Чому українські IT-компанії відкривають офіси розробки поза межами міст-IT-хабів — у Сумах, Луцьку, Рівному та інших

4781

Редакція AIN.UA опитала українські IT-компанії, у яких є офіси в містах, що не входять у п’ятірку найбільших IT-хабів України (Київ, Одеса, Львів, Дніпро, Харків). Чому вони відкрили офіси у таких містах як Суми і Луцьк та що це дає їхньому бізнесу?


Sigma Software: Суми, Вінниця, Ужгород

Володимир Чирва, Managing Partner, Co-Founder of Sigma Software:

«Ми завжди бачили необхідність розвивати ІТ не тільки у великих хабах. Події минулого року серйозно розширили можливості роботи з людьми, що живуть поза великих ІТ-центрів, оскільки багато хто перейшов на віддалену роботу, і за великим рахунком стало все одно, звідки людина працює. Але ми почали розширювати свою географію задовго до цього.

У багатьох містах України є хороші технічні вузи, є хороші фахівці, які НЕ розглядають переїзд і хотіли б працювати там, де їм зручно і в умовах, до яких вони звикли.

Кілька років тому ми приєднали до компанії кілька команд в Сумах (12 спеціалістів), Вінниці (4) і Ужгороді (6).

Незважаючи на те, що команди ці були невеликими, нам, тим не менше, хотілося створити для них і для тих, хто приєднається до нас у майбутньому, власний простір, де вони змогли б ефективно і з комфортом працювати.

Наша компанія завжди ставить перед собою амбітні цілі в плані зростання у всіх наших офісах. Сам факт наявності офісів в цьому багато у чому допомагає».

Jooble: Луцьк, Ужгород

Оксана Огнєва, Head of Recruitment & Management Practice, Jooble 

«Причин, чому великі українські й міжнародні компанії відкривають офіси в невеликих містах, декілька. Перш за все, через наявність у них спеціалізованих вузів, які готують, наприклад, спеціалістів-лінгвістів, механіків чи розробників. Такий підхід дає змогу роботодавцям прицільно наймати людей в одному місті, не примушуючи їх до переїзду заради роботи.

Крім цього, в регіонах значно коротший термін найму, ніж у великих містах — аж на 40%, внаслідок меншої конкуренції між роботодавцями та швидшого розповсюдження інформації про вакансію від людини до людини.

Ще однією суттєвою причиною експансії великих компаній у регіони вважаю майже повну відсутність конкуренції — адже в невеликих містах роботу пропонують або невеликі локальні компанії, або 1-2 масштабні, які встигли відкрити офіс першими.

Ну і, звісно, варто віднести до списку причин плату за оренду приміщень — в менших містах вона зазвичай нижча. 

Усі ці причини відкривають можливість великим компаніям частіше відкривати свої контакт-центри, центри підтримки клієнтів в малих містах з метою швидкого розширення штату персоналу. Крім цього, в регіонах багато талановитих й досвідчених професіоналів, і випускати роботодавцям їх із поля зору — це обмежувати себе у можливостях.

У нас, наприклад, є офіс в Ужгороді, співробітники якого працюють з ринком Угорщини. Знайти у Києві багато людей зі знанням угорської — не надто просто, а в силу історичних подій на Закарпатті людей, які володіють цією мовою, багато. Тому відкрити офіс саме в Ужгороді — цілком логічний і зручний як для нас, як роботодавця, так і для співробітників, яким нікуди не потрібно переїздити заради хорошої роботи, крок.

З 1 січня 2021 року ми перейшли на віддалену роботу. Це стосується і регіональних офісів (в Луцьку у нас 14 співробітників, а в Ужгороді — 9). Карантин показав, що працювати з дому можна так само ефективно, як і з офісу, а тому їздити в нього не обов’язково. Такі зміни відкривають нам можливість наймати кращих спеціалістів звідусіль — ми зараз відкрили багато remote-вакансій і готові наймати людей з будь-якої точки світу — України, Австралії чи Балі. Локація в нових реаліях для багатьох професій вже не має значення».

ELEKS: Івано-Франківськ, Тернопіль

Наталія Драганчук, Head of ELEKS Ivano-Frankivsk Office:

«Офіси у відносно невеликих містах це звична практика. У Франківську (135 спеціалістів) і в Тернополі (118 спеціалістів) є відповідні вузи, які випускають хороших кваліфікованих спеціалістів, та які охоче йдуть на співпрацю з роботодавцями. Відповідно більша лояльність спеціалістів до компаній та особлива культура.

Ще один плюс розміщення у відносно невеликих містах — це формування місцевих кластерів, та виражений вплив на місцеві спільноти».

Сергій Кутузов, Head of ELEKS Ternopil Office: 

«Офіси за межами 5 найбільших IT-міст — чудова можливість розширити нашу присутність в регіонах і отримати доступ до спеціалістів, які з тих чи інших причин не розглядають опцію релокейту.

Якщо говорити про Тернопіль, то там є 2 вузи, які випускають IT-спеціалістів, що дає можливість нашим офісам постійно рости, також це хороший інкубатор для розвитку власних талантів.

Щодо інших переваг також варто відзначити нижчу вартість ведення бізнесу, оренду офісів».

SoftServe: Чернівці, Івано-Франківськ, Рівне

Костянтин Пилипчук, Senior vice president of Global Talent Operations

«Сьогодні SoftServe робить стратегічний фокус на великі міста, що є осередками концентрації високопрофільних спеціалістів та експертів з advanced technologies – Big Data, Data Science, IoT, AI, ML, тощо. Це зумовлено, в першу чергу, зміною профілю клієнтів компанії і їхніми потребами, потребами комплексних та інноваційних проектів, в яких компанія бере участь і які формують попит на експертів відповідного рівні. 

Однак SoftServe не завжди мав доступ до таких клієнтів, і таку потребу в об’ємах, які ми маємо зараз. І свого часу відкриття офісів у Рівному, Івано-Франківську та Чернівцях зіграло велику роль у нарощенні потужностей компанії і дозволило розвинутись сегменту клієнтів, для яких саме ефективність є в пріоритеті.

На сьогодні SoftServe є найбільшим роботодавцем у цих локаціях, і там працюють потужні розробницькі команди, включно з провідними технологічними експертами, проектними менеджерами, та лідерами. 

У кожному з цих міст вже сформувалася і працює ІТ-спільнота, яка є дуже відкритою, швидко росте та розвивається. Ми ведемо стратегічну роботу з ключовими технологічними університетами, аби підвищувати якість підготовки випускників. Тут відбуваються освітні заходи, конференції, безперервний обмін досвідом — усе це дозволяє ростити так звані «малі» ІТ-осередки і перетворювати їх на більші. Адже в умовах стрімкого розвитку індустрії в Україні, компаніям потрібні таланти, без особливої прив’язки до місця розташування. І в розвитку менших ІТ-локацій є великий потенціал для росту цілої індустрії загалом.

Рівненський розробницький центр SoftServe став першим розробницьким центром, відкритим SoftServe за межами Львова. Це сталося у 2003 році. Загалом в рівненському офісі працює близько 400 розробників. Компанія є найбільшим ІТ-роботодавцем у місті, співзасновником Рівненського ІТ-кластеру.

Чернівецький розробницький центр SoftServe відкритий у 2007 році та налічує сьогодні близько 400 розробників. За 5 років команда виросла вдвічі і на сьогодні SoftServe є найбільшою ІТ-компанією в місті. Ключові технічні компетенції Web-UI, Java, .NET, QC. В офісі компанії облаштовані спортзал, зони для релаксу, кімната з більярдом та настільним тенісом, настільний футбол, PlayStation. Також в будівлі знаходиться приміщення SoftServe IT Academy. Один з поверхів офісу виділено під коворкінг для працівників.

Івано-Франківський розробницький центр SoftServe відкритий у 2007 році, налічує близько 600 розробників. За 5 років чисельність команди зросла удвічі. Понад половина працівників івано-франківської команди свого часу завершила навчання в SoftServe IT Academy. Ключові технічні компетенції Web-UI, QC/QA, DevOps, Java. В Офісі є власний спортзал, простір для відпочинку та окреме приміщення для SoftServe IT Academy.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск