Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Як організувати площу
у великій квартирі?
Поради дизайнерів інтер'єру
Великий гардероб, простора спальня, вітальня, де обідатиме вся сім'я, свій спортзал у квартирі — все це звучить як мрія. Проте останнім часом забудовники роблять акцент на великих квартирах, що особливо почало користуватися популярністю після початку карантину. Якщо з плануванням та інтер'єром невеликої квартири ще можна впоратись, то чим більший простір, тим більше шансів оформити його неправильно. Як запроектувати житло так, аби кожен квадратний метр приносив і користь і задоволення?

Для цього редакція AIN.UA у спільному проекті з забудовником «Строй Сіті Development» розпитала дизайнерок Інну Дардалан, засновницю Dardalan Buro, та Катерину Саніну, засновницю Saninaburo, про особливості створення інтер'єрів для великих квартир.
Одним із найскладніших рішень перед початком ремонту в квартирі є визначеність з функціональним призначенням кімнат. На цьому етапі буває важко зрозуміти, що дійсно необхідно, а без чого можна й обійтись. Наразі власники великих квартир часто віддають площу під гардероб, поєднують вітальню з кухнею, а також створюють пральну та прасувальну зону.

А от Інна Дардалан, засновниця Dardalan Buro, каже, що її клієнти часто звертаються за оформленням зони їдальні.
Найпопулярніші варіанти додаткових просторів у великих квартирах
Коли нам випадає щастя бути власниками великої квартири, то дуже хочеться нарешті покликати всіх друзів і влаштувати велику вечерю. Або прийняти відразу всіх родичів за святковим столом. А в нашій новій реальності це стало актуальним, як ніколи.
Інна Дардалан
засновниця Dardalan Buro
За словами Катерини Саніної, засновниці Saninaburo, у великих квартирах наразі кухню ділять на декілька кімнат: оформлюється окремо зона для приготування їжі та їдальня, а також відокремлюється так звана «комора», де зберігається техніка, продукти та посуд.
У великих квартирах можуть додатково організовувати окремий кабінет зі звукоізоляцією для роботи онлайн, кімнату для спорту (у моїй практиці був проект, де ми створювали кімнату для занять балетом, а також одного разу ставили тренажер для пілатесу), простір для проживання няні та ігрову зону для дітей. Іноді є можливість організувати окремо кінозал із проектором замість телевізора, або кімнату для прослуховування музики.
Катерина Саніна
засновниця Saninaburo
З тим, які простори ви хочете мати в своїй квартирі, варто визначитись ще до її купівлі, оскільки вона може бути просто не передбачена для впровадження тих чи інших рішень.
Ефективне планування простору
Щоб ефективно спланувати площу, треба обов'язково продумати та написати сценарій життя в цій квартирі. Важливо реально розуміти, будете ви працювати з дому чи в офісі, як часто у вас будуть гості, чи треба організувати простір для няні, вечірок, та чи є необхідність у великій кухні. Якщо квартира велика, то раджу не поспішати ділити її на кімнати, тут є можливість зробити кілька великих і функціональних зон, а це завжди краще, ніж багато маленьких комірок
Катерина Саніна
засновниця Saninaburo
Стандартно площа коридору, холу та передпокою має становити не більше 20% загальної квадратури, а розміри кімнат по ширині — не менше 3,5 метра.

А от щодо меблів, Катерина Саніна вважає, що не обов'язково обставляти ними всі кімнати. За її словами, наразі актуально залишити простір для того, щоб уже в процесі проживання зрозуміти чого саме не вистачає, і додати необхідне. Дизайнерка також не радить розставляти меблі до стін, як це зазвичай роблять в маленьких квартирах. Більше простору — це можливість організувати спеціальні зони з меблями в центрі приміщень, а стіни декорувати мистецтвом і фотографіями.
Покличте дизайнера, бо інколи спланувати велику квартиру куди важче, ніж маленьку. Якщо з кухнею й зоною вітальні ви впораєтеся, а з усіма іншими кімнатами що робити? Дизайнер вбереже від прикрих помилок і зекономить час і гроші. Самому намагатися все розрахувати — це великий стрес.
Інна Дардалан
засновниця Dardalan Buro
Наразі в інтер'єрах українських квартир здебільшого простежується використання скандинавського та стилю мінімалізму. Вони характеризуються своєю стриманістю.

Катерина Саніна зазначає, що також популярним у інтер'єрах квартир є стиль лофт, проте сама вона більше працює в англійському та скандинавському стилях: створює яскраві та насичені кольором, фактурами та текстурами простори.

Натомість Інна Дардалан говорить про те, що вже декілька років панує так званий «сучасний» стиль. Проте дизайнерка каже, що це швидше набір прийомів для створення інтер'єрів, які об'єднані під загальною назвою для спрощення. Сама ж Інна Дардалан працює в стилі мід-сенчурі модерн. За її словами, він про поміркованість і увагу до комфорту людини.
Обираємо стиль
У дизайні інтер'єрів є свої лайфхаки, які дають змогу візуально змінити розмір простору. Так, наприклад, стеля від трьох метрів значно збільшує кімнату навіть при її невеликих розмірах. А от при її висоті від 4,5 метрів над частиною простору можна надбудувати антресоль. Таке рішення особливо актуальне в дитячих кімнатах і в кухні-вітальні.

Також є певні стереотипи щодо кольорів: пофарбуйте стелю в темний і це зменшить висоту, пофарбуйте стіни у світлий і це збільшить простір. Однак, за словами дизайнерів, на збільшення та зменшення площі впливають не так кольори, як форми. Наприклад, якщо пофарбувати стіни та стелю в один колір, то це зітре межі між ними, та простір сприйматиметься як єдиний, і тому більший. І неважливо, буде це світлий чи темний колір. А от якщо пофарбувати одну стіну в два кольори, то вона буде виглядати як два окремих, менших об'єми. Так, колір диктує лише атмосферу.
Як візуально збільшити або зменшити простір?
На моєму досвіді був випадок «порятунку» дуже маленької спальні кольором. Ми пофарбували стіни кімнати в насичений темний відтінок, а для стелі обрали світліший, і пофарбували нею ж смужку на стіні. Це зробило кімнату ширшою та вберегло замовників від приступів клаустрофобії.
Інна Дардалан
засновниця Dardalan Buro
Як зазначає Катерина Саніна, збільшення чи зменшення простору — це гра контрастів і розмірів предметів, які наповнюють інтер'єр. Наприклад, якщо треба збільшити, то ставимо величезне дзеркало, лампу, або великий килим, і людський мозок розширює цю кімнату. Якщо ж нам треба зменшити площу, тоді використовуємо дрібні деталі. Але тут треба витримати тонку межу, коли багато дрібних деталей не робитимуть приміщення навпаки ще більшим на контрасті.
Ми колись опускали стелю, заходячи на стіни кольором її фарбування. Також робили дверні прорізи до стелі в колір стін, що так само стерло кордони та збільшило простір. Кольором дуже легко зонувати квартиру та фокусувати увагу на окремі зони. Дуже люблю використовувати прийом Color Blocking, який увійшов у інтер'єри зі світу моди. По суті, це використання контрастних кольорових плям і предметів, які приковують погляд і «розмивають» межі приміщення. Це може як збільшувати, так і зменшувати прості.
Катерина Саніна
засновниця Saninaburo
Велика квартира — це не завжди одразу затишно, проте з правильним підходом легко досягнути комфорту. У житловому комплексі комфорт-класу «Голосіївська долина» ви зможете обрати планування, що вже розроблене професіоналами від забудовника, або ж розробити своє.
ЖК «Голосіївська Долина» — це комплекс, реалізований із думкою та турботою про тих, хто сповідує сімейні цінності. Так, третій дім, продажі в якому стартували зовсім нещодавно, стане ідеальним місцем для життя родин із дітьми, адже саме тут розташований дитячий садочок для дошкільнят будь-якого віку, в якому є ясла, молодша та старша групи. Також дитячий садок включає окремий ігровий майданчик, створений за всіма правилами безпеки. Крім цього, інфраструктура комплексу сповнена всім необхідним для комфортного життя за концепцією «Місто в місті»: невеликий торговельний центр із супермаркетом, різноманітні лавки та послуги, зони для прогулянок, відпочинку та спорту, підземний паркінг, зовнішній ліфт для сполучення з метро та багато іншого.

Уже 1113 сімей обрало «Голосіївську долину», тому що:
У ЖК «Голосіївська долина» ще є чим здивувати.
ЖК пропонує великі квартири Можна придбати квартиру 108 кв.м у «Голосіївській долині» й забути про економію простору.
Квартири вже з оздобленням. На підлозі простору вже є стяжка під укладку покривного шару, а на цегляних стінах є базова штукатурка. Тож, можна задуматися про інтер'єр мрії вже зараз!
Енергоефективні матеріали = економія. Економія на опаленні та кондиціюванні — це реальність мешканців ЖК «Голосіївська долина». Екологічна керамічна цегла з зовнішньою теплоізоляцією та утеплена покрівля дають змогу заощадити на комунальних послугах.
До центру недалеко. Ви живете у мегаполісі, відчуваєте усі його переваги, проте затори Вас ніяк не обходять… Уявили? Саме так живуть резиденти ЖК «Голосіївської долини».

Ідеальні місця для прогулянок біля дому. Як щодо пікніка в Голосіївському парку? Або побачення в Ботанічному саду? Чи покататися на велосипеді по ВДНГ? Це просто, оскільки всі три парки поруч.

Зовнішній ліфт. Тільки для мешканців житлового комплексу працює ліфт для швидкого сполучення з метро.
Усі свої. Територія ЖК повністю закрита, до того ж тут ведеться відеоспостереження 24/7.
ТЕКСТ
Марина Паралюш
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки ЖК Голосіївська долина
Що це означає?
ВЕРСТКА
Аліна Компанець
МЕНЕДЖЕР
Ірина Насильнєва
Тетяна Тону
ПРЕДСТАВНИК ПАРТНЕРА
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA