Американо-українська Firefly проводить перший запуск. Що потрібно знати та де дивитись

862

Після семи років і майже $300 млн фінансування американська приватна ракета Alpha вперше готується відірватись від Землі. Запуск запланований на 3 вересня, з 4:00 до 8:00 ранку за київським часом. За повідомленнями ЗМІ, подію відвідає президент України Володимир Зеленський. Стежити за запуском можна тут:

Що за ракета?

Ракета-носій Firefly Alpha, висотою 29,75 м вже стоїть на військовій базі Вандерберг у Каліфорної, на узбережжі Тихого океану. Це буде її перший політ, якому передувало 7 років розробки, межі банкрутства, інвестицій, виграних контрактів з NASA, та переродження компанії. Не дарма в нижній частині ракети зображений фенікс.

Alpha відноситься до легкого класу і здатна вивести до 1000 кг на низько-навколоземну орбіту. З такою вантажопідйомністю вона націлена перш за все на ринок малих супутників. Ця ніша розвивається космічними темпами і окрім Alpha з ціною запуску в $15 млн, малі супутники до орбіти доставляє європейська Vega (до 1500 кг за близько $37 млн), ново-зеландська Electron від Rocket Lab (300 кг за $7 млн), Launcher One від Virgin Orbit (500 кг за $12 млн). Також у найближчі два роки до цього клубу приєднаються Relativity Terran 1 (1300 кг за $15 млн) та ABL RS1 (1350 кг за $12 млн).

Що на борту?

У першому польоті на орбіту висотою 300 км Alpha має доставити набір зовсім різних речей: від дитячих фото, малюнків, книжки до ряду дослідницьких мікросупутників. На борту також буде вантаж комерційного клієнта — супутник компанії Benchmark Space Systems, який тестуватиме реактивну систему власної розробки. Не обійшлось і без NASA. Агентство причетне до ще одного дослідницького вантажу — космічного парусу Spinnaker-3, розробленого університетом Пердью, який має пришвидшити зведення з орбіти другого ступеня Alpha. 

Як проходитиме старт?

Відлік розпочнеться за 8 годин до старту — 2 вересня о 20:00 за київським часом. Команда проведе необхідні перевірки, почне заправляти ракету рідким киснем, гасом та гелієм (з 22:00 до 23:45). Фінальний відлік стартує за 20 хвилин до увімкнення двигунів. 

Фото: Firefly

Варто зважати, що стартове вікно відкрите для цієї місії протягом 4 годин — з 4:00 до 8:00 за київським часом. Два тижні тому останні вогневі випробування пройшли без жодних проблем, тож шанси побачити злітаючу над тихоокеанським узбережжям Alpha у нас і президента досить високі.

Після увімкнення двигунів активний політ триватиме близько 8 хвилин: 2:50 хвилин для першого ступеня і ще 5 для другого. Після відділення вантажу Alpha, у якості демонстрації повторного запалювання на орбіті, увімкне двигун Lightning на 2 секунди.

Що далі для Firefly

Перший запуск ракети — великий етап для компанії. Після успішного тесту, Firefly планує залучити ще $300 млн інвестицій. Вона активно наймає людей. До прикладу, операційним директором нещодавно стала ветеранка SpaceX та Blue Origin Лорен Лайонс. Також компанія веде розробку середньотяжкої ракети Beta. А у 2023 році посадковий модуль Firefly, який виведе у космос Falcon 9 від SpaceX, має доставити на поверхню Місяця вантажі для NASA. 

Firefly Aerospace і Україна

Компанія Firefly з моменту заснування у 2014 році пройшла досить складний шлях. Тоді Firefly Space Systems, не дивлячись на контракт із NASA на $5,5 млн і майже $40 млн фінансування (інвестиційного і боргового), восени 2016 році залишилась без грошей. Тоді компанію врятував український підприємець Макс Поляков, велику історію про це написало видання Ars Techica, ми публікували її переклад.

Кількість співробітників сьогодні наближається до позначки у 500 людей. Окрім розвитку в США, компанія також відкрила дослідні потужності в українському Дніпрі. Там до роботи в 2020 році було залучено близько 200 фахівців. AIN.UA публікував детальний репортаж с дніпровського R&D-центру.

Загалом, з 2017 року Поляков інвестував у Firefly Aerospace близько $200 млн. Як недавно писали у видані Bloomberg, більше у космічну галузь вклав лише Маск і Безос. У травні 2021 року Firefly залучила перше фінансування від сторонніх інвесторів — майже $200 млн при оцінці у понад $1 млрд (інвестиції на $75 млн та продаж власних акцій на більш ніж $100 млн).

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск