ПО-РУССКИ
Катастрофи не загроза.
Уявіть, ви керуєте ритейлінговою компанією. За день до вас на сайт заходять сотні клієнтів, вибирають товар, залишають повідомлення, оплачують покупки, домовляються про доставляння. Інформацію про кожну операцію обробляють ваші співробітники, зберігають дані, завантажують їх на сервери. Та одного разу вам телефонують і повідомляють, що в дата-центрі сталася пожежа. Внаслідок неї ви втрачаєте терабайти інформації, обладнання, вкладаєте величезні суми у відновлення даних і лагодження «заліза». За час, поки ваш сайт неактивний, тисячі клієнтів йдуть до конкурентів. Швидше за все ваш бізнес закривається, як це відбувається з 49% компаній в подібних ситуаціях.

Сьогодні така історія звучить фантастичною для тих бізнесів, які користуються послугою віртуалізації. Про те, що таке віртуалізація і які її переваги, розповідаємо у спільному спецпроекті з компанією Wise IT, яка надає послуги віртуалізації великому, середньому та малому бізнесу.
Що таке віртуалізація бізнесу?
Що таке віртуалізація і як це працює?
Приклад, який ми навели вище, стосується лише одного аспекту віртуалізації, а саме катастрофостійкості. Але сама віртуалізація — ширше поняття, яке охоплює створення віртуальних варіантів мереж, додатків, серверів та інших складових IT-інфраструктури. Навіщо потрібні такі віртуальні рішення?

«Сучасні комп'ютери дуже потужні. Проблема в тому, що сучасні процесори завантажують більшість програм дуже слабо — в середньому на 1-2%. Якщо кожен сервер використовується строго під одну задачу, це виявляється неефективним. Віртуалізація дозволяє на одному залізному сервері розмістити кілька десятків, а то і сотень віртуальних машин. У той час, коли процесор міг би простоювати, він виконує роботу сусіднього сервера. Зазвичай ресурсів вистачає навіть коли всі працюють одночасно», — пояснює Олександр Карімов, інженер з інфраструктурних рішень у Wise IT.

Таким чином, спеціальне програмне забезпечення, «гіпервізор», імітує фізичне обладнання потрібну кількість разів на одному і тому ж сервері. Воно також стежить за розподілом ролей, ресурсів і пріоритетів роботи копій.

Цифрові варіанти обладнання, які виглядають як окремі сервери або комп'ютери зі своїми характеристиками, називаються віртуальними машинами. Вони строго ізольовані й незалежні один від одного, тому ними можна керувати окремо.

Сервер, на якому відтворюються, віртуальні машини — це хост віртуалізації.

З використанням віртуалізації величезна кімната з рядами з десятків серверів і дротів між ними йде в минуле. Устаткування використовується набагато ефективніше, оскільки на кількох фізичних машинах можна запустити десятки, а то і сотні копій.
Що таке віртуалізація і як це працює?
Переваги віртуалізації.
Оптимізація ресурсів і скорочення витрат
A
Компанія економить на купівлі фізичного обладнання, менше витрачає на його кондиціювання, управління й адміністрування. Для обслуговування віртуальних машин потрібно менше персоналу.

«Експлуатаційні витрати завжди потребують величезних бюджетів, і будь-яка велика організація прагне ці витрати скорочувати. Краще їх направити на передові технології, впровадження інновацій, того, що підвищує продуктивність, ефективність. Все старе тільки гальмує розвиток», — пояснює Денис Базільській, керівник з розвитку напрямку Hardware & Software в Wise IT.

Завдяки моніторингу фахівці чітко розуміють, які ресурси і у яких обсягах залучені на тих чи інших віртуальних машинах. Це дозволяє відстежувати поточну завантаженість, перерозподіляти потужності, щоб оптимізувати окремі компоненти, прогнозувати темпи зростання і грамотно розписувати бюджет.
Спрощення роботи з інфраструктурою
B
Якщо раніше системний адміністратор витрачав багато часу на обслуговування обчислювальних потужностей, з'єднував і перерозподіляв кабелі між машинами, з появою віртуалізації управління мережею спростилося. Всі мережі тепер налаштовують кліком мишки. Для створення додаткового віртуального сервера потрібні лише його параметри.
Незалежність від обладнання
C
Віртуальні машини можна розгорнути на будь-якому обладнанні і необмежену кількість разів. Вони універсальні. За допомогою віртуалізації можна поєднувати різні сервіси, не купуючи окреме обладнання для кожного з них.

Віртуальну машину можна запустити паралельно з операційною системою користувача. Наприклад, ви працюєте в операційній системі Windows, а в окремому віконці на цьому ж комп'ютері у вас відкривається Linux.
Стійкість до катастроф
D
Програмне забезпечення не завжди однакове для різної техніки, і щоб його встановити, потрібні спеціальні драйвери. Якщо сталася неполадка з устаткуванням, ПО потрібно встановити на інше, або ідентичне, або витратити величезні зусилля на його адаптацію. Якщо виникла проблема з ресурсами віртуальної машини, гіпервізор перерозподілить ресурси, і додатки продовжать працювати без зупинок.

Якщо сталася аварія в одному дата-центрі, програма автоматично розгортається на іншому майданчику, при цьому користувач майже не помічає змін. Всі віртуальні машини залишаються працездатними і не залежать від «заліза». Завдяки ним компанія уникне простою в операційній діяльності, який може обернутися в колосальні втрати.

«Зараз час і лояльність клієнта коштує грошей. Заходячи на сайт, клієнт готовий почекати секунд 10 максимум, якщо той зависає. Далі він просто йде на інший майданчик», — розповідає Денис Базильський.
Стійкість до катастроф
Захист даних
E
Оскільки фізичний сервер може розташовуватися у будь-якій точці світу, де є інтернет, ніхто ззовні не має доступу до даних і ресурсів. Даними можуть користуватися лише співробітники компанії після кількох етапів перевірок. Резервні копії даних створюються віртуальними машинами за замовчуванням.
Типи віртуалізації і рішення VMware
Віртуалізація серверів
1/6
Технологія дозволяє на одному фізичному сервері розгорнути потрібну кількість віртуальних машин. На одному комп'ютері фахівець може запустити кілька операційних систем і додатків, які працюють незалежно та без конфліктів.

Компанія VMware пропонує ресурс vSphere — платформу для віртуалізації IT-інфраструктури бізнесу. Це перший крок при переході на віртуалізацію.

«Сам перехід зазвичай досить безболісний, тому що є різні інструменти, які дозволяють з фізичного сервера зробити віртуальний без втрати даних і майже без втрати часу. Робиться копія фізичного сервера в віртуальний, а також досинхронізація тих змін, які відбулися, поки ми робили першу копію», — пояснює Олександр Карімов.

Також потрібно встановити гіпервізор VMware ESXi, для якого є безкоштовна ліцензія. В ідеалі, за словами фахівців, компанії потрібно мати 3-4 гіпервізори. Це забезпечить безперебійне робоче навантаження навіть в разі неполадки на одному з них.

Всіма компонентами централізовано керує vCenter Server, який створює і контролює всі віртуальні машини, проводить моніторинг продуктивності кожної з них і формує звіти, перерозподіляє ролі та завдання кожної з машин.
Для віртуалізації бізнесу Wise IT пропонує рішення компанії VMware. Її в 1998 році створили професор Стенфордського університету Мендель Розенблюм і його дружина Діана Грін. Академічні дослідження вченого лягли в основу сервісів віртуалізації. VMware була серед перших компаній, яка запропонувала віртуалізацію на рівні Enterprise. Співробітники Wise IT називають її золотим стандартом ціни і якості продуктів, які вирішують ті чи інші завдання.

Залежно від завдань віртуалізація може бути декількох типів:
Віртуалізація робочих місць
2/6
Ця функція дозволяє запустити процес роботи з будь-якого пристрою і в будь-якій точці планети, де є інтернет. Співробітник компанії може перебувати за своїм домашнім комп'ютером, планшетом або навіть смартфоном, і, натискаючи на іконку, бачить перед собою віконце віддаленого робочого столу. IT-фахівці компанії планують, як буде виглядати цей робочий стіл, які налаштування та програми буде містити. Всі дані зберігаються в ЦОД компанії й не можуть бути скопійовані на домашні комп'ютери співробітників або сторонні ресурси. У VMware для цього використовують рішення Horizon.

«Продуктивність роботи дуже висока, оскільки всі дані розміщуються не на локальному комп'ютері користувача будинку, а на потужному сервері в ЦОД. Кінцевий користувач з будь-якого пристрою може відкрити інтерфейс свого віддаленого робочого столу та отримати захищений доступ до всіх корпоративних ресурсів », — пояснює Олександр Карімов.
Віртуалізація додатків
3/6
Якщо виникне потреба, надати користувачеві доступ не до цілого віртуального столу, а тільки до одного застосунку, то додаток буде запускатися з дата-центру. На пристрої співробітника буде ярлик, що запускає додаток. Є організації, які використовують спеціально для них написаний софт або дуже застаріле програмне забезпечення. Віртуалізація додатків розв'язує питання сумісності ПО і різних девайсів.
Віртуалізація мереж
4/6
Для віртуалізації мережі VMware пропонує продукт NSX. Він дозволяє паралельно розгортати кілька мереж на наявному обладнанні. Продукт забезпечує високу адаптивність мереж в динамічному розвитку IT-інфраструктури ЦОД.
Віртуалізація сховища
5/6
За неї відповідає продукт VMware vSAN. Системи зберігання даних не залежать від обладнання, витрати на їх обслуговування знижуються, а масштабувати їх можна без шкоди для роботи сервісів.
Хмарні середовища
6/6
Коли у компанії немає можливості вкладати кошти у своє фізичне обладнання, а потрібно забезпечити роботу сервісів, можна орендувати віртуальну IT-інфраструктуру. У такому разі, невеликі компанії можуть бути спокійними за створення власної серверної або дата-центру, віртуальні можливості їм забезпечують інші компанії, надаючи публічну, приватну або гібридну хмару. Продукти з управління хмарою у VMware називаються vCloud Director і vRealize Automation.

«Великі комерційні центри використовують віртуалізацію від VMware для побудови комерційної хмари, використання якої потім пропонують своїм замовникам. Світова загальноприйнята практика: набагато дешевше хоститися в хмарі, ніж утримувати свою інфраструктуру і фахівців. Це відповідальність і ризики, які ви перекладаєте на іншу компанію. Такий підхід часто використовується не тільки для окремих випадків, але і для побудови публічних хмар. Софт VMware дозволяє реалізовувати бізнес-кейси, на яких можна заробляти гроші», — пояснює Денис Базильський.
Середньому і великому бізнесу сьогодні набагато простіше будувати свою інфраструктуру, опираючись на технологію віртуалізації. Витрати на програмне забезпечення окупаються швидко коштом скорочення витрат на експлуатацію фізичного обладнання, електроенергію, охолодження, вузькопрофільних фахівців. Софт своєчасно оновлюється, а замовники в будь-який час можуть звернутися за підтримкою до вендора.

«Технологія віртуалізації в наш час настільки відпрацьована, що вже немає ніякої проблеми нею користуватися, а ось не користуватися нею, це вже зовсім неефективно», — заявляє Олександр Карімов.
ТЕКСТ
Ельзара Галімова
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки Wise IT
Що це означає?
ВЕРСТКА
Дарія Корнєєва
ПРОДЮСЕР
Яна Проценко
ІДЕЯ
Наталія Оліферович
ІЛЮСТРАЦІЯ
Анастасія Сиваш
Дмитро Удовік, Олександр Карімов
ПРЕДСТАВНИКИ WISE IT
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA