, агрохолдинг «Укрпромстач» входить в топ компаній України. Стежити за ходом справ я можу в режимі реального часу з будь-якої точки світу з телефону або ПК. Ми знаємо не тільки, як організувати ефективний робочий процес, але і як застосувати інноваційні технології для бізнесу. Формування сильної команди однодумців, ФОКУСування на головних завданнях, дослідження ринку та створення індивідуального продукту — це лише частина того, чим займається компанія. Якщо говорити глобально, то ми знаємо, як створити довгостроковий бізнес в Україні, співпраця з нами базується на довірі, без корупції і спекулятивних схем. Зробити масштабний бізнес прозорим, зрозумілим і прибутковим — це наша глобальна мета та покликання.

Яким одним словом можна описати інвестиційний клімат в Україні?

Вдосконалюваний.

Як можна скористатися корона-кризою?

Криза прискорює інновації, і попри те, що деякі ніші просіли, ми отримали ряд непоганих переваг. Зараз актуальним є питання взаємодії з суспільством і бізнесом через інтернет. Для великого бізнесу збільшилася кількість робочих рук на ринку та з’явилася конкуренція за робочі місця. Загалом, криза — вдалий момент, щоб придбати бізнес за адекватною вартiстю та займатися його розвитком. Зараз відзначається зниження середніх показників оцінки компаній на 30%, в середньому, в порівнянні з докризовим перiодом. Якщо говорити про нашу країну, то пандемія та глобальна тенденція дистанціюватися від Китаю і їх товарів — відкриває безліч можливостей для нашої країни.

Чим може бути приваблива наша країна за частиною податкового законодавства?

Україна виглядає досить конкурентно в порівнянні з багатьма країнами. Наш головний плюс в тому, що держава вживає рішучі кроки для поліпшення податкового законодавства. Наприклад, у Давосі Президент України анонсував п’ятирічні податкові канікули для інвесторів, які придбають об’єкти приватизації на $ 10 млн і більше. Але країні потрібна реформа, яка б знизила тиск податківців і спростила адміністрування податків.

Як відомо, судова система в Україні має низький рівень довіри, в тому числі серед інвесторів. Це перешкоджає залученню інвестицій в Україну. Як ви згладжуєте ці нюанси?

Потрібно вміти маневрувати і знаходити серед мінусів ще й плюси. Сьогодні судова система в процесі реформування. Наприклад, вже створено Вищий суд з питань інтелектуальної власності, Вищий антикорупційний суд на цей момент знаходяться в процесі формування. Судова система набуває публічності, тим самим викликаючи до себе довіру. Так, можна помітити суддів на різних юридичних заходах, де вони можуть доносити публічно свої висновки та погляди на різні ситуації. Але, щоб не знімати з себе відповідальності скажу, що за кожен свій проект ми відповідаємо якщо не головою, то репутацією.

У чому полягають послуги GTInvest з автоматизації бізнесу?

Ми знищуємо архаїзми старої системи ведення бізнесу та налагоджуємо ефективні процеси в режимі нон-стоп під кожного конкретного клієнта. Спрощуючи логістику, етапи погоджень і мінімізуючи людський фактор, ми робимо бізнес простішим, прозорим і приємним для всіх учасників процесу. Те, що людина повинна робити двічі, можна автоматизувати. Наприклад, штучний інтелект допоможе спрогнозувати завтрашнiй продаж і оптимізувати наступне замовлення. Також при цьому скоротиться обсяг людського ресурсу та помилок, а ефективність багатьох процесів виросте.

Який основний фактор успіху в реалізації проекту торгової мережі «Укрпромпостач»?

Зараз успіх на боці тих, хто не тільки поставляє на ринок продукт високої якості, але й постійно вчиться чомусь новому, використовуючи в бізнесі передові технології. Тому неможливо виділити всього лише один фактор — все працює в комплексі. «Укрпромстач» — це щоденні постачання свіжої продукції та найбільш технічно оснащена мережа магазинів в Україні з розвиненою IT-інфраструктурою та сильною командою. Наші магазини — це технологічні торгові точки з сучасними вагами з тачпадом, які з’єднуються один з одним по COM-порту. Обважити покупця неможливо — точність зважування до тисячної грама. Ми приділяємо велику увагу атмосфері в магазинах і спілкуванню з покупцями. Навіть в соцмережах у нас відповідає не тільки SMM-фахівець, але і при необхідності технолог виробництва, управляючий мережею, бухгалтери, менеджери. Все для того, щоб людина отримала вичерпну інформацію, а не формальну відписку. Змусити систему злагоджено працювати — це справжнє мистецтво, де кожен співробітник — це своєрідний творець, з чітким набором повноважень і навичок.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск