Криптовалюти почнуть оподатковувати: прийнято закон про віртуальні активи

9858
Читати на RU

8 вересня 2021 року Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт No3637 «Про віртуальні активи». Він регулює криптовалютну індустрію і тепер власники таких активів зможуть легально обмінювати і декларувати їх, а міжнародні криптокомпанії зможуть зареєструвати блокчейн-бізнес в Україні.

За прийняття законопроєкту у другому читанні проголосували 276 депутатів.

Що передбачає закон

Документ визначає поняття та правовий статус віртуального активу, а також питання прав власності та операцій з такими активами в Україні. Як повідомляв AIN.UA, після підпису президента набудуть чинності наступні зміни:

  • криптовалюти отримають правовий статус;
  • учасники ринку матимуть право на судові та інші способи захисту прав на віртуальні активи;
  • в Україні міжнародні біржі, де торгуються віртуальні активи, зможуть працювати легально. Однак для цього вони (як і інші постачальники послуг, пов’язані з обігом критичних валют) повинні будуть пройти державну реєстрацію в Україні та подавати звіти про свою діяльність до компетентних органів;
  • регулятором ринку віртуальних активів буде Мінцифри, а в деяких випадках повноваження матимуть НБУ та Національна комісія з цінних паперів;
  • законопроєкт передбачає створення нового регулятора — Національної служби регулювання обігу віртуальних активів (НСВА) яка видаватиме криптокомпаніям дозвіл на роботу в Україні;
  • фінансовий моніторинг ринку віртуальних активів відбуватиметься відповідно до рекомендацій FATF (Цільової групи фінансових дій із боротьби з відмиванням грошей).

«Власники криптовалют отримають ряд переваг. Завдяки тому, що буде законодавче регулювання цієї сфери, вони, як мінімум, зможуть захистити свої статки у віртуальних активах, якщо щось трапиться. Вони також зможуть легально обмінювати криптоактиви, декларувати їх. Цей процес буде абсолютно «білим». Крім того, ми очікуємо, що буде цілий ринок посередницьких послуг з оплати товарів криптоактивами, їх зберігання, обміну. Це розширить можливості їх використання», – зазначив у коментарі Мінфін заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков.

При цьому варто зазначити, що законопроєкт є рамковим. Тобто механізми і процедури дій з віртуальними активами в ньому не прописані — проєкт тільки визначає і вирішує їх. Що ж, практичне застосування буде прописано додатково в підзаконних актах.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук