ХОЧУ КУПИТИ КВАРТИРУ І ЗДАВАТИ ЇЇ В ОРЕНДУ
Придбати квартиру, вже готову для здачі в оренду — вигідна інвестиція, з якою ви завжди будете в плюсі, навіть за умови коливання цін на нерухомість. Пасивний дохід від оренди — привабливий бізнес, якщо знати, як його вести, та врахувати всі нюанси. Це капіталовкладення доступне і для тих, хто не має досвіду інвестування, але хоче, щоб гроші працювали із найменшими ризиками. AIN.UA спільно з компанією Standard One пояснює, що потрібно знати, аби вигідно інвестувати у апартаменти для здачі в оренду.
ХОЧУ КУПИТИ КВАРТИРУ І ЗДАВАТИ ЇЇ В ОРЕНДУ
Придбати квартиру, вже готову для здачі в оренду — вигідна інвестиція, з якою ви завжди будете в плюсі, навіть за умови коливання цін на нерухомість. Пасивний дохід від оренди — привабливий бізнес, якщо знати, як його вести, та врахувати всі нюанси. Це капіталовкладення доступне і для тих, хто не має досвіду інвестування, але хоче, щоб гроші працювали із найменшими ризиками. AIN.UA спільно з компанією Standard One пояснює, що потрібно знати, аби вигідно інвестувати у апартаменти для здачі в оренду.
ТЕРМІН ОРЕНДИ
Перше, з чим варто визначитися: ви плануєте здавати придбану квартиру довгостроково чи подобово? Цей момент визначає критерії вибору, яких варто дотримуватися. В обох випадках більше прибутку принесе квартира з вигідним розташуванням та оптимальними умовами для потенційних орендарів — але кожен з варіантів має свою специфіку.
ДОВГОСТРОКОВА ОРЕНДА
Стабільний дохід протягом тривалого часу — варто тільки знайти хороших орендарів. Але їх ще потрібно шукати, а тим більше хороших. До того ж, є побутові питання, які потрібно вирішувати відносно постійно: регулярність оплат, дрібний ремонт, скарги сусідів на вечірки тощо. Можна здавати квартиру без меблів, техніки або ж в повній комплектації — на кожний з варіантів є попит.

Довготривала оренда — це, буквально, гра в довгу, однак доволі стабільна і без значних ризиків, за умови що ви знайшли «своїх» орендарів. Найпопулярніші квартири для оренди на тривалий термін — 1-2 кімнатні, площею від 30 до 60 кв.м, поблизу метро або зі зручним розташуванням у районах з розвиненою інфраструктурою.
ПОДОБОВА ОРЕНДА
На перший погляд, цей варіант обіцяє вищі прибутки. За аналогічний період власник може отримати, в середньому, на 30-40% більше в порівнянні з довгостроковою здачею.

Однак подобова оренда потребує набагато більше операційних витрат та постійної залученості в процеси. Всі ті ж самі організаційно-побутові питання, що й при довгостроковій оренді, множимо на кількість орендарів та додаємо витрати на клінінг після виселення кожного клієнта, заміну білизни та різних дрібниць, витрати на просування на платформах для пошуку орендарів, а також те, що забувають врахувати аматори-рантьє, — амортизацію меблів, обладнання та ремонту.
Однією з найвагоміших конкурентних переваг для об'єкту подобової оренди є розташування квартири, тому що часто житло бронюють для подорожей. Чим ближче до центру та популярних туристичних локацій — тим зазвичай вища ціна. Крім того, подобова оренда дуже залежить від туристичного сезону.

Більш стабільно працюють варіанти, орієнтовані на бізнес-туризм. Однак у цьому випадку ви конкуруватимете, насамперед, з готелями, а отже зекономити на ремонті чи додаткових послугах не вдасться. Бізнес-мандрівники обирають квартири з хорошим сервісом, зручним розташуванням, та усім необхідним для комфортного проживання — постіль, посуд, рушники, праска, пральна машина, обладнане робоче місце, високошвидкісний інтернет і т.д.
Більш вигідна альтернатива самостійній здачі квартир — це інноваційний продукт на ринку дохідної нерухомості України, апарт-готель S1 Terminal. Це новий для України формат інвестицій у нерухомість, який вже успішно працює на ринках західної Європи та США. Ви купуєте апартаменти з готовим ремонтом, вже обладнані усім необхідним для орендарів, включаючи меблі, техніку та кухню — та отримуєте прибуток без зайвого клопоту, адже за операційну діяльність відповідає професійний готельний оператор.

Для гостей S1 Terminal — це можливість поєднати домашній затишок і функціональність з сервісом 4-зіркового готелю — за ринковою ціною, при ідеальному розташуванні для бізнес-мандрівників. А дохід інвестора не залежить від заповнюваності апартаментів, яким він володіє, бо загальний прибуток від оренди номерного фонду готелю пропорційно розподіляється між інвесторами — відповідно до кількості об'єктів у власності. Така концепція гарантує збалансований та прозорий дохід для всіх власників апартаментів.
ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ
ВИДИ КВАРТИР
Купити квартиру в якості дохідного активу — зовсім не те ж саме, що обзавестися власним житлом. Головна вимога до таких об'єктів — максимальна привабливість їх в очах потенційних орендарів разом з мінімальними витратами на те, щоб привести житло до ладу. Таким чином, потрібно не тільки надавати додатковий сервіс для орендарів, але й розумітись на тому, який ремонт, меблі та техніка підійдуть для такого бізнесу без зайвих переплат. Адже необхідно збалансувати якість, дизайн, вартість та строк зносу всього, що знаходиться всередині квартири.

Які ж фактори впливають на ціну та окупність?
НОВИЙ ФОНД
Нові та чисті — без слідів минулих мешканців, з можливістю оформити все з нуля на свій смак.
Старий фонд чи новий?
Більшість інвесторів обирають нову нерухомість — але й у старого житлового фонду є свої плюси.
З сучасним облаштуванням, включаючи надійні комунікації (проводку, каналізацію, водопровід), нові ліфти тощо.
Зазвичай з охайною та безпечною прибудинковою територією та гарними під'їздами.
З покращеними плануваннями — кухні більш просторі, підсобні приміщення зручні та практичні, часто передбачаються гардеробні або вбудовані шафи. А якщо житло купується заздалегідь, то іноді можна узгодити персональний проект із забудовником.
Можна придбати дешевше на етапі будівництва або скористатись розтермінуванням.
Доступні варіанти з готовим ремонтом, щоб позбутися зайвих клопотів.
Вже можуть мати власну інфраструктуру та консьєрж-сервіс.
Потребують хоча б мінімального оздоблення для здачі — навіть щоб зробити лише найнеобхідніше потрібно півроку та додатковий бюджет.
Протягом перших років після здачі буде шумно — у когось з сусідів обов'язково буде йти ремонт.
Не всім забудовникам можна довіряти — на ринку є ряд сумнозвісних історій, коли люди так і не змогли отримати у власність свої квартири, а строки здачі деяких проектів можуть затягуватись на півроку і навіть більше. Тим не менше, майбутній власник може знайти всю інформацію про забудовника і зробити правильний вибір.
Порівнюючи вартість «нової» та «старої» квартири, важливо правильно оцінити вартість ремонту та її облаштування. Щоправда, досвід показує, що фінальний кошторис оздоблення зазвичай на 20-30% більше запланованого.
СТАРИЙ ФОНД
Вже готові, а отже немає ризику натрапити на недобросовісного забудовника.
При вигідному розташуванні можуть коштувати менше, ніж у новому будинку, що будується в тому ж районі.
Не обов'язково робити ремонт та закуповувати меблі перед здачею (хоча на практиці без цього важко обійтись, особливо якщо ви хочете високу орендну ставку).
В разі невдалого розташування — постійно втрачають в ціні.
Не такі привабливі зовні, якщо враховувати під'їзди та прибудинкову територію.
Зі старими комунікаціями (якщо цього не переробили попередні власники, то вам доведеться згодом міняти труби і проводку).
Зазвичай не мають власної інфраструктури для роботи та відпочинку.
Одна з вагомих переваг нового житлового фонду — продуманий та облаштований спільний простір
Скільки кімнат?
Найвигідніше купувати і здавати невеликі квартири. Це підтверджує статистика: уже багато років поспіль найбільшим попитом у Києві користуються однокімнатні квартири в сегменті 10-20 тисяч грн/місяць. Але в кожного варіанту свої переваги.
СМАРТ-КВАРТИРИ
Це хороший варіант для подобової оренди, особливо якщо квартира знаходиться недалеко від центру міста чи біля метро. Площа таких об'єктів нерухомості зазвичай не перевищує 20 кв.м.

Чи знімають такі довгостроково? Так, звичайно, цей варіант популярний серед тих, хто живе сам, або молодих пар, які обирають перше спільне житло. Але вдвох жити у студії з часом стає тіснувато, в пар народжуються діти — і вони починають думати про більшу площу. Тому на малі квартири періодично доводиться шукати нових орендарів.
ОДНОКІМНАТНІ/СТУДІО
Оптимальний варіант за співвідношенням ціни та вартості оренди, який найшвидше окупається — але в нього є й інші переваги.

Однокімнатні квартири найпопулярніші на ринку житла, тому пропозицій багато і можна вибрати дуже вдале планування — наприклад, з великою кухнею. В цих компактних квартирах є все необхідне, але разом з тим вони прості в обслуговуванні, їх дешевше облаштовувати та швидше прибирати. Це ідеальний вибір як для подобової оренди, так і для довготривалої.
ДВОКІМНАТНІ
Якщо можливо в майбутньому ви (або ваші родичі чи діти) будете жити в цій квартирі, то варто вкладати гроші в щось більше.

Двокімнатна квартира — хороший вибір для пар або сімей, з дітьми чи без — достатньо простору для спільного проведення часу, і є окреме місце для кожного. Такі квартири також досить популярні для довгострокової оренди.
БАГАТОКІМНАТНІ
Три-, чотирикімнатні чи більші квартири — найменш практичний варіант для здачі в оренду.

Оренда трикімнатної квартири коштує в місяць майже як двокімнатної, а на квартири більше трьох кімнат попит на ринку становить 3%. Проте конкуренція тут дуже мала — це на випадок, якщо ви все ж таки хочете багатокімнатну, і у вас є план, як її облаштувати, позиціонувати та здати дорожче.
Мінімалістичні рішення апартаментів S1 Terminal, які забезпечують гостей усім необхідним
Клас житла
Щоб інвестиція була вигідною, початкові витрати повинні бути мінімальними — це просте правило можна застосувати і до класу житла.

Вартість оренди квартири преміум-класу висока — потягнути це може не кожен орендар, пошук якого займає час. А значить, ви втратите потенційний дохід, поки витрачаєте час на пошук. Такі квартири можуть бути актуальними для здачі в короткострокову та середньострокову оренду для бізнес-туристів та заможних студентів. Для звичайного орендаря на довгий строк грає роль в першу чергу не клас житла, а розташування будинку і стан самої квартири. Але все більше люди шукають не тільки 4 стіни, а й суміжну інфраструктуру для роботи, навчання та відпочинку. А карантин, який змусив багато людей працювати з дому, дуже добре підштовхнув цей тренд.

Інвестору слід звернути увагу на зручні варіанти, які користуються масовим попитом. Зокрема, на комфорт- та бізнес-клас, який будується недалеко від метро.
По-домашньому затишно, по-справжньому комфортно, по-європейски стильно
СУПУТНІ ВИТРАТИ
На що крім купівлі квартири доведеться витратити гроші?
Ремонт. Головне — не переборщити: не варто надмірно витрачати гроші на дизайнерські інновації, але потрібно подбати про приємний та функціональний інтер'єр. Краще створити лаконічний простір з найнеобхіднішим, який орендарі можуть модифікувати відповідно до своїх потреб. Проте зауважте, що «спрощений варіант» скандинавського стилю з білими стінами та однаковими базовими меблями також дещо набрид — і багато хто готовий платити більше за цікавий та стильний, хоч і простий інтер'єр. Для квартир, які здають подобово, красивий дизайн також стане приємним бонусом, однак пам'ятайте, що уявлення про красу у всіх різні.

У разі довготривалої оренди можна здавати навіть порожню квартиру без меблів та техніки. Втім, можна додати базовий комплект необхідних предметів. У випадку подобової знадобиться буквально все — від меблів і техніки до текстилю та різних приємних дрібничок.
Як шукати орендарів?
Незалежно від типу оренди, будьте готові приділити цьому процесу чимало часу. Якщо плануєте здавати квартиру довготривало — пошук орендарів можна передати ріелтору або агентству нерухомості. У випадку подобової оренди потрібно бути постійно включеним у процес, тож якщо не плануєте займатися цим самотужки — варто знайти працівника, який робитиме це для вас.
Якщо ви все-таки не готові пірнути з головою у всі нюанси орендного бізнесу, тоді апартаменти в Апарт-Готелі S1 Terminal від відомого на ринку дохідної нерухомості бренду Standard One — це варта уваги альтернатива. Інвестуючи у апартаменти, ви станете власником об'єкту з дохідністю до 15% річних під управління професійного готельного оператора.

Вам не потрібно буде витрачати час на комунальні питання, пошук арендарів, прибирання або найм підрядників. Це все краще довірити професіоналам, які знають, як отримати максимальний прибуток з мінімальними витратами.
ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ
ТЕКСТ
Олександра Власюк, Анастасія Михалюк
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки Standard One
Що це означає?
ВЕРСТКА
Дарія Корнєєва
ПРОДЮСЕР
Анастасія Михалюк
СЕЙЛЗ-МЕНЕДЖЕР
Наталія Оліферович
ІЛЮСТРАЦІЇ
Лєна Окунєва
Анна Говоруха
ПРЕДСТАВНИК STANDARD ONE
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній» і PR публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA