ТОП-МЕНЕДЖЕРІВ НЕМАЄ, А ІДЕЮ МОЖЕ ЗАПРОПОНУВАТИ КОЖЕН
ЯК ПРАЦЮЄ ГОРИЗОНТАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ У REDWERK
Ніяких топ-менеджерів та жорсткої ієрархії, рішення приймають колективно, а команди самі вирішують, як налагодити процеси, щоб було зручно. Так працює горизонтальна структура управління. Це дозволяє створити атмосферу максимальної свободи, де кожна ідея — почута і втілена. Саме таким чином побудована робота в українській IT-компанії Redwerk.

До 16-річчя Redwerk AIN.UA попросив співробітників компанії розповісти, як їм працюється в таких умовах.
ГОРИЗОНТАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ І НІЯКИХ «БОСІВ»
Горизонтальне управління вже стало трендом в топових світових компаніях. Наприклад, один з розробників Scrum Джефф Сазерленд любить повторювати, що компанії потребують не призначених згори менеджерів, а неформальних лідерів, здатних згуртувати співробітників навколо ідеї. Горизонтальна структура, коли в компанії мінімум керівництва, а рішення приймаються спільно, дозволяє прибрати зайву бюрократію та пришвидшити отримання результатів. Це додає працівникам почуття важливості і спільної мети.

Ідею горизонтальної структури перейняли й у Redwerk. Тут максимальна свобода: процесами керують колегіально, тому в компанії цінують проактивність та готовність брати на себе відповідальність.
Українська IT-компанія Redwerk на ринку вже 16 років. Це агентство повного циклу з розробки програмних продуктів. У компанії більше 70 співробітників та понад 250 виконаних проектів, а її рішеннями користуються понад 50 мільйонів людей по всьому світу.
Джемма Вайвала, Business Analyst,
в Redwerk понад 3 роки
В Redwerk немає начальників. Кожна команда автономно налагоджує свої процеси та вирішує, як їм зручно працювати над конкретним проектом. Ми самі розробляємо для себе рекомендації на основі досвіду. Мені дуже імпонує цей підхід, хоча й розумію, що він підходить не всім.

Окрім основних обов'язків, коли є час, я займаюся налаштуванням процесів в компанії, і це мене дуже драйвить. Ми з колегами з інших відділів робимо те, чим зазвичай займаються СЕО, Delivery Manager та керівники різних рівнів. Врешті отримую не тільки досвід бізнес-аналітика, а й менеджерські навички.

Якщо ми хочемо щось змінити, збираємо думки з цього приводу, зводимо в одне ціле та пропонуємо засновнику компанії. Це допомагає нам прибрати «політику» з атмосфери в колективі: не важливо, хто з ким п'є каву, і хто скільки років в компанії, думка кожного однаково важлива. Якщо хочеш взяти на себе відповідальність і знаєш, як зробити краще — можеш запропонувати ідею і втілити її.
i
Дмитро Єригін, Team Lead, в Redwerk 11 років
У 2010 році я був першим працівником київського офісу Redwerk. Допомагав налагодити роботу офісу і продовжую цим займатися. Починав з позиції Senior Developer, був Technical Account Manager, а зараз я Team Lead в кількох командах.

У Redwerk розробники активно беруть участь в перемовинах з замовниками. Бувають такі клієнти, які повертаються з новими проектами й хочуть працювати саме зі мною. Це дуже приємно — коли твій внесок цінують, і замовники тебе пам'ятають.

У мене є досвід роботи в інших великих компаніях. Часто в них розробники не виходять за межі своєї функції та роками працюють з однією технологією. Коли я прийшов у Redwerk, я займався усім: від проведення співбесід до комунікації з замовниками. Спочатку було складно, але дуже цікаво: я отримав неоціненні менеджерські навички. Коли розумієш, що можеш впливати на процеси — це дуже круто. Я бачу, що мої рішення допомагають компанії ставати кращою, і отримую від цього задоволення.
Катя Аскарова, Sales Manager, в Redwerk 1,5 роки
Я мріяла потрапити в Redwerk кілька років, але боялася, що ще не досягнула потрібного рівня. Все почалося з того, що я потрапила на Dev Meetup — щомісячну зустріч розробників, яку проводять у Redwerk, і куди можуть прийти усі бажаючі. Почуте на зустрічі мене так захопило, що я подумала: "Круто було б тут працювати!". Лише через кілька років наважилася спитати про вакансію, і мене взяли.

За ті півтора року, що я в компанії, у нас дуже багато змінилося. Ми самі керуємо процесами та постійно шукаємо способи, як зробити ще краще. Наприклад, у відділі продажів ми повністю переглянули flow роботи з покупцями і почали швидше закривати контракти.

Для мене, як для сейлза, надзвичайно зручно, що не треба генерувати ліди та витрачати час на пошук клієнтів. Вони приходять самі, бо у нас дуже крутий відділ маркетингу. До нас звертаються замовники, які нам довіряють. Працювати з ними — одне задоволення.
Українська IT-компанія Redwerk на ринку вже 16 років. Це агентство повного циклу з розробки програмних продуктів. У компанії більше 70 співробітників та понад 250 виконаних проектів, а її рішеннями користуються понад 50 мільйонів людей по всьому світу.
КОНЦЕПЦІЯ «WHERE YOUR IDEAS DEVELOP»: КОЖЕН МОЖЕ ЗАПРОПОНУВАТИ ІДЕЮ
У великих компанях інколи існує проблема: звичайному працівникові важко достукатися до керівництва, якщо він має ідею, як щось покращити. Між звичайним розробником та СЕО, який приймає рішення, знаходяться кілька рівнів менеджерів, які не зацікавлені у змінах. Врешті між виконавцями та керівниками з'являється провалля: керівники не розуміють, як почуваються їхні підлеглі, звідси - невдоволення і розрізненість команд.

Горизонтальна структура управління, яку запровадили у Redwerk, сприяє здоровій атмосфері. Тут готові втілювати ідеї співробітників та вітають ініціативність. Тому чи не у кожного члена команди є історії про те, як його рішення покращили роботу компанії.
Джемма Вайвала, Business Analyst,
в Redwerk понад 3 роки
В нашій команді я — та сама людина, якій постійно щось приходить в голову. Наприклад, коли я прийшла в Redwerk, у нас була Jira, але не було Confluence. Я почала переконувати, що це дуже зручно. Врешті ми його поставили, організували плавний вхід, щоб усі звикли, і лише через рік зробили Confluence обов'язковим для усіх. Зараз ми не уявляємо собі роботи без цього.

А якось я помітила проблему: через те, що у нас немає топ-менеджерів, у розробників інколи трапляється бенч між проектами, вони "зникають з радарів" і ніде не задіяні. Потрібен був мінімальний організаційний контроль. Тоді я запропонувала взяти помічника, який би менеджерив ці процеси. Важливий момент, що це не начальник, а саме помічник, який допомагає нам синхронізуватися та підказує можливі недоліки. Ідея спрацювала: помічник зробив нас більш організованими та зібраними.
Дмитро Єригін, Team Lead, в Redwerk 11 років
7 років тому я був на конференції Microsoft в Нью-Йорку на презентації хмарного рішення Azure. Отримавши новий проект у Redwerk, я запропонував спробувати це рішення і замовники погодилися. Все пройшло чудово. Через якийсь час я отримав сертифікацію як Azure Solution Architect і зараз ми використовуємо його для усіх проектів на .Net. В наш час ця тенденція є в багатьох компаніях, але я пишаюся, що саме я вперше втілив цю ідею в Redwerk.

Також років шість тому на одному з проектів ми використовували Machine Learning. На той момент я тільки почав цікавитися цією темою, і коли у замовника виникла ідея втілити нові технології, запропонував спробувати. Це було непросто, але у нас вийшло. Врешті і я, і уся команда навчилися працювати з машинним навчанням і втілювали це в наступних проектах.
НАВЧАННЯ ТА ПОСТІЙНИЙ РОЗВИТОК
IT-сфера дуже динамічна, тут щодня з'являються нові технології та рішення. Тримати руку на пульсі – своєрідний азарт. Це допомагає розробникам лишатися актуальними на ринку, а клієнтам – отримувати найбільш технологічні продукти.

В Redwerk вітають навчання та постійний ріст. Якщо співробітник хоче пройти певні курси, компанія готова оплатити половину їхньої вартості. А окремі навчальні програми компанія закупає повністю, і тоді для команди вони стають безплатними. Також в Redwerk є курси англійської та офісна бібліотека.
Катя Аскарова, Sales Manager, в Redwerk 1,5 роки
Минулої осені ми всім офісом проходили канадський навчальний курс з продажів. Його повністю оплатила компанія. Це дуже змінило процес продажів, ми повністю переписали flow та змінили скрипти, і тепер спілкування з клієнтами проходить зовсім на іншому рівні. Деякі проекти я закриваю з одного дзвінка. Знаю, що цей курс так само змінив роботу відділу маркетингу — вони почали працювати по-іншому.
Владислав Любезний, Frontend Developer, в Redwerk 2 роки
Я півроку ходив на внутрішні курси англійської мови й дуже підтягнув свій рівень. А потім переключився на проект, де було регулярне спілкування із замовниками в Америці, і в курсах відпала потреба — але без них, ймовірно, я не зміг би так вільно спілкуватися з клієнтами.
АТМОСФЕРА СВОБОДИ ТА ВЗАЄМОДОПОМОГИ
Ми проводимо на роботі велику частину свого життя, тому дуже важливо, щоб у команді, в якій ти працюєш, було комфортно. Чим здоровіша атмосфера в колективі — тим менша плинність кадрів в компанії.

У Redwerk майже сімейна, камерна атмосфера. Тут немає «підлеглих» та «босів», усі одне одному допомагають та дружать.
Катя Аскарова, Sales Manager, в Redwerk 1,5 роки
Мені подобається команда Redwerk. Ти завжди можеш попросити про допомогу, і люди відкладуть власні задачі та допоможуть. Тут я відчуваю, що я не просто частина механізму, а особистість. Наприклад, в інших компаніях менеджер з продажів зідзвонюється з клієнтами від імені компанії. А в Redwerk ми робимо це від свого імені. Таким чином ти працюєш на своє ім'я, стаєш особистістю, знайомишся з замовниками і вони тебе запам'ятовують.
Дмитро Єригін, Team Lead, в Redwerk 11 років
У нас дуже комфортна атмосфера. Протягом усіх 11 років, які я працюю в Redwerk, дух команди зберігся, і мені так само подобається тут працювати. Тому я залишаюся в компанії вже стільки років, і не планую шукати нічого іншого.
ПРОЕКТИ, ЩО НАДИХАЮТЬ
В умовах високої конкуренції на ринку праці в IT, рівень, масштаб та цікавість проектів — найважливіші критерії, за яким розробники обирають компанію, в якій хочуть працювати.

Проекти в Redwerk дійсно дуже різні — від системи підрахунку голосів Європарламенту чи платформ доповненої реальності до рішень для ресторанного бізнесу або ж платформи дизайнерських весільних суконь. Завжди можна обирати та за бажанням переключатися на щось прямопротилежне. Робота не може набриднути, якщо ти сам обираєш собі напрямки розвитку, проекти та ставиш перед собою челенджі.

Тим більше що компанія це повністю підтримує — у Redwerk зацікавлені у роботі з різноманітними технологіями та не бояться складних задач.
Серед клієнтів не тільки такі великі компанії як Siemens, Universal Music та Quandoo, а й стартапи та нішеві продукти.
Unfold — надпопулярний додаток для молодих сторімейкерів. My Bike Valet — рішення для безпечного паркування велосипедів у великих містах. Мають місце навіть складні індустріальні проекти типу KB&G.
Дмитро Єригін, Team Lead, в Redwerk 11 років
Я .Net розробник, хоча у мене є навички роботи й з іншими технологіями. Працюю над enterprise-пропозиціями для великих компаній. Мій перший проект у Redwerk тривав чотири роки — розробляли систему управління новинними порталами, що дозволяла інтегрувати в стрічку новин матеріали від BBC, Associated Press та CNN. Я кілька разів літав в Нью-Йорк на перемовини з замовником.

6 років працював на проекті, пов'язаному з телемедициною. А ще вів великий проект з машинними технологіями у сфері рекрутингу. Один з моїх нинішніх проектів — зі сфери консалтингу у виробництві та логістиці. Замовник з Нової Зеландії, а клієнти сервісу, який ми розробляємо, по всьому світу — від Європи та США до Австралії.

Якось я був менеджером проекту з розробки системи голосування в Європарламенті. Через високу секретність частину розробки вели прямо з приміщення, де стоять сервери, що забезпечують систему голосування.

Ми намагаємося перемішувати команди. Якщо людині набридло займатися чимось одним, ми можемо перекинути її на інший проект. Тому замореності та вигорання не буває. У нас достатньо проектів, щоб бути гнучкими та запропонувати кожному те, що йому справді цікаво.
i
Владислав Любезний, Frontend Developer, в Redwerk 2 роки
За 2 роки я був задіяний на 5 проектах, два з яких робив з нуля. Зараз я працюю над проектом, що дозволяє модифікувати вже існуючі сайти і збирати статистику, як певні модифікації графічного інтерфейсу впливають на зацікавленість користувача. Усі задачі, над якими я працював у Redwerk, надзвичайно цікаві — важко навіть виділити улюблений.
Джемма Вайвала, Business Analyst, в Redwerk понад 3 роки
Я вже три роки займаюся проектом для американського бренду весільного одягу, який мені дуже подобається, і ми в чудових стосунках з замовником. Окрім того, веду ще два крупних проекти і кілька дрібних. Також почала довгостроковий проект, пов'язаний з розподіленими системами зберігання інформації. Це інноваційний складний проект, але мені дуже цікаво спробувати щось нове.
Олена Кучук, QA Engineer, в Redwerk 5 років
Протягом роботи в компанії мені пощастило працювати на різних проектах: мобільні аппи, веб, десктоп. Така різноманітність проектів не дає стояти на місці, шукаєш нові підходи та інструменти, в процесі постійно розвиваєшся, це дуже надихає.

Працювати на проектах комфортно в тому числі через дружню команду і налагоджені процеси. Тут ти відчуваєш, що твоя думка важлива.
ГНУЧКИЙ ГРАФІК СПРИЯЄ WORK-LIFE BALANCE
Не працювати з 8 до 17, а мати можливість досягати результатів у зручний час доби стало хорошим тоном у світових компаніях. Заганяти в суворі рамки працівників вже не прийнято, особливо у творчих професіях. Жорсткі умови сприяють нелюбові до своєї роботи та знищують креативність.

Саме тому у Redwerk дуже гнучкий графік, а працювати в офісі не обов'язково. Тут переконані: не важливо, звідки ти працюєш, і коли починаєш свій день — головне результат.
Владислав Любезний, Frontend Developer, в Redwerk 2 роки
Для мене, як для батька двох маленьких дітей, дуже цінно, що у Redwerk гнучкий графік та можна працювати віддалено. Я можу почати роботу о 9 годині ранку, а можу о 14 годині дня. Якщо потрібно відвезти дітей у лікарню, можу без проблем взяти вихідний.

Мені є з чим порівнювати, бо на попередній роботі я йшов з дому, коли всі ще спали, а коли повертався — всі вже спали. Зараз я тричі на тиждень працюю з дому: в понеділок, середу та п'ятницю. Якщо дружині треба відійти, можу підстрахувати її та прослідкувати, щоб діти не жонглювали ножами :) Це дуже зручно, бо моїй доньці лише рік, а сину — чотири.

Гнучкий графік дозволяє мені не тільки займатися роботою та доглядом за дітьми, а й приділяти час різним захопленням. Я граю на гітарі та акордеоні, викладаю на курсах для майбутніх розробників, доглядаю за газоном та працюю над власним проектом — в тих технологіях, які не використовую в роботі.
Олена Кучук, QA Engineer, в Redwerk 5 років
Гнучкий робочий графік — це безсумнівний плюс, адже важливо мати можливість виспатися, сходити в тренажерний зал або потрапити до лікаря, коли тобі потрібно. І не брати задля цього відгул на цілий день, а всього лише пересунути робочі години. З гнучким графіком відчуваєш себе вільніше і можеш поєднувати життя і роботу.
КОМПАНІЯ, В ЯКІЙ КОМФОРТНО ПРАЦЮВАТИ
Горизонтальна структура, втілення ідей, гнучкий графік та цікаві проекти — ознаки того, що в компанії цінують своїх співробітників і ставляться до них, як до партнерів.

Корпоративна культура Redwerk ґрунтується на тому, щоб побудувати максимально комфортну атмосферу в компанії. Тому співробітники лишаються в ній надовго.
Дмитро Єригін, Team Lead, в Redwerk 11 років
11 років в одній компанії — це незвично багато, як для IT-галузі. Звісно, мені приходять офери з інших компаній. Навіть запрошували на співбесіду у Amazon та Facebook. Але я не бачу, чим вони мені можуть бути цікавими, окрім зарплати. У мене вже є досвід роботи у великих компаніях, і я розумію, що робота там зазвичай одноманітна, а рости важко. У Redwerk мені цікаво, я можу працювати з різними технологіями та замовниками, втілювати нові знання та розвиватися. За 10 років роботи у Redwerk я працював з кількома десятками проектів та дуже виріс як спеціаліст.

Мені досі цікаво розвиватися технічно, тому я постійно вивчаю нові технології, фреймворки та нові підходи, вдосконалююся та повертаюся до попередніх проектів, коли бачу, що їх можна покращити.
Джемма Вайвала, Business Analyst, в Redwerk понад 3 роки
Для мене Redwerk та її горизонтальна структура — це можливість займатися більш комплексними задачами, рівня senior, не будучи при цьому менеджером. Зараз я багато подорожую, тому не поспішаю на менеджерську позицію — на ній складніше зірватися і кудись поїхати. Але якщо в майбутньому я захочу більше відповідальності, то вже матиму практичні навички керування і зможу стати програмним менеджером, Delivery Manager чи керівником відділу.

Можливість працювати в горизонтальній структурі — неоціненна. Я довгий час жила у Європі, де робоча культура трохи відрізняється від української, і мені вона більше імпонує. Оця можливість самостійно придумати собі задачу, виконувати її та впливати на середовище, в якому ти працюєш, для мене дуже-дуже цінна.
Отже, досвід Redwerk показує: горизонтальна структура, гнучкий графік, цікаві проекти та атмосфера свободи позитивно впливають на розвиток бізнесу. Компанія постійно росте: минулого року команда Redwerk збільшилася на 25%, а випробувальний термін успішно проходять на 20% більше кандидатів, ніж раніше. За цей рік 88% людей, які спробували себе у Redwerk, врешті лишилися та успішно працюють в команді.
МОЖЕШ ЗАДАТИ БУДЬ-ЯКЕ ПИТАННЯ HR REDWERK У TELEGRAM ПРЯМО ЗАРАЗ
ТЕКСТ
Тетяна Гонченко
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки Redwerk
Що це означає?
ВЕРСТКА
Світлана Волчкович
ІДЕЯ
Ірина Насильнєва
ПРОДЮСЕР
Анастасія Михалюк
ФОТО
Redwerk
Олександра Яськова
ПРЕДСТАВНИК REDWERK
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA