Почитать на выходных: что сейчас с B2B Jewelry, разработка вакцины и первые эпизоды «ВандаВижн»

3774

В нашей локдаунной подборке: как IT-конференции пережили 2020 год, город не готов к электрокарам, убытки мобильных операторов, украинки на вершине вулканов Эквадора и другие материалы, которые мы рекомендуем к прочтению.

Україна купила першу партію вакцини від коронавірусу. Розповідаємо, що відомо про розробку власної

На початку пандемії Володимир Зеленський обіцяв мільйон доларів за розробку української вакцини, а вже в жовтні розповідав про унікальність її прототипу. Результати доклінічної фази досліджень тоді виглядали багатообіцяюче, але на сьогодні ні вакцини, ні мільйона ніхто не бачив. Bird in Flight дізнався у вчених, на якому етапі перебуває розробка вітчизняної вакцини і навіщо взагалі вона потрібна, якщо ефективна вже існує. Читати повністю…

Онлайн-формат не працює? Як IT-конференції пережили 2020-й та що буде далі

Пандемія змусила ринок ІТ-конференцій майже повністю перейти в онлайн. Якщо до пандемії у календарі DOU було близько 20% онлайн-подій, то у 2020-му їх понад 70%. Неможливо отримати чіткі цифри, скільки конференцій відбулося наживо, а скільки взагалі не відбулось: організатори часто не повідомляють про зміни у своїх рішеннях публічно. Аби дізнатися реальну ситуацію на ринку IT-подій та що з ними буде далі, ми поспілкувалися з Games Gathering, Fest Group, Fwdays, Code Space та CocoaHeads Ukraine.

Відомо, що з великих гравців на офлайн-конференцію у липні зважились Games Gathering з Одеси. СЕО компанії Олександр Хруцький запевняє, що вони дотримувалися усіх заходів безпеки. Та учасників прийшло 400, а не 1000–1200, як зазвичай. Можливо, хтось не хотів порушувати режим самоізоляції. Але зацікавленість в онлайн-конференціях, які не передбачають ризиків, не є високою. Можна дійти висновку, що індустрія ІТ-подій буксує. Пробуємо розібратися наскільки. Читати повністю…

«Незручно заряджатися 5 годин»: як нестача інфраструктури може змусити відмовитись від електрокара

2020 року українці придбали 7 455 електромобілів – майже так само, як минулого року. Попри те, що кількість електрокарів в Україні зростає, іноді їхнім власникам бракує умов та інфраструктури для комфортної їзди.

Артем Цюпко їздив на Tesla Model S 3 роки, але після другого поламання вирішив продати її, адже ремонт може тривати місяцями, а необхідних запчастин в Україні немає. Майя Бабич, власниця електричного Fiat 500, поїздила на ньому лише 4 місяці. Каже, що заряду не вистачало для комфортного пересування містом протягом дня, а чарджери по Києву майже завжди зайняті запаркованими автомобілями.

Говоримо з людьми, які відмовилися від електрокарів на користь бензинових авто, про головні незручності та проблеми, з якими вони стикнулися. Дізнаємося, як варто покращити інфраструктуру для електромобілів. Читати повністю…

Мобільні оператори втратили мільярди через пандемію. Що тепер буде з тарифами?

Самоізоляція більшості країн, скорочення туристичної галузі, економічна криза і загальна невизначеність негативно вплинули на доходи мобільних операторів.

У компанії «Київстар» підрахували, що через пандемію український телеком-ринок втратив 3 млрд грн.

Особливо сильно коронавірус вдарив по валютних надходженнях від роумінгу, який в загальній структурі доходів українських мобільних операторів займає 3,2%.

За оцінками фахівців «Vodafone Україна», у 2020 році за цією статтею гравці ринку недорахувалися 1 млрд грн. Падіння порівняно з 2019 роком становить 60%.

Разом з тим наприкінці грудня українські мобільні оператори попередили своїх клієнтів про підвищення тарифів у 2021 році.

Чи означає це, що оператори намагатимуться поділити ці втрати із споживачами телеком-послуг, що може призвести до чергового подорожчання?

ЕП звернулася до зв’язківців, щоб з’ясувати, як вони планують компенсовувати втрату мільярдних доходів. Читати повністю…

Уйти из Google, чтобы искать людей для Google

Однажды на резюме разработчика из Бишкека Тилека Мамутова набрел хедхантер, который искал сотрудников для дублинского офиса Google. Со второго раза кыргызский разработчик прошел отбор и переехал в Ирландию. Там он работал аналитиком качества поиска, а в свободное время развивал сервисы Google для пользователей из Центральной Азии.

Карьера Мамутова в Google быстро пошла в гору – в 2011 году он возглавил направление по развитию бизнеса Google в Центральной Азии, затем поработал в швейцарском офисе компании, а в итоге оказался в Калифорнии. Его взяли в один из проектов Google X – лаборатории, где разрабатываются муншоты корпорации.

Построив успешную карьеру в Google, Мамутов уволился и стал предпринимателем. Его стартап Outtalent помогает выходцам из Украины, стран СНГ и Центральной Азии устраиваться на работу в Amazon, Apple, DeepMind, Facebook, Google, Microsoft, Netflix, Spotify, Tesla и другие компании из высшей лиги IT-бизнеса. Читать полностью…

Дехто вкладав у них по $300 тисяч. Чому скандальна B2B Jewelry досі працює, а організатори – на волі

— Чи можна у вас придбати сертифікат під 408% річних? – запитує автор напередодні січневого локдауну в одному з магазинів мережі B2B Jewelry в Києві.

— Сертифікатів уже немає, але ви можете придбати ювелірні вироби. На срібло у нас 7% за тиждень (364% річних. – ЕП), на золото – 4% (208% річних. – ЕП), – відповідає продавчиня, додаючи, що придбаними раніше сертифікатами можна оплатити до 30% вартості прикрас.

За таких умов повна вартість срібного виробу окупиться менш ніж за чотири місяці, золотого – за пів року. Далі клієнт отримуватиме чистий дохід, залишаючи собі придбаний товар.

Проте не все так райдужно. Схема, за якою працює B2B Jewelry, – зовсім не бізнес. Усе це нагадує класичну фінансову піраміду, коли одні вкладники отримують дохід з коштів нових вкладників. Читати повністю…

Тайная организация, агент под прикрытием и намёки на злодеев: разбираем первые эпизоды сериала «ВандаВижн»

Четвёртая фаза киновселенной Marvel началась необычно: вместо эпичного блокбастера студия представила сериал про Ванду Максимофф и андроида Вижна, частично снятый в формате ситкома. В первых двух сериях авторы представили нескольких новых персонажей и оставили множество отсылок к комиксам (о наших впечатлениях — в отдельном тексте).

Время разобраться, с кем столкнулись новобрачные в первые дни своей жизни в городке Вествью, а главное — как всё это соотносится с комиксами. В тексте пойдёт речь только о самых крупных и важных теориях, которые могут повлиять на сюжет. Совсем уж фансервисные отсылки оставим за бортом. Читать полностью…

Перша українська жіноча експедиція. Як 8 жінок підіймалися на найвищі вулкани Еквадору

«Перша українська жіноча експедиція» – це команда 8 жінок, які у 2020 році зібралися здійснити сходження на вершину понад 6 000 метрів. Попри пандемію, зміну планів через закриті кордони й мінливу погоду на вершинах, вони дійсно стали першою самостійною експедицією українок на найвищі вулкани Еквадору.

Однією з менторок експедиції стала Оксана Літинська – третя українка, яка здійснила сходження на Еверест. Також значна частина команди – «Бунтарки», учасниці української скаутської організації «Пласт».

У плані експедиції було п’ять вулканів, серед яких три найвищі в Еквадорі: Каямбе (5 790 м) – розташований на екваторі, Котопаксі (5 911 м) – найвищий діяльний вулкан країни, Чимборасо (6 268 м) – найвища точка на поверхні планети відносно центру Землі. Читати повністю…

Авантюра довжиною в життя. Як ми будували дім власними руками

Ось я стою у душовій і плачу. Потоки води не встигають змивати з мого обличчя сльози, стільки їх назбиралось. Я мріяла про ванну на бронзових лапах, а поруч – французьке вікно, картини і зарості з монстер. А спромоглася лише на душову з акриловим піддоном. Але я плачу не від того, що пінтерест не ожив, а від щастя. Від щастя за себе, яка вперше має свою власну душову. Ні, не так. Свою власну душову. Її не треба ділити з сусідками по зйомній квартирі чи з родичами, не треба чекати своєї черги у нетрях гуртожитку, не треба бути таким собі Едвіном Рудом місцевого розливу і вигадувати альтернативний водонагрівач. Можна просто жити.

Саме цей момент став для мене терапевтичним: з того дня я полюбила свій дім таким, яким він є, а не таким, яким він колись буде. З його щовечірнім тріскотінням дров у каміні й тріщинками на штукатурці. З його магічним видом на засніжений ліс крізь скляні двері кухні і з його хаосом у гардеробній. З його дерев’яними меблями і компромісними натяжними стелями у ванній. З його душею, з його шрамами і нерівностями, з його деталями, у кожній з яких – я сама і моє життя.

У ньому немає жодної завершеної кімнати, у ньому не зробиш модної зйомки для інтер’єрного блогу. Читати повністю…

Факторы стресса: почему бедность приводит к диабету и ожирению

В 1994 году Министерство жилищного строительства и городского развития США провело самый масштабный и самый неожиданный социальный эксперимент в своей истории: 4600 бедных, преимущественно афроамериканских, семей из Балтимора, Бостона, Чикаго, Лос-Анджелеса и Нью-Йорка случайным образом разделили на три группы. Первая группа получила ваучеры на покупку жилья в более благополучных районах; вторая группа также получила жилищные ваучеры, но без привязки к конкретной местности; третья группа не получила ваучеров вообще.

Через десять лет исследователи решили выяснить, как поживают участники эксперимента — оказалось, что изменилось немного. Большинство из тех, кто получил ваучеры, не переехали. Те же, кто переехал в более престижные районы, не изменили ни образ жизни, ни питание, а успеваемость их детей не улучшилась. Читать полностью…

Если вы уже все прочитали, а выходные еще продолжаются, тогда вам сюда, к нашим предыдущим подборкам. Приятного чтения!

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск