Український стартап робить «віртуального CFO» — сервіс Fintellect для керування фінансами

1180

Український стартап Fintellect працює над однойменним сервісом для невеликих компаній, за допомогою якого можна бюджетувати гроші, аналізувати фінансовий стан, автоматизувати транзакції. Зараз команда працює над прототипом, проводить тести і вже за кілька місяців планує запустити MVP.


З чого почався проект

Стартап Fintellect заснували Єгор Валовські з веб-студії Nextpage та співвласник агентства Syntropy Данило Голота. Основна ідея була в тому, щоби створити простий сервіс керування фінансами для агенцій, веб-студій, продакшенів, архітектурних бюро та аутсорсингових компаній.

«Ідея прийшла Єгору в процесі операційної роботи його веб-студії. Класична історія стартапу, коли починаєш створювати продукт, який вирішує твої власні проблеми, бо ніщо інше це зробити не може. Ми спілкувались про продукт ще на стадії ідеї, адже ми в роботі агенції пробували різні рішення для фінансового менеджменту, і не знаходили те, що на 100% підійде нам», — розповідає Данило. 

Попит на сервіс для управління фінансами команда перевірила, провівши більше 50 інтерв’ю та UX/UI тестувань з іншими керівниками і фаундерами. За словами Данила, ці опитування підтвердили, що проблема існує у сервісних бізнесів по всьому світу.

Що таке Fintellect

На думку співзасновників, компанії на кшталт веб- чи продакшен-студії засновують люди, що вміють добре робити певну роботу (дизайн, розробка, реклама). Але водночас їм часто бракує розуміння бізнес-моделі, фінансів, операційного управління. І через це багато компаній не доживає до стадії системного бізнесу, де в них з’являється експерт із цих питань директор з фінансів (СFO).

Скриншоты Fintellect

Тому частину завдань, за які відповідає CFO, вирішили автоматизувати і зібрати в один інструмент. За задумкою, за допомогою Fintellect можна:

  • бюджетувати гроші;
  • складати проекцію фінансового стану компанії;
  • інтегруватися з 1000+ банків і автоматизувати транзакції на всіх рахунках;
  • створювати планування і облік проектів, які є основною бізнес-одиницею в сервісних компаніях.

За словами Голоти, цей сервіс можна використовувати і для того, щоб розраховувати і відслідковувати проекти так, щоб власник завжди бачив їхню прибутковість і міг швидко приймати рішення.

На якій стадії проект зараз

Спочатку команда зробила мінімальну версію продукту, з бюджетуванням, рахунками та транзакціями. Але тестування виявило, що цього мало і продукт — сирий.

«Ми зробили крок в сторону і подумали над тим, що найбільше «болить» нашим людям. І ми побачили дві першочергові речі — розрахунок проектів та автоматизація транзакцій», — розповідає Голота. 

Тому до сервісу підключили провайдера SaltEdge, який через PSD2-протокол автоматично додає транзакції, що проходять бізнес-рахунками користувача. Таким чином, йому не потрібно буде додавати всі витрати і доходи вручну.

Сервіс синхронізується з +1000 банків в Європі, а також основними банками в Україні («ПриватБанк», monobank, «Альфа-Банк Україна», платіжними системами Wise, PayPal, Coinbase. Зараз у Fintellect також додані функції оновленого бюджетування, мікроаналітики та проектних фінансів, але все це — на стадії прототипу.

Зараз команда збирає групу із 100 користувачів, що оплатили підписку і тестуватимуть сервіс. А за два місяці планують запустити MVP, який вже буде продаватись за підписку.

Сервіс працює за SaaS-моделлю, і зараз коштує 19 євро на місяць за індивідуального підписника. В майбутньому планують додати і командну підписку.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск