EdTech: 5 трендів, на які варто зробити ставку інвестору

1249

Грант Даян, співзасновник OMO Systems, у колонці для AIN.UA розповідає про актуальні тенденції на ринку EdTech та пояснює, чому інвесторам варто звертати на них особливу увагу.

Грант Даян. Фото — автора

За 2020-й сумарні інвестиції в освітні технології склали $16,1 млрд. В рейтингу аналітичної платформи HolonIQ вже 20 єдинорогів з капіталізацією до $15,5 млрд. Саме в таку суму оцінюють лідера рейтингу – китайську освітню платформу Yuanfudao. У тому ж списку – більш відомі та доступні українській аудиторії Quizlet, Duolingo, Coursera. Остання минулоріч заробила на 60% більше, ніж за 2019-й і вийшла на IPO.

Порівняно з класичною освітою, яка набагато довше адаптується до інновацій та потреб ринку, EdTech органічно вписується у концепцію longlife learning і дозволяє оперативно здобути актуальні навички. Особливо це стосується не консервативних, але все більш затребуваних професій – креативної індустрії та технологій.

Роботодавці все рідше звертають увагу на диплом, концентруючись на досвіді та реальних кейсах. Водночас освітні онлайн-платформи переростають в екосистеми, здатні закрити потребу і в навчанні, і в працевлаштуванні.

Як приклад – курси від Google на Coursera. Нещодавно техногігант оголосив про запуск ще кількох освітніх програм з управління проєктами, аналізу даних та UX дизайну. Вартість шестимісячних курсів — близько 250 доларів. Це в 150 разів менше, ніж в середньому доводиться віддати за чотирирічне навчання в американському коледжі. Лектори – працівники самого Google з відповідними компетенціями, сертифікати видають лише після серії іспитів – це близько 100 оціночних модулів в кожній з програм. Визнати сертифікати і працевлаштовувати випускників готові партнери курсів — а це 130 компаній, серед яких Google, Deloitte, Intel, Bayer, Accenture, Bank of America. 

Такі програми – приклад ефективної системи сучасної освіти. Win-win взаємодія, де виграють усі: студенти, сам Google, компанії-партнери, ринок в цілому. Студенти отримують релевантні знання за доступною ціною, у стислі терміни. Ринок IT наповнюється фахівцями і зменшує брак кадрів. А роботодавці з компаній-партнерів мають гарантії, що за сертифікатом випускника – засвоєна та перевірена спеціалістами Google база знань і навичок. 

Конкуренція на ринку EdTech більшає, тож інвесторам варто звертати увагу на технології, пов’язані зі стабільними трендами та розвиватимуть ринок у довгостроковій перспективі. Розглянемо деякі з них.

  1. AR та VR технології в навчанні. 

Поки що онлайн-класи не здатні замінити чи повністю імітувати офлайн-процес. Інструменти доповненої й віртуальної реальності – один з найбільш ефективних інструментів для набуття прикладних навичок. Так, наприклад, компанії Strivr та Mursion за допомогою таких технологій симулюють штатні та нештатні ситуації на робочому місці, щоб навчати працівників. Каліфорнійський стартап Immerse для вивчення англійської за допомогою віртуальної реальності та власного аватару, підняв $1,5 млн у раунді А і вже широко використовується школами в Японії, Іспанії та країнах Південної Америки.

Ось кілька прогнозів щодо зростання ринку від міжнародних аналітичних компаній:

  • у 2023 році  технології доповненої та віртуальної реальності в освітній сфері оцінюватимуть у $19,6 млрд, продажі шоломів віртуальної реальності для використання в освітній сфері сягнуть $640 мільйонів (дані ABI Recearch);
  • з 2020 до 2024-го загальний ринок AR та VR зросте до $125 млрд (прогноз Technavio)
  • ринок віртуальних навчальних класів сягне $19,6 млрд до 2024 року (дослідження Market Data Forecast).

Очікується, що лідером сегменту віртуального навчання лишатиметься ринок Північної Америки. Водночас Азійсько-Тихоокеанського регіону демонструватиме найбільш стрімке зростання, зокрема за рахунок адаптації та імплементації технологій у країнах, що розвиваються.

  1. Проєкти, спрямовані на персоналізацію та інклюзивність процесів. 

Традиційне групове навчання обмежує індивідуальний підхід до кожного учня з об’єктивних причин. EdTech дозволяє диверсифікувати вибір дисциплін, формати матеріалів, спосіб подачі, підлаштувати часові рамки заняття до темпу кожного учня. Розширений інтелект також стає в нагоді, дозволяючи надавати моментальний зворотній зв’язок, пропонувати додаткові матеріали для вивчення, відстежувати прогрес та полегшувати доступ до навчання студентам з особливими потребами. 

Так, у квітні Microsoft придбала Nuance Communications за $16 мдрд ($19,7 млрд з урахуванням боргів компанії). Технології Nuance дозволяють розпізнавати мовлення та транскрибувати його в текст, і, зокрема, стають в нагоді людям з дисграфією та обмеженою мобільністю.

А американський віртуальний асистент з читання Amira Learning нещодавно підняв $11 млн в раунді B від чотирьох інвесторів. Користувачі програми читають текст вголос, в той час як асистент виправляє помилки у режимі реального часу. Отримані інвестиції команда планує витратити на новий мобільний додаток і розширення команди.

  1. Корпоративне навчання. 

Хоча B2C  проєкти в EdTech демонструють більш стрімке зростання, ніж В2В-сегмент, для бізнесу такі технології – можливість швидко та ефективно підвищити кваліфікацію працівників. Крім того, компанії транслюють розробникам запит на якісні системи управління навчанням (LMS), що дозволяють відстежувати успішність навчання й за необхідності вносити корективи.

Є запит і на навчальні програми для розвитку soft-skills та лідерських якостей. Так, платформа Sounding Board, яка за допомогою технологій AI підбирає коучів відповідно до вимог студента, майже у 3,5 рази збільшила кількість замовлень минулоріч, а прибуток стартапу зріс удвічі. Наприкінці січня Sounding Boarding отримав ще $13,1 млн інвестицій, які планує використати для масштабування: вийти за межі коучингових послуг і перетворитися на платформу, яка демонструватиме лідерам, як отримані навички впливають на розвиток їхнього бізнесу.

  1. Мікронавчання. 

Природній наслідок кліпового мислення: замість об’ємних модулів освітній процес тяжіє  до системи «один урок – одна думка – одна навичка». Це стосується і загальноосвітніх дисциплін, і навчальних систем для здобуття практичних фахових навичок: короткі уроки з вичерпною інформацією на вузьку тематику. 

Успішні приклади платформ з системою мікронавчання: Axonify, Qstream, Gnowbe, EdApp. Бельгійська платформа мобільного мікронавчання MobieTrain, що дозволяє створювати індивідуальні навчальні треки та має можливість інтеграції зі сторонніми LMS-системами, щойно підняла €4 млн інвестицій в А-раунді. Заснований в 2015-му стартап виділяється геймифікацією платформи, нині працює з більш як 60-ма відомими брендами та державними структурами у 25 країнах.

  1. Технології трекінгу успішності навчання та підвищення засвоюваності матеріалу. 

Традиційна система оцінювання з умовним еталоном «п’ятірки» – деструктивна та застаріла. Набагато ефективніше оцінювати шлях кожного окремого учня, спираючись на рівень, з якого він почав навчання, і відстежуючи прогрес. Таке оцінювання враховує індивідуальні особливості людини, позбавляє від зайвої конкуренції, фокусує на власних досягненнях та мотивує. Тож компанії, які розробляють сучасні технології трекінгу прогресу залишаються в топі трендів. Це можуть бути як платформи, які автоматично відстежують прогрес учнів та дають можливість оцінити його вчителям (на кшталт Formative, Mastery Connect, Top Hat), так і додатки, де студент самостійно встановлює цілі та дедлайни. 

Більше шансів на успіх й у проєктів, які створюють екосистему career development. Гарантія високої цінності сертифікатів й подальшого працевлаштування — ключовий фактор в часи пандемії та безробіття. Коли банкрутує компанія (а в 2020-му голосних банкрутств були десятки — від авіаперевізників до торговельних мереж), за бортом залишаються тисячі співробітників, які змушені шукати роботу в реаліях масових скорочень. Для багатьох можливість порівняно швидко здобути базову освіту в галузі, що розвивається і потребує нових кадрів, стає рятівною. Здатність освітніх проєктів організувати екосистему навчання та кар’єри, ймовірно, буде ключовим та найбільш релевантним ринку трендом майбутніх років.

Автор: Грант Даян, співзасновник OMO Systems

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск