«SolarGaps – неймовірно складний проєкт»: що відбувається в стартапі

7406
Читати на RU

Компанія SolarGaps розробляє і продає розумні жалюзі з сонячними панелями, вони працюють на енергії, яку вони самі зібрали. Проект став одним з найбільш впізнаваних українських стартапів, виграв конкурси з екотехнологій, зібрав гроші на Kickstarter, залучив інвестиції від відомих ангелів та фондів.

У 2020 році прихильники Kickstarter почали скаржитися на недоставлені пристрої, а ЗМІ (з сумнівною репутацією) почали поширювати інформацію про те, що проєкт опинився на межі закриття. Це суперечило інформаційній трансляції в SolarGaps: сотні замовлень на мільйони доларів, новий завод, робота по всьому світу, хвалебні статті в авторитетних українських ЗМІ.

Редакційна колегія AIN.UA поспілкувався із засновником SolarGaps Євгеном Еріком, іншими людьми, знайомими з історією проєкту, і з’ясувала, як справи насправді зі стартапом.


Про що йдеться в статті — за одну хвилину

  • SolarGaps — відомий український стартап, в кінці 2020 року в інтернеті почали з’являтися повідомлення про те, що у компанії все погано.
  • SolarGaps дійсно мав проблеми з логістикою замовлень на Kickstarter, але зараз, за даними самої компанії, близько 90% пристроїв доставляються бекерам.
  • Стартап оголосив про запуск інноваційної фабрики в Романкові, але запустити його не вдалося. Компанія має один завод, в Бортничах, виробляє близько 100 пристроїв на місяць.
  • У компанії також були проблеми з фінансуванням через коронавірус, але потім вона отримала черговий транш за програмою Horizon 2020.
  • Коротше кажучи: у компанії були проблеми, але пік минув.

Передісторія SolarGaps

Вперше про компанію SolarGaps та її розумні жалюзі, які генерують сонячну енергію, заговорили в 2015 році. Ідея проєкту полягає в тому, щоб встановити на вікна сонячні жалюзі, які, крім своєї звичайної функції, також будуть генерувати власнику близько 100 кіловат енергії на місяць.

По суті, це сонячні панелі у вигляді жалюзі, які монтуються на віконну раму і змінюють кут нахилу протягом дня, щоб зібрати більше енергії, та управляються зі смартфона. У компанії заявили, що отримана енергія може живити комп’ютери та інші електроприлади в будинку. Прототип пристрою був показаний на iForum-2016, про це писали ЗМІ (редактори AIN.UA також багато про це писали).

Спочатку компанія розроблялася за гроші засновника Євгена Еріка, який до цього працював у сфері нерухомості. Пізніше SolarGaps почала залучати сторонні інвестиції:

  • У березні 2016 року вона потрапила в акселератор IoT Hub. Його засновник Роман Кравченко безоплатно вклався у проєкт.
  • У червні 2016 року компанія «Ефективні інвестиції» інвестувала в проєкт: $200 000 в обмін на 20% (тобто оцінка стартапу склала $1 млн).
  • У травні 2017 року SolarGaps вирушила на Kickstarter, де зібрали $102 000.
  • У жовтні 2017 року вони отримали грант у розмірі €50 000 від Європейської комісії в рамках програми Horizon 2020 SME. У тому ж році компанія залучила €50 000 від ЄБРР за допомогою програми кліматичних ваучерів.
  • У квітні 2019 року SolarGaps отримала грант від Європейської комісії на суму €1 млн в рамках програми Horizon 2020 SME (фаза 2). Консультантом у роботі з Horizon 2020 стала команда CIVITTA.

Проблеми на Kickstarter

У листопаді 2020 року одразу на двох сайтах (посилання 1, посилання 2) з’явилася інформація про те, що стартап SolarGaps обдурив своїх інвесторів. У кожному з текстів автори посилаються на одне джерело: численні скарги користувачів на Kickstarter на те, що пристрій так і не дійшов до них. З цього автори роблять висновок, що стартапу — кінець. Ніхто зі ЗМІ не зв’язався з компанією за коментарем.

Дійсно є негативні коментарі на Kickstarter, учасники скаржилися, що жалюзі їм ніколи не доставлялися. Чому так сталося — розповімо трохи пізніше.

Джерела на ринку розповіли редакції AIN.UA, що публікації може замовити хтось із недоброзичливців стартапу (або, наприклад, хтось із інвесторів через конфлікт із засновником), але доказів цього ми не знайшли. За однією з версій, керівництво стартапу пропонувало заплатити гроші, щоб ці публікації не з’явилися, але компанія офіційно цього не підтвердила.

Примітно, що за місяць до цього в українському Forbes була опублікована стаття, в якій йдеться не про проблеми компанії, а про її перспективи — SolarGaps нібито мав замовлення на$2 млн. А 21 листопада 2020 року Ukrainer опублікував партнерський звіт з Greencubator про завод SolarGaps, про те, що у компанії все добре, вона розвивається і її пристрої користуються попитом у всьому світі.

Що насправді відбувається з SolarGaps

Редактор AIN.UA зустрівся з Євгеном Еріком, а також поспілкувався з іншими людьми, знайомими з ситуацією, щоб з’ясувати, що насправді відбувається зі стартапом. Якщо коротко — нічого не зникло, а проект працює далі. При цьому не без труднощів.

Kickstarter

Компанія вирушила на Kickstarter з розумними жалюзі в травні 2017 року. Зібрали $102,354 із планами на $50,000. Спочатку компанія більш-менш регулярно публікувала новини про поставки на Kickstarter. Останній пост з’явився в серпні 2019 року, і з тих пір оновлення припинилися. У коментарях обурені користувачі, які підтримали кампанію ще в 2017 році, не отримали пристроїв, не отримали направлення і сумніваються, що стартап ще живий.

Скріншот коментарів на Kickstarter від 17 травня 2021 року

Такі коментарі були процитовані як доказ того, що стартап «помер». У грудні 2020 року після цих публікацій компанія написала апдейт про, що відправила користувачам ще 20 пристроїв. І під цим постом було кілька коментарів від тих, до кого пристрої ще не дійшли.

Чому так сталось?

За однією з версій, причина технологічна: жалюзі знаходилися в розробці і не були повністю готові до використання. Як AIN.UA розповіло джерело, знайоме з ситуацією, в 2019 році компанія шукала інвестиції, але один з інвесторів за рік не отримав робочого пристрою. Деякі жалюзі «згоріли» під час монтажу, інший раз не працювали через якусь запасну частину. Ці дані підтверджує один з колишніх співробітників компанії: мовляв, раніше SolarGaps втратила клієнтів, тому що відправив їм зразки, які почали збоїти. За словами того ж джерела, зараз ця ситуація виправлена. 

Засновник компанії Євген Ерік частково погоджується з цим: «Спочатку наш продукт був дійсно сирим. І 110 вольт в американських розетках виявилися для нас проблемою, тому що в той час не було сертифікованих двигунів і мікроінверторів». Але, за його словами, вже в 2019 році електроніка в жалюзі була повністю перероблена і продукт став придатним для масового використання.

За другою версією, яка озвучується в компанії (і яку підтверджують ексспівробітники), затримки доставки також були пов’язані з логістикою. «Були проблеми: ми писали бекерам, вони довго не реагували, півроку. Або пристрій в’їхав в країну, і користувач відмовився платити за розмитнення», — розповідає один з колишніх співробітників компанії, який побажав залишитися анонімним.

Це підтверджує глава компанії Євген Ерік. За його словами, реліз на Kickstarter спочатку був помилкою, як і акцент на сегменті b2c. Виріб технологічно складний, користувачі не завжди справлялися з установкою, формати розеток не підходили, були збої в застосуванні. Але як PR, вихід на Kickstarter працював добре.

«Реальність часто така, що якщо ви робите апаратне забезпечення, то те, що ви витрачаєте на продукт, в 1,5-2 рази дорожче, ніж те, що ви зібрали на Kickstarter», — говорить він.

За даними AIN.UA, у компанії виникли проблеми з доставкою в деяких країнах через правила розмитнення: наприклад, користувачі з Мексики скаржилися на ціну розмитнення, в ОАЕ ця процедура коштувала 100% від ціни.

Згідно з правилами Kickstarter, стартап повинен був безкоштовно доставляти пристрої в США, а кожна доставка коштувала 300 доларів. Під час локдауну компанія відправляла прихильникам листи про доставку, і багато яких залишилися без відповіді. Доставка в 2020 році ускладнилася карантинними обмеженнями. Тим не менш, за словами Еріка, компанія завершила 90% поставок бекерів Kickstarter в США (це дані за кінець квітня 2021 року).

Інвестиції та фінанси

За словами Еріка, компанія почала активність у 2019 році, у неї в роботі були великі b2b проекти: приладом зацікавилися Всесвітній торговий центр і порт Барселони (на момент публікації там вже встановлені жалюзі), іспанська мережа будинків престарілих, B2B клієнти в Швейцарії, енергетична компанія в Німеччині.

У тому ж році компанія оголосила про отримання гранту за програмою Horizon 2020 в розмірі €1 млн. Ця сума виплачується траншами і компанія повинна була отримати наступний платіж навесні 2020 року, але через коронавірус її відклали до жовтня.

«До жовтня ми були у важкому стані, в істотних мінусах. Я вклав свої гроші і взяв кредити, щоб врятувати компанію. Ми були змушені скоротити зарплати співробітників на 50%», — говорить Ерік (за даними AIN.UA, деякі топ-менеджери SolarGaps за цей період взагалі відмовилися від зарплати). 

При цьому переговори щодо проектів b2b були повільними, і з початком локдауну більшість цих проектів були заморожені: лише один з них був на суму 500 тисяч євро. Компанія розраховувала на ці гроші, але не отримала їх.

Ситуацію виправили, коли в листопаді компанії все ж перерахували транш за грантом. До траншу компанія допомагала утримувати фінансування з Українського фонду стартапів (50 тисяч доларів).

Останнім часом компанія не залучила венчурних інвестицій. За словами засновника, це було в основному пов’язано з тим, що апаратному стартапу взагалі складніше це зробити. Він розповів про те, як він відправився в Кремнієву долину і розмовляв там з інвесторами, які прямо сказали йому, що апаратне забезпечення зараз не цікаве.

За даними AIN.UA з декількох джерел, це може бути пов’язано з тим, що один з перших інвесторів в компанію SolarGaps Андрій Колодюк (в американському представництві) має нерозривну частку в 10%, що відлякує потенційних інвесторів.

За даними презентаційних матеріалів SolarGaps за 2018 рік, 88% української юридичної особи — ООО «Соларгепс» належить Євгену Еріку, 7% – Роману Кравченку і 5% – Денису Крутько. В американській компанії SolarGaps Ltd. 55,14% належить Юджину Еріку, решта розподіляється між приватними інвесторами і співробітниками (сюди ж входить нерозривна частка ранніх ангелів).

Засновник компанії не став коментувати наявність нерозривної частки і труднощі в переговорах з інвесторами. Наближено це підтверджується тим, що за даними AIN.UA, до певного моменту стартап намагався не збирати гроші, оскільки це означало б збільшення зазначеної частки.

Фабрика

Труднощі з інвестиціями вплинули на виробництво компанії. Компанія має працюючу фабрику в Бортничах. У липні 2019 року компанія оголосила про запуск нового інноваційного заводу в селі Романків, що під Києвом.

У матеріалах Forbes і Ukrainer Євген Ерік вказав, що це робоча фабрика, де виконуються замовлення для міжнародних замовників. «У липні 2019 року Ерік відкрив завод у селі Романков під Києвом, на якому працює п’ятеро людей, і вони виробляють 200 одиниць приладів на місяць. Завод вже завантажений замовленнями на 2 мільйони доларів», — йдеться в матеріалі.

Як виявилося, інформація не відповідає дійсності.

Фото: AIN. UA

Так виглядала фабрика в листопаді 2020 року. По траві висотою в метр можна зрозуміти, що активності там давно не було.

Кореспондент AIN.UA відправився на завод в листопаді 2020 року, щоб дізнатися, як йдуть справи зараз. З вигляду було зрозуміло, що будівля давно покинута. На момент прибуття на місці знаходився відповідальний за оренду приміщення — він просто показав будівлю потенційним орендарям. Кореспондент AIN.UA також представився зацікавленою людиною, якій потрібен великий склад під Києвом — всю будівлю, крім невеликої кімнати, погодилися віддати за $2500 / місяць. У тій маленькій кімнаті, яку не віддавали, було складене в коробки обладнання SolarGaps.

Орендодавець підтвердив, що виробничі потужності SolarGaps були тут деякий час, але більшу частину 2020 року ніякої діяльності не відбувалося, і компанія винна орендарю кілька тисяч доларів.

У Романкові немає фабрики.

У розмові з AIN.UA Євген Ерік розповів, що компанія дійсно планувала побудувати тут «фабрику мрій», але через місяць після того, як вона переїхала, електрику в приміщенні відключили, її зараз немає. Прямо перед редактором AIN.UA Ерік зателефонував передбачуваному власнику будівлі і підтвердив слова про проблеми з електрикою. Але це не заперечує того, що в Романкову немає виробництва і фабрики, в той час як інша інформація транслюється в світ.

Ерік оцінює запуск такого виробництва в $2 млн, але другий завод все ж потрібен стартапу: за словами керівника, це дозволить знизити вартість жалюзі і продати їх великим клієнтам b2b. Тому для створення фабрики планують провести краудфандинг і залучити інвесторів.  

Завод у Бортничах зараз виробляє близько 100 систем на місяць. SolarGaps тепер переорієнтувався на сегмент b2b. При цьому готелі, торгові центри та інші громадські приміщення, які могли б зацікавитися цією технологією, обмежені карантином у багатьох країнах.

«Ми зробили багато роботи, і цей локдаун схожий на удар по голові, від якого важко відійти», — говорить глава компанії.

Епідемія торкнулася не тільки фінансового стану компанії, але і виробництва: в різний час на коронавірус захворіли кілька ключових співробітників по виробництву. Це для AIN.UA підтвердили кілька різних джерел, зазначивши, що коронавірус сильно покалічив команду і її засновника.

Що планує зробити SolarGaps?

У розмові з AIN.UA Євген Ерік не приховував, що з проектом SolarGaps неймовірно складно працювати. Компанія пішла в сегмент b2c, допустили помилку: установка таких жалюзі — це не те ж саме, що кріплення двох датчиків до стіни на двосторонній стрічці. Зараз SolarGaps фокусується на b2b, де перевірки в сотні разів вище, а проекти масштабні.

«Ми плануємо доставити товар Tata Power в Індії, Інституту Ґете в Бельгії. Ми думаємо над трьома пілотами в Європі та Україні, щоб хоча б одна з них була яскравою будівлею з публічним доступом. Результатом буде вау-ефект, який кожен зможе відчути», – говорить Юджин Ерік.

Після траншу в жовтні, за словами Еріка, SolarGaps повністю відновив свою діяльність і у компанії є ресурси на наступний рік, плюс ще одна сума в розмірі близько €150 000-200 000 для фінансування пілотного проєкту в Європі: обладнання жалюзі якоїсь помітної будівлі, що потім можна було б показати подальшим клієнтам, як приклад робочої технології). Зараз компанія веде переговори з індійською Tata Power, яка планує встановити жалюзі на будівлю в Мумбаї.

«Моя мета — побудувати таку компанію, як Sonnen, яка виробляє батареї для економії енергії для будинків у Німеччині. Для мене це приклад того, яким має бути стартап в енергетичному секторі. General Electrics прийшла до них в якості інвестора із $20 млн, потім Shell повністю їх викупила. Один із способів, який я знайшов і який дозволяє мені це зробити, — поетапно за підтримки Європейської комісії», – говорить засновник компанії.

SolarGaps також думає про запуск заводу в Польщі. Для фінансування цього проєкту компанія подала заявку на польський грант, паралельно шукаючи партнерів, наприклад, обговорювала запуск спільного заводу з Данилом Тонкопиєм з Delfast (Тонкопій підтвердив цю інформацію AIN.UA).

Засновник SolarGaps розповідає, що під час навчання в Singularity University він зустрівся з технічним директором Tesla Дрю Багліно і томусподобався продукт компанії. «Він зацікавився SolarGaps, і ми обговорили можливість використання батарей Tesla Powerwall для зберігання виробленої енергії», — говорить він. Час від часу засновник SolarGaps пише Багліно, але листи залишаються без відповіді.

За словами Еріка, продаж його продукту Tesla був би ідеальним виходом для його компанії. Але Tesla зараз не купує стартапи. Сам Ерік продовжує працювати над SolarGaps, компанія не закривається.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук