Workation Україною. На місяць з ноутом в Полтаву: де жити і працювати?

2711
1

За даними МОЗ, в серпні вже понад 5 032 000 українців отримали принаймні одну дозу вакцини. Щодня фіксують менше тисячі інфікованих. Однак пандемія й карантин, здається, назавжди змінили підходи до роботи й відпусток: компанії впроваджують ремоут як повноцінну альтернативу офісу, а світ не поспішає повністю відкривати нам кордони. Втім, українці незламні: у будь-якій ситуації знаходять привід для радості. Закриті кордони й віддалений режим праці дозволяють чи не щотижня змінювати місце проживання, подорожувати Україною, досліджувати міста й насолоджуватися життям. Якщо й ви хочете втекти з Києва на якийсь час і спробувати життя в іншому обласному центрі, пропонуємо навідатись до Полтави. Наш партнер OLX Нерухомість радить, як підшукати у цьому місті комфортне житло й організувати переїзд безпечно. 

Чому саме Полтава

У Полтаві є всі плюси й мінуси, радощі й печалі. Як голосують у Полтаві, так зазвичай голосують в усій країні. Тут можна зустріти людей абсолютно різних світоглядів. Ймовірно, саме через різноманітність поглядів і певну типовість Полтаву й область обирають для запуску пілотних проектів: що спрацює у цьому місті, працюватиме всюди.

Полтава, фото Сергія Дениска

Час у Полтаві іде повільніше, ніж у Києві, Харкові, Дніпрі чи Львові. Життя тут розмірене: ви рідко побачите пішохода, який кудись поспішає. Кав’ярні й ресторани відчиняються не раніше десятої, зате їхнє різноманіття вас обов’язково порадує. 

Як потрапити до Полтави

Місто розташоване в центрі зручної розв’язки: потяги й маршрутки за напрямком «Київ – Харків» проходять саме через Полтаву. Єдине, чим вона не може похвалитися, це повітряне сполучення.

До Полтави можна дістатися потягом. Найзручніший варіант — «Інтерсіті»: три години, і ви вже там. Квиток у другий клас обійдеться вам до 300 гривень. 

Доїхати до Полтави можна й автобусом або машиною за чотири години

Інший варіант — автобусом. Популярний місцевий перевізник — «Зелений слон 7» — ще й зробить зупинку у Пирятині, де знімали «Королеву бензоколонки». Якщо пощастить, побачите відому автозаправку зі стрічки: вона досі працює. Автобус до Полтави з Києва коштуватиме до 400 гривень, з Харкова — до 300.

Звісно ж, можна доїхати й машиною: блаблакаром, бусиком з OLX або автостопом, це вже як заманеться. Дорогою можна заїхати у Пирятин та Лубни — у них багата історія і збереглася частина дореволюційної архітектури. Подивитися буде на що. До слова, траса Київ — Полтава теж приємно вас порадує.

Чим обов’язково треба зайнятися

Саме на Полтаву припадає розквіт українського театру. Останні п’ять-десять років полтавський театр дуже хвалять, особливо постановки режисера Сергія Павлюка: «Остання любов гетьмана», «Політ над гніздом зозулі», «Майстер і Маргарита», «Страшна помста», «Собаче серце». Тож якщо приїдете до Полтави в театральний сезон, обов’язково сходіть у театр імені Гоголя. 

Театр імені Гоголя, фото Владислава Лесюка

Що крім театру:

  • Пройтися ввечері центральною пішохідною вулицею від Корпусного саду до Альтанки
  • Зустріти світанок на Білій Альтанці
  • З’їсти шматок торту «Біла Альтанка» із «Кавуна»
  • Відвідати Краєзнавчий музей імені Кричевського — один з найкращих в Україні
  • З’їсти випічку з «Короваю»

Де краще поселитися у Полтаві

Полтава має три райони: Київський, Шевченківський і Подільський. Можна обрати той, який підходить під ваші потреби.

Київський район багатий на промислові об’єкти: олійноекстраційний завод, кондитерська фабрика, хіммаш, лікерно-горілчаний завод, автоагрегатний, турбомеханічний та інші. Поряд з ними в основному живуть люди, які працюють на цих підприємствах, або їхні родини. Житло тут недороге, транспортна розв’язка хороша, але до центру все-таки треба довго добиратися.

Подільський район розташований на березі Ворскли. Зараз його активно забудовують: щороку з’являються багатоповерхівки, розраховані на середню полтавську сім’ю. Тут вам і дитсадок поряд, і майданчики для відпочинку, і магазинчики, і школи. Щоправда, район дещо відрізаний від решти міста незручною транспортною розв’язкою.

Шевченківський район найстаріший. В його межах є і деякі промисли, і великі житлові масиви, і парки, і якісь розваги. Центр міста також належить до цього району. З найвіддаленішої точки до центру можна доїхати за 20 хвилин громадським транспортом.

Найкраще розташування, щоб жити у Полтаві — від зуп. Сінна до зуп. Конкорд

Ми б радили поселитися у Шевченківському районі ближче до центру. Якщо конкретно, то в межах від зуп. Сінна до зуп. Конкорд: звідти рукою подати до чудових ресторанів, є де відпочити, скупитися, та й житло тут якісне і порівняно недороге. Можна розглянути і мікрорайон Огнівка: тут дуже спокійно і тихо, легко доїхати (або й дійти) до центральної частини міста, є хороший ринок.

Як обрати житло

У Полтаві дуже мало гостелів, а ціна номеру в готелі значно дорожча. Тому квартира буде найкращим вибором. Онлайн-платформи пропонують широкий вибір квартир; ми обирали на OLX у розділі «Нерухомість», де поки було найбільше варіантів. Найдешевші опції оренди починаються з 200 грн і сягають 2000 грн. Оптимальні варіанти близько від центру, куди можна і друзів привести, і самому пожити, можна знайти за 400-700 грн. 

Ми обрали однокімнатну квартиру-студію майже у центрі міста. Простора кухня з необхідною побутовою технікою, базовим посудом та приладдям: приготувати сніданок або вечерю, посидіти з друзями, за необхідності можна облаштувати й робочу зону. 

У санвузлі — ванна з душем і пральна машина. Спальна зона з великим ліжком. В орендованій квартирі також пара наборів постільної білизни і рушники. 

Чому обирали через OLX Нерухомість?

  • Великий вибір житла у кожному районі.
  • Зручний фільтр: ціна, кількість кімнат, площа, поверх.
  • На сайті не потрібно робити жодної передоплати, немає комісій – можна домовитися напряму з власником житла як вам буде зручніше.
  • Можна дізнатися деталі про власника (як довго зареєстрований на платформі та чи здає інші об’єкти), зв’язатися і попросити додаткову інформацію й фото. 

А тепер — кілька корисних порад від редакції, на що варто звернути увагу, аби захиститися від недобросовісних орендодавців:

  • Дуже низька ціна. Якщо вам здається, що ціна проживання у квартирі в центрі міста з сучасним ремонтом занадто низька — можливо, цього об’єкта взагалі не існує. Перевірте об’єкт і для початку скористайтеся пошуком Google за фото: цілком ймовірно, що ви знайдете таку ж пропозицію в іншому місті чи навіть країні.
  • «Гаряча» пропозиція. Поширена схема шахраїв: чудове житло за доступною ціною з великою знижкою. Однак оплатити потрібно повну суму прямо зараз. Так, не виключено, що такою акцією власник намагається привернути увагу до свого об’єкта, тому краще спочатку уважно вивчити оголошення та перевірити його автора. Якщо профіль на платформі існує мінімум рік, в такому випадку є більше підстав довіряти власнику. Втім, ми все ж таки не рекомендуємо робити передоплату і радимо домовлятися про розрахунок на місці. 
  • Адреса. Не забудьте перевірити точну адресу квартири через Google Maps. Якщо в описі зазначено, що будинок розташований в Шевченківському районі біля парку, пошук вам це підтвердить. 
  • Невідповідність оголошення і слів власника. Зв’яжіться з власником об’єкта, уточніть умови проживання та перевірте, чи збігаються деталі оголошення зі словами господаря. Наприклад, по телефону вам скажуть, що квартира знаходиться на 5 поверсі з видом у двір, а онлайн ви прочитаєте зовсім інше. Справжній власник не буде плутатися в показаннях та надасть всю необхідну інформацію.

Де працювати

З коворкінгами у Полтаві не густо: є лише одне антикафе «Френдзона». За останні років сім у місті з’явилися і зникли ще три-чотири коворкінга, навіть не дочекавшись пандемії. 

Фото з сайту антикафе «Френдзона»

Зате можна засісти з ноутом за роботою в кафе з вільним WiFi: у G-Coffee та «Початку» за барні столи, у «Кавуні» — за підвіконня-столики і у зручні крісла, у Buns Brew Coffee багато місця. У більшості полтавських кафе до людей з ноутбуками поставляться з розумінням, якщо ви замовите напій і щось перекусити. Також можна попрацювати з ноутбуком у книгарні «Зміст».

Торт «Біла Альтанка» від «Кавун», фото з соцмереж закладу
Фото Олега Журавльова

Де пити

Полтаву не назвеш українською столицею барів, але кілька хороших закладів у місті є. Рекомендуємо обов’язково заглянути у «Ц-бар», якщо ви полюбляєте класичні коктейлі і трохи експериментальні. Пляшкове пиво невеликих брендів можна знайти у «Початку», великий вибір крафтового є також у Andy’s Smoker. У «Козацькій броварні» біля театру імені Гоголя замовте сет пива їхнього виробництва. Смачну чачу знайдете у грузинському ресторані «Барашек». 

Кафе «Початок», фото з соцмереж закладу

Спробуйте лате на арахісовому молоці у «Шапіто» на Лідова. Експериментальні кавові напої є у тому ж G Coffee. Смачна фільтр-кава — у «Кавуні», «Місцевому», «Сахара не надо» та Bench

Кавова культура у Полтаві заточена під прогулянки, тому кавових віконець тут більше, ніж кав’ярень. Здебільшого, «кава on go» вас не розчарує майже ніде.

Де їсти

Якщо хочете спробувати справжню місцеву кухню, відвідайте галушкову мануфактуру «Комора»: там є і традиційні полтавські, і експериментальні з далекосхідним та європейським колоритом. Ще один подібний локальний заклад — ресторан «Галушка».

У «Коморі» проводять майстеркласи для дітей, фото з соцмереж закладу

Є у Полтаві і кілька їдалень, які успішно пережили і пандемію, і економічні кризи: «Ботанік», «Полтавські страви» і «Старе місто». Для них характерні самообслуговування, хороший вибір домашніх страв, дуже демократичні ціни і максимально місцевий контингент із офісних працівників.

Їдальня «Старе місто», фото автора

Якщо ж хочете перевірену смачну вуличну їжу — вам у «Міську шаурму», Food House, Zippy або «Коровай». Останній, до речі, у Полтаві працює споконвіків, і черги туди завжди довгі. Ви не зустрінете корінного полтавця, який не їв випічку із «Коровая».

Що подивитися

Радимо почати з Корпусного саду. Легенди кажуть, що її збудували у 18-му столітті за прикладом центральної площі Петербургу. Від центральної її частини діаметром майже в 400 метрів розходяться вісім вулиць. Корпусний сад оточений архітектурним ансамблем високого класицизму: Будинок генерал-губернатора, в якому зараз перебувають профспілки, Будинок дворянського зібрання, Кадетський корпус. Щоправда, два останні у поганому стані: Кадетський корпус майже 20 років ніяк не почнуть реставрувати, а Будинок дворянського зібрання зовсім нещодавно постраждав у великій пожежі. 

Корпусний сад, фото Максима Бондаревського

Від Корпусного саду іде пішохідна вулиця, на якій розташовані більшість локальних ресторанів і театр імені Гоголя. Вона веде до Білої Альтанки. Обов’язково пройдіться цією вулицею, бажано ввечері, коли запалюють ліхтарі.

Біла Альтанка, фото з вікіпедії

Білу Альтанку краще побачити кілька разів: на світанку, вдень і ввечері, коли її підсвічують ліхтарями. Альтанка — один із символів Полтави і незмінне місце для фотосесій. З неї відкривається краєвид, від якого перехоплює погляд.

Полтава може похвалитися численними музеями, за якими дуже доглядають: краєзнавчий музей імені Кричевського, музей-садиба Івана Котляревського, літературний меморіальний музей Володимира Короленка, музей Поля Полтавської битви, музей важкої бомбардувальної авіації. Вони мають надзвичайно цікаві експозиції, які варто побачити. А у краєзнавчому музеї — скелет справжнього мамонта.

Краєзнавчий музей, фото з вікіпедії

Якщо ж ви не прихильник музеїв, але любите відпочинок на природі, вам точно варто побачити полтавський дендропарк, саме поле Полтавської битви, язичницьке капище і місцевий ботанічний сад

Ну й вишенькою на торті буде віднедавна відомий на всю країну пам’ятник свині (який насправді пам’ятник годувальниці українського народу).

Пам’ятник свині, фото автора

Куди гайнути у вихідні

Поряд із Полтавою є не менш цікаві місця. Мабуть, найвідоміше з них — гончарський комплекс в Опішні. На території в 7 га зібрано понад 30 000 експонатів, зроблених із глини та кераміки, а також збережено столітню школу, де навчали гончарській майстерності. Радимо не обирати одну екскурсію, а відвідати всі сім. Кожна садиба — окремий музей зі своєю історією. Подивіться, як працювали і працюють майстри, спробуйте щось зробити власноруч.

Гончарський центр в Опішні, ua-travels.in.ua

У селі Терентіївка неподалік Полтави можна відвідати равликову ферму. Це родинний бізнес, який виріс із хобі: об’їхавши чимало ферм у Європі та Україні, полтавці вирішили започаткувати власний стартап. Нині подивитись на молюсків та посмакувати делікатесами їдуть звідусіль. 

Якщо любите тварин, також варто поїхати в екопарк Ковалівка. Там є і козенята з лами, і екзотичніші звірі: тигри, леви, лемури. Про тварин добре піклуються, годують лише спеціальним кормом. Важливо, що на території парку діють певні правила, яких потрібно дотримуватися, щоб прогулянка була безпечною, приємною та не приносила шкоди ні відвідувачам, ні вихованцям зоопарку.

Екопарк Ковалівка, фото з соцмереж закладу

Можна зануритися в історію і поїхати в Великі Будища: місцевий сільський клуб з 2008 року функціонує як музей весілля. А якщо ви вже одружені або поки що не маєте такого наміру, візьміть участь у театралізованій постановці. Працівники музею зважають на загальний настрій групи і підлаштовують сценарій залежно від залученості гостей. Їжа та напої справжні, переконайтесь самі. Дух історії можна відчути і в Диканьці біля Кочубеївських дубів, і на Більському городищі, і в Хомутці у маєтку Муравйових-Апостолів, і поряд з пірамідами-усипальницями, які розкидані по області: у селі Комендантівка та селі Березова Рудка. Прихильники творчості Гоголя можуть відвідати Миргород і Гоголеве, побачити місця, де жив і надихався письменник.

Гора Пивиха на березі Дніпра, фото Євгена Вельмена

Прихильники відпочинку на природі знайдуть себе у подорожах на гору Пивиху або на Блакитні озера. Піщана гора Пивиха на березі Кременчуцького водосховища розташована на висоті 169 м над рівнем моря. Замість скелястих брил ви побачите насип із глини та піску, вкритий зеленню та деревами. Вода на узбережжі розмиває глину, і щороку Пивиха стає меншою десь на 7 м. Понад 600 м гори вже розмито. 

Якщо подорожуєте на машині у цих місцях в літній період, то рекомендуємо заночувати недалеко від озера (у палатці або машині) – емоції будуть неймовірні. Чи все ж затриматися в місцевих, орендувавши на одну ніч кімнату.  Як і гора Пивиха, Блакитні озера — одне із часто відвідуваних місць у області. Озера розкинулися на місці піщаних кар’єрів. Причина блакитного забарвлення води достеменно невідома. На пляжах — білосніжний пісок, поряд — хвойний ліс. Деякі кущі та дерева ростуть прямо із води.

Полтава — невелике, але дуже затишне, компактне й комфортне місто, яке віддзеркалює тенденції українського суспільства.

Оставить комментарий

Комментарии | 1

Поиск