50% компаній виведуть бізнес з України — опитування Харківського ІТ-кластеру про «Дія.City»

9559
1

На загальних зборах Харківського ІТ-кластеру власники понад 100 ІТ-компаній обговорити нормативну базу для «Дія.City». На думку більшості учасників, деякі положення законопроектів 4303, 5054 та 4051 можуть значно зашкодити сталому розвитку української ІТ-індустрії.

Редактор AIN.UA публікує ключові тези з релізу Kharkiv IT Cluster.

ФОП або смерть

Серед IT-компаній, які були присутні на зборах кластеру, 75% — представники сервісного бізнесу, та 25% — продуктового. Опитування показало, що:

  • 90% не підтримують примусовий вступ до СРО (саморегулююча організація);
  • для 90% компаній критично важливе збереження співпраці за системою ФОП;
  • 80% ІТ-компаній не готові вступати в «Дія.City» в поточній редакції, з обов’язковою СРО, відсутністю ФОП, надмірними регуляціями, непрозорими входом і виключенням.

Якщо законопроект 4303 буде прийнято, то 50% заявили про готовність вивести свій бізнес до інших країн, а 25% компаній — піти в тінь.

Добровільно примусово

Як відмічають представники Харківського ІТ-кластеру, хоча «Дія.City» позиціонується як добровільний проект, але вже дві законотворчі ініціативи щодо перекваліфікації взаємодії з ФОП у трудові відносини та визнання трудовими віддаленої роботи по суті роблять її єдиним виходом із ситуації.

«Важливо, щоб думку IT-індустрії було почуто та реалізовано у правках до законопроекту, зокрема шляхом залучення експертів від ІТ-індустрії до доопрацювання законопроєкту, чого досі не відбулося», — підкреслюється у прес-релізі організації.

Оставить комментарий

Комментарии | 1

  • Нехай виводять свій так званий горе-бінес. Щоб тут залишились патріотичні компанії, такі, як Vimeo, наприклад. Може зайдуть адекватні міжнародні компанії, як Google,Microsoft, т.п

Поиск