Як втілити ідеї соціальних змін у бізнес?

1277

Ми живемо в епоху глобалізації, не лише як економічного явища, а й як явища соціального. Світ досяг того рівня розвитку, коли у незалежності від нашого місцеперебування ми відчуваємо вплив світових подій та трендів.

Всі пам’ятають, коли на початку карантину італійці почали співати зі своїх балконів, і дуже швидко цей флешмоб поширився в Іспанії, Франції, Нідерландах, Великій Британії. Одні — дякували лікарям, інші — святкували весілля. Всі ці події згуртували людей, закликали бути більш відкритими та підтримувати один одного у складні часи. Ніхто не витрачав кошти на маркетинг аби об’єднати людей навколо ідеї підтримки та допомоги.

Час найбільш інклюзивної взаємодії

Світ поступово рухається від ідеї бізнесу, спрямованого лише на прибуток, до соціально-орієнтованої економіки. Учасники соціальної економіки — це економічні та соціальні гравці, що діють у всіх секторах суспільства. Вони сформовані з урахуванням потреб людей. Вони характеризуються головним чином цілями та методами: інший спосіб ведення бізнесу, який постійно порівнює загальні інтереси, економічні показники та демократичне функціонування.

Якщо подивитися на соціальну економіку у глобальному плані, то можна визначити її безпосередньо як шлях для досягнення цілей сталого розвитку.

Адже їх досягнення передбачає взаємодію між громадянським суспільством, урядом та бізнесом. Цілі сталого розвитку є метою, прагненням жити у кращому суспільстві, де немає бідності та зберігається природа. Це вимагає зусиль з усіх сторін, і є інклюзивною діяльністю, на відміну від попереднього формату бізнесу.

Молодь — рушійна сила соціальних змін

Досягнення глобальних цілей потребує локальних дій. «Українська соціальна академія» одна з перших почала підтримувати розвиток соціальної економіки в Україні, розвиваючи соціальний бізнес.

Цього року «Українська соціальна академія» — єдина організація від України, стала частиною спільноти The Economy of Francesco. Всесвітнього руху молодих людей, який прагне змінити нинішні економічні моделі та створити майбутнє, яке буде більш інклюзивним та справедливим. 

У підтримку діяльності спільноти The Economy of Francesco у листопаді відбулася міжнародна онлайн-конференція. «Українська соціальна академія», аби популяризувати цінності соціальної економіки в Україні взяла участь у 24-годинному марафоні, разом з 19 іншими країнами світу, що підтримують цей рух.

Подія за якою слідкував увесь світ, відбулася за участі Папи Франциска, всесвітньо відомих економістів та професіоналів, а також молоді з усього світу стала поштовхом для економіки майбутнього.

The Economy of Francesco створила революційну мережу підприємницької діяльності, яка базується на цінностях інклюзивності, людської гідності, свободи та солідарності.

Ця безпрецендентна та постійно діяюча спільнота створює новий стиль життя, привертаючи молодь до змін у суспільстві та економіці.

Соціальне підприємництво – механізм соціальних перетворень

Саме соціальне підприємництво є тією інновацією, яка служить механізмом соціальних перетворень і сталого розвитку в рамках підприємницької діяльності.

Важливим аспектом соціального підприємництва є те, що воно дозволяє людям брати участь у житті суспільства, мати доступ і зберігати зайнятість та таким чином пропонує шлях до виходу з бідності та соціальної ізоляції, посилюючи соціально-економічну незалежність як підприємців, так і бенефіціарів.

«Українська соціальна академія» є координатою соціального бізнесу в Україні та впродовж своєї діяльності сформувала передове середовище для соціальних стартапів. Допомагаючи людям та надихаючи їх втілити ідеї соціальних змін у бізнес, що стабільно зростає, за допомогою освітніх курсів і менторів, котрі діляться здобутим у бізнесі досвідом, щоб розвивати соціальне підприємництво в Україні.

Соціальне підприємництво розвиває інновації у соціальній сфері, вирішуючи соціальні проблеми, створюючи нові робочі місця, можливість для самозайнятості та залучаючи вразливі верстви населення до суспільної активності.

Соціальні підприємці мобілізують та використовують наявні ресурси для «каталізації» інновацій, що розв’язують суспільні проблеми. Вони не чекають рішення ззовні, а самі створюють можливості для інших.

Бізнес, який змінює світ 

Соціальний підприємець завжди є інноватором, він шукає творчі рішення для стимулювання довготривалих систематичних змін для більшого соціального, політичного та економічного добробуту.

Конференції з соціального підприємництва SOCIAL NAVIGATOR Online, яка відбулася влітку 2020, стала інноваційним рішенням об’єднання соціальних підприємців з різних країн для обміну досвідом та експертизою в умовах пандемії.

Ця подія стала першою в Україні онлайн-конференцією про соціальний бізнес об’єднавши разом спікерів з Австрії, Сербії, Бангладешу, Польщі, Бельгії, Німеччини, Великої Британії, Туреччини та України.

Спеціальним гостем виступив лауреат Нобелівської премії миру, засновник Grameen Bank та один з перших соціальних підприємців, Мохаммад Юнус.

На думку професора Юнуса, карантин та COVID-19 зробили соціальні проблеми більш видимими — адже від кризи постраждали в першу чергу бідні люди. Соціальний бізнес та мікробізнес надає можливості такій категорії людей піднятися з рівня бідності та у той самий час змінити світ на краще.

Освіта майбутнього

Більшість експертів вважають, що у майбутньому всі бізнеси будуть соціальними. Люди все більше усвідомлюють свій вплив на навколишнє середовище, і відбувається зрушення в бік більш усвідомленого споживання. Для багатьох це означає вибір на користь екологічних продуктів, зниження споживання і роздільний збір відходів. Кроків в цьому напрямку клієнти чекають і від брендів. 

На сьогодні сотні університетів у десятках країн пропонують програми та курси з соціального підприємництва, але відтепер вам не потрібно їхати закордон, аби отримати Європейську освіту. «Українська соціальна академія» є членом Мережі EVPA (European Venture Philanthropy Association). Тому всі програми відповідають її стандартам щодо соціального підприємництва, принципів управління та вимірювання впливу.

«Українська соціальна академія» навчить заробляти та вирішувати при цьому соціальні проблеми.

В академії наразі працюють освітні програми для тих, хто лише починає свій шлях у соціальному підприємництві, для громадських та благодійних організацій, а також консалтинг від найкращих експертів з маркетингу, фінансів та управління. 

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск