Workation Україною. На місяць із ноутом у Львів: де жити, їсти й працювати?

3787
2

Пандемія змінила світ, але люди швидко до цих змін адаптувалися: Не можна ходити в офіс? — Чудово, сяду з ноутом на дачі. Не можна їздити за кордон? — Не страшно, буду подорожувати Україною. Закриті кордони значно сприяли внутрішньому туризму і вивченню українських міст. Деякі фрілансери, офісні працівники, сім’ї, чи цілі компанії періодично влаштовують «тимчасові переїзди» в інші міста України. Працюючи й подорожуючи одночасно. Для тих, хто готовий «втекти» з Києва на декілька тижнів і спробувати життя в іншому обласному центрі, ми підготували детальний туристично-робочий гайд по більшості обласних центрів. А наш партнер OLX Нерухомість радить, як підшукати комфортне житло та організувати цей переїзд безпечно. 

Чому варто їхати до Львова? 

Львів однозначно відрізняється від інших українських міст європейською архітектурою та галицьким колоритом. Водночас місто на рівні зі столицею залучає нових інвесторів та розвиває гастротуризм. Тут немає річки та моря, натомість є вишукана архітектура старого міста, велике різноманіття креативних просторів та закладів, розвинена інфраструктура та 100 км до найближчих гір.

Як доїхати? 

З Києва до Львова є одразу кілька варіантів маршрутів — потягом, літаком чи машиною. «Інтерсіті» до Києва курсує щодня. Його розклад можна переглянути на сайті «Укрзалізниці». Квитки коштують приблизно 500 грн. Також по кілька разів на день до Львова літають авіакомпанії Wind Rose та «Мотор Січ». Вартість квитків стартує від 1500 грн.

Машиною до Львова необхідно їхати трасою Київ — Чоп через Житомир та Рівне. Час у дорозі — до 7 год. 

Дорогою можна заїхати у Коростишів, покупатися у колишньому гранітному кар’єрі, який затопили після розпаду СРСР. Тепер тут можна плавати в штучному озері, глибина якого сягає до 20 м.

Також дорогою можна заїхати у Тараканівський Форт, що неподалік траси біля Дубно, та подивитися на «Золоту підкову Львівщини» — Олеський, Підгорецький та Золочівський замки, що розташовані при дорозі за 70 км від Львова. Всі три замки можна оглянути за кілька годин. Якщо вирішите зробити привал, то в області є достатньо пропозицій погодинної оренди типу ліжко-сніданок. 

Найкраще збереглися Золочівський та Олеський. Там для туристів пропонують різні атракції та екскурсії. Підгорецький замок зберігся гірше і довгий час через аварійність був закритий для відвідувачів. Однак на мальовничій території довкола нього можна організувати пікнік чи тематичну фотосесію в середньовічному стилі. Навпроти Підгорецького замку розташований Костел Воздвиження Чесного Хреста та Святого Йосифа УГКЦ.

Що робити у Львові:

Де краще жити у Львові?

Майже всю центральну частину міста віддали туристам. Колись житлові будинки перетворилися на кафе, ресторани, хостели, готелі та торгові центри. Львів розділений на п’ять районів. Якщо ви любите вуличний шум і близькість до середмістя, можна знайти помешкання в центральному, Галицькому районі, де зосереджені більшість історичних пам’яток. До речі, на сайтах онлайн-оголошень, таких як OLХ, пропозицій винайняти житло найбільше в Галицькому районі – їх там понад 450.  

Близькими до центру, але більш спальними вважаються Шевченківський район на півночі, а також Личаківський і Франківський райони. У них добре розвинена транспортна інфраструктура, з центром Львова їх поєднує трамвайна мережа. Обирати помешкання тут варто, якщо ви не проти прогулятися до центру пішки.

Сихівський район є більш віддаленим від центру й підходить для тих, хто не планує часто бувати у центрі. Зважайте на те, що Львів — старе історичне місто й вулички тут вузенькі, що спричиняє затори у час пік. Тож авто варто залишити біля свого житла, а містом пересуватися пішки, громадським транспортом, для якого на магістральних вулицях облаштували виділені смуги, або прокатними самокатами чи велосипедами.

Як обрати квартиру? 

Ми бронювали помешкання через OLX Нерухомість. Найдешевші варіанти подобової оренди квартир починаються від 150 грн, а вартість найдорожчих сягає до 5 000 грн за ніч. Однак більшість оптимальних варіантів квартир із ремонтом, необхідною побутовою технікою та зручним розташуванням можна знайти за 300-500 грн.

Варто зважати, що вартість квартири у Львові залежить від її наближеності до центру та панорами. Для комфортного відпочинку і роботи у Львові нам було достатньо ліжка, облаштованої кухні та душової з ремонтом. Туристична привабливість Львова особливо зросла після Євро-2012, що спричинило стрімкий ріст попиту на житло, тож тепер варіантів подобової оренди квартир достатньо.

Ми обрали однокімнатну квартиру на третьому поверсі чотириповерхового будинку, за 10 хвилин пішки від площі Ринок та Оперного театру, поруч з історичним кварталом площі Старий Ринок. У квартирі була невелика кухня зі всією необхідною побутовою технікою, базовим посудом і приладдям. Дізнавшись про це, ми навіть спочатку планували готувати сніданки, але виявилося, що навколо нас так багато цікавих закладів, де можна поснідати, тож ми щодня ходили в новий. 

У квартирі була душова кабіна, велика спальня з ліжком і столом зі стільцями. Милий посуд, підібраний в тон кухні, а також телевізор, на якому ми зранку вмикали музику.

Як виявилось, будинок розташований неподалік пивоварні «Кумпель» та одного з популярних клубів «Малевич». Однак вікна квартири виходять у двір, тому спати було доволі комфортно. 

Чому ми шукали житло саме на OLX Нерухомість?

  • Достатня кількість пропозицій від власників житла;
  • Сервіс постійно модерує оголошення, тому пропозиції актуальні;
  • Є додаткові фільтри, які обов’язково заповнює орендодавець при створенні оголошення, що дають всю необхідну інформацію про житло;
  • Для того, аби розмістити оголошення на платформі, автор повинен вказати перелік даних. Це допомагає зрозуміти рівень довіри до об’єкта. Так можна самостійно перевірити власника в кілька кліків: як довго він здає об’єкт, загуглити його номер телефону чи не фігурував він у шахрайських схемах, сконтактувати з господарем та попросити надіслати кілька додаткових фото в чаті OLX;
  • Квартиру можна переглянути по приїзду, і лише потім оплатити;
  • Важливо! OLX Нерухомість не вимагає передоплати та не запитує платіжні дані для бронювання чи підтвердження житла. Всі деталі угоди ви напряму обговорюєте з власником;
  • У сервісі працює інтелектуальний пошук, який допоможе максимально швидко знайти пропозицію що буде відповідати вашому запиту.

Де працювати у Львові?

У цьому місці майже так само багато коворкінгів, як і кнайп. Найпопулярнішим ми б назвали Центр Шептицького, де без обмежень із власним ноутбуком може попрацювати кожен охочий. Там є Wi-Fi, вдосталь робочого місця та кафетерій. Поруч є Стрийський парк, де за наявності власного інтернету та гамака можна позависати з ноутбуком на природі.

CoMMuna — коворкінг має декілька локацій, які розташовані приблизно за 20 хвилин пішки від центру. Тут є окремі кімнати для великих компаній, так і індивідуальні плейси для роботи. На місці можна скористатися парковкою, фудзонами, кухнею, Wi-Fi.

Якщо хочете працювати, споглядаючи площу Ринок, можна засісти в  AHub, де є окремі стрес- та релакс-кімнати, а також переговорки. Якщо ви обрали для проживання у Львові Франківський район, можете попрацювати у  FuturaHub, де також є кілька кафе та ресторанів.

До того ж, працювати зручно безпосередньо в закладах, як от «Світ кави», де є широкий вибір кави і до кави.

Неподалік є Kredens Cafe, куди можна прийти з ноутом та вмоститись для роботи у зручному кріслі-мішку. Поруч є книгарня-кав’ярня «Видавництва Старого Лева», де також можна працювати впродовж дня за кавою й відволіктись на книгу. Трохи далі від центру є кафе «Кармель», де для особливо заклопотаних роботою пропонують різноманітні тістечка та затишну атмосферу подалі від шуму міста.

Де пити?

Приїжджим може здатися, що у Львові існує цілий культ кави. Так і є. Крім європейської архітектури Львів славиться також розмаїттям кав’ярень та кіосків із якісною та смачною кавою. Для кавоманів рекомендуємо «Світ кави», де можна побачити за сніданком літню пані, що читає ранкову газету і відчути себе за кордоном. «Копальню кави», де є екскурсії, Saturdays coffee, «Альтернативну каву» — найвідоміше місце, де можна випити кемекс, аеропрес та багато інших складних назв, а ще Black Honey зі смачними десертами. Цей список можна продовжувати, адже кавова культура у Львові представлена ну дуже широко.

Мабуть, на рівні з кавою у Львові широкий і пивний асортимент, адже щороку в місті організовують фестиваль крафтового пива Craft Beer & Vinyl Music Festival, куди з’їжджаються пивовари з усієї України. До речі, якщо плануєте їхати до Львова в травні чи вересні — забронюйте собі квиток на фестиваль. На площі Ринок можна відвідати популярний театр пива «Правда», де на вихідних відбуваються концерти і люди гатять пластиковими пляшками, підіграючи музикантам, «Кумпель», у яких є власна пивоварня, локальні паби «Добрий друг», «Човен», «П’яна качка», «Ципа», «Братиська», «Золотий колос», а ще арт-центр «Дзига», місце, що прославилося у 2000-х тим, що там можна було зустріти всю богему Львова.

Коктейлі можна випити у Que Pasa, Room (невеличкий і затишний бар Чада Зоратлі, якого називають «нічним мером Львова»), 12 Steps Bar, Dr.Ink, №44, де на стінах висять екземпляри літературно-мистецького журналу «Четвер», що виходив у 90-х. 

Де їсти?  

  •  Grand cafe Leopolis — затишний ресторан галицької кухні. Радимо спробувати дуже шоколадний пляцок із морозивом та сніданкові вежі;
  • Salalat — кафе зі смачними і здоровими сніданками, ситними боулами та широким асортиментом салатів;
  • «Альбертин» — трохи віддалений від центру ресторан, однак із шикарним виглядом на Львів та смачною кухнею. Тут можна скуштувати гриль і традиційні українські страви;
  • MolodoZeleno — гриль- та барбекю-ресторан неподалік центру з великим асортиментом салатів, м’ясних закусок і коктейлів;
  • «Кентавр» — величезне різноманіття страв і закусок для будь-якого прийому їжі із виглядом на площу Ринок.
  • «Цукор» — у закладі можна скуштувати бургери, гофри, роли та піцу. А ще тут найкращі сніданки у всьому місті;
  • «Ресторація Бачевських» — це місце відоме своїм автентичним інтер’єром початку ХХ століття, смачними сніданками та авторською подачею нової галицької кухні. До ресторації щоранку стоять величезні черги, тож радимо бронювати столик наперед, краще приблизно за тиждень.
  • RamenMo — славиться своїми раменами, підійде для любителів азіатської кухні. Також можна скуштувати традиційне японське тістечко моті.

Це неповний список, але перевірений, адже у Львові – дуже великий вибір закладів, де можна скуштувати локальні та іноземні страви. Найбільше закладів у центрі зосереджені на вулицях Лесі Українки, Вірменській, Староєврейській та Братів Рогатинців.

Що подивитися? 

Однозначно почати варто з найпопулярнішого місця — площі Ринок та бічних вуличок. Найменше людей там вранці та в будні. Ввечері, особливо на вихідні, там тусується багато туристів, адже саме на площі й поруч розташовані найцікавіші заклади — ратуша, храми, музеї, оперний театр, книгарні, сувенірні та крафтові магазинчики. 

З площі Ринок можна сісти на трамвай №2 і поїхати у два мальовничі райони за 2-3 км від центру. Почати можна з Кастелівки — мікрорайону в межах вулиць Коновальця, Чупринки, Котляревського, Руської. Там зосереджені вишукані вілли, модерністичні багатоповерхівки та парк з озером Алтайські озера. 

Поруч, на вулиці Героїв УПА, побудували офісний центр, який нагадує архітектуру Берліна.

Офісний центр на вул. Героїв УПА

У зворотному від Кастелівки напрямку трамваєм можна доїхати до Професорської колонії — райончику із занедбаною інфраструктурою, однак затишними будиночками. Місцина нагадує невелике голландське містечко. Звідти можна вийти на Знесіння — парк із музеєм «Шевченківський Гай». Або ж взяти курс на Личаківське кладовище. До речі, тут можна домовитися про нічну екскурсію, після якої ви залишитесь під сильним враженням.

Як не дивно, але радимо прогулятися й залізничним вокзалом, який нещодавно реконструювали. Це місце сподобається любителям урбаністики, звідти — піти пішки до костелу Ольги та Єлизавети, прогулятись студмістечком «Львівською політехніки» та спуститися парком імені Івана Франка до центру.

Для пішохідних прогулянок підійде також район Підзамчі, де готичні вілли змішані з колишніми заводами.

Куди поїхати на вихідних?

  • «Домажир» — притулок ведмедів, куди тварини після цирків та місць утримання потрапляють на реабілітацію та живуть на величезній території в природних умовах. Притулок розташований за 20 км від Львова у Яворівському напрямку;
Фото: https://www.instagram.com/bearsanctuarydomazhyr/
  • Гори. Найближче зі Львова можна поїхати у природний заповідник «Сколівські Бескиди», де можна поглянути на водоспади та помилуватися горами. Трохи далі є місто-курорт Славське з будиночками, колибами та підйомниками. Ідеальне місце для ретріту чи цифрового детоксу;
  • Тустань — заповідник із урвистими скелями висотою 50 м, які є залишками давньоруської фортеці Тустань (ХІ – ХІІІ ст);
Підкамінь
  • Ферми. Біля Львова є чимало незвичних ферм, як-от бананова чи равликова. Їхні локації та послуги вже добре знає Google;
  • Невеликі містечка у безпосередній близькості до Львова, як-от Жовква, Дрогобич, Брюховичі, Старе Село, Броди, Підкамінь, Вовків, де можна прогулятися історичними вуличками, відвідати історичні пам’ятки та знайти локальні заклади зі смачною та дешевшою, ніж у Львові, їжею.

Львів розташований поблизу польського кордону, тому до пандемії це дозволяло за безвізом на вихідні поїхати ще й до Польщі чи Австрії. Однак зараз у вас є чудова нагода відкривати для себе локальні місця, розвивати внутрішній туризм і вчитися працювати не лише з офісу, а з будь-якого зручного вам місця.

Оставить комментарий

Комментарии | 2

Поиск