Workation Україною. На місяць з ноутом в Херсон: де жити і працювати?

2653

Пандемія змінила світ, але люди швидко до них адаптувалися: Не можна ходити в офіс? — Чудово, сяду з ноутом на дачі. Не можна їздити за кордон? — Не страшно, буду подорожувати Україною. Закриті кордони значно посприяли внутрішньому туризму і вивченню українських міст. Деякі фрілансери, офісні працівники, сім’ї, чи цілі компанії періодично влаштовують «тимчасові переїзди» в інші міста України. Працюючи й подорожуючи одночасно. Для тих, хто готовий «втекти» з Києва на місяць і спробувати життя в іншому обласному центрі, ми підготували детальний туристично-робочий гайд по більшості обласних центрів. А наш партнер OLX Нерухомість радить, як підшукати комфортне житло і організувати цей переїзд безпечно. 

Навіщо їхати в Херсон? 

По-перше, щоб за одну поїздку поплавати і в Чорному, і в Азовському морі. По-друге, щоб подивитися на найбільший річковий порт, Дніпровські гори (дуже красиво), одну з найбільших пустель у Європі, і відчути себе у відпустці, навіть за робочим ноутбуком. По-третє, побачити власними очима баржу з кавунами, яка стала мемом у 2017 році. 

Як дістатися? 

Доїхати до Херсона з Києва можна за сім годин машиною. Якщо виїхати в п’ятницю/суботу — то на вихідних можна ще заїхати в Софіївський дендрологічний парк в Умані та Національний природний парк «Бузький гард» біля Первомайська. В сумі дорога займе 8 годин.

«Софіївку» пафосно називають шедевром парково-садового мистецтва 17-19 століть. Весь парк — це подарунок польського шляхтича Щенсного Потоцького своїй дружині на іменини, створений у майже безлісій місцевості. Подивитися його за годинку не вдасться, адже самого парку — 180 гектарів! Щороку його відвідують 150 000 людей, що вдвічі більше за населення Умані. 

Поспостерігайте за лебедями, прогуляйтеся музеями й вирушайте далі, бо попереду Бузький гарт — дуже красиве місце, де можна побачити пороги річки Південний Буг. Саме тому, місце таке популярне для любителів рафтингу та сплаву на байдарках.

Чек-ліст, що зробити в Херсоні:

У якому районі жити у Херсоні? 

Місто за розміром майже як Одеса, але з втричі меншим населенням — близько 300 000. Херсон ділиться на три райони: Суворівський — де розташований історичний центр міста, Корабельний і Дніпровський — де більша кількість спальних районів і промислових заводів. Місцеві кажуть, що за годину можна дійти до найвіддаленіших куточків, проте називають інші райони міста депресивними та радять винаймати житло саме в центрі. Ще є варіант жити на березі Дніпра в центральній частині міста, якщо ви плануєте часто гуляти набережною. Хоча через те, що історична частина міста це 2-3 поверхові будинки біля води, то вид на Дніпро відкривається навіть з віддалених частин міста.

Як обирати квартиру?

Ми порівняли декілька платформ для вибору подобової оренди житла, і найбільший вибір варіантів був на OLX. Тому бронювали там. У липні на платформі було представлено 176 варіантів житла: квартири з ціною від 500 до 700 грн та будинки з середньою вартістю 300 грн/доба. Цікаво, що у Херсоні найбільше пропонують під оренду саме однушки. У сотні з оголошень орендодавці пропонували житло біля супермаркетів/аптек, кафе/ресторанів та поряд із зупинкою.

Нам потрібен був стіл для комп’ютера, двох моніторів і швидкий інтернет, тому оглядали варіанти більш прискіпливо, ніж зазвичай, та обирати все ж було з чого. Якщо ви з ноутом і плануєте працювати з кафе чи коворкінгів — вам буде ще простіше. 

Ми зупинилися на варіанті однокімнатної студії в старому центрі, на 4 спальні місця, за 700 грн. Квартиру обирали з кухнею, щоб мати змогу іноді обідати вдома. Власник залишив нам сіль, спеції та весь необхідний посуд для приготування страв вдома. Крім ліжка, у нас ще був великий диван, що дозволяло кликати в гості друзів на ночівлю. Та найулюбленіше місце в цій студії — балкон, переобладнаний у справжню терасу з панорамними вікнами, столиком і стільчиками, де ми щоранку пили каву. А ще: велика ванна, у якій можна розслабитися після важкого робочого дня. Виявилося, що ми дарма везли з собою рушники, шампуні, капці, адже все це чекало на нас в студії.

Житло розташоване на четвертому поверсі п’ятиповерхового будинку, але є маленький ліфт, в якому ми перевозили всі наші валізи і техніку.

Важливий лайфхак: аби переконатися, у тому, що квартира дійсно здається власником (чи рієлтором), а не шахраями і у вас не виманять гроші, зробіть кілька простих перевірок:

  • Подивіться на дату реєстрації профілю. Підозріло, якщо акаунт зареєстрований от-от у липні. Чому? Шахрайські облікові записи довго не живуть, бо їх швидко блокують завдяки спеціальним алгоритмам чи скаргам користувачів.
  • Порівняйте кількість переглядів цього оголошення з подібними. Хороший знак, якщо переглядів кілька тисяч. Це означає, що об’єкт реальний, він здається довгий час і його не блокують.
  • Перевірте мобільний номер власника чи рієлтора в Google, можливо, хтось вже залишив відгук про недобросовісного орендодавця. Ще один корисний інструмент — база m2bomber, яка збирає з основних майданчиків оголошення і прив’язує до номера телефону разом з актуальними оголошеннями, архівом, датою розміщення оголошень та іншими даними. Якщо номера у цій базі немає, варто бути насторожі. 
  • Пошукайте зображення житла в Google (чи не здається така ж сама квартира в інших містах чи навіть країнах). Для цього просто клікніть на фото правою кнопкою миші та оберіть «Шукати зображення» (Google).
  • Попросіть у «власника» додаткові фото, точну адресу, запитайте які магазини/парки/кафе є поруч.  

Де працювати?

Для фрілансерів (або тих, хто не зв’язаний робочим графіком) підійде Urban Cad — крутий плейс для роботи творчості та спілкування на території Комбайнового заводу, не залученої у виробничому процесі. Вони працюють з 18-ї години з четверга по неділю. На всій території платформи працює вільний вай-фай. Від центру приблизно пів години пішки. 

Деякі коворкінги закрилися під час карантину, тому можна засісти з ноутом за роботою в кафе з вільним WiFi: наприклад, Terrasa — має дуже багато місця і красивий вид на Дніпро, а «Олівія» — дуже затишну атмосферу, і крім цього, там можна смачно пообідати. 

Також для роботи підійдуть кав’ярні — тут є кілька власних обсмажок зі своїми кав’ярнями, а в «Люблю Кофе», «Коко», Blueroom і Godshot Coffee та інших — навіть можна знайти альтернативну каву.

Де пити?

Локальне крафтове пиво можна знайти в броварні «Дрофа», туди можна навіть сходити на екскурсію на завод, що розташований в пішій доступності від центру міста. Також сподобалися Volta Craft Beer Bar, Corbett, Fitzgerald Pub&Kitchen. Також в цьому регіоні можна знайти рідкісне «Каховське пиво», що повторно бродить у пляшці.

Завдяки хорошому клімату для вирощування винограду, в Херсонській області є багато локальних вин — Виноробне господарство Князя П. М. Трубецького, Сімейна виноробня Klara Marsala, Сімейна виноробня «Курінь», білозерські вина «Таврія» та інші.

Коктейлі можна випити в Argentinian Bar&Grill, Lunka Bar або Rоck Burger Bar.

Де їсти? 

  1. RockBurger Bar — сподобалося обслуговування й атмосфера. Крім бургерів (що очевидно є в меню) є бізнес-ланчі та закуски.
  2. «Фазенда» — м’ясний ресторан з київськими цінами. Але в будні з 12 до 15 діє знижка — 20% на всі позиції. Є цікаві позиції до сніданку, наприклад, шакшука. У винній карті понад 30 позицій. 
  3. «Кабанос» — концептуальний стейк-хаус з безліччю видів м’яса на вибір. Підходить для бізнес-ланчу і для вечері з великою компанією. 
  4. La Blonde bistro — затишне місце на тихій вуличці для тих, хто не хоче метушні під час вечері.
  5. «Джон Говард паб» — місце, де можна випити локального пива, поїсти чорноморських креветок чи борщу за 79 грн.

У травні 2019 міська рада міста провела конкурс, на якому визначали торт — символ міста. Тепер в кафе можна скуштувати торт-переможець із зображенням «скіфського сонця» і інгредієнтами, які можна знайти саме в цьому регіоні (ps: без кавунів). Його можна знайти в деяких кафешках. 

Що подивитися? 

Дуже приємно гуляти ввечері пішохідною зоною вулиці Суворова — це кілометр прогулянки, де зосереджена неймовірна кількість кафешок, ресторанів, барів, старої красивої архітектури. На жаль, на карантині зачинилась туристична кав’ярня ХерсON, проект активістів, що розвивають бренд міста, проводять екскурсії, створюють 3-D тури цікавими місцями і спонукають туристів їхати в Херсон. Проте, до них все ще них можна звертатися, якщо захочеться дізнатися більше про місто чи ви втомитеся організовувати пригоди самостійно. 

Найкращий спосіб досліджувати старе місто — звертати зі Суворова на маленькі вулички, аби подивитися на старі симпатичні будинки. Здебільшого ці дворики знаходяться на прилеглих вуличках до вулиці Суворова та в одному з найстаріших районів Забалка. Людям, які цікавляться релігійними можна зробити тур древніми церквами та соборами. Їх тут безліч.

Також обов’язково відвідайте комплекс Херсонська фортеця — найстаріший ансамбль Херсона, з якого й почалося заснування міста. До комплексу належать двоє воріт 1783 року, собор Св. Катерини, стара дзвіниця та глибокий колодязь глибиною понад 40 м.

Куди поїхати на вихідних?

  • Олешківські піски — за 40 кілометрів від Херсона розташована друга найбільша пустеля у Європі. Краще їхати ввечері, коли сонце вже не так пече, інакше ризикуєте пройти 300 метрів і побігти назад в машину під кондиціонер. Сама пустеля оточена штучним лісом, щоб піски не «розросталися», а піщані дюни та бархани досягають п’ятиметрової висоти. По дорозі назад можна заїхати поїсти борщ на квасі в ресторані місцевої кухні «Пан Отаман», номінанта премії «Соль».
  • Херсонський Гранд Каньйон — неочікувано мальовниче і затишне місце у селі Станіславів за 40 км від міста. Цікаво полазити по горах і відчути себе альпіністом, можна наробити багато красивих фото і просто насолодитися красивим видом на Дніпро з висоти.
  • Асканія Нова — за 140 км від міста розташований величезний (33 га) заповідник, який захищає ЮНЕСКО і входить в 7 чудес України. Там можна побачити рідкісних тварин (зебр, антилоп, оленів, фламінго), які самостійно розгулюють територією, що ніяк не оброблюється людиною. Важливо: дорога у жахливому стані, тому, якщо у вас позашляховик, подумайте декілька разів перш ніж їхати туди самостійно. 
  • Виноробне господарство князя Трубєцкого — що тут робити: крім дегустувати вина і купувати ящиками рислінг і мерло? Можна ще брати екскурсію, залишитися з ночівлею, відвідати ресторан, подивитися на виробництво якісного вина на березі Дніпра, чи погратися з цуциком охоронця біля входу. Для цього треба проїхати 70 км до Нової Каховки і витратитися на різні види вина, бо вийти з пустими руками звідти — неможливо. 
  • За 30 км знаходиться дуже мальовниче місце на березі р. Інгулець — село Лиманець з високими кручами, які різко спускаються вниз до вузької річки.

Звісно, цей гайд не може вмістити всі цікаві плейси міста, але куди б ви не поїхали досліджувати Україну, в місті-мільйоннику, чи, навіть СМТ — завжди знайдете щось цікаве. Тому збирайте речі, безпечно орендуйте житло і складайте власний маршрут для роботи у різних містах України.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск