ПО-РУССКИ
Інструкція
Як перевести інтернет-магазин в хмару?
Чергова «Чорна п'ятниця» здатна знести всю стабільну роботу фізичних серверів інтернет-магазина. Це призводить не тільки до фінансових, а й до репутаційних втрат для бізнесу.

Аби збільшити продуктивність роботи своїх сайтів, середні та великі онлайн-бізнеси переносять свою технічну інфраструктуру в хмару. Наприклад, ASOS використовує 30 хмарних дата-центрів, завдяки чому у 2020 році він опрацював понад 167 мільйонів запитів за 24 години. А ось бренд J.Crew у 2018 році за 5 годин «простою» сайту втратив понад $775 000.
У спільному спецпроекті з Tet Cloud розповідаємо, навіщо вам хмарні технології, та як перенести свій бізнес в хмару.
Латвійський IT-інтегратор Tet має більш ніж 10-річний досвід роботи з хмарним хостингом і успішно працює на українському ринку c 2012 року.

Центри обробки даних Tet розташовані в 8 країнах Євросоюзу і захищені законодавством ЄС. На хмарній платформі Tet Cloud клієнти можуть легко вибрати необхідні ресурси для перенесення свого інтернет-магазину в хмару. Головними причинами, за якими бізнес розміщує онлайн-магазин в хмарі, є значне скорочення витрат на покупку і модернізацію серверного обладнання, а також контроль навантаження серверів в сезонні піки активності.
Про компанію Tet
досвід роботи з хмарним хостингом
10 років
з центрами обробки даних
8 країн
Хмарними технологіями називають комплекс фізичних і програмних інструментів, які створюють великий об'єм обчислювальних потужностей. Таким чином, бізнес, який орендує хмару, використовує для обробки інформації не свою інфраструктуру, а стороннє технічне обладнання, ПЗ та інші сервіси. При цьому сервери провайдера, що обробляють цю інформацію, можуть знаходитись за тисячі кілометрів від користувача.

Такі хмарні інфраструктури об'єднані певним програмним рішенням. Для користувачів є спеціально налаштований веб-інтерфейс, щоб під'єднатися та керувати послугою провайдера. А доступ до дата-центрів забезпечується через інтернет.

Щоб покращити відмовостійкість при сезонних навантаженнях на інтернет-магазин, не потрібно купувати додаткову техніку та сервери.
Який принцип роботи хмар?
Сучасні провайдери також здатні повністю віртуалізувати бізнес клієнта і перенести всю інфраструктуру компанії у хмару.
Принцип роботи хмар полягає в тому, щоб забезпечити користувача платформою, на якій він зможе отримувати необхідні потужності.
Багато компаній досі користуються фізичною IT-інфраструктурою — все через давно не актуальні уявлення про ненадійність хмарних сервісів.

Ось які недоліки має подібна схема роботи для онлайн-бізнесу:
Які існують ризики, якщо я не користуюсь хмарою?
потрібне серверне приміщення, яке б знаходилося під охороною, з кондиціонерами, UPS, дизельними генераторами та системами пожежогасіння для підтримки безперервної роботи;
необхідні ремонт і обслуговування локальної IT-інфраструктури;
бажана наявність ІТ-фахівців, які будуть стежити за роботою обладнання;
існує ризик втрати інформації і обладнання під час пожежі, аварії або внаслідок вандалізму.
Всі вищезгадані пункти вимагають фінансових ресурсів, про які підприємство часто забуває, порівнюючи ціну на хмару і на фізичний сервер.
Дотримуючись звички закуповувати технічне обладнання й зберігати інформацію на фізичних носіях, компанія сильно ризикує.
Які переваги переходу для інтернет-магазину в хмару Tet Cloud?


Один з найбільших рітейлерів в Україні повністю переніс свою інфраструктуру в хмару Tet Cloud. За словами цієї компанії, регулювання навантаження на сервери в пікові моменти дозволило оптимізувати більшу частину витрат. А зекономлених коштів вистачає на річну зарплату одного співробітника.

При перенесенні своєї інфраструктури на платформу Tet Cloud, бізнес отримує такі переваги:
Компанія може потребувати середовища для тестування, розробки або розгортання тимчасових проектів. Для цього набагато вигідніше тимчасово орендувати обчислювальні потужності, пам'ять, дисковий простір і операційну систему хмарного провайдера, ніж будувати технічне рішення самостійно.
Зазвичай хмарні платформи передбачають вбудований захист, в тому числі й від кіберзагроз. У Tet Cloud, наприклад, клієнт може додатково замовити вбудований захист від DDoS-атак, що особливо актуально для підприємств, які мають ecommerce-портали. Захист забезпечує їх безперервну роботу.
Захист від кіберзагроз
Згідно з нещодавніми рейтингами, Tet Cloud знаходяться в трійці постачальників в Україні за доступністю цін. Клієнти можуть відразу дізнатись, скільки буде коштувати конкретний обсяг віртуальних ресурсів і програмне забезпечення через калькулятор ресурсів на платформі.
Прозора схема оплати ресурсів
Надійний захист даних компанії в хмарних серверах
Для тривалого зберігання важливої інформації Tet Cloud використовує архівування даних на віддалених серверах. У випадку пошкодження даних на основному носії, їх відновлення відбувається всього за пару кліків.
Ресурси під тимчасові проекти
Існує кілька варіантів перенесення онлайн-магазину в хмару: частково і повністю. Однак в обох випадках компанія повинна розуміти, які завдання необхідно реалізувати за рахунок хмарних рішень, і в залежності від цього, підібрати сервіси у провайдера.
Як я можу перевести свій бізнес в хмару?
Варіант 2: повне перенесення бізнесу в хмару
— Аркадій Рапопорт, менеджер продуктів дата-центрів Tet
Варіант 1: часткове перенесення бізнесу в хмару
Інтерфейс користувача (фронтенд) переносять в хмару, де буде відбуватися балансування навантаження. В основний час за роботу магазину відповідає один-два сервера, а за тиждень до настання піку (наприклад, в «Чорну п'ятницю» та на новорічні свята) можна підвищувати ресурси і робити тестування навантаження. Так компанія дивиться, чи варто ще додати ресурси або ж попередні розрахунки були вірними. При цьому, бекенд у вигляді бази даних, інвойсінга та бухгалтерії онлайн-магазина залишається в своїй стандартній інфраструктурі.
Онлайн-магазин також може вибрати варіант повної відмови від наявності фізичної інфраструктури. Такий варіант зазвичай використовують компанії, які не бажають вести облік, піклуватися про обладнання і вкладати власні гроші в довгострокові проекти (окупність яких 5+ років). Або ж ті, кому важлива гнучкість, і потрібно перевірити життєздатність проекту перед переходом до більш серйозної фази.
Зараз підняти віртуальний сервер з ОС Windows Server в хмарі займе п'ять хвилин. А раніше для перенесення інформації ми підключали інсталяційний диск на фізичний комп'ютер — і весь процес відбувався мінімум півтори години.
Отже, що я отримаю для свого онлайн-магазину?
Онлайн-магазинам набагато дорожче будувати свою інфраструктуру з резервними серверами (тобто якщо один сервер перестав працювати, його навантаження переймає інший), брандмауерами і дисковими масивами, ніж взяти в хмарі один-два сервера і побудувати там платформу для продажу і рішення для неї. Якщо уявити, що якась платформа або система закупила обладнання на 50 000 євро і буде виплачувати по 5 000 євро в місяць, то через 10 місяців вони відіб'ють цю ціну. Однак при цьому ми не враховуємо, що будуть додаткові витрати на підтримку цього обладнання і, відповідно, окупності можна очікувати тільки через 2-4 роки.
— Інгус Хомка, консультант з рішень дата-центрів Tet
Завдяки розподіленим навантаженням і специфічній архітектурі хмари система може витримати значне навантаження. Не бути готовим — означає, що в ту ж «Чорну п'ятницю» будуть зависання і пропущені замовлення, а покупці залишаться незадоволеними. В хмарі інфраструктуру і потужності можна еластично збільшувати або зменшувати при необхідності. Хмарні технології корисні бізнесу і при значних стрибках навантаження на мережу через масовий перехід людей на онлайн-покупки. Так, в одного з клієнтів інтернет-продажі збільшилися на 200% за останній рік, через що він звернувся до нас за додатковими серверами для свого онлайн-магазину.
— Інгус Хомка, консультант з рішень дата-центрів Tet
В середньому, комп'ютери та інше фізичне обладнання потребує істотної технічної підтримки кожні 3 роки, аж до оновлення всього технопарку.

При використанні хмарного провайдера необхідність планування в бюджет витрат на таку модернізацію зникає.

Сучасні хмарні технології дозволяють бізнесу фінансувати тільки використання потужностей орендованої інфраструктури й забути про підтримку роботи фізичних серверів.
Скорочення витрат на покупку і модернізацію серверного обладнання
В сезонні піки активності користувачів, наприклад, в новорічні свята і період великих розпродажів, є ризик того, що сайт магазину або маркетплейса може не впоратися з навантаженнями. В результаті компанія недоотримує прибуток, зазнає великих збитків і втрачає лояльність клієнтів. Тому інфраструктура бізнесу повинна бути готова до цих піків. В хмарі Tet Cloud в будь-який момент можна збільшити продуктивність інфраструктури, щоб запобігти недоступність сайту, або зменшити її, тим самим оптимізуючи витрати.


Збільшення і зменшення інфраструктури в пікові навантаження
Платформу Tet Cloud можна використовувати без додаткового супроводу.

Провайдер пропонує клієнтам безплатний тест хмарного рішення на 30 днів.
Інструкція з використання платформи Tet Cloud та перенесення онлайн-бізнесу в хмару
01
Зайдіть на сторінку калькулятора хмарних послуг Tet Cloud. Оберіть модель хмари, яка буде відповідати бізнес-потребам: для професіоналів або для великих гравців.
Фізичні сервери, де містяться дані не одного, а декількох користувачів, називають публічними хмарами або Public Clouds. Фізичні сервери, виділені під потреби одного конкретного клієнта, називаються приватними хмарами або Private Clouds.

Якщо є дві інфраструктури, частина в публічній і частина в приватній хмарі, то їх потрібно з'єднати. Це називають гібридною хмарою або Hybrid cloud. Сервіс-провайдер створює фізичний або віртуальний зв'язок і з'єднує майданчики разом, а клієнт може вільно використовувати ці ресурси. Для створення такого з'єднання необхідно два-три дні і клієнт може розпочинати роботу в хмарі.
01
01
Зайдіть на сторінку калькулятора хмарних послуг Tet Cloud. Оберіть модель хмари, яка буде відповідати бізнес-потребам: для професіоналів або для великих гравців.
Фізичні сервери, де містяться дані не одного, а декількох користувачів, називають публічними хмарами або Public Clouds. Фізичні сервери, виділені під потреби одного конкретного клієнта, називаються приватними хмарами або Private Clouds.

Якщо є дві інфраструктури, частина в публічній і частина в приватній хмарі, то їх потрібно з'єднати. Це називають гібридною хмарою або Hybrid cloud. Сервіс-провайдер створює фізичний або віртуальний зв'язок і з'єднує майданчики разом, а клієнт може вільно використовувати ці ресурси. Для створення такого з'єднання необхідно два-три дні і клієнт може розпочинати роботу в хмарі.
01
Розрахуйте вартість користування платформою
Існує два кластери: стандартний і більш потужний для різних специфічних навантажень. Спочатку клієнт обирає, скільки йому потрібно в його віртуальній інфраструктурі:
— процесорів та які це мають бути процесори
Калькулятор робить розрахунки за погодинним тарифом. Для отримання приблизного розрахунку вартості хмарних ресурсів в місяць за основу береться усереднена кількість годин використання — 730 годин (або 30,5 дня). Точна вартість буде варіюватися в залежності від фактичної кількості днів/годин.
02
02
— віртуальної пам'яті, спираючись на досвід чи розрахунки
— обсягу сховища даних
Можна обрати між 4 типами дисків, залежно від їх фізичних властивостей, та обрати необхідну ємність.


— IP-адреси та швидкості інтернет-зв'язку
У Tet Cloud швидкість з'єднання 50 Мбіт/с безкоштовна і входить в пакет послуг автоматично. При цьому можна збільшити швидкість до 1 Гбіт/с відповідно до тарифів. При установці швидкості мінімум в 100 Мбіт/с з'являється можливість придбати додатково захист від DDoS-атак.
— далі пропонується чотири види віртуального маршрутизатора, які відрізняються продуктивністю та кількістю споживаних ресурсів.
В 95% клієнтам досить компактного, щоб задовольнити свої повсякденні потреби, а решта 5% вибирають великий або квадровеликий.
— Обираючи, які операційні системи будуть працювати в нього в інфраструктурі — платні або безкоштовні, — клієнт вказує кількість необхідних ліцензій.
Після заповнення стандартної форми для зворотного зв'язку Tet Cloud отримує інформацію зі вказаними конфігураціями. Впродовж короткого проміжку часу компанія зв'язується з клієнтом та домовляється про безплатний тестування хмарного рішення. Якщо клієнт готовий розпочати роботу відразу, він може підписати договір та відправити запит на обліковий запис.
Після завершення реєстрації компанії буде доступний клієнтський портал. Там за допомогою потрібної моделі оркестрації (це специфічна назва того, як взаємодіють між собою окремі частини хмарної системи) можна розгорнути віртуальну інфраструктуру в кілька кліків. Щоб почати створювати свої сервери, потрібно створити пул ресурсів, віртуальний маршрутизатор і віртуальну мережу організації.

Для розгортання інфраструктури можна використовувати вже заздалегідь налаштовану модель оркестрації, і робиться це за кілька кліків. Переходьте до моделі оркестрації і натисніть «Розгорнути».
03
03
Після завершення розгортання та створення пулу ресурсів, віртуального маршрутизатора та організаційної мережі можна починати створювати віртуальні сервери. Це робиться за допомогою vApps.
04
04
Через клієнтський портал відбувається робота з віртуалізацією даних. Там збирається статистика по споживанню, графіки та дані по навантаженню на диски.
05
05
Клієнт може відкрити «властивості» пула ресурсів і ознайомитися зі статистикою по їх заповненості.
06
06
В каталозі доступних операційних систем є платформа Windows Server і безкоштовні CentOS і Ubuntu. З цих шаблонів можна розгорнути свою віртуальну машину, що займе зовсім небагато — до 5 хвилин. Потрібно вибрати конфігурацію і створити свою віртуальну машину.
07
07
У наступному розділі знаходяться «інсталяційні медіа» — образи завантаження різних потрібних для роботи програм. Вони рівнозначні тому, як якби ми на звичайному комп'ютері запускали файл завантаження та інсталювали те, що нам потрібно. Так само і в віртуальному середовищі: підключайте до сервера інсталяційні медіа і робіть інсталяції всього необхідного.
08
08
У вікні огляду віртуальних серверів відображений обсяг диска, оперативної пам'яті та процесорів.
09
09
У властивостях віртуального сервера ви бачите графіки з навантаженням процесорних потужностей і мережі: скільки трафіку відправлено, скільки отримано. Тут також можна додати або змінити обсяги віртуальних дисків сервера, мережеві інтерфейси і т.д.
10
10
Можна змінити і тип диску віртуального сервера в хмарному сховищі. Наприклад, якщо вам не потрібен швидкий диск, то можна зробити його повільнішим і платити менше. Це відбувається без втрати даних, у фоновому режимі. При цьому віртуальна машина може працювати, але її робота буде уповільнена.


Ми радимо вимикати віртуальні машини перед будь-якими змінами дисків, щоб уникнути проблем з втратою або пошкодженням інформації. Міграції диска між різними типами сховища даних можуть займати від 5 хвилин до 4-6 годин, в залежності від обсягу диска, загального навантаження на віртуальний сервер і платформу в цілому, і конкретного сценарію міграції.
11
11
Через розділ Users ви можете самостійно адмініструвати своїх користувачів, додавати, видаляти та припиняти їх діяльність на певний час. Також в журнальних записах (лог-файлах) можна подивитися повідомлення про помилки, їх причини та історію різних процесів і їх ініціаторів.
12
12
Так, швидко і самостійно ви можете розгорнути віртуальний сервер, потрібний вашому онлайн-магазину, щоб його робота була безперервною і безпечною.
Безоплатний 30-денний тестовий режим, адаптація обсягу інфраструктури під потреби бізнесу і захищена від DDoS-атак робота серверів — все це йде в пакеті послуг провайдера. А управляти навантаженням хмарної інфраструктури через платформу Tet Cloud так само легко, як користуватися онлайн-сервісами типу Google Docs або Dropbox.
ТЕКСТ
Поліна Бражникова
ПАРТНЕР
ВЕРСТКА
Аліна Компанець
ІДЕЯ
Анастасія Михалюк
ПРОДЮСЕР
Анастасія Михалюк
Марис Сперга
ПРЕДСТАВНИК TET
Матеріал підготовлено за підтримки Tet
Що це означає?
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA