Топ-20 найактивніших жінок в IT за версією Ukraine Innovation Awards 2020
Матеріал підготовлено за підтримки Center42 та USAID
Що це означає?
Майже кожен стартап на початках свого існування стикається з викликом — пошуком інвесторів. Для того, щоб спростити цю задачу для підприємців з молодим бізнесом, інноваційна агенція Center42 та програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» створили першу digital-премію для українських інноваторів.
Премія Ukraine Innovation Awards 2020 включає реалізацію інноваційних рішень від стартапів, корпоративних лідерів, інвесторів та підприємців. Цьогорічною спеціальною категорією Ukraine Innovation Awards 2020 стала номінація Top-20 Women Tech Entrepreneurs 2020. У зв'язку з тим, що жінки складають всього 22% української tech-індустрії, організатори підтримали зменшення гендерного розриву в галузі й акцентували увагу саме на досягненнях жінок у розвитку IT, інноваціях та лідерстві у цій номінації.
Наочні приклади впровадження нових технологій стануть стимулом для українського бізнесу продовжувати зростати внаслідок інновацій, а для іноземних інвесторів — звернути увагу на Україну як одну з найпрогресивніших tech-екосистем Європи.

Агенція Center42 спільно з програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України» публікують список топ-20 найактивніших жінок-підприємниць на українському ринку IT, цифрових технологій та інновацій у 2019-2020-х роках за версією журі Ukraine Innovation Awards 2020. Список поданий в абетковому порядку без нумерації, підкреслюючи вагомий внесок кожної фіналістки у розвиток української інноваційної екосистеми.

Цей матеріал підготовлений журналістами AIN.UA за редакційними стандартами і опублікований за підтримки рекламодавця
Олександра Богуславська
CEO & Founder в Data Science UA
За 4 роки Олександрі разом зі спільнотою Data Science UA вдалось створити екосистему для 5000+ розробників, які спеціалізуються на роботі з даними та штучному інтелекті. Наразі компанія займається менторством, надає послуги з рекрутингу, консалтингу та корпоративного навчання в науковій сфері про дані.

Минулого року команда Data Science UA закрила 86 посад вищого рівня, організувала восьмому міжнародну конференцію з 500+ учасниками. За попередній рік компанія зросла в три рази. З квітня 2020 року зусиллями спільноти був створений AI R&D-центр в Україні для американської компанії, що займається питаннями зниження виробничої інвалідності.
Анна Мазур
CEO & Founder в Happy Monday
Портал Happy Monday спеціалізується на побудові кар'єри та професійному зростанні: щомісячно команда допомагає 200 000 українцям знайти нову роботу. 2019 року дохід компанії збільшився в 4 рази, а трафік порталу — втричі.

За минулий рік компанія розробила і запровадила низку новітніх продуктів, які змінюють український HR-ринок. Наприклад, напрямок «профіль компанії» допомагає трансформувати спосіб спілкування корпорацій з потенційними шукачами роботи (в портфоліо — співпраця з Genesis, Attendify, Beetroot, Admitad). Організація ж інноваційних офлайн-заходів (серед клієнтів — «МХП» та «Метінвест») сприяє пошуку інновацій всередині корпорацій та допомагає посилити бренд роботодавця на ринку праці. У квітні 2020 Happy Monday з Міністерством цифрових трансформацій України запустили національний онлайн-курс з навичок працевлаштування для українців.

Анна Мазур є спікеркою TEDxLviv, амбасадоркою бренду Digital Women 2020 Ukraine та співзасновницею руху Pro Bono Club Ukraine, який отримав нагороду як найкращий національний постачальник послуг для соціального сектору від UN Global Compact.
Анна Поліщук
Co-founder & Chief Product Officer в Allset
Компанія українського стартапу Allset з офісами в Києві та Сан-Франциско більше 5 років розвиває та впроваджує програмне забезпечення для закладів харчування: додаток дозволяє забронювати столик, залишити чайові, сплатити рахунок в ресторані чи отримати безконтактну доставку. Загалом, стартап покриває 2,500+ ресторанів в 16 містах США. В 2020 році стартап залучив $ 8,25 млн в рамках раунду серії B, а загальна кількість інвестицій сягнула $16,5 млн.

Стартап отримав звання America's Best Startup Employers 2020, а співзасновниця Анна Поліщук увійшла до європейського рейтингу Forbes 30 under 30 Europe 2020 та очолила посаду Chief Product Officer.
Анна Прокоф'єва
Co-Founder в The-Chef
У 2020 році, коли всі ресторани та кав'ярні були змушені зупинити роботу через пандемію COVID-19, The-Chef надав роботу 320+ кухарям та шефам. Стартап став першим в Україні онлайн-сервісом для пошуку кухарів, MVP якого з'явився за 60 днів, а фінальний продукт — за 30 днів. Також в умовах карантину The-Chef вдалось розгорнути маркетингову кампанію, фокусом якої стала співпраця з топ-кухарями із десятками тисяч підписників у соцмережах.
Дар'я Лещенко
CEO в SupportYourApp
Co-founder в LabelYourData
Компанія клієнтської підтримки SupportYourApp працює більше 10 років зі стартапами та технологічними компаніями з 25 країн, надаючи підтримку 31 мовою. За словами Дар'ї Лещенко, за останній рік бізнес зріс на 85%, а команда розширилась 550+ фахівців. Була посилена автоматизація та стандартизація процесів: впроваджено 90% SOPs у всіх відділах компанії з метою покращення якості роботи та ефективного масштабування.

Цьогоріч Дар'я завершила курс для лідерів в Harvard Kennedy School і почала займатись менторською підтримкою. А також започаткувала компанію LabelYourData, що надає послуги з анотації даних для компаній, які займаються розвитком AI технологій.
Даша Кичук
Founder в Effa
Стартап Effa виготовляє зубні щітки з екологічно чистих матеріалів, які не шкодять навколишньому середовищу. За минулий рік команда проекту підписала перший контракт купівлі-продажу з корейським готелем: 2,5 млн зубних щіток будуть виготовлені для Lotte Hotels. Також, як повідомила Даша Кичук, в стартапу є попередні домовленості щодо співпраці з Netflix. Як тільки співробітники медійної компанії повернуться в офіси, Effa доставлятиме щомісяця 60 00 щіток для зйомок.
Олена Малицька
ISE Group (Innovation Startup Entrepreneurship Group LLC)
Консорціум компаній та експертів ISE Group LLC сфокусований на трансформації стартап-ідей в успішні бізнеси. Команда ISE проаналізувала 350+ стартапів: 7 з них залучили фінансування на наступний тур і 20+ стартапів побудували партнерство з корпораціями. Минулого року консорціум запустив чотири програми зі стартап-акселерації та корпоративних інновацій, консультував стартапи щодо фандрейзингу та запуску промо-кампаній.

Олена Малицька, як директор інвестицій Sterling Grace Private Equity, разом з командою проінвестувала 17 перспективних проектів Східної Європи та Кіпру, а також в п'ять українських стартапів — YoDesko, Trio Club, Eleven, Box STO і mWallet, загальна вартість яких склала $1,3 млн. Технологічна компанія, в яку Олена зробила інвестиції п'ять років тому, цьогоріч зросла в 5 разів до капіталізації у розмірі $2,7 млн.
Ірина Новікова
Co-Founder в NANOfluid & Founder в P.aid
Компанія NANOfluid виробила бактерицидний та противірусний нанодезінфікуючий засіб, що знищує токсичні антибактеріальні елементи — в лютому 2019 перспективність застосування продукту була визнана Європейською Комісією. А на початку 2020 року команда розробила лінію ефективних противірусних нанодезінфікуючих засобів, дієвість яких підтвердила Національна академія медичних наук України. Наразі зазначені нанодезінфікуючі засоби подаються на сертифікацію в ЄС.

Крім цього, Ірина Новікова займається розвитком P.aid — краудсорсингової онлайн-платформи для вирішення типових маркетингових завдань бізнесу з можливістю залучати фрілансерів з будь-якої точки України. Стартап уже отримав $70 000 від Business Angel та показує щомісячне зростання в межах $100-5000.

Ірину Новікову визнали засновницею року за версією EuroAsian Awards 2019, вона є експерткою Ukrainian Startup Fund, менторкою Sector X Acceleration Platform та очолює Комітет стартапів та інновацій у Всеукраїнській рекламній коаліції.
Ірина Савицька
Co-founder & CBO в Bank of Memories
Стартап зі зберігання та передачі особистих даних Bank of Memories — мультисервіс для роботи зі спогадами та передачі їх в майбутнє наступному поколінню. Команда створила та запатентувала алгоритм на основі Blockchain, доповнений технологіями Deep learning та AR. Особливу увагу команда приділяє питанню безпеки, що досягається внаслідок децентралізованого зберігання даних. Технологія вже була визнана та підтримана родиною монархів Габсбургів в Австрії, а також досягла 3500+ завантажень без маркетингового бюджету. Очікується, що повноцінний функціональний продукт запуститься за 3 місяці та буде вдосконалений до кінця 2020 року.


Після того, як Ірина Савицька приєдналася до Bank of Memories, вона трансформувала стратегію розвитку стартапу, залучила $30 000 інвестиції під час коронакризи та сприяла представленню технології в країнах Європи. Її досвід налічує 12 років в ролі BisDev у 3 країна, а загальна кількість залучених інвестицій сягає $16 млн. Працювала з такими клієнтами як General Motors, LG, Samsung та іншими.
Євгенія Клепа
Executive Director в 1991 Open data Incubator
1991 Open Data Incubator спеціалізується на розвитку стартапів на основі відкритих даних, допомагаючи перетворювати тонни відкритих даних у реальні стартапи, що надають сервіси громадянам, бізнесу та державним органам. Четвертий рік поспіль він є партнером з інкубації національного конкурсу стартапів Open Data Challenge.

Також команда інкубатора допомагає розвивати стартапи українським держслужбовцям — разом з урядом та GIZ. Вже втретє працівники міністерств беруть участь у програмі EU Association Lab, де створюють цифрові продукти, які допомагають реалізувати Угоду про асоціацію з ЄС. Десять випускників попередніх раундів інтегрували розроблені продукти в діяльність уряду та державний сектор.

За минулий рік в інкубаторі було реалізовано шість інкубаційних та акселераційних програм та випущено 43 стартапів-випускників, 30% з яких отримали фінансування — гранти та інвестиції загальним обсягом $1,6 млн.

Цього року 1991 Open Data Incubator у партнерстві з Goethe-Institut і німецькою ГО betterplace запустив Civic Tech Sisters — програму менторства для жінок-лідерок у секторі громадянських технологій і цифрової демократії.

Євгенія Клепа є менторкою 1991 Mariupol (Центр розвитку стартапів у Маріуполі, також заснований ГО SocialBoost, — ред.), викладачкою і тренеркою Міжнародного інституту бізнесу та Київської школи економіки, а також амбасадоркою спільноти WTECH. Під час пандемії Євгенія почала проводити безкоштовні вебінари для українських, чеських, казахстанських та білоруських спільнот щодо пошуку додаткових бізнес-можливостей.
Ксенія Бєлкіна
Co-founder в Cardiomo
Medtech-стартап Cardiomo — пристрій, що відстежує ключові параметри організму людини, передаючи дані на смартфон. У 2019 році український стартап отримав фінансування від нідерландського акселератора Accelerator Rockstart, вийшовши на сумарну суму інвестицій в $850 000. Технологія вже завоювала низку міжнародних нагород і змагань: виграла CBRN CoE Pilot Competition, перемогла в IOT/WT Innovation World Cup® Innovators та отримала звання The Best New Wearable Technology Device USA 2019 Award. Крім того, стартап номінований на британську премію Future Health Awards 2020.

Співзасновниця стартапу Ксенія Бєлкіна також стала фіналісткою численних премій, серед яких — The Women-in-Tech Awards 2019 (США), Women Startup Challenge Europe HealthTech (Франція) та Medica Connected Healthcare Forum 2019 (Німеччина).
Лідія Терпель
CEO & Founder в Skyworker
Платформа Skyworker допомагає ІТ компаніям і ІТ спеціалістам у яких є багато спільного, знайтись на платформі і максимально круто подати свій бренд і професійність один одному перед онлайн знайомством. Команді вдалось за 4 місяці залучити на платформу 35 міжнародних технологічних компаній і 6000 IT-спеціалістів з 18% щотижневим зростанням, а також закрити перший раунд інвестицій з оцінкою в $1,5 млн та отримати грант $25 000 від Ukrainian Startup Fund.

Лілія Терпель успішно транфсормувала власний офлайн-бізнес у SaaS-сервіс Skyworker. Також підприємниця стала номінантою премії 30 Under 30 за версією видання Kyiv Post 2019 й побудувала одну з найбільших стартап-спільнот в Україні — Silicon Drinkabout, яка наразі налічує 7000+ учасників.
Маргарет Рімек
CEO в Pix Inc.
Два продукти українського стартапу — Pix Backpack & Pix Mini — це світлодіодні рюкзаки, які синхронізуються зі смартфоном та відображають персоналізовану анімацію. Вироби переважно орієнтовні на ринки США, Японії, Німеччини та Великобританії. Загадом, команда продала 10 000+ одиниць по всьому світу, і отримала понад $1 000 000 доходу від продажів. Сама команда Pix розташована в Україні та орієнтована на світовий ринок.

Маргарет Римек вдалось створити компанію, продукція якої затребувана в усьому світі. Також Маргарет за 1 рік розширила команду від 3 засновників до 12 штатних співробітників. Сьогодні Pix Inc. — високопрофесійна команда, сфокусована на розробці та впровадженні інноваційних і творчих продуктів.
Маргарита Сівакова
Co-Founder & CEO в Legal Nodes
Маркетплейс Legal Nodes створений для діджиталізації роботи юристів, які в зручний спосіб можуть знайти клієнтів, переважно з IT-сфери, — і надати юридичні послуги за справедливою ціною. Стартап виграв IT Arena 2019 Startup Competition 2019, увійшов до складу української делегації із 15 стартапів, що представляла технології у Кремнієвій долині на конференції Startup Grind Global 2020, а також отримав грант в $50 000 від Ukrainian Startup Fund. За рік на платформу Legal Nodes надійшло 210+ запитів юридичних запитів на співпрацю — з них 52 компанії стали платними клієнтами.

Маргарита Сивакова зосередилась над зростанням загальних показників legaltech-стартапу, залученням перших інвестицій та розширенням мережі юристів, які користуються маркетплейсом.
Наталія Владимирова
CEO & Founder в PatentBot
Ботом-реєстратором торгових марок PatentBot за рік скористались 50 000+ юзерів, сумарно стартап перевірив 100 000+ брендів та зареєстрував 2300 торгових марок. Також була запущена нова послуга з онлайн-реєстрації бізнес-ідей PPA: незважаючи на кризу, стартапу вдалось успішно вийти на ринок США. До того ж, команда PatentBot завершила акселерацію в Startup Wise Guys, залучивши нові інвестиції.

Щодо особистих досягнень, за рік Наталія Владимирова, як патентний повірений, стала представницею 5500 торгових марок.
Світлана Мальована
CEO & Co-founder в Raccoon.Recovery
Онлайн-платформа Raccoon.Recovery для фізичної реабілітації надає доступ до віддаленої реабілітації з будь-якої точки світу, економить час терапевтів і допомагає пацієнтам швидше досягати цілей реабілітації. Технологія датчиків тіла та контролера руки здобула медичну сертифікацію РЄ mark і GDPR compliance. Дохід стартапу за 2019 році сягнув €112 000.

У квітні цього року команда випустила програмне забезпечення для смартфонів, яке допомагає пацієнтам віддалено відстежувати прогрес щодо руху під час реабілітації. Тільки за 30 днів софтом скористався 41 реабілітаційний центр.

Світлана Мальована є юридичною консультанткою спільноти інвесторів Startup.Network та представницею міжнародних спільнот для жінок-лідерів у сфері технологій та онлайн-бізнесу. Минулого року Світлана отримала премію Eurasian Startup Award в номінації Female Role Model.
Софія Швець
CEO & Co-Founder в Let's Enhance
Сервіс по обробці зображень Let's Enhance, використовуючи AI-технологію, збільшує роздільну здатність знімків та дозволяє їх масштабувати без втрати якості. Серед ключових досягнень стартапу за минулий рік — запуск просування продукту для B2B, збільшення щорічного доходу до 300%, початок стратегічного партнерства з платформою графічного дизайну Canva, участь у конференції Кремнієвої Долини Startup Grind Global 2020 як одного з 15 найкращих українських стартапів. Також нещодавно стартап запустив новий продукт Let's Enhance 2.0 на Product Hunt, увійшовши до топ-3 продуктів тижня.

Співзасновниця стартапу Софія Швець цього року переїхала до Сан-Франциско, щоб сфокусуватись на розвитку бізнесу в Америці.
Софія Вишневська
Co-founder & CPO в Propertymate
Платформа для агентів з нерухомості Propertymate з'єднує дані про покупців з даними щодо нерухомості на поточному ринку. Стартап допоміг реалізувати 2200 операцій, пов'язаних з житловою нерухомістю, на суму в $1,1 млрд для 70 забудовників і 1300 агентів для таких американських компаній, як IR Sotheby's IR, Compass, eXp Realty та інших. Більше того, з початку пандемії COVID-19 компанія змогла активувати власне зростання, залучивши 85+ нових будівельних громад в США. Також український стартап Propertymate брав участь в програмі Techstars Acceleration Program 2020.

Минулого року Софія Вишневська стала спікеркою нью-йоркського саміту The Tech-Enabled Brokerage Summit, менторкою Harvard Real Estate Venture Competition і викладачкою Start-Up School University.
Вікторія Репа
CEO & Co-founder в BetterMe
Додатки для здоров'я та фітнесу компанії BetterMe мають 50+ млн завантажень та 400 000платних підписок. Один з ключових додатків часто входить до топ-5 найпопулярніших apps в App Store розділу «Здоров'я та фітнес». У березні 2020 року компанія увійшла до списку App Annie із топ-30 мобільними видавцями за версією Revenue.

Вікторія Репа стала першою жінкою з України, яка взяла участь в Apple Entrepreneur Camp. До того ж, Вікторія представляла Україну під час Всесвітнього економічного форуму 2020 року в Давосі та увійшла до списку Forbes 30 under 30 Europe 2020.
Вікторія Тігіпко
Founding Partner в TA Ventures, Co-founder в WTech & President в Odessa International Film Festival
Венчурний фонд TA Ventures – це міжнародна компанія, яка спеціалізується на інвестиціях раннього етапу та фокусується переважно на стартапи індустрій Digital Health, Mobility та AI / ML. Компанія представлена в Києві, Франкфурті, Бостоні та здебільшого інвестує в команди Європи та США. Венчурний фонд підтримав близько 130 компаній, серед яких – Wunder Mobility, Caroobi, Klara та Sensely. Також VC-фонд підтримує створення R&D-центрів в Україні та Європі, допомагає портфельним компаніям зростати та залишатися конкурентоспроможними.

Вікторія Тігіпко також президентка Одеського міжнародного кінофестивалю, голова наглядової ради Української кіноакадемії, членкиня наглядової ради Українського фонду стартапів, засновниця клубу приватних інвесторів iClub і співзасновниця жіночого бізнес-ком'юніті WTECH.
При использовании материалов сайта обязательным условием является наличие гиперссылки в пределах первого абзаца на страницу расположения исходной статьи с указанием бренда издания AIN.UA. Материалы с пометками «Новости компаний» и PR публикуются на правах рекламы.
© 1999-2020 AIN.UA