Обираємо навушники:що таке роздільна здатність звуку

1679

Обирати бездротові навушники — відповідальна справа, адже серед великого розмаїття в середньому ціновому сегменті не завжди вдається знайти продукт, в якому ти будеш впевнений. Хоч багато чого залежить від особистих преференцій, все ж є певні об’єктивні чинники, які визначають технологічну відповідність гаджета та впливають на якість звучання. У цьому матеріалі ми розберемо ці чинники, як-от механізм шумозаглушення, роздільну здатність та порадимо новинку Huawei FreeBuds 4 для тих, хто віддає перевагу якісним і доступним навушникам відкритого типу.    

Спочатку ми розглянемо цікаву технологію, наявну в Huawei FreeBuds 4 — активне відсіювання навколишнього звуку. Ми будемо говорити саме про активне шумозаглушення, адже пасивне — це всього лише фізичний бар’єр, що розмежовує джерело звуку та барабанну перетинку.

Поява технології шумозаглушення

Технологію відсіювання шуму винайшов доктор Амар Боуз, якого журналісти свого часу прозвали «султаном звуку». Він здобув цей титул завдяки тому, що все своє життя присвятив дослідженню і розвитку акустичних технологій. Спадщиною доктора Боуза стала компанія Bose Corporation, яка донині виробляє популярні навушники та звукові системи. 

Якось 1978 року Боуз сів на літак, який прямував зі Швейцарії до Сполучених Штатів. Доктор хотів скористатися навушниками в салоні літака, але був роздратований тим, що гам летовища і двигунів перебивав звуки музики. Тоді в нього і виникла інноваційна ідея розробити технологію заглушення навколишніх шумів. 

Минуло майже 10 років і знадобились мільйони доларів інвестицій, перш ніж винахід Амара Боуза втілився у справний прототип. Проте зусилля були варті результату: технологію підхопили в авіації, зокрема, вона виявилася затребуваною для пілотів та пасажирів, що літають першим класом. Ба більше, шумозаглушенням зацікавилися в американському військовому секторі. Лише десь в 2010-х роках технологія відсіювання шуму почала з’являтися у звичайних побутових товарах та стала доступною для пересічних користувачів.  

Як це працює в навушниках

Будь-який звук можна уявити як синусоїдну хвилю, яка має верхні точки та низи. Процес шумозаглушення покладається на те, що хвилю можна віддзеркалити симетрично таким чином, що на кожний наявний пік припадатиме низина, а на кожну низину — пік. В результаті ми отримуємо повністю протилежну хвилю — антизвук, який при накладанні на оригінальний сигнал даватиме тишу. 

Існує акустичний феномен, добре відомий звукорежисерам, який називається «взаємне скасування сигналу». Якщо, скажімо, записати вокал у шумному приміщенні, а потім записати окремо навколишній шум, то в результаті нескладної махінації з накладанням антизвуку можна відняти шум з оригінального запису — таким чином, доріжка з вокалом очищається від небажаного фону. Навушники з активним шумозаглушенням працюють за цим принципом. Зазвичай, кожен такий навушник містить два мікрофони, один — зовнішній, який записує звуки навколишнього середовища, а другий — внутрішний, він у реальному часі аналізує ефективність відсіювання шуму та коригує роботу першого мікрофону.

FreeBuds 4 використовують найсвіжіші ітерації цієї технології, успішно адаптуючи їх для відкритого типу посадки у вухо. Зазвичай, відкрита посадка асоціюється у людей з сухим та невиразним звучанням, що змішується з фоном, але тут ми маємо зовсім іншу історію. Завдяки технології Adaptive ear-matching ці навушники здатні адаптуватися під форму вуха користувача й, оцінивши різницю тиску повітря у вусі та поза ним, підібрати найбільш принагідний рівень глушіння шуму. Ба більше, у додатку Huawei ви можете перемикати між двома режимами шумозаглушення — звичайним, який підходить для особливо гомінливого середовища, та комфортний — призначений для більш тихої обстановки.     

Роздільна здатність звучання

Перш ніж говорити про звучання музики, варто зрозуміти, який діапазон звуків взагалі сприймає людське вухо. Амплітуда частот, які ми здатні чути, становить від 20 Гц до 20 000 Гц. Але це — абсолютні крайнощі, які не відображають робочі межі в галузі музики та звукозапису. Скажімо, якщо ви слухаєте трек, в якому раптом зазвучать справжні 20 000 Гц, то це неодмінно спровокує неприємні чи навіть болісні відчуття, а низькі частоти, як-от 20 Гц, ви просто не почуєте, втім на великій гучності вони теж спричиняють дискомфорт.    

Реальний діапазон частот, адекватний для використання в музиці, починається від 50-60 Гц і сягає 17-18 кГц. При цьому, ноти музичних інструментів рідко сягають вище 10 кГц, туди піднімаються тільки овертони та відзвинчування, які створюють текстуру та глибокий музичний ландшафт. Через певні технічні особливості пристрій відтворення звуку в ідеалі має мати вдвічі більшу амплітуду частот, ніж діапазон активного використання в музиці. Наявність резервного простору сприяє тому, щоб досягти роздільного звучання, адже програвачу стає легше відрізняти низькі, середні та високі частоти та якомога менше змішувати їх поміж собою. 

FreeBuds 4 виконує ці задачі щодо якісного звучання на «відмінно». За високі частоти відповідає великий динамік 14,3 мм з LCP-диафрагмою всередині. Частоти в ньому теоретично можуть сягати стелі в 40 кГц, що створює необхідний простір, щоб звук “дихав”. Виразність і об’ємність звучання басів забезпечує басова трубка, вбудована в кожний навушник. Вона зумовлює глибинні вібрації діафрагми, що генерує приємний низькочастотний саунд. 

Гаряча пропозиція від Huawei

Huawei FreeBuds 4 — унікальний продукт у кількох технологічних аспектах, зважаючи навіть на обмеження середнього цінового сегменту. По-перше, це один з небагатьох представників безпровідних навушників з відкритим акустичним оформленням, що має підтримку активного шумозаглушення. По-друге, ці навушники мають помітно високу роздільну здатність звуку, що забезпечується, зокрема, вбудованою басовою трубкою.

Варто згадати й про зручне керування жестами, яким оснащено далеко не кожні навушники в цьому ціновому сегменті. Керування тут інтуїтивне:

  • Подвійний тап – відповісти / завершити виклик, відтворення / пауза, попередній / наступний трек, увімкнути голосовий помічник*
  • Проведення пальцем вгору / вниз: збільшення / зменшення гучності;
  • Довге натискання: ввімкнути / вимкнути функцію приглушення шуму, відхилити виклик.

Раніше ми вже писали про інші навушники бренду у цьому матеріалі. Зрештою, FreeBuds 4 — чудовий вибір для тих, хто цінує технологічну просунутість, виважену ціну, приємний форм-фактор та надійність.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук