Workation Україною. На місяць з ноутом у Дніпро: де жити, їсти і працювати?

2006

Поки віддалений формат роботи набирає популярності, а деякі країни вигадують нові випробування для туристів, подорожі Україною стають ідеальним рішенням для тих, хто засидівся вдома. Зупинитися й подивитися на красу своєї країни можна, навіть не беручи відпустку. Якщо ви готові спробувати пожити в іншому місті, то наші туристично-робочі гайди містами України вже передбачили все, що треба для цього знати. Ми у редакції вже й перевірили! Збирайте речі, хапайте ноутбук, а наш партнер OLX Нерухомість допоможе підшукати комфортне житло й організувати безпечний переїзд.

Чому саме Дніпро?

Бо тут класно! Дніпро розвивається космічними темпами, тому, приїжджаючи сюди навіть раз на рік, завжди побачиш щось нове. Нові пішохідні вулиці, нові сквери, кав’ярні, оновлений планетарій, фестивалі тощо. І темпи недарма саме «космічні»: Дніпро відомий ще тим, що в минулому саме тут розробляли різні типи космічних ракет-носіїв. А зараз у місті розташований офіс американської компанії Firefly Aerospace — там вивчають експериментальні розробки у сфері технічних наук, а також готують посадковий модуль Blue Ghost, який полетить до Місяця на ракеті-носії SpaceX Falcon 9.

До речі, й поза містом є на що глянути: у сусідньому Павлограді, наприклад, є завод з мінізаповідником, де живуть кілька сотень тварин, у тому числі рідкісні коні Пржевальського. За станом звірів визначають, чи не шкодить виробництво довкіллю. Також на Дніпропетровщині є багато курганів: один із них після розкопок перетворився на «український Стоунхендж». Тож, подивитись тут справді є на що.

Фото Кирила Холопкіна

Річка Дніпро, одна з найпримітніших частин міста, ділить його, як і нашу столицю, на правий і лівий береги, даючи жителям та туристам чудовий простір для яхтингу, вейкбордингу, водних лиж, йоги на сапах, байдаркових сплавів та інших водних активностей. Дніпро, закритий для в’їзду до 1990-х як один із найбільших промислових та космічних центрів Радянського Союзу, наразі поєднує відлуння заводських потужностей та жагу до розвитку локального мистецтва. Тут є безліч майже безлюдних підприємств, що стануть ідеальними декораціями до фільму-катастрофи, музеїв та фестивалів на будь-який смак.

Дніпро, фото з Wikipedia

Як доїхати?

Від Києва до Дніпра залізницею – 530 кілометрів, шосейними дорогами – 480. У середньому, на дорогу, як поїздом, так і автомобілем, за даними Google Maps, – потрібно близько 7 годин. Найшвидший варіант – літак, політ якого триває 1 годину 20 хвилин, не враховуючи дорогу до та з аеропорту і реєстрацію. Найдовший – нічний поїзд з маршрутом понад 8 годин.

Найпростіший варіант – купити квиток на «Інтерсіті», другий клас обійдеться приблизно у 400 грн. Однак, якщо їхати машиною, по дорозі можна зупинитись у Петриківці, де зародився відомий розпис, внесений до списку ЮНЕСКО. 

Що робити у Дніпрі

  1. Пройтися «найдовшою набережною Європи», як її називають місцеві, помилуватись видом на Монастирський острів та рукотворним порогом «Ревучий».
  2. Поплавати річкою на катері/яхті/теплоході.
  3. Зайнятись вейкбордингом, спробувати сапи чи сплавитись на каяках по Дніпру вихідними. Важливо! не забути про спеціальний термоодяг та спорядження. Такі сплави проходять навіть у прохолодну пору року.
  4. Дослідити індустріальні райони та влаштувати там фотосесію.
  5. Стати пасажиром ретро-вагону трамвая №1.
  6. Проїхатись в одному з найкоротших метро у світі (6 станцій довжиною 7,8 км).
  7. Подивитись на вуличну експозицію першого в Україні музею АТО та побувати на екскурсії в національному історичному музеї імені Дмитра Яворницького.
  8. Відвідати єдиний у світі музей пам’яті філософині та мандрівниці Олени Блаватської. Наразі він у процесі розбудови, але поціновувачам містики екскурсія сподобається.
  9. Послухати концерт в органному залі чи у філармонії.
  10. Прогулятися ввечері пішохідними вулицями – Короленка та Дмитра Яворницького

Де краще жити у Дніпрі?

Дніпро – велике місто, поділене на два береги. Лівий – більш індустріальний, хоч і з власною набережною та місцями для відпочинку. А от на правому розташовані майже всі основні інфраструктурні об’єкти. Через це для життя краще обирати саме його. Якщо говорити про райони, то найпопулярнішими є Соборний, Центральний та Шевченківський — тут ми знайшли найбільшу кількість оголошень про оренду квартир. 

Соборний район підійде практично кожному. Якщо є бажання зупинитись у тихому місці й одночасно не випадати з соціального життя, розгляньте житловий масив «Перемога». Тут достатньо зелених зон, є доступ до набережної і хороша транспортна розв’язка: до центру без заторів можна дістатись автобусом за 20 хвилин. Квартири з гарним краєвидом на річку можна пошукати біля пам’ятника Слави.

Ціна за однокімнатну квартиру з ремонтом тут стартуватиме від 4 000 грн за місяць, за двокімнатку — від 6 000 грн. Центральний район сподобається тим, хто полюбляє жити у близькому доступі до торговельних центрів, барів, ресторанів та інших розваг. Двокімнатне житло тут можна знайти, у середньому, від 7 000 грн на місяць. Пересуватись центром краще пішки, а поїздки транспортом — залишити для іншої частини міста, щоб не витрачати час у заторах.

Шевченківський район починається біля центру і тягнеться до виїзду з міста у бік Запоріжжя. Транспортна розв’язка подекуди може бути непростою. Для любителів віддалених районів цей варіант може бути оптимальним. Ціни на однокімнатні квартири тут починаються від 5 000 грн. Якщо орендувати житло ближче до виїзду з міста, доїхати в центр можна за 20-40 хвилин.

Як знайти квартиру

Нам потрібно було зручне житло на кілька місяців, тож орієнтувались на квартиру, а не готель чи хостел. Саме тому скористались OLX Нерухомість, де найбільша кількість варіантів від власників житла з детальною градацією. 

Ми подорожували вдвох і шукали двокімнатне помешкання з сучасними меблями, повноцінною кухнею, кондиціонером та пральною машиною. Зупинились на квартирі в одному з сучасних житлових комплексів, де була кухня-студія та окрема спальня.

Такий варіант обійшовся нам у 14 000 грн за місяць. Локація чудова — вікна виходили на Дніпро, а неподалік від квартири розташовувався сучасний сквер «Прибережний».  

Власник залишив нам постіль, рушники й весь необхідний посуд, тому про такі деталі не потрібно було перейматися при переїзді. Великий стіл на кухні ми обладнали під робоче місце. А ввечері разом готували щось смачненьке, адже у квартирі була навіть духова шафа. Окрема любов — велика ванна, у якій можна було розслабитися наприкінці важкого робочого дня.

Оскільки ми жили біля набережної, майже всі заходи сонця спостерігали біля води. Ранком намагались прогулятись або доїхати у нові місця на сніданки. Вечеряли зазвичай вдома, періодично навідуючись у бари, коли дозволяв час і робота. Ми обрали варіант, який балансував між вируванням у центрі подій та спокоєм спального району, і не пошкодували. Транспортна розв’язка на Перемозі виявилась зручною: до центру курсував сучасний автобус з кондиціонером, що у спекотні ранки було особливо актуальним.

Чому обирали через OLX Нерухомість?

Щоб краще зорієнтуватись у ситуації на ринку нерухомості в незнайомому місті, ми пішли на OLX Нерухомість. Це дало можливість одразу зрозуміти середню ціну в тому чи іншому районі та подивитись на «живі» оголошення й описи квартир. Завдяки фільтрам на сайті, одразу відсіяли варіанти, які нам не підходили. І, що важливо, під час перемовин не треба було вносити ані дані кредитної картки для підтвердження бронювання, ані обов’язкову передоплату.

Перед користуванням сервісом ми створили чек-лист з безпеки, аби не натрапити на шахраїв. Спирались на власний досвід та досвід знайомих, з якими іноді траплялись такі «пригоди»:

  1. Важливо одразу переглянути профіль користувача. Він може бути зовсім свіжим без жодної додаткової інформації про власника житла. OLX досить швидко блокує підозрілих користувачів, тож їхні профілі довго не живуть. Звісно, це може бути новостворений профіль, тому наша порада — для початку запросити у власника профіль у соцмережах. Відсутність сторінки чи сумнівний профіль — ще один привід насторожитися. 
  2. Якщо гіпотетичний орендодавець одразу переводить спілкування в іншу соцмережу, а від вас просить якусь суму ДО того, як ви взяли в руки ключі від квартири, ймовірно, це шахрай! Одного разу ми натрапили на чоловіка, який зазначив, що його квартира дуже популярна, а за 500 грн на картку він «притримає» її саме для нас, щоб ми встигли приїхати та подивитись на неї. Звичайно, що на цей профіль ми одразу поскаржились, а гроші ніхто не переказував. 
  3. Також можна подивитись, чи немає на вказаний номер телефону власника негативних відгуків у Google. Корисний сервіс — база m2bomber, де зібрано оголошення з популярних онлайн-майданчиків за конкретним номером телефону. Ви можете дізнатись і про те, як довго власник на платформі, і про оголошення, які він розміщував. Якщо номера у цій базі немає, варто бути насторожі. 
  4. Якщо об’єкт виглядає занадто гарно для зазначеної ціни, можна перевірити зображення у пошуковику, раптом ця квартира взагалі розташована в іншій країні. Для цього просто клацніть на фото правою кнопкою миші та оберіть «Шукати зображення» у Google.
  5. Можна розпитати автора оголошення й деталі про місцевість: скільки поверхів у будинку, які кафе поруч, чи є сквери, магазини та ін. Шахрай може надати некоректну інформацію, а ви з легкістю перевірите її в онлайн-картах. 
  6. Обов’язково обговоріть всі деталі оренди: на який період здається квартира, чи актуальна вартість в оголошенні, як відбуватиметься оплата комунальних послуг, чи є страхова сума і коли ви зможете отримати її назад.
  7. Обов’язково зафіксуйте ваші домовленості офіційним документом. Перед тим, як укласти договір з довгострокової оренди, попросіть у власника оригінали таких документів: договір купівлі-продажу квартири, паспорт та ідентифікаційний код.

Де працювати у Дніпрі?

У Дніпрі є декілька комфортних коворкінгів, які стануть у пригоді тим, кому важко зосередитися у домашній атмосфері. Орендувати простір на місяць можна від 3 500 грн, що значно менше ніж у Києві, де середня вартість фіксованого робочого місця — 5 000 грн. 

Coworking 365 розташовано у самому центрі, тому, якщо ви зупинились у Центральному районі, рекомендуємо обрати саме його. Фіксоване робоче місце з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 21:00 можна отримати за 3 500 грн. Якщо є потреба працювати у вихідні, тариф буде трохи вищим — від 4 000 грн.

Creative State of Dnipro — відносно новий простір. Він підійде тим, кому на час проживання необхідний повноцінний офіс. Також там є атмосферні місця для фото. Якщо ви працюєте з візуалом, обов’язково зверніть увагу на цю локацію. Мінімальна вартість місячної оренди в «Креативних Штатах» складає $190 (близько 5 100 грн). 

Фото Creative States Dnipro

Якщо ви подорожуєте з дітьми або молодшими членами родини, можна придивитись до простору Happy Moms. Там можна працювати з малечею або домовитись, щоб за нею пригледіла няня. 

Де пити?

За крафтовим пивом і сидром краще йти у «Три ноги» та «Кеды искусствоведа» (так-так, вони прийшли у Київ саме з Дніпра). В останньому ще й цікава схема продажу напоїв: ціни на алкоголь формуються на «Пивній біржі» залежно від попиту на той чи інший напій. Але не лякайтесь, мінімальна пропозиція від максимальної не дуже відрізняється. 

Крафтове пиво також є й у First Wave (колишня Pizza Veterano). Цей бізнес з ідеєю спрямовано на підтримку ветеранів збройного конфлікту на сході країни. Якщо хочеться зустріти близьких по духу людей і поспілкуватись з місцевими активістами, вам точно сюди.

Для поціновувачів вайбу «Білого наливу» в Дніпрі є коктейльний бар Old Pal. Напої можна виносити з собою, що ідеально для вечора у великій компанії. До речі, «Білий налив» у місті також є. І рекомендація редакції: спробуйте коктейлі в Мікстурі.

Фото «Білий Налив»

Не пивом єдиним: рекомендуємо заскочити у коктейль-бар Bar Acacia. Кухня тут з мексиканськими мотивами, як, власне, й інтер’єр. Буріто, такос, начос — все для амігос!

Для спокійних вечорів з вином може підійти Winovnik. Тут є напої з багатьох куточків світу, і, звичайно, з України. Погодьтеся, фраза «Давай пропустимо келих помаранчевого вина сьогодні після роботи?!» звучить прекрасно! 

Де їсти?

Ми вже згадували, що полюбили сніданки, тож I feel city cafe — перший у списку рекомендацій. Тут снідають навіть о 18 годині. Якщо ви фанат вівсянки на вечерю, вам сюди.  

За атмосферою можна сходити у Deep Bar та 19|20, де можна влаштувати чудові посиденьки, уявляючи себе на вечірці у Ґетсбі.

Фото «Deep Bar»

Нещодавно відкритий Flfl — знахідка для тих, кому подобається фалафель.

Також радимо відвідати ресторанчик Moshe, що буквально переносить атмосферою в Тель-Авів: стіни тут прикрашено газетами на івриті, а пропозиції у меню настільки цікаві, що хочеться скуштувати все. 

Знайти заклад до душі у Дніпрі дуже просто: достатньо пройтись вгору вулицею Січових Стрільців або проспектом Дмитра Яворницького та обрати вивіску, яка сподобається найбільше. 

Що подивитися?

У 2019 році в місті з’явився дизайн-код. Вивісок, які раніше закривали чудернацькі фасади, меншає, і розглядати старі будівлі можна хоч цілий день. Їх тут вистачає. Є й відреставровані. 

Центром можна прогулятись пішохідними вулицями Короленка та Яворницького, зайти на вулицю Південну. Чудова панорама нічного міста і річки відкривається з оглядового майданчика у парку Шевченка. 

Для спокійної прогулянки піщаним пляжем рекомендуємо обрати Монастирський острів

Якщо є бажання детальніше познайомитись з радянським минулим Дніпра, подивіться на яскравий приклад конструктивізму в архітектурі — колишній палац Ілліча.

Дніпро, фото Романа Скріпника

Куди поїхати на вихідних?

«Український Стоунхендж» — це кромлех, який археологи знайшли у процесі розкопок кургану в Новоолександрівці. Споруда з кам’яних брил, за словами дослідників, навіть старша за британського побратима. 

«Український Стоунхендж», фото Радіо Свобода

У теплу пору можна з’їздити на Блакитні озера біля Кам’янського. Вода тут прозора і чиста, а навкруги — сосновий ліс. 

Ще одна примітна водойма, але з давньою історією, — кар’єр у Старих Кодаках. Колись тут розташовувалася фортеця, а зараз це популярне місце відпочинку. 

Мавринський майдан особливо зацікавить власників дронів, тому що тільки згори можна побачити чудернацьку форму цієї місцини. Точне призначення пам’ятки досі невідоме.

Мавринський майдан, фото ukrainian-travel.com

На Дніпропетровщині також є лиман, декілька водоспадів та заповідник. А якщо хочеться відчути індустріалізацію на повну, можна з’їздити у техногенний тур Кривим Рогом. 

Водоспад «Поріг ревучий», фото Мандруй Україною

Як бачите, у Дніпрі та області є чим зайнятись та на що подивитись. Для турів регіоном зручніше мати власне авто, але багато речей можна побачити, не від’їжджаючи далеко. До того ж, туристичні принади Дніпра точно небанальні, і, якщо вам хочеться трошки відвернути увагу від гір чи моря і пожити в цікавому індустріальному регіоні, це місто однозначно для вас! 

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск