Кар’єра в IT: все, що важливо знати

2034

Згідно з даними рекрутингової агенції ESCADRA Україна стала головним гравцем на світовій технологічній арені. Сьогодні в Україні — понад 200 000 розробників програмного забезпечення. Розвиваються технологічні стартапи, збільшується потік інвестицій, а кількість компаній, які співпрацюють з українськими постачальниками послуг з розробки програмного забезпечення — зростає. Ці фактори сприяють і підвищенню попиту на професію — все більше людей прагнуть працювати в IT.

IT — глобальна сфера. Хибно вважати, що галузь IT відкрита лише для програмістів. Нижче розповідаємо про те, які професії є в IT, скільки заробляють фахівці, а також про те, як впевнено пройти шлях від початківця до senior-фахівця. 

Не лише для програмістів: професії в IT

В кожній IT-компанії є фахівці, які працюють безпосередньо з клієнтом, займаються першою взаємодією і далі — передають замовлення безпосередньо до компанії. Таким чином, в кожній IT-компанії є відділ продажів та команда сейлз-менеджерів. Також варто сказати про HR-фахівців та рекрутерів, що займаються формуванням та розвитком команд.

В IT-компаніях працюють акаунт-менеджери — це менеджери по роботі з клієнтами. Саме акаунт-менеджери супроводжують клієнта з моменту його звернення в компанію до завершення проекту, і, що важливо — продовжують залишатися на зв’язку, пропонують нові продукти тощо. Акаунт-менеджери — це про репутацію та клієнтоорієнтованість. 

Продакт-менеджер — фахівець, який відповідає за розробку нового продукту IT-компанії. Продакт-менеджеру важливо розуміти ринок і його потреби, стежити за конкурентами, вивчати попит, знати чого потребує потенційна цільова аудиторія. Також важливо вміти чітко ставити технічні завдання для фахівців, виділяти пріоритетність.

Проектний менеджер — фахівець, який одночасно відповідає за взаємодію з клієнтом та командою. Менеджеру проекту важливо розуміти, чого прагне клієнт, як організувати команду та зробити роботу вчасно, у встановлені дедлайни. Проектний менеджер контролює повний цикл розробки конкретного продукту.

Тепер переходимо до розробників — саме завдяки їхнім знанням та навичкам з’являються готові IT-рішення. Які спеціалісти входять до команди розробників?

  • Дизайнери розробляють дизайн інтерфейсу, макет продукту, який згодом реалізують програмісти.
  • Програмісти — безпосередньо розробники. Програмістів можна розділити на кілька категорій: розробники мобільних додатків, розробники ігор, фронт-енд розробники, бекенд-розробники. Спільне у всіх цих професій те, що вони безпосередньо мають справу з архітектурою проекту — ці фахівці пишуть код, але у кожного є своя спеціалізація.
  • QA-тестувальники відповідають за тестування програмного комплексу, який розробили програмісти. Саме команда QA виявляє баги та недоліки продукту.
  • Системні адміністратори відповідають за коректну роботу комп’ютерної техніки та програмного забезпечення. 
  • Фахівці з кібербезпеки запобігають втраті даних, виявляють потенційну небезпеку, розробляють системи, що протидіють кібератакам.
  • DevOps-фахівці готують технічне забезпечення для розміщення продуктів, які створює компанія.
  • Інтернет-маркетологи Full Stack — експерти, що просувають IT-продукт та мають досвід у всіх аспектах маркетингу, зокрема в email-маркетингу, PPC, SMM, UI/UX, а також в SEO.

Які напрями підходять для тих, хто тільки розпочинає кар’єру в IT?

  • Програмування (front-end, back-end).
  • Дизайн.
  • QA-тестування.
  • Маркетинг. 

З чого розпочати?

Ви можете опанувати професію за півроку, зробити безкоштовно декілька фріланс-проектів, підготувати портфоліо, після чого — працевлаштуватись в IT-компанії. Варто сказати, що IT — справедлива галузь. Багато працюючи, навчаючись і розвиваючись, ви збільшуватимете дохід. Відповідно, дохід залежатиме від вашої позиції. 

Junior, middle, senior: яка відмінність? 

Тепер поговоримо про основні позиції в IT. Отже, класифікація розробників виглядає наступним чином:

  • junior — вирішує стандартні завдання самостійно з незначними ризиками;
  • middle — працює з нестандартними завданнями з високими ризиками, а стандартні — робить швидше і з меншою кількістю помилок;
  • senior — вирішує нестандартні завдання з незначними ризиками, тобто з меншою кількістю багів. Senior-фахівці можуть виступати менеджерами проектів.

Junior

Працюючи в початковому статусі джуніора ви маєте поставити перед собою ряд завдань, які прокачають вас до наступного рівня.

Дохід джуніора — від $ 500 до $1000 на місяць.

  • Написання коду. Ваша головна задача на рівні джуніора — писати код. Вчитися на помилках, отримувати рекомендації від більш досвідчених колег. Код має бути логічним, мати корисну, практичну функціональність. Важливо писати якісний код, який буде мати цінність серед користувачів.
  • Командна праця та навчання. Вивчайте процес розробки в командних умовах, вдавайтеся в суть, цікавтеся нюансами написання коду. Ставте питання більш досвідченим колегам, знайомтеся з термінологією, читайте професійну літературу, дивіться відео — попереду на вас чекає купа нових знань.
  • Будьте прогресивним. Підходьте до вирішення кожного завдання індивідуально, пропонуйте ідеї та нові рішення — замовник оцінить проактивний підхід. 

В середньому, junior-фахівець зростає до рівня middle від 6 місяців до 1-1,5 років. В період роботи джуніор отримує нові скіли, вивчає основні терміни в програмуванні, алгоритми, оцінки складності, забезпечення роботи під високими навантаженнями та інше. Лише після здобуття цих навичок і повного проходження початкового рівня можна замислюватися про позицію middle.

Часто роботодавці не зацікавлені в переході співробітника на новий етап, адже це передбачає перегляд заробітної плати. Проявляйте ініціативу в цьому питанні — ніхто не зробить це замість вас.

Middle

Навички та знання, які підіймають джуніора до рівня мідл:

  1. Вміння працювати та розбиратися в з’єднаннях різних систем (пакети, модулі, АРI та інше).
  2. Впевнене використання інструментів розробників.
  3. Розуміння, як реалізувати життєздатну систему.

Дохід фахівця рівня middle — від $1000 до $2000 на місяць.

На цьому етапі варто приділяти більше часу суміжним системам: Kubernetes, Docker, ELK-стек, вивчати структуру архітектур. Важливо постійно писати новий код, без шаблонів — повністю з нуля.

У позиції middle варто затриматися якнайдовше, набратися додаткових навичок і через 2-3 роки — перейти на позицію Senior.

Senior

Перехід на найвищий ступінь, Senior, передбачає наступні етапи розвитку:

  • Ви розвиваєте ваші hard skills та підіймаєтесь до рівня Architect або Technical Leader.
  • Ви розумієте, що вам подобається ділитись досвідом, розумієте, що цього досвіду вже достатньо, знаходите в собі потенціал коуча та йдете в менеджмент.
  • Ви маєте організаторські здібності, ви сповнені ентузіазму будувати робочі процеси, керувати людьми. Ваша шлях виглядає наступним чином: Team Leader -> Head of Development -> CTO (технічний директор).

Дохід senior-програміста — від $2000 на місяць.

Сьогодні для успіху та кар’єрного зростання не тільки в IT, а й в будь-який інший сфері, важливо розвивати не тільки професійні навички (hard skills), а й навички soft skills: комунікабельність, адаптивність і емоційний інтелект. Розвинені soft skills дозволять вам ефективно працювати в команді, вибудовувати комунікацію і в цілому підвищать вашу цінність як співробітника.

Де здобути IT-кар’єру та досвід в Україні?

У 2017 році представники ізраїльської «нації стартапів» обрали Україну для відкриття навчального центру DAN.IT education. Еран Лассер і Едді Прілепські — бізнесмени, інвестори та представники міжнародних венчурних фондів — привнесли в українську ІТ-сферу методологію, яка допомогла Ізраїлю стати першим конкурентом Кремнієвої долини. Сьогодні DAN.IT education пропонує навчання за напрямами Full Stack, Frontend, UI/UX Design, Full Stack Digital Marketing, Business Intelligence. Також серед програм навчального центру — програми для дітей та підлітків, які хочуть спробувати свої сили в IT-галузі.

Як навчаються студенти DAN.IT education?

  • Зі студентом одночасно працюють викладач, ментор, координатор і HR-фахівець.
  • Тільки офлайн-навчання — для швидкого опанування навчального матеріалу, ефективної командної роботи, своєчасної роботи над помилками та якісного зворотного зв’язку.
  • Студенти працюють над реальними кейсами. Після випуску кожен студент матиме на руках повноцінне портфоліо з власними роботами.
  • Студенти можуть 24/7 скористатися допомогою і консультацією менторів, які розберуть матеріал, дадуть відповідь на питання і направлять.
  • Допомога у працевлаштуванні: з кожним студентом працює HR-менеджер, який радить компанії за запитом студента, допомагає покращити резюме, підготуватися до співбесіди, Після співбесіди HR збирає зворотний зв’язок від роботодавця і якщо є необхідність — працює зі студентом над помилками

Серед компаній, які працевлаштовують студентів DAN.IT education: Astound Commerce, Unity Bars, GlobalLogiс, Itera, Intetics і інші.

Вчитися набагато приємніше там, де атмосфера сприяє продуктивності. Навчальний центр DAN.IT education на Березняках — це просторі вільні аудиторії з видом на Дніпро та правий берег. До речі, про правий берег — вже в лютому DAN.IT education відкривають нове відділення в бізнес-центрі «Соло Плюс» за адресою вул. Володимирська, 77а. Обирайте, де комфортніше навчатися саме вам.

Але де б ви не навчалися, важливо розуміти, що досвід — найцінніше, що ви можете здобути на будь-якому етапі вашої кар’єри. Тож здобувайте нові знання, спілкуйтеся з однодумцями, сприймайте конструктивну критику та не ігноруйте можливості.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск