Як запустити онлайн-курси з дотриманням усіх юридичних аспектів

1624

Юрист «ОЛАНС ГРУП» Ольга Маркевич в колонці для AIN.UA розповіла про етапи запуску онлайн-школи, курсів чи іншого навчання через Інтернет.


З юридичної сторони оформлення бізнесу в інтернеті за напрямом освіти нічим не відрізняється від іншого звичайного офлайнового підприємництва. Можна зареєструвати ТОВ, наймати в команду викладачів, лекторів, а можна бути фізичною особою-підприємцем і створювати власну справу самостійно. Розглянемо обидва варіанти.

Реєстрація підприємницької діяльності

Для онлайн-бізнесу потрібно обрати організаційно-правову форму, через яку будете вести підприємницьку діяльність. В таблиці порівняння 2 основних форм ведення господарської діяльності, оцінюючи критерії, можна визначитись із “своїм” варіантом для онлайн-проекту.

Критерій порівнянняТОВФОП
РеєстраціяНеобхідно підготувати пакет документів та завірити їх в нотаріуса.Провести реєстрацію можна не виходячи з дому через онлайн платформу Дія.
Розпорядження прибуткомВласники ТОВ можуть отримувати зароблені кошти лише у вигляді дивідендів.  Може вільно використовувати отримані в господарської діяльності кошти (в тому числі, знімати готівку з підприємницького рахунку).
Кількість осіб в бізнесіМожна бути єдиним власником і засновником ТОВ, а можна з партнерами.Бізнес ведеться самостійно
Залучення інвестиційМожливість залучати інвестиції у розвиток бізнесу (у 95 % випадків інвестор вимагає відкриття ТОВ з передачею йому частки у такому ТОВ, оскільки це захищає його інтереси і надає можливість впливати на процеси управління та прийняття рішень).Зазвичай, великі компанії, особливо іноземні, не бажають працювати з ФОП.
Додаткові витрати на бізнесВиплата заробітної плати директору, працівникам, якщо такі є, та податків з неї. Оренда офісу, послуги бухгалтера тощо.Не потребує додаткових затрат, окрім прямих (податки). *Якщо ФОП наймає працівників — відповідно виникають витрати на працівників (податки, робоче місце і т.д).
ВідповідальністьКожен з учасників несе відповідальність за діяльність ТОВ виключно в межах своїх вкладів.Несе відповідальність всім своїм майном.
ОблікТОВ зобов’язано вести повний бухгалтерський облік за всіма своїми операціями згідно із законодавством. Бухгалтерський облік ТОВ вимагає кваліфікованого бухгалтера чи, навіть, штат бухгалтерів/аудиторів в залежності від розміру ТОВ.ФОПи використовують спрощену систему бухгалтерського обліку, тобто, вести свою бухгалтерію, в тому числі подавати звітність, підприємець може самостійно.

І все-таки, найкращим варіантом буде реєстрація ФОП для подібних проектів.

Cайт: оформлення прав інтелектуальної власності

На цьому етапі потрібно повернутися до того моменту, коли готовився сам сайт для онлайн-школи. Тут потрібно розуміти хто власник сайту: якщо його «писали» на ваше замовлення, але розробник не передавав майнові права на сайт, власником є сам розробник. Тому про передачу сайту потрібно думати ще до моменту його розробки, а саме, підписати з ІТ-спеціалістом договір на розробку сайту, а після закінчення робіт, підписати також акт про передачу майнових прав на всі розробки. Якщо участь у розробці брало кілька підрядників, наприклад, безпосередньо програміст і дизайнер, то договір потрібен з обома.

Якщо ваш освітній онлайн-проект розрахований на перспективу, ви хочете його розвивати, рекомендується також зареєструвати торгову марку у вигляді назви школи, назви сайту тощо. Так у вас буде повноцінний бренд, яким конкуренти не зможуть скористатися.

Не менш важливим питанням є також легальність контенту вашої платформи. Щоб в майбутньому не виникало проблем з потенційними авторами будь то текстів, дизайну банеру чи веб-сторінки, відео чи фото, потрібно дотримуватися кількох правил:

  • Не використовувати зображення/фото/текст/музику без законних на те підстав, особливо ставлячи за мету отримання прибутку;
  • Використовувати вищевказані об’єкти з вільних і безкоштовних бібліотек;
  • Перед використанням перевіряти об’єкти на авторське право та вільні публічні ліцензії;
  • Посилатися на автора й джерело запозичення, якщо використання підпадає під вільне;
  • Створювати власні об’єкти авторського права.

Дотримуючись цих простих правил ви не тільки проявляєте увагу до творчої праці інших, а й робите свій контент унікальним і не схожим на інший.

Розробка документів на сайт

Якщо ви плануєте вести свій бізнес у форматі онлайн-школи, то вам варто подбати про наявність на сайті необхідних документів. В першу чергу, мова йде про публічну оферту. В оферті прописуються ваші права та права потенційних клієнтів. Для останніх особливо важливо розуміти, що вони можуть отримати з допомогою вашої платформи і на яких умовах. З кожним учнем школи/слухачем курсів договір укладати не потрібно, досить згадки на сайті про те, що текст на ньому є офертою або ще краще, підготувати окремий договір і розмістити на нього посилання. Оферта хороша тим, що процес укладення максимально спрощений, а факт укладення договору може підтверджуватися простою конклюдентною дією (наприклад, оплатою послуг).

Якщо на сайті немає публічної оферти, надання власниками сайту послуг, чи продаж товару нічим не регулюється, окрім норм закону, а це, в свою чергу, означає мінімальну захищеність надавача послуг та майже стовідсоткову «гарантію» того, що продавець нестиме відповідальність відповідно до закону за продані ним послуги. Публічна оферта є захисним механізмом не тільки для користувача, але і для власника сайту, тобто, продавця, тому її розміщення на сайті у ваших інтересах.

Варто додати, що залежно від бізнес-схеми та того, чи будете ви залучати викладачів, може бути необхідність в підписанні і звичайних, в паперовій формі договорів про надання послуг та договорів про нерозголошення конфіденційної інформації (NDA).

Також для сайту потрібен такий документ як політика конфіденційності (Privacy policy) — визначає правила збору, обробки і видалення персональних даних. Цей документ є обов’язковим для будь-якого сайту, який збирає персональні дані в розумінні Закону України «Про захист персональних даних», а саме: відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Автор: Ольга Маркевич, юрист «ОЛАНС ГРУП»

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск