Дослідження IT-сфери Харкова: ринок на $1,5 млрд, 500 компаній і 45 000 фахівців

903

Харківський IT-Кластер презентував підсумки дослідження IT-галузі регіону, проведеного за участю компанії «Великої четвірки» KPMG. Згідно з результатами, галузь регіону налічує понад 510 сервісних і продуктових ІТ-компаній, а кількість ІТ-фахівців перевищила 45 000 осіб.

За два роки пандемії IT-індустрія в Харкові зросла на 29%, а її сумарний об’єм продажів у 2021 році очікується на рівні $1,5 млрд, забезпечивши зростання на 53% у порівнянні з 2019 роком.

За кількістю ІТ-компаній та ІТ-фахівців Харків випереджає інші ІТ-локації країни, поступаючись лише столиці. За концентрацією ІТ-спеціалістів Харків знаходиться на рівних із Києвом позиціях.

Більше 95% продажів ІТ-індустрії — це експорт ІТ-рішень і ІТ-продуктів до ринків США (78%), країн Європейського Союзу (15%) та Ізраїлю.

За останні два роки головними напрямками ІТ-послуг харківських компаній стали сфери медицини, електронної комерції, освіти, страхування та роздрібної торгівлі. Розробка сервісів для медіа, розважальних програм та ігор, послуги для банкінгу, фінтех-сервісів, галузі телекому, логістики та виробництв також є традиційно сильними сторонами ІТ-компаній Харкова.

ІТ-галузь за останні роки стала лідером не тільки за обсягами валютної виручки, але й за обсягом податків, що вона генерує.

За оцінками KPMG, обсяг усіх податків, що отримує держава від діяльності ІТ-галузі Харкова, сягне позначки майже 12 млрд грн у 2021 році, а до 2026 зросте до 16 млрд грн надходжень за базовим прогнозом. Велику увагу було приділено, зокрема, проекту «Дія City» та його реалізації.

Середня винагорода ІТ-фахівця в Харкові дорівнює еквіваленту $2260.

Кожен ІТ-фахівець створює 3,5 робочих місця, тож тільки у Харківському регіоні завдяки потужній ІТ-спільноті постійну роботу додатково мають майже 160 000 осіб у різних сферах, від будівництва житла та офісів до галузі побутових послуг, магазинів, шкіл та садочків. 

Більше 50% ІТ-фахівців все ще працюють у віддаленому режимі, але вже знову відчувається нестача якісних офісних просторів. За даними репорту, серед офісних просторів категорій А та В вакантними є тільки 10%, а до 2026 року ІТ-галузь може потребувати додатково до 200 000 кв. метрів офісних просторів.

Повну версію дослідження можна подивитись за посиланням.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск