Як купити біткоїн в Україні у 2022 році?

Читати на RU

Ще кілька років тому криптовалюти були популярними виключно у вузьких колах — цифрові монети викликали інтерес у математиків, криптографів, IT-фахівців. Сьогодні біткоїн — це поліфункціональний фінансовий інструмент, який має обіг у сотні мільярдів доларів і фактично диктує майбутнє світової фінансової системи. Цифрові активи проникають у всі сфери нашого життя та вважаються одним із найвигідніших інструментів інвестування.

Україна — безумовний лідер із запровадження криптовалют — 13% населення мають віртуальні гроші, що є абсолютним світовим максимумом. Крім того, в Україні зафіксовано найбільший обсяг транзакцій із цифровими монетами.

Біткоїн є високоволатильним активом і приваблює користувачів саме можливістю заробити на стрибках курсу — за останні пів року котирування монети знаходилися в межах від $18 тис. до $48 тис. Станом на кінець липня 2022 року на ринку спостерігається негативна динаміка — біткоїн торгується по $22 тис. Проте цілком очевидно, що така ситуація має тимчасовий характер. Після кожного падіння неодмінно настає зростання. А це означає, що зараз можна вигідно вкластися у монету з перспективою хорошого заробітку на подальшій динаміці курсу.

І якщо ви замислюєтеся про купівлю криптовалюти, і про те, де купити біткоїн, ми допоможемо вам зробити це правильно. З максимальною вигодою та мінімальними ризиками.

Біткоїн у цифрах

Ажіотаж навколо криптовалют безперечно є виправданим. І про це насамперед свідчить статистика. Повірте, там є на що подивитися.

За даними ресурсу coinmarketcap.com, за останні роки актив переживав як спад, так і стрімке зростання. Якщо у 2019 році пікова вартість однієї монети так і не досягла позначки $13 000, то вже наприкінці 2020 року біткоїн взяв планку $29 000, оновивши історичний максимум на той момент. Але як показав час, це далеко не кінцева межа: вже восени 2021 року ціна за одну одиницю цифрового активу перевищила $67 000, встановивши абсолютний рекорд. 2022 рік почався для біткоїна менш успішно: протягом перших чотирьох місяців котирування криптовалюти знаходяться в межах від $33 000 до $47 000.

Щодо загальної ринкової капіталізації криптовалюти, цифри вражають не менше. Якщо у 2019 році вона становила не більше $230 млрд, то вже у 2020 році перевищила позначку $530 млрд. 2021-й побив усі рекорди: ринкова капіталізація біткоїна оновила абсолютний максимум, досягнувши позначки $1,2 трлн. На початку 2022 року крипторинок переживає динаміку на зниження — у період із січня до травня показник ринкової капіталізації біткоїна ледве перевищує $900 млрд.

Ситуація на 2022

Останнім часом на крипторинку спостерігається суттєва тенденція на зниження: курси монет продовжують стрімко падати, а ринкова капіталізація активів зазнає справжнього краху. Так, з початку 2022 року біткоїн вже втратив понад 50% своєї вартості, а обсяг капіталізації монети знизився з $900 млрд до $400 млрд.

Поточна ситуація у галузі лише підтверджує, що криптовалютам властива висока волатильність, а такі коригування курсів є нормою. Фактом залишається і те, що зростання біткоїна в майбутньому неодмінно настане. Це лише питання часу.

Статистика станом на кінець липня 2022 року демонструє, що зараз найкращий час для інвестицій. Але не забувайте і про ризики, адже гарантій у цій індустрії просто не може бути.

Чи обкладається біткоїн податком?

З’ясуймо. Про легалізацію криптовалют в Україні вперше заговорили ще у 2018 році. З того часу спостерігалися спроби узаконити цифрові активи, які призвели до очікуваного результату — 17 лютого 2022 року було ухвалено закон «Про віртуальні активи», який місяцем пізніше підписав Президент України Володимир Зеленський.

Тож, сьогодні криптовалютна діяльність повністю легалізована в Україні. Це означає, що користувачі можуть абсолютно законно здійснювати будь-які операції з біткоїном. А ціною стало запровадження податків — згідно із законопроєктом №2461, виведення цифрових активів у фіат тепер оподатковується ПДВ. Крім того, також очікується внесення змін до Податкового кодексу, які встановлять особливості оподаткування криптооперацій — продажу та купівлі біткоїнів.

Де продати або купити біткоїн після заборони НБУ

А тепер про головне. Наприкінці квітня Національний банк для зменшення відтоку капіталу запровадив обмеження на виведення гривні у цифрові монети. У зв’язку із цією забороною майже на всіх криптовалютних біржах сьогодні працює лише P2P обмін. А в обмінниках транзакції проходять у 70% випадків.

Розглянемо ці та інші найпопулярніші способи обміну біткоїна. Скажімо одразу: не всі з них варті вашої уваги.

Онлайн-обмінники

Традиційний і найпростіший спосіб здійснити операцію з цифровими активами — онлайн-обмінник. Цей метод виграє у швидкості, зручності, конфіденційності та безпеці. Як це працює? Криптобмінники нагадують класичні обмінні пункти валют. Відмінність у тому, що операції проводяться онлайн (за допомогою карт, платіжних систем — Visa, Mastercard, банківського переказу), а замість традиційних євро або долара там можна продати та купити криптовалюту.

Перший такий сервіс був створений у 2010 році та пропонував обмежену функціональність: лише обмін біткоїна та лише на долари. Швидке зростання криптовалюти призвело до того, що на ринку почало з’являтися все більше сервісів, що пропонують продати або купити біткоїн в Україні. Одним із таких став проєкт української IT-компанії — онлайн Біткоїн обмінник ChangeIt. Майданчик має 2 основні переваги перед аналогами:

  1. Вузька спеціалізація. Сервіс обмінює лише ефіріум і біткоїн і лише на гривню. Така спрямованість дає змогу обміннику утримувати максимально вигідний для користувачів курс.
  2. Відсутність прихованих комісій. Жодних раптових зборів і додаткових платежів. Сума на екрані — фактична сума, яку заплатить клієнт. І це дуже важливо.

Також користувачі відзначають простий інтерфейс, зручний дизайн і оперативну підтримку. Все це спрощує процес взаємодії клієнта з сервісом і дозволяє обміняти біткоїн швидко, надійно й абсолютно безпечно.

Криптовалютні біржі

До послуг криптобірж вдаються у тих випадках, коли йдеться про повноцінний трейдинг. Плюси — велика торговельна функціональність, відносна надійність, серйозність. Мінуси — висока комісія, підвищена складність, знижена безпека. Як це працює? Криптобіржі — аналог класичних фондових, тільки торгівля ведеться не акціями, а віртуальними активами.

Глобальні біржі, де можна купити біткоїн за гривні, — Binance та Exmo, але й серед вітчизняних є ті, які варті уваги. Перша з них — проєкт Kuna. Платформа позиціюється як найкраща криптобіржа, щоб продати або купити біткоїн в Україні. Kuna — це понад 30 валютних пар, миттєве відстеження, швидкий обмін біткоїна та не тільки. Сервіс перевірений і надійний.

Ще одна біржа, де можна безпечно та вигідно купити біткоїн в Україні — BTC TRADE UA. Сервіс був заснований у 2014 році, сьогодні доступно понад 20 валютних пар. Платформа пропонує зручну програму, низьку комісію, швидку реєстрацію, оперативну 24/7 техпідтримку.

Термінали

Альтернативний спосіб купити криптовалюту — вдатися до послуг криптотерміналів. Скажемо одразу: купити біткоїн в Україні таким чином вам навряд чи вдасться. Цей спосіб не користується популярністю: станом на травень 2022 року в Україні таких криптоматів лише п’ять (два у Києві, два у Львові й один в Івано-Франківську). У них не можна використовувати картки та платіжні системи (Visa, Mastercard), купити біткоїн можна тільки за готівку. До речі, тут також жодних гарантій.

P2P обмін

Ще одна опція для покупки цифрових монет — P2P-платформи. Ці майданчики є своєрідними маркетплейсами, а відрізняються від інших способів тим, що на них розміщуються оголошення прямо від користувачів. Обмін тут здійснюється шляхом укладання купівлі-продажу між покупцем і продавцем. Платформа ж виступає гарантом надійності та захищеності угоди. Монети зараховуються на майданчик і надходять на баланс покупця лише після того, як продавець підтверджує факт переказу коштів.

Чи вплинула війна на обмін біткоїна

На криптовалютну індустрію впливають багато факторів, серед яких глобальний економічний і політичний контекст. Так, на тлі повномасштабного російського вторгнення на територію України спостерігається зниження інтересу до цифрових активів.

Згідно з актуальними даними Google Trends, тренд переживає негативну динаміку: користувачі рідше почали шукати новини та читати матеріали, пов’язані з цифровими активами. Проте, згідно з даними великих криптообмінників, кількість транзакцій навесні навпаки збільшилася приблизно на 10%.

Пам’ятайте, що ви, як і раніше, можете купити біткоїн в Україні та не забувайте, що криптовалюти — це насамперед довгострокові інвестиції.

Як не стати жертвою шахраїв?

Питання однаково актуальне для будь-якого способу. Ризик різний, але він є завжди. А ваше завдання полягає у тому, щоб звести його до мінімуму. Найнадійніший варіант убезпечити себе від афери — читати відгуки: про обмінник, про біржу, про термінал.

Знайти реальні, об’єктивні та незалежні відгуки можна на сервісі Trustpilot. Майданчик відрізняється підвищеним рівнем сек’юрності, накрутити на ньому відгуки практично неможливо. Це дозволить вам бути впевненими в тому, що ваша кріптоінвестиція не обернеться втратою коштів.

Що ми маємо?

Вкладення в цифрові активи безперечно залишаються прибутковим, перспективним і дуже цікавим інструментом інвестування. І це не просто слова. Згідно з офіційними даними Україна входить до десятки країн за обсягом заробітку на криптовалюті. І біткоїн у цьому грає точно не останню роль. Ця монета, як і раніше, є найпопулярнішою та дійсно прибутковою. Попри поточну негативну динаміку на ринку, інвестиції в криптовалюту однозначно не втратили своїх позицій.

Найголовніше — знати все про доступні способи обміну цифрових активів і вибрати справді вигідний і надійний. Пам’ятайте, що успіх вкладень залежить від вашого досвіду, навичок, стратегії роботи та удачі. Бажаємо вам лише прибуткових операцій.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук