CLAP 2.0. Що сталося зі стартапом управлінця «Укрбуду» – розслідування

Читати на RU

Влітку 2020 року на AIN.UA опублікували великий текст про те, куди зник стартап CLAP Олександра Пойманова, сина одного з топів будівельної компанії «УкрБуд». При підготовці матеріалу редактори AIN.UA кілька разів надсилали запити в CLAP через всі можливі канали, але отримати коментарі про стан компанії не вдалося. При цьому сам матеріал не дав однозначної відповіді щодо того, що сталося зі стартапом: журналіст AIN.UA лише вказав, що CLAP зник з радарів.

Публікація стала приводом для того, щоб представники Пойманова вийшли на звзок. Вони написали до редакції AIN.UA, що проект живий, «скоро будуть новини», а сам Олександр Пойманов збирається дати велику пресконференцію і розповісти про досягнення CLAP. Паралельно, AIN.UA дорікали за спотворення деяких фактів: нібито сам Пойманов ніколи не говорив про інвестування $7 млн в CLAP.

Через півроку конференція не відбулася, а CLAP все ще знаходиться в невідомому статусі, сайт компанії і корпоративна пошта не працюють. У той же час із AIN.UA зв’язалися кілька людей, які розповіли про діяльність компанії і процес «створення українського продукту з нуля». Крім того, редакція AIN.UA змогла підтвердити заяву представників Пойманова: інвестицій в $7 млн дійсно не було, а все виробництво гаджетів («на 160 тисяч+ пристроїв») вміщується в один ангар і офіс у Вінниці.

Редакційна колегія AIN.UA підготувала другу частину розслідування про стартап CLAP. Перший матеріал можна прочитати тут. Коротка версія тут:

  • Ідея створення систем розумного будинку прийшла до підприємця Олександра Пойманова в 2015 році. Через рік команда з 50 чоловік почала його реалізовувати, а рік потому почалося тестування перших пристроїв з логотипом CLAP (Clever Apartment). Офіс компанії нібито знаходився у Вінниці. Роздрібні продажі для всіх бажаючих планувалося запустити в кінці 2018 року, не вказавши точних дат.  
  • Тільки в 2018 році почалася активна реклама систем CLAP. Про проєкт в колонці для AIN.UA, Пойманов зазначив, що на етапі розробки компанія підписала контракт з будівельною корпорацією «Укрбуд». Систему розумного будинку планували встановити у всіх нових квартирах забудовника (близько 20 000 квартир і понад 160 000 пристроїв). При цьому вартість була включена у вартість квартири. У цьому ж матеріалі Олександр озвучив суму інвестицій в проект, яка, за його словами, склала $7 млн, але пізніше сам спростував цю заяву.
Компоненти системи CLAP
Зображення: Фундук
  • Ні в 2018 році, ні навіть в 2020 році компанія не почала продавати гаджети. «УкрБуд» був визнаний банкрутом, а всі будівельні проекти передані «Київміськбуду». Після цього соціальні мережі Clap також перестали оновлюватися, сайт залишився в підвішеному стані.
  • Олександр Пойманов зник з радарів. У той же час, редакторам AIN.UA вдалося з’ясувати, що його батько є головою правління «Укрбуду» — Сергієм Миколайовичем Поймановим. Це може пояснити причину, чому CLAP мав ексклюзивний контракт з «Укрбудом», а також чутки про те, що компанія збанкрутувала разом з «Укрбудом».
  • Олександр Пойманов видалив свою сторінку в Facebook, закрив Instagram (в якому, втім, викладав фотографії з відпочинку). Соціальні мережі стартапу, які активно велися до банкрутства «Укрбуду», не оновлюються. Ніхто із засновників не погодився відповідати на запитання редакційної колегії AIN.UA.

Звідки взялися $7 млн

Після виходу першого матеріалу представники Сергія Пойманова звернулися до AIN.UA із заявою про те, що цифра в $7 млн є фіктивною. Нібито, сам Пойманов ніколи не говорив про інвестиції у таких розмірах. Цікавіше, приблизно таку ж заяву він зробив раніше в інтерв’ю The Business в 2019 році, вказавши, що не знає, звідки журналісти взяли ці цифри. Нібито, він вклав у проект меншу суму особистих коштів, при цьому сторонніх інвестицій не було залучено. Зазначимо, що в 2019 році ніхто не просив редакцію AIN.UA виправити інформацію.

Звідки ж цифра? Від самого Пойманова у 2018 році на AIN.UA вийшла авторська колонка. Лист з матеріалом надійшов від піарників Пойманова, там була цифра в $7 млн. AIN.UA має копію документа (оригінал вже видалено з Google Docs), а також листування з його представниками.

Олександр Пойманов
Фото: Delo.ua

Крім того, від імені Сергія Пойманова на порталі DOU.UA був опублікований аналогічний матеріал — з презентацією CLAP. UA. У ньому чітко вказується цифра: інвестиції в проект складають $7 млн. Матеріал є на сайті DOU.UA та збережений редакцією AIN.UA додатково.

Редактор AIN.UA додатково направив запитання представникам Пойманова з проханням пояснити, звідки взялася зловісна фігура. Не вдалося отримати жодної відповіді.

Фабрика (якої не існує)

У тому ж інтерв’ю «Бізнесу» Пойманов не тільки розповів про наявність заводу CLAP у Вінниці, а й поділився планами будівництва нового виробничого об’єкта і розширення штату до 600 осіб. До речі, в 2019 році в компанії нібито працювала команда з майже 100 осіб. Можливо, цифра використовувалася для піару проєкту CLAP або як план на майбутнє, тому що заводу немає.

Виданню AIN.UA вдалося знайти приміщення у Вінниці, яку Пойманов, швидше за все, назвав «фабрикою». Це квартира, перетворена в офіс, в житловому будинку. І вона не належить Пойманову. Він особисто та його родичі не мають нерухомості у Вінниці. Все — власність партнерів.

За даними AIN.UA, невелике виробництво може бути розташоване в квартирі на вулиці Миколи Ващука, 35. Щоб знайти її, було проведено невелике розслідування.

В кінці 2017 року був випущений огляд анонсованих гаджетів від компанії CLAP. У матеріалі є фотографії не тільки самих пристроїв, але і приміщення, в якому проходить робота. Судячи з фото, це квартира в житловому будинку. Щоб довести це, ми перевірили майно, яке належить Пойманову у Вінниці і, як уже згадувалося вище, нічого не знайшли.

Приміщення CLAP у Вінниці
Зображення: ITC

Тому ми почали шукати нерухомість серед його ділових партнерів. Одним з них є Марат Хазін, один з трьох засновників ТОВ «Інноваційний Комфорт», якому належить торгова марка CLAP. Ми говорили про Хазіна і його зв’язок з CLAP раніше (виноска):

Марат Хазін – колишній викладач Вінницького технічного, керував низкою проектів з Vodafone, Belgacom, eBay та іншими відомими брендами. Наприкінці 2019 року він внесений до списку в якості складу керівництва CLAP. Він також є засновником стартапу Gemicle — пристрою, який підраховує кількість пасажирів в мікроавтобусі і допомагає перевізникам економити. При цьому Gemicle вказує CLAP як свій проєкт, а в 2018 році навіть шукає співробітників для роботи над ним. Примітно, що CLAP, Gemicle і Intranso (дочірня компанія Gemicle) мають спільні стенди на виставках. На питання від редакційної колегії AIN.Ua Хазін також не залишив відповіді.

Хазін має офіси у Вінниці:

  • ТОВ «Селтон» має офіс за адресою Вулиця Соборна, 38 — офісний центр з магазинами та іншими компаніями, навколо ділових і житлових будинків.
  • Офіс ТОВ «Джемікл» за адресою вулиця Миколи Ващука, 35, за знімками зі супутками — житловий будинок, поруч гаражі та пустирі.

Якщо подивитися на фото зі статті вище, то можна побачити вікна і довкілля за вікном. Ця інформація і точні адреси двох офісів Хазіна дозволили порівняти вид з вікон з довкіллям навколо офісів. За нашими даними, офіс CLAP схожий на офіс Gemicle, який знаходиться за адресою вулиця Миколи Ващука, 35.

Крім того, в офісах Gemicle були машини для штампування дощок з логотипом CLAP. Спочатку автоматизована монтажна таблиця SMTmax (США) QM-1100 є найдешевшим варіантом в лінійці виробника, призначеним для автоматичного складання дощок з використанням деталей СМТ, швидкість роботи — до 2 тисяч деталей на годину. Пізніше — модифікація QM-1100-A з додатковими портами для подачі деталей і більшою швидкістю роботи. Обидва пристрої знаходилися в офісі Gemicle, про велике промислове виробництво не йдеться.  

Фото з офісу Gemicle, червень 2019 року.

Після виходу першої частини матеріалу з AIN.UA зв’язалися кілька людьми, пов’язані з CLAP. За їхніми словами, заводу насправді не було. Правда, справа не обмежувалася квартирою: у CLAP був невеликий ангар. Було обладнання, яке вивезли на виставки в Україну та інші країни. Фотографії ангару, надані джерелом, не виглядають як «високоточне дороге виробництво на заводі за $7 млн».

Як планувалася установка

Безпосередня установка та обслуговування CLAP в нових будівлях повинна була оброблятися компанією Smart Setup. AIN.UA вдалося знайти колишнього співробітника компанії, який підтвердив, що Smart Setup був створений спеціально для CLAP. У компанії працювало 6-7 осіб, включаючи директора, менеджера, монтажників. Зокрема, вся операційна діяльність CLAP припала на Smart Setup — команда компанії відповідала за персонал, монтаж і обслуговування комплектів систем CLAP, переговори з партнерами, а також комунікацію з інвесторами «Укрбуду».

Цікаво також, що oфіс Smart Setup розташовувався в тому ж будинку, що і CLAP — в Києві, на вулиці Михайла Драгоманова, 2а. При цьому саме приміщення CLAP були шоурумом — бажаючі могли прийти і подивитися на прототипи системи. До речі, адреса ФОП Олександра Пойманова — квартира в цьому ж будинку. На Драгоманова, 2а знаходився офіс іншої компанії Пойманова — «Розумбуду» (займається монтажем домофонів в житлових комплексах «Укрбуд» – ред.).

CLAP Шоурум
Зображення: AVG

Компанія Smart Setup була зареєстрована в 2018 році на Дмитра Ігоровича Скобеля, у якого всього зареєстровано понад 10 компаній Києва. Зокрема, у сфері будівництва, реклами, розробки програмного забезпечення і навіть меблевого виробництва. Однак, жодна з цих компаній вже не існує. Зрештою, як і Smart Setup, — сайт компанії не працює, а згадки про нього збереглися тільки в соціальних мережах CLAP.

Журналіст AIN.UA вдалося знайти контакти Скобеля — він підтвердив, що не причетний ні до якої з компаній, записаних на нього. За словами колишнього співробітника Smart Setup, компанію очолив Анатолій Вікторович П’ятніков. Він, як виявилося, у 2019 році став новим головою правління ІНАУ. До цього моменту П’ятніков значився депутатом.

За його словами, Smart Setup був співвласником CLAP і дійсно був створений за півроку до очікуваного початку поставок готових систем. Діяльність Smart Setup повністю фінансувалася «Укрбудом». Разом з відкриттям компанії інвестори почали видавати сертифікати на установку системи розумного будинку.

З моменту свого заснування команда Smart Setup отримала деякі пристрої від CLAP і навіть провела установки в квартирах інвесторів «Укрбуду» (зокрема, в житлових комплексах «Сонячна Рів’єра» і «Спас Скай»). За словами Анатолія П’ятнікова, монтажники встановили дверні дзвіноки, запірні клапани, а також фрагменти відправки інвесторам, але він не зміг підтвердити, що це гаджети з системи розумного будинку CLAP.

«Я не є експертом у виробництві і не берусь судити про те, що вважається фірмовим пристроєм, а що власною розробкою, і де проходить ця межа. Дзвінки, на мій погляд, не були їхніми, але з їх програмним забезпеченням, інші пристрої мали індивідуальні плати, стояли їх прошивки і корпуса. Для нас монтажників це були всі їхні запаси і розробки», – коментує П’ятніков.

При цьому глава Smart Setup, нібито, випадково побачив готову систему. Як він розповів AIN.UA, пристрої перебували на різних стадіях готовності: «деякі з них були відкочені назад, а деякі були змінені». За словами П’ятнікова, значну частину гаджетів, які повинні були встановити в квартирах «Укрбуду», CLAP був готовий до поставок. Робочий комплект знаходився в офісі Олександра Пойманова – копмлекти також не були прототипами чи датчиками зі стендів», — розповідає Анатолій.

Зображення: ITC

Однак сам CLAP постійно відкладав випуск повноцінного продукту, стверджує П’ятніков. Терміни підписання контрактів, проектування і затвердження змінювалися, усталені процеси почали розвалюватися. За словами колишнього співробітника Smart Setup, у команди були питання, у відповідь на які CLAP продовжував «підкидати» деякі деталі передбачуваної майбутньої системи. Але на цьому все й закінчилось.

Не було «українського продукту»

CLAP не мав власних технологічних розробок, а також «українського продукту». Ключова ідея — взяти існуючий продукт, поставити його в корпус CLAP і продати як українську розробку», — повідомило джерело AIN.UA.

Таким чином, компанія купувала або позичала сторонні технології і робила для них свої кейси. Як доказ терморегулятор з сайту CLAP ідентичний зображенню термостата бренду Danfoss: відрізняється тільки торгова марка.

Сам Пойманов і його PR-команда представили CLAP як нового виробника технологічних пристроїв, свого роду «перший розумний будинок, розроблений в Україні». Він не приховував, що корпуса планують виробляти в Китаї, а все інше — українське. Насправді, тільки програмне забезпечення було локальним. Його зробила компанія Хазіна — Gemicle. За даними джерела AIN.UA, програмне забезпечення дійсно було розроблено місцевими програмістами. Однак, що стосується заліза, то ситуація зворотна:

  • центр управління (екран) — чужа технологія, не працювала;
  • хаб — чужа технологія, не працювала;
  • домофон — чужа технологія, не працювала;
  • детектор диму — чужа технологія, працювала;
  • камера — муляж;
  • не було працюючих датчиків руху;
  • сигналізація на вікнах і дверях — працювала, але не власна розробка.
Зображення: Dom.Ria

Через проблеми з розробкою прилад не працював, крім того, фактором, що впливає на продуктивність систем CLAP, стала також якість самої збірки і співробітників:

«Під час моєї роботи у нас не було людей, які б розуміли електроніку на достатньому рівні», — сказав один з колишніх співробітників CLAP.

AIN.UA вдалося виявити, що у 2018-2019 роках ТОВ «Інноваціянський комфорт» придбало:

  • 59 сенсорних моніторів з Гонконгу / Китаю;
  • 500 білих і 500 чорних лінз датчиків руху з США (виробництва Філіппін);
  • 50 модулів детектора диму для пожежної сигналізації з Німеччини;
  • 1 комплект радіатора з Польщі.

Компанія витратила на це трохи більше $6000.

Насправді, немає ніяких проблем з ліцензуванням чужої технології і випуском її під своїм ім’ям. Це те, чим займаються компанії по всьому світу. Але в даному випадку це вже не «український розвиток» або «інноваційний український стартап». Однак принцип роботи не вплинув на ефективність і швидкість розвитку — розумна система CLAP досі не представлена на ринку.

Що зараз

На момент появи CLAP на публіці в 2017 році Пойманов заявив, що розробка гаджетів триває вже два роки. Але для наступних чотирьох – до 2021 року – пристрої так і не були введені. Жоден гаджет не був сертифікований.

У будинках «УкрБуду» і приватних покупців немає робочих пристроїв. Це підтверджують слова ріелторів: в ЖК «Харківський» встановлені датчики CLAP (імовірно ті, які встановили Smart Setup, але не працюють по всьому будинку. У житловому комплексі «Spas SKy» прилади взагалі не встановлювалися, хоча «Укрбуд» вказує на їх наявність і повідомляє про перші установки систем в цьому комплексі.

У всякому разі, всі слова джерел AIN.UA зводився до однієї заяви: CLAP припинив свою діяльність відразу після банкрутства «Укрбуду» в 2019 році. При цьому забудовник припинив фінансування проекту трохи раніше. Саме тому випуск готового продукту регулярно затримувався. Колишній керівник Smart Setup Анатолій П’ятніков наслухався про це:

«Мені сказали, що вони зупинилися, тому що “Укрбуд” не фінансував поставки обладнання».

Сама Smart Setup також закрилася, як тільки в «Укрбуду» почали з’являтися проблеми. В останні місяці існування компанії співробітникам не виплачували зарплату, не було обсягу роботи.

«Поки могли, ми чекали, поки все налагодиться, але в якийсь момент пересилив негатив з боку роздратованих клієнтів, відсутність фінансування і надію, що “Укрбуд” впорається з проблемами. Проект довелося закрити», — каже П’ятніков.

Після того, як «Укрбуд» збанкрутував, Олександр Пойманов перестав виходити на зв’язок, сайт CLAP, який у 2020 році опинився в підвішеному стані, не працює. Крім того, з сайту «Укрбуду» зникли зображення компонентів системи CLAP.

Після того, як «Київміськбуд» взяв на себе ручатися завершити будівництво об’єктів «Укрбуду», представники CLAP також не заявили про себе. Зокрема, обговорити можливу співпрацю з «Київміськбудом» та встановлення систем у будинках, завершених «Укрбудом». Команда CLAP не реагує на коментарі інвесторів у соціальних мережах.

Цікаво також, що Олександр Пойманов зареєстрував ТОВ «Клевер Апартмент» (так за неї виступає абревіатура CLAP — Clever Apartment) тільки в 2020 році. Раніше компанія здійснювала діяльність через ТОВ «Інноваційний Комфорт». Можливо, після банкрутства «Укрбуду» планувалося запустити роздрібну торгівлю системами розумного будинку CLAP. Ось тільки за даними Google Street View за адресою ТОВ «Клевер Апартмент» знаходиться парковка. На запит до CLAP не знайдено нових вакансій.

Незадовго до виходу цієї історії журналіст AIN.UA зв’язався з представниками CLAP, які вийшли я після публікації першої частини розслідування. Всі питання редакції залишилися без відповіді, компанія знову попросила зберегти їх для інтерв’ю з Олександром Поймановим, яке цього разу було «попередньо заплановано» на кінець травня 2021 року. У відповідь на другий запит про призначені дати представник компанії повідомив, що більше не працює в CLAP. Він відмовився від коментарів.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук