Як мною маніпулюють? Уривок з книги «Як не стати овочем. Інструкція з виживання в інфопросторі»

1152

У видавництва Vivat виходить книжка Оксани Мороз «Як не стати овочем. Інструкція з виживання в інфопросторі» — інструкція з виживання в сучасному інформаційному просторі. У ній авторка зібрала основні способи маніпулювання та шахрайств в інтернеті. На прикладах вона розказала, як їх розпізнати, чим вони шкідливі та як діяти, щоб мінімізувати ризики та шкоду. AIN.UA публікує уривок з книги.


Ознаки шахрайства та псевдоблогерства

Усі ми мали справу з шахраями. Хтось більше, хтось менше. Якщо зараз ви обурливо сказали: «Хто я? Та ніколи!», — вітаю: ви були у вправних руках. Сеанс омани минув непомітно, проте точно не на вашу користь.

В аналогову еру шахрайство мало зрозумілі риси, які нас учили розрізняти змалку. Не розмовляй із «циганами», не спілкуйся з незнайомцями, тримай гаманець при собі на базарі, ні, у тебе немає родичів у Нігерії тощо. Тепер про різновиди онлайн-шахрайства можна написати грубезну енциклопедію. Але й у них є спільні риси, от тільки форм безліч.

У цьому розділі розповім вам про онлайн-шахрайства та шахраїв. Покажу, за які слабинки нас чіпляють і як їх використовують. Однак спочатку розберімося з основою: на що спираються онлайн-обмани й не тільки.

Перший складник — магічна пігулка, тобто простий розв’язок складної проблеми. Хай як ми того хочемо, але їх не існує. І стосується це абсолютно всіх сфер нашого життя. Тобто на типове запитання з «Людоньки, порадьте!»: «Що з’їсти, щоб похудішати, цікавить вечеря. Скиньте якісь поради», — немає відповіді, яку ми прагнули б почути.

Пригадали такий випадок? Вітаю: ви знаєте виняток, що засвідчує правило. У решті випадків потрібно працювати, щоб мати гроші. Стежити за харчуванням та здоров’ям, щоб бути струнким. Створити багато текстів, щоб навчитися добре писати тощо. Проте хто платитиме гроші за труднощі? А от за магічні пігулки — охоче.

Ремарка

Важливо розрізняти «прості розв’язки складної проблеми» і «простий шлях до розв’язання проблеми».

Перше обіцяє, що ви станете щасливим власником чогось, що швидко й без додаткових зусиль дасть бажаний результат.

Друге — що ви знайдете спосіб, як цього результату досягти завдяки докладеним зусиллям. Тобто водночас легко, дешево, швидко та якісно не буде. Буде оптимально.

Другий складник — стадний інстинкт. Шахраї добре розуміють, що коли людина бачить магічну пігулку, то в неї може виникнути сумнів: «Чи це не обман?» Тому шахраї одразу продумують, як працювати з такими запереченнями. Оптимальний спосіб — показати, що вже багато людей скористалися й задоволені.

Професійні шахраї не писатимуть лише позитивних відгуків. Вони робитимуть це так, щоб і з вашими сумнівами попрацювати, і підкреслити ефективність. Типовий приклад: «Дуже даремно ми сварили Оксану. Вона надіслала робочий сайт, і я вже отримав на картку 1000 гривень — більше, ніж очікував». І до цього прикріплений скрін із надходженням коштів.

Тобто тут є вся комбінація або її частина:

  • сумніватися — нормально, усі через це пройшли;
  • особистий досвід — хоч сумнівався, але спробував і не помилився;
  • перевершені очікування;
  • факт, що засвідчує слова.

Третій складник — брак страху. Коли на вулиці бачимо цілком реальну людину, що витягує із сумки наш гаманець, — це справжня та зрозуміла загроза. А яка шкода від тесту «Який вигляд ти мав би як рушник»? Жодної, просто сміх. Чи нам пише в месенджер нібито воїн із передової: «Воюю, закінчилися гроші на телефоні. Рідні не відповідають. Якщо можеш, поповни рахунок». Як не поповнити?

Страх перед шахраями перекривають активізацією інших сильних емоцій — сміху, співчуття, цікавості. До цього додайте інформаційну неграмотність: хто ж нам розказував, як усі ці маніпуляції працюють?

Четвертий складник — обмеженість у часі. Нам показують магічну пігулку, заохочують її отримати й відразу попереджають: «Залишилося лише 10 рожевих слонів — поспішіть! До закінчення акції на смугастих єдинорогів залишився 1 день — поспішіть!»

Це вмикає емоції («Мені забракне єдинорога, а таких більше не буде») і вимикає раціо («Смугасті єдинороги? Рожеві слони? Ви серйозно?»).

Далі розповім про основні напрями онлайн-шахрайства.

Халява

«Великі світові бренди виступають спонсорами в програмі лояльності соціальних опитувань на споживчому ринку. Із сьогоднішнього дня кожен житель країни може взяти участь у цьому опитуванні з гарантованою виплатою у розмірі від 28 150 гривень». 

«Віддам холодильник. Пів року тому купили новий. Цей стоїть у гаражі й чоловікові заважає. Сказав віддати комусь. Виберу серед тих, хто зробить репост». Примітка: на фото зовсім новий і сучасний холодильник у хорошому стані.

«Кинь дротик, подивись на своє наступне місце відпочинку. Пора знову подорожувати».

«Хочеш дізнатися, як ти записаний у телефонній книзі інших? Встанови безкоштовний додаток».

«Ви можете побачити, хто заходив до вас на сторінку, якщо встановите безкоштовний додаток». «На честь 25-річчя мережі АТБ отримай 3000 грн».

«Я Джамала, і я хочу роздати 5000 доларів першим 300 людям, які напишуть “ДУЖЕ ДОБРЕ” в коментарі під цією піснею. Удачі!»

І ще тисячі інших варіантів. І всі — класика безкоштовних магічних пігулок. Цей тип шахрайства не потребує від вас особливих зусиль, а от зиск може бути ого-го! Упевнена, що кожен, бачачи таке, думає про шахрайство. Проте спрацьовує аргумент «А чому б не спробувати? Нічого ж поганого в цьому не буде». Буде.

У чому шкода для вас

  • Переходите за лінком про опитування чи подарунки, де обіцяють велику суму грошей, і бачите інструкцію: «Перерахуйте 100 гривень». Оплатити можна тут, ввівши номер картки, ім’я власника, термін дії та СVV. Тобто все необхідне, щоб отримати доступ до вашої картки та вкрасти гроші. Примітка: 100 гривень — це приклад, сума може бути інша, проте вона незмірно мала проти можливого зиску.
  • Переходите за лінком про опитування чи подарунки, і вас просять зареєструватися, вказавши ім’я, телефон, імейл. Це інформація для псевдоколекторів та інших «добродіїв», які телефонуватимуть чи писатимуть із шахрайськими пропозиціями. 
  • Натискаєте на посилання, щоб дізнатися подробиці чогось безкоштовного. За ним — прохання натиснути на ще одне. Так ви запускаєте встановлення вірусу, що зламає вашу сторінку в соціальній мережі чи / та викраде дані.
  • За репост ніхто нічого не дарує. Так само й за коментар не роздають грошей. Це спосіб популяризувати сторінки в соціальних мережах. Потім вони змінюють назву й починають поширювати фейки.
  • Натиснувши «пройти тест» чи «почати гру» в соціальних мережах, ви даєте доступ платформі до ваших персональних даних і даних ваших друзів.
  • Встановлюєте безкоштовний додаток, і він збирає купу ваших даних, зокрема всі номери з телефонної книжки, отримає доступ до ваших фото та геолокацій тощо. Тобто завжди платите ви, а не вам. Одне шахрайське повідомлення може містити кілька перелічених вище пунктів.

Ключ до ідентифікування цього типу

Вам пропонують щось значне (товар чи гроші) в обмін на мізерну дію з вашого боку. Якщо це допис у соціальній мережі, то під ним будуть коментарі ботів, які стверджують, що вже скористалися згаданою можливістю.

І так, тут без компромісів. Якщо побачите щось схоже, прочитавши цей текст, і у вас виникне думка: «Може, ось це таки не шахрайство, а просто добрі люди?», — знайте: люди злі, і так, це шахрайство.

Ваші дії, коли побачили

  • Не натискайте на посилання.
  • Якщо все-таки натиснули на перше посилання і вас далі просять натиснути на друге, не робіть цього.
  • Перш ніж встановити безкоштовний додаток чи пройти тест / гру, прочитайте в користувацькій угоді (якщо вона є й датована поточним роком), які дані збирають. Подумайте, чи готові платити таку ціну.
  • Загугліть текст повідомлення. Переважну більшість таких шахрайств здійснюють роками, тож у мережі є їхні персональні декодування.
  • Якщо це подарунки від відомих брендів чи артистів, перевіряйте інформацію на офіційному сайті. Посилання на нього знайдіть самі, не переходьте за лінком у повідомленні. Якщо така акція справді є, то бренд чи артист інформує про неї на офіційній сторінці. 
  • Ніколи не вносьте дані своєї картки чи інші персональні дані.
  • Якщо це допис у соціальній мережі, промаркуйте його як спам і поскаржтеся на шахрайство.
  • Або просто напишіть на нашу Facebook-сторінку «Як не стати овочем» — і ми допоможемо розібратися.

Нарешті

«Вітаю! Ви виграли в лотерею 75 000 гривень! Для того щоб отримати гроші, сплатіть податок».

«Вітаю, мене звуть Девід Макосса, я помічник керуючого банком. Це дуже терміново. Підтвердьте, що ви є уповноваженим власником цієї електронної пошти. Є дещо дуже важливе й дуже термінове, чим потрібно з вами поділитися. Чекайте на відповідь!»

«Вітаю! Сьогодні у Viber день народження. Тільки сьогодні перешли це повідомлення 10 своїм контактам та отримай 10 грн на рахунок мобільного телефона та безкоштовний стікерпак».

«Ви виграли позашляховик Volkswagen Tiguan! Перевірити, що ваш номер телефону став переможцем, можна на сайті…» «Купи товар та візьми участь у розіграші 380 000 гривень».

Усі варіанти крутяться навколо «Ви завжди хотіли виграти хоч щось, і ось цей день настав».

У це «щастя» не віриться, але дуже хочеться повірити, тому теж спрацьовує «а раптом правда» і «а що я втрачаю». А втрачати є що.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск