«Думай як сіньйор» – яким має бути резюме в епоху ремоуту?

2478

В колонці для AIN.UA Викторія Пилипенко, маркетинг-менеджер в Сrello, розповіла, яким має бути резюме кандидатів в епоху ремоуту.

Вікторія Пилипенко
Фото надане автором

20 років тому цього місяця резюме на аркуші рожевого парфумованого паперу допомогло «блондинці в законі» отримати професію мрії. Яким має бути резюме сьогодні, в епоху віддаленої роботи? Щоб отримати відповідь, я опитала колег з індустрії, а для прикладу використовувала шаблони дизайн-платформи Crello.

Для фанатів «Блондинки в законі» дизайнери Crello відтворили шаблон її резюме — можна ним користуватися безкоштовно (ще б діджитал-парфюм десь дістати).

Це не резюме, це пітч

Резюме стало чимось на зразок elevator pitch, який готують стартапери для інвесторів або журналістів — із багатосторінкового документу з усіма вашими хобі, human design типом і списком прочитаних за літо книг він перетворився в наполовину заповнений листок А4, суть якого — показати, що вам з роботодавцем «є про що поговорити».

Що ж там має бути?

Проактивність як головний софт скіл

За півтора роки віддаленої роботи багато компаній ледве встигли налагодити комунікацію між командами та процеси контролю ефективності. Та цього часу явно не вистачило на те, щоб відшліфувати онбординг (процес прийому) в умовах new normal: про новачка можуть забути і не зв’язатися на якомусь етапі, не видати вчасно доступ, не підключити до системи, не додати в робочий чат, не замовити вчасно техніку і так далі.

З іноземними компаніями ще складніше, адже додається різниця в часі і суворі норми корпоративної кібербезпеки, які затягують процес видачі доступів. При цьому від кандидата з перших днів чекають віддачі, комунікабельності, активності на дзвінках і в чатах — адже тільки там тепер видно його або її присутність «в офісі».

Тому рекрутери і ліди команд звертають увагу на людей, які б не розгубилися в такій ситуації, стукали в усі двері, не боялися перепитати зайвий раз. Зробіть фокус в резюме на цих якостях характеру.

Думай як сіньйор

Сьогодні джунів (недосвідчених працівників) хочуть наймати навіть менше, ніж будь-коли. Для того, щоб виростити початківця, потрібно його з кимось поруч посадити, показати як і що робити. Деякі компанії уже вводять нову систему менторства, але далеко не всі навчилися передавати знання в умовах віддаленої роботи.

Не сприймайте це як вирок, просто в резюме зробіть фокус на свій досвід самостійного вивчення хард скілів (онлайн-курси, сертифікати та посилання на професійні канали та ресурси підійдуть) і сміливо вказуйте, що однаково успішно працюєте в будь-яких умовах, не чекаєте коли вам все покажуть і дадуть роботу. Це спрацює і для тих, хто кардинально змінив професію в період карантину.

Стресостійкість  Позитивне ставлення до життя

Якщо раніше work / life balance сприймався як «плюшка» із соцпакету, то ремоут зробив його для роботодавців важливішим, ніж для співробітників. Через те, що межі понять «робота» та «дім» практично зникли, багатьом важко організувати робочу рутину, виділити тихе місце для сфокусованої роботи і відеодзвінків, зробити пріоритезацію, щоб не губити завдання та імейли. У підсумку, замість крутого професіонала —  загублена у водовороті зустрічей і чатів, а в гіршому випадку —  роздратована і вигоріла людина, яка не хоче та з якою не хочуть працювати.

Ніхто не зацікавлений в плинності кадрів, тому важливо у резюме дати зрозуміти, що ви психологічно стійкі, позитивно дивитися на життя і при ознаках remote-стресу зможете відстежити проблему і сигналізувати про неї. Багато компаній готові допомогти не тільки позачерговими вихідними, а й оплатою сесій з коучем та психотерапевтом.

Хард мультитаскінг

Останнього часу особисті якості витіснили хард скіли з першого місця, адже простіше знайти свою людину та навчити її, ніж найняти крутого професіонала, з яким неможливо знайти спільну мову. Але, як я говорила вище, з «навчити» тепер є проблеми.

Додається ще й те, що інтеграція технологій в інші сфери поєднує колись несумісні речі — красу і технології, медицину та віртуальна реальність, творчість і матаналіз. Тому зараз часто шукають фахівців із хард скілами не в одній, а в декількох сферах, адже саме такий досвід дозволяє впоратися із складними завданнями, яких так багато у кризовий період.

Тому, якщо ви змінили професію, не спішіть видаляти з резюме половину скілів, краще подумайте, як вони потенційно можуть допомогти на новій роботі —  і додайте це в резюме.

Персоналізація

Не потрібно повністю переписувати резюме під кожну вакансію, персоналізуйте кілька ключових моментів. Перший — і найпростіший — бажана посада. При первинному ресерчі рекрутер проглядає резюме за ключовими словами і чим точніше співпадіння з назвами вакансій, тим краще. Крім того, одна і та сама посада може називатися у різних компаніях по-своєму і рекрутер цього не може знати.

Другий момент — цінності, адже знаходити людей, яких об’єднують спільні прагнення та інтереси стало ще важливіше в епоху зум-тімбілдінгів і офісів в чатиках. Прогляньте сайт, соцмережі, профілі компанії на кар’єрних порталах і додайте в резюме те, що співпадає. 

Наприклад, в Crello і Depositphotos дуже люблять бігати марафони, в інших це може бути допомога стареньким, еко активізм і розвиток велокультури. Якщо кандидат любить велоспорт, їздить велосотки, варто про це сказати. Відразу match по культурним аспектам!

Разом з цим варто звернути увагу на те, як виглядає резюме. Разом з персоналізацією тексту, лаконічно і красиво оформлене CV показує, що вам не все одно, ви дійсно зацікавлені.

Автор: Викторія Пилипенко, маркетинг-менеджер в Сrello

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск