Фінансова піраміда для 55 000 вкладників? Що таке Miya Holdings

Читати на RU

22 березня 2021 року кіберполіція спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції України оголосили про припинення діяльності великої фінансової піраміди, через яку було викрадено 150 млн грн. Кількість вкладників перевищила 55 тисяч осіб. Як було виявлено AIN.UA, мова може йти про Miya Holdings —компанюя, яка пропонує клієнтам взяти участь в інвестиційній програмі з перспективою нібито отримання до 350% річних.

Варто зазначити, що в січні 2021 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) кваліфікувала діяльність Miya Holdings як «сумнівну». Журналіст AIN.UA розповідає, як працює компанія.

Мія Холдінгс-7

Що таке Miya Holdings

Miya Holdings почала свою діяльність в серпні 2020 року. Як зазначено на сайті, її завдання — відкрити мережу магазинів електроніки і побутової техніки з кешбеком від 50 до 180% річних. Зазначається, що для його покриття Miya Holdings планує розширити офлайн-бізнес. Клієнти нібито можуть придбати товари і послуги компанії за токени — «інноваційний віртуальний актив Miya», в який перетворюються кошти учасників інвестиційної партнерської програми компанії.

Згідно з планом, засновникам бізнесу вдалося відкрити фізичний магазин електротоварів в місті Умань, та точку дистрибуції товарів в Києві.

Мія Холдінгс-6
Зображення: сайт Miya Holdings

Конкретизуючи специфіку своєї діяльності, Miya Holdings зазначає, що займається залученням коштів інвесторів з метою збільшення свого капіталу. Партнерська програма працює наступним чином:

  • Клієнт реєструє і поповнює баланс через свій особистий кабінет. Мінімальна сума – $10. Далі кошти нібито конвертуються в токен Miya — 1 Miya = $1. За цей актив учасники можуть придбати подарунковий сертифікат, максимальна вартість якого становить $10 000.
  • Купуючи подарунковий сертифікат будь-якого номіналу, інвестор нібито має можливість отримувати кешбек в розмірі 0,9% в день протягом 200 днів.
Мія Холдінгс-5
Зображення: сайт Miya Holdings
  • Прибуток нараховуються у валюті Miya, але зняти його нібито можна в криптовалюті за допомогою біржі Coisbit. Процедура пропонується один раз на тиждень за бажанням партнера. У той же час початковий депозит включений в платежі.
  • Сертифікати можна використовувати при покупці обладнання у фізичному магазині Miya Holdings. При цьому покупцеві обіцяють кешбек до 70% від суми товару, яка зараховується в токенах Miya на рахунок в особистому кабінеті.
  • Крім того, є реферальна програма — «інвестор» Miya Holdings може залучити до компанії нових інвесторів, і отримувати бонуси зі своїх депозитів. Відсоток винагороди залежить від вашого рівня в «кар’єрному ранзі». Партнерська програма винагород складається з 20 рангів.
  • За досягнення людина також може нібито отримати призи — обладнання, ювелірні вироби, ваучери, великі суми грошей в іноземній валюті, автомобілі. Наприклад, з оборотом в 50 млн грн партнер очікує винагороду у вигляді двокімнатної квартири в столиці.
Мія Холдінгс-4
Зображення: сайт Мія Холдінгс

Що не так

Як повідомили в кіберполіції, зняти заробіток з місця припиненої фінансової піраміди було неможливо. Це підтверджують коментарі ошуканих вкладників Miya Holdings. Незважаючи на те, що організатори заявили про можливість конвертації нібито зароблених токенів Miya в криптовалюту, механізм не спрацював. При цьому вартість самої криптовалюти була в сто разів меншою, ніж заявили в компанії.

Цікаво також, що коли «інвестор» отримав повну виплату відсотків за придбаним сертифікатом в токенах Miya, компанія запропонувала повторно інвестувати. В іншому випадку зарахований віртуальний актив нібито може бути витрачений тільки на обладнання, придбане в офлайн-магазині компанії. Однак покупка товару і отримання кешбеку — кошти знову зараховувалися у вигляді токенів. Виходить своєрідний цикл віртуальної валюти, яку не можна вивести, а можна повторно вкласти.

Мія Холдінгс-3
Зображення: сайт Miya Holdings

У лютому 2021 року на YouTube-каналі Miya Holdings з’явилося відео, в якому засновник проєкту нібито укладає ексклюзивний контракт з «кращим забудовником» турецького міста Алний – компанією BestHome. У її рамках учасники програми інвестора зможуть придбати житло на вигідних умовах. Менеджером, який супроводжував угоду, була певна Наталія. У Туреччині дійсно є така будівельна компанія, але згідно з офіційним сайтом, Наталії серед співробітників немає. Крім того, AIN.UA зв’язався з представниками BestHome, які цілковито спростували інформацію про угоду.

Щоб залучити більше інвесторів, компанія регулярно залучала блогерів, які рекламували Miya Holdings і розповідали про можливості швидкого заробітку. Однак частіше — це маловідомі особистості з невеликою кількістю послідовувачів. Журналіст AIN.UA вдалося знайти більше 10 таких каналів на YouTube – таким чином, аудиторія такої реклами може налічувати сотні тисяч людей.

Хто за цим стоїть?

Як зазначено на сайті проєкту, засновником проекту є Сергій Анатолійович Александров. За легендою, в 2008 році він почав шлях підприємця і запустив бізнес в сфері таксі. У 2009 році був заснований перший парк таксі AUTOLINE, в 2015 році — перший дата-центр майнінг ферм, а в 2020 році з’явилася компанія AUTOLINE INVEST GROUP, яка незабаром була перейменована в Miya Holdings. За даними YouControl, AUTOLINE і Miya Holdings не зареєстровані на законних підставах.

Мія Холдінгс-2
Зображення: сайт Miya Holdings

Александров регулярно публікує відеозвернення інвесторам, а також розповідає про роботу і плани розвитку компанії. Зокрема, він обіцяє запровадити житлові програми, автопрограми, випустити власну лінію питної води, пристрої, які вбивають віруси та бактерії (в тому числі коронавірус), вітаміни. У березні 2021 року компанія також оголосила, що найближчим часом почне працювати в сфері туризму, відкриє мережу продуктових магазинів і АЗС і навіть запустить свого інтернет-провайдера.

У своїх зверненнях засновник часто згадує про існування «дорожньої карти», в якій прописані етапи розширення Miya Holdings. Зокрема, очікується відкриття 200 офлайн-магазинів в Україні, а також вихід на міжнародний ринок.

Зображення: сайт Miya Holdings

Що зараз?

22 березня 2021 року кіберполіція оголосила про припинення фінансової піраміди. Фотографії в пресрелізі збігаються із зображеннями офлайн-магазину Miya Holdings в Умані. Однак сама платформа продовжує працювати – команді AIN.UA вдалося зареєструватися і запустити особистий кабінет. На сторінці Miya Holdings в Facebook нам відповіли співробітники компанії, зазначивши, що «на даний момент торги на біржі призупинені», але незабаром їм пообіцяли відновитися, вказавши, що новини від керівника компанії очікуються. При цьому продовжують працювати групи і канали технічної підтримки Miya Holdings в соціальних мережах.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук