Workation Україною. На місяць з ноутом в Одесу: де жити і працювати?

2518

З переходом на віддалену роботу через пандемію працювати з будь-якої точки світу за допомогою ноутбука з підключенням до інтернету стало набагато простіше. І поки світ не поспішає повністю відкривати нам кордони, чому б не дослідити нашу величезну країну? Деякі фрілансери, офісні працівники, сім’ї чи навіть цілі компанії періодично влаштовують «переїзди» до інших обласних центрів, працюючи й подорожуючи одночасно. Це дозволяє, з одного боку, перемкнутися, розслабитися і відпочити від звичного місця роботи, а з іншого — залишатися більш продуктивним. Для тих, хто готовий «втекти» з Києва на тиждень-другий і спробувати життя в іншому обласному центрі, ми підготували детальний туристично-робочий гайд по більшості обласних центрів. А наш партнер OLX Нерухомість порадить, як саме підшукати комфортне житло й організувати цей переїзд безпечно. 

Фото Mary Winchester

Чому ви ще не в Одесі? 

Свобода, сонце, море і гумор. Чотири слова, які вдало описують це місто. Мешканці Одеси пишаються широкими вулицями, центром міста, маєтками відомих родин Причорномор’я, нічними вечірками на пляжах, бессарабською кухнею та незрівнянним колоритом. До речі, ми вже казали про море?

Як дістатись? 

Одеса — гостинне місто, тому радо вітатиме вас як на машині, так і автобусі, потязі чи навіть літаку. Найшвидше, звісно, дістатися туди зі столиці повітряним транспортом: на переліт з Києва піде приблизно одна година, не враховуючи час на дорогу до аеропорту та реєстрацію. «Інтерсіті» домчить вас за 7 год, звичайний потяг — від 9 до 13 годин, а попутка чи автобус — орієнтовно за 6 годин. 

Якщо ви подорожуєте автомобілем, то дорогою до Одеси можна відвідати дендропарк «Олександрія» у Білій церкві чи завітати у гості до палацу-садиби Курисів. Також можна заїхати до Савранського лісу, аби перезавантажити легені, чи до гранітного каньйону в Буках, щоб подивитись на красу і поплавати. Хочете завітати до Музею Партизанської слави зі справжніми катакомбами чи до Музею ракетних військ стратегічного призначення — тут, дійсно, є на що подивитись, а це ми ще до Одеси навіть не доїхали! 

Одеський оперний театр, фото Олексія Савченка

Що робити в Одесі?

  • Послухати вуличних музикантів на Приморському бульварі.
  • Придбати справжній одеський антикваріат на Старокінному ринку.
  • Погодувати одеських котів.
  • Сходити на екскурсію автентичними подвір’ями та відчути справжній колорит міста.
  • Подивитись, що за вистави показують у Зеленому театрі.
  • Поторгуватись на Привозі.
  • Випити чаю після вистави з режисерами й акторами театру на Чайній.
  • Зайти в Одеський художній музей — одну з найяскравіших галерей України.
  • Поплавати в морі вночі і зустріти світанок.
  • Пожити в одеському дворику. 

Цей список можна продовжувати і продовжувати, бо у кожного з нас будуть свої плани на це динамічне місто.

А жити де?

Дивлячись, чого очікуєте. Можна піти в плавання і розглядати дельфінів з палуби своєї яхти, але ми приїхали працювати, тому наш варіант — квартира в центрі міста. 

Загалом, в Одесі 4 райони. Якщо хочете моря і спокою, то це Суворівський або Київський район. А якщо хочеться оптимального варіанту, то Приморський район — те, що потрібно. Це історичний центр з багатьма пам’ятниками і красивою архітектурою, який не спить, тому ви точно знайдете бар 24/7, де захочете провести ніч. До того ж, тут можна знайти тихий пляж або ж відправитися до драйвової Аркадії — обирати тільки вам.

Одеса — місто-мільйонник, яке влітку приймає численну кількість туристів, тому затори на дорогах і заповнений громадський транспорт — не рідкісне явище. Краще жити у пішій доступності до бажаних місць. Але пам’ятайте, чим ближче до центру і до моря, тим вищі ціни — одесити про це точно не забувають. До речі, для Одеси ідеальна альтернатива пересування містом – електросамокати, а от таксі може здивувати високими цінами. 

Фото Geio Tischer

Як обирати квартиру?

«Я вам не скажу за всю Одесу», але OLX Нерухомість точно скаже: тут є, з чого обирати. 3 000 актуальних варіантів: гостел, кімната в квартирі, царські апартаменти або навіть вілла. Ціни теж різні: в середньому ви заплатите 800 грн за 1-кімнатну квартиру, 1 000 за 2-кімнатну і 1 500 за 3-кімнатну квартиру на добу. З травня різко зріс інтерес до квартир в районі Аркадії, тому орендувати квартиру в цьому районі буде дорожче, через популярність, і складніше, оскільки хороші варіанти швидко розбирають. 

Ми обрали квартиру-студію на другому поверсі семиповерхового будинку за 10 хвилин від Дерибасівської. Кондиціонер, душ і балкон були просто необхідними, а ліжка, маленького холодильника та мікрохвильовки виявилось більш ніж достатньо. Також господар залишив рушники та білизну, тому з собою з Києва ми взяли тільки невеликі рюкзаки з найнеобхіднішим. Поснідавши на балконі, увесь інший день і ніч ми проводили поза домом. Прийшовши назад хотілось лише відпочинку, який ми тут і знайшли.

Як обрати житло і не потрапити на шахраїв?

  • Ми вже казали, що одесити не забувають про підвищення цін, тому не вірте у «безкоштовний сир». Сюди ж відноситься і так звана «гаряча пропозиція». Ніхто не горить, тому порівнюйте ціни і відповідність квартири картинкам. Побудьте Шерлоками і уважно прослідкуйте, чи немає невідповідності (наприклад, різні двері та вікна або ж за цією адресою взагалі будмайданчик).
  • Звертайте увагу на дату реєстрації профілю, дивіться більше інформації про власника, шукайте її й у інших соціальних мережах. Чим довше орендодавець зареєстрований на платформі, тим краще. До речі, у мобільній версії та додатках OLX можна ще побачити оцінку та загальний рейтинг користувача. 
  • Запропонуйте зробити відеодзвінок — це зовсім не страшно, хоч і “незручно”. Домовтесь на конкретний час, ставте запитання та спостерігайте за мімікою людини. В ідеалі, домовитися з орендодавцем провести рум-тур під час цього дзвінка.
  • Уважніше слідкуйте, чи немає розбіжності між тим, що говорить власник телефоном, і тим, що написано на сайті. Чи плутається людина у словах та показаннях, чи знає, як називається найближчий магазин?
  • Шукайте точну адресу на картах, перевіряйте відповідність об’єктів, що повинні знаходитись поруч. Наприклад, якщо в оголошенні написано «парк», то шукайте парк, так само з «морем», «зоопарком» та ін. 
  • Велика кількість граматичних помилок — теж поганий знак. Так, це не диктант, але власник або професійний ріелтор рідко їх допускатимуть. 
  • Не бійтесь просити додаткові знімки, хоч старі, але у господаря вони повинні бути.
  • Чітко обговоріть фінальну суму і використовуйте перевірені банки для оплати.

Де працювати?

На жаль, більшість коворкінгів в Одесі зачинились. Але все ще є маленькі острівці, як-от Cooffice, де можна навіть замовити окремий офіс, або «Подполье». Також  можна розглянути і варіант з бібліотекою Грушевського.

Фрілансерів рятують кафе з розетками. Добре, що таких ми знайшли вдосталь. У Daily, який дуже люблять одесити за смачну каву, можливо попрацювати на свіжому повітрі. В еспресо-барі «Тишина» можна знайти затишне місце для роботи. У Foundation — смачні напої та зона для усамітнення у підвалі, де тихо і прохолодно. У Мomincube — смачна їжа, розетки і морозиво, що ще треба для щастя?! А в 12 coffee and croissants — найсмачніші круасани, тому не забути про роботу може бути складно.

Фото Foundation coffee roasters

Де їсти?

  • CityBUFFET — мережа ресторанів самообслуговування, яких в Одесі — 12. Дешево, смачно, а в останні години — знижка 50% на кухню.
  • Молодость — мабуть, всі бачили фотографії з цього закладу. Атмосфера, назви в меню і музика змушують відчувати ностальгію за 90-тими, навіть, якщо ти ще не жив у ті часи.
  • Monica Pinza Pasta Bar — вишуканий ресторан з красивим інтер’єром, де Моніка на кожному бокалі пише, що кохає тебе.
  • Sailor Jack  з найсмачнішими і супервеликими бургерами
  • Хаджибей — кримсько-татарський ресторан з приємним інтер’єром і смачними недорогими стравами.
  • Odesa Food Market — раптом не змогли знайти собі їжу до вподоби, слід завітати сюди: тут великий вибір різноманітних закладів, які знайшли прихисток під одним дахом.
  • One Gogi — теплий грузинський ресторанчик зі смачною кухнею і вином, де відчуваєш себе, як у друзів.
  • BAO.14 — маленька, але дуже затишна азіатська кафешка, де збирається молодь, аби іноді пограти в пінг-понг.
  • Cipolle Pizza Bar — петфрендлі-кафе, де головна господиня, собачка Моніка, обов’язково проведе тебе до столика і покладе голову на колінки.
  • Tavernetta — те, що треба, якщо ви любите невимушену атмосферу Італії зі смачною пастою та вином.
  • LOU LOU — бар-ресторан у вінтажному стилі з петфрендлі-атмосферою.
  • Дача — один з найвідоміших одеських ресторанів, у якому зустрінуть як вдома.
Фото Поліни Сушко
Фото Ddddddarya
Фото Monica Pinza Pasta Bar

 Де пити?

  • Flacon Bar — концептуальний бар, де коктейль ти обираєш не через інгредієнти чи назву, а за допомогою аромату, який бармен розпилює у повітрі.
  • Zelda — бар, що спеціалізується на абсенті, з красивим інтер’єром для поціновувачів міцного алкоголю.
  • True Man — чудовий шанс зустріти світанок на морі, танцюючи під музику, яку крутить діджей. 
  • Закат — сезонний бар на даху просто неба в готельному комплексі «Брик» з однією фіксованою ціною на всі коктейлі.
  • Port.WineBar — атмосферний бар у Пасажі, куди краще йти коли гроза. Тільки уявіть: уся будівля підсвічується блискавками, а ви спокійно п’єте вино або сидр.
  • Факультет — бар, де можна випити каву, зустрітись з друзями, а ввечері насолодитись музикою у стилі техно.
  • The Fitz — бар з красивим інтер’єром, хорошою коктейльною картою і музикою.
  • Dvor 12 — бар на відкритому повітрі з непоганими коктейлями та інколи техно музикою.
  • Corvin. Пиво&Виски — шотландський паб, де можна випити пива з друзями, подивитись футбол, послухати музику і познайомитись з іноземцями.
  • Тюлька — одеська забігайлівка, де продають бутерброди і рюмочку до них. Усе виглядає дуже атмосферним та домашнім. 
Фото Тетяни Про
Фото Flacon Bar

Що подивитись? 

Як справжнім туристам рекомендуємо почати своє знайомство з містом з Художнього музею, який дуже змінився, зараз там навіть організували кінотеатр під відкритим небом. Згодом завітати в Пасаж — один з перших торговельних центрів, в якому було встановлено ліфти. Звідти дуже зручно перейти в Міськсад, де можна знайти відомий усім стілець, скульптурну композицію «Одеський час», пам’ятник Утьосову та Уточкіну. Рухаючись Дерибасівською краще вийти до Оперного театру, а звідти попрямувати на Думську площу. Рахуйте сходинки на Потьомкінських сходах, дивіться на замисленого Дюка та обов’язково пройдіться біля будинку з однією стіною.

Фото Ігоря Ситника

Якщо ж дійти до кінця Дерибасівської, то можна вийти на міст, з якого відкривається вид на розвалені будинки — урбаністична селфі-зона. Звідти недалеко до парку Шевченка — його ви точно не проґавите завдяки монументу Тарасу Григоровичу. З парку дійдіть до пляжу Ланжерон, а звідти «трасою здоров’я» аж до самої Аркадії. 

На Ланжероні можна знайти чудову скульптуру «Дім Сонця» відомого одеського скульптора Михайла Реви. За задумом творця кожен ранок через двері в Одесу буде заходити сонце. А по скульптурах Реви в Одесі можна влаштувати окрему екскурсію, їх тут багато, наприклад, «Народження душі» і фонтан у Грецькому парку або «Одеський час» і стілець в Міськсаду.

Фото: his.ua

У парку Шевченка радимо покататись на оглядовому колесі, а вийшовши на Французький бульвар, відвідати Музей сучасного мистецтва Одеси. На Французькому бульварі не пропустіть ботанічні сади та кіностудію імені О. Довженка.

Фото Денієла Магруфа

А можна просто гуляти пішохідним центром міста у вихідні і насолоджуватись кожною будівлею, наприклад, «будинком з атлантами», готелем «Бристоль» чи палацом графа Толстого.

Куди поїхати на вихідних?

Ну, тут точно тижня не вистачить. В Одеській області ми знайшли багато варіантів на OLX Нерухомість. Оренда квартири коштує в середньому 600 грн, а будинку — 1 500 грн за добу.

Аккерманська фортеця
  • Для поціновувачів гастротуризму в Одеській області є Центр культури вина Шабо, де можна відвідати екскурсію і спробувати себе у ролі сомельє.
  • Недалеко від самої Одеси є устрична ферма, де вам розкажуть про зародження цієї культури, покажуть, в яких умовах вирощують устриці і, звичайно, запросять на дегустацію.
  • А якщо гастротуризму буде замало, завітайте до Фрумушика-Нова, центру етнологічного та сільського туризму, де варто спробувати бессарабську кухню, вино, пожити в мисливському будиночку, порибалити, попаритись в бані і пограти в гольф.
  • Якщо ви любите зелений туризм, обов’язково відвідайте Дунайський біосферний заповідник — цю красу неможливо забути.
Дунайський біосферний заповідник. Фото: discover.ua/
  • Мрієте про неймовірні фотографії з морем і скелястим берегом?  Відкриваємо таємниці — це Санжійка: зустріти схід сонця — те, що треба для інстаграму.
  • Ну а якщо ви хочете оздоровитись, поїдьте на Куяльницький лиман, відомий своїм бальнеологічним курортом та лікувальними грязями. До речі, заходи сонця там просто неймовірні.
Куяльницький лиман
  • Палац-садиба Дубіцьких або «Лігво вовка» відомий не тільки через красиву та, на жаль, мало збережену будівлю, але завдяки історії про улюбленого пацієнта Фрейда, якого називали «людина-вовк». Книгу «З історії одного дитячого неврозу» психоаналітик присвятив саме власнику цієї садиби.
Фото: chernomorsk.com.ua

Ми не розповіли й про половину тих місць, які варто відвідати в Одесі та Одеській області, але сподіваємось, що ви зрозуміли, за що одесити так люблять свою «маму». Подорожуйте Україною, відкривайте для себе нові місця, бо насолоджуватися Європою може кожний, а для українського туризму потрібна сила духу і вміння бачити красу.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск