Як отримати міжнародні сертифікати про вакцинацію від COVID-19 — інструкція МОЗ

Читати на RU

7 червня 2021 року Міністерство охорони здоров’я України запустило міжнародні сертифікати про вакцинацію від COVID-19. При бажанні їх можуть отримати ті, хто був вакцинований двома дозами від коронавірусу. Сертифікат можна використовувати для перетину кордону. Про це розповіли в пресслужбі МОЗ.

Як це працює

  • Міжнародний сертифікат можна отримати відразу після вакцинації другою дозою в центрі вакцинації.
  • Крім того, можна звернутися до будь-якого медичного закладу, підключеного до електронної системи охорони здоров’я, зокрема, до сімейного лікаря. При цьому довідка заповнюється на підставі даних про щеплення, введених в електронну систему охорони здоров’я українською, а також англійською або французькою мовами.
  • У сертифікаті будуть вказані персональні дані пацієнта, назва вакцини і дати вакцинації.
  • Сертифікат повинен бути завіреним офіційним штампом медичного закладу, підписом лікаря, а також особистим підписом (або його уповноваженим представником).
  • За бажанням людини, установа роздрукує сертифікат і видасть його відповідно до міжнародних вимог.
  • Термін дії сертифіката становить один рік з можливістю продовження.
  • Також, якщо людині протипоказана вакцинація, вона може отримати письмове пояснення з переліком підстав для такого рішення українською або англійською мовами.

При необхідності сертифікат можна пред’явити при перетині державного кордону. При цьому в МОЗ зазначили, що його не слід плутати з «імунними паспортами» або «довідками про коронавірус», які зараз розробляються в Україні та за кордоном, оскільки «це різні поняття». AIN.UA направив запит до МОЗ, щоб уточнити, що це означає. На момент публікації відповіді не було.

Примітно, що сертифікат буде дійсний тільки в тому випадку, якщо буде введена вакцина, схвалена ВООЗ для екстреного використання. У червні 2021 року в цей список увійшли: вакцина від Pfizer-BioNTech, AstraZeneca і CoronaVac.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук