Workation Україною. На місяць з ноутом в Івано-Франківськ: де жити, їсти і працювати?

2514

Зміна місця завжди йде на користь: особливо під час пандемії, коли відпустки багатьох з нас скасовано або перенесено на невизначений термін. Ні для кого не відкриття, що в Україні, справді, є на що подивитися та куди поїхати. Тоді чому б не влаштувати собі ретрит? На місяць, а то і більше. Адаптивний карантин продовжено, від роботи відриватися необхідності немає, а все тому, що більшість і досі працює віддалено. Разом із нашим партнером OLX Нерухомість пропонуємо влаштувати собі workation Івано-Франківськом: пожити в місті кілька місяців та поєднати роботу поза звичним середовищем з екскурсіями та пригодами. Ну а якщо ви студент, який розпочинає навчання в Івано-Франківську, наші поради вам також стануть у пригоді. Розкажемо, як влаштувати переїзд безпечно, комфортно та без зайвої метушні.

Чому варто їхати саме до Франківська?

Франик справжня Мекка для тих, хто шукає спокій та відпочинок після життя в мегаполісі. А ще для айтішників, адже Франківськ очолив рейтинг зручності для проживання ІТ-спеціалістів. І їх тут, дійсно, немало. 

Життя тут розмірене та неквапливе. Місцеві нерідко називають місто Сан-Франківськом. «Всі жінки відьми» тут не жили, але світанки та заходи сонця тут справді неймовірні.

Навіть у годину пік у Франківську доволі тихо. Добратися до центру з будь-якої точки міста пішки або велосипедом так само зручно, як автомобілем чи маршруткою. Затишні приватні будинки межують з багатоповерхівками. Місто активно забудовують, але ціни на нерухомість досить приємні у порівнянні з вартістю квартир у Києві, Одесі або Львові. Саме з Івано-Франківська найпростіше дістатися до Карпат — це і робить місто ще більш привабливим для туристів. Вони приїздять сюди незалежно від пори року і погоди за вікном, адже у місті завжди знайдеться куди піти та чим зайнятися напередодні сходження на одну з гірських вершин.

Івано-Франківськ, фото iStock/Bilanol

Як доїхати?

Автобуси, потяги, машини, літаки… кожен може обрати, що йому по кишені.

Поїзд домчить вас за 8-10 годин, а квиток у купе коштуватиме від 300 до 750 грн. Машиною шлях з Києва до Франківська займе сім з половиною годин, а дорогою можна заїхати подивитися Житомир чи Рівне. 

Якщо їдете автівкою, не полінуйтеся завітати в Стрий і Галич. Думаєте, що там нема чим зайнятися? А як щодо туру історичними місцями та посиденьок біля річки з фруктами з місцевого ринку у цих містах. До речі, в Галичі є також національний природний парк, площею близько 14 тис. гектарів, де прогулянка може затягнутися на цілий день. Утім витрачений час однозначно того вартий: флора та фауна парку багаті на рідкісні та червонокнижні види.

Ще одне диво природи, до якого можна потрапити по дорозі у Франківськ, розташувалося на межі Івано-Франківської та Тернопільської областей: острів Інь-Янь, що своєю формою нагадує древній символ. Поряд також є Джуринський водоспад та Червоногірський замок — тепер у вас щонайменше три нові незвичні локації на шляху.

Де жити?

Мешканцям міста складно пояснити, як розбудовується Франківськ: нові будівлі тут з’являються, як гриби після дощу: хаотично, часто в різних районах і зовсім незрозуміло, що цьому передувало.

Спальні райони – найкращі для довготривалої оренди житла. Тут максимально спокійно, а вся інфраструктура влаштована так, щоб не було необхідності вибиратися до центру без нагальної потреби. Майже у кожному районі є маленький ринок або торговельний центр, де можна знайти усе необхідне. Між усіма районами міста налагоджено зручне транспортне сполучення, а куди не їздять маршрутки – можна запросто дійти пішки. Нерідко так навіть швидше.

Наразі динамічно розбудовуються центральні мікрорайони. Наприклад, район Мельника-Височана заповнений новобудовами, які активно здаються в оренду або продаються вперше.

Ціни на оренду квартир в Івано-Франківську коливаються в межах 3 000-10 000 грн за місяць залежно від обраного району, комплектації, стану квартири та кількості кімнат. Окрім того, потрібно внести плату за перший і останній місяць оренди, а у випадку, якщо власник квартири або ви співпрацюєте з ріелтором, – певний відсоток комісії доведеться віддати і йому. 

Як обрати квартиру?

Одразу попередимо: пошук може затягнутися надовго. Чим більше квартир ви оглянете наживо, тим більша ймовірність вихопити помешкання за доступною ціною в хорошому районі. Тож, варто починати завчасно. Ми, наприклад, скористались OLX Нерухомість, адже там доступний і зручний пошук за фільтрами та безліч варіантів на різний смак і цінову категорію. На сайті зараз близько 500 оголошень для довготривалої оренди, а кількість пропозицій однокімнатних та двокімнатних квартир однакова.

Вирішили зупинити свій вибір на просторій однокімнатній квартирі на п’ятому поверсі новобудови поблизу центру міста, на вулиці Бандери. Поруч чимало магазинів та кафе, пішки до ратуші не більше 30 хвилин, маршруткою або велосипедом — до 15 хвилин. На автівці ще швидше. Квартира простора й укомплектована всім необхідним: пральна машинка, кухня з вбудованою технікою, швидкісний Wi-Fi для роботи. Щойно зроблений євроремонт, є підігрів підлоги. У спальні величезне двоспальне ліжко та шафа із дзеркалами на всю висоту – тож, збори на роботу такі ж приємні та комфортні, як і відпочинок після. На сучасній кухні одразу хочеться готувати сніданки та влаштовувати звані вечері. Ванна маленька і, на перший погляд, тісна, втім для нас тут місця цілком вдосталь. 

У будинку хороша звукоізоляція, тому сторонні шуми з вулиці або від сусідів не перешкоджають нашому темпу життя. І що важливо — працює ліфт.

Під час тривалих пошуків вдалося вивести для себе декілька простих правил на майбутнє:

— Ринок оренди нерухомості, особливо в осінній період, доволі конкурентний. Щоб зняти хороше житло, будьте послідовними і наполегливими. Спочатку чітко визначтесь, що ви шукаєте і які параметри є важливими для вас.

— Не розбираючись у цінах на оренду в Івано-Франківську, спочатку ми знайшли дуже красиву квартиру в самісінькому центрі міста. І все це за 3 000 на місяць. Як виявилось, помешкання було у віддаленому районі, а над фото очевидно добре попрацював ретушер. Щоб уникнути подібних ситуацій, витратьте час і подивіться аналогічні пропозиції на різних сайтах, за допомогою фільтрів порівняйте середню вартість або знайдіть знайомого, який живе чи орендує в місті і підкаже вам реальну ціну. Якщо ви бачите занадто привабливу пропозицію для ціни в оголошенні, скоріш за все, це «приманка», щоб заманити клієнта. Реальний стан квартири буде гіршим.

— Перевіряйте двічі, а краще – тричі геть усе. Це стосується і оголошення на сайті, і спілкування з ріелтором. Не бійтеся уточнювати і ставити йому чи власнику квартири багато запитань, щоб не довелося з’їжджати на другий день після заселення. 

— Часом ріелтор може попросити депозит за бронювання квартири до підписання договору. З власного досвіду знаємо, що це має бути чисто символічна сума (200-500 грн), яка гарантуватиме, що обрана квартира закріплена за вами. Якщо ж ріелтор просить 50% чи 100% від суми місячної оренди, домовтесь про написання розписки.

— Здійснюйте оплату лише після того, коли побачите, сфотографуєте та перевірите всі документи на квартиру. Документ «купівлі-продажу» у випадку першої оренди квартири в новобудові теж підходить. Але задля власної безпеки перевірте дані власника та ріелтора. Нам розповідали, що у Франику дуже активна спільнота ріелторів і натрапити на непрофесіонала майже неможливо (таких там просто конкуренто витісняють з ринку). Проте, обережність ніколи не завадить.

— Перед підписанням договору про довготривалу оренду уважно ознайомтеся з ним (приклад легко знайти в мережі), впевніться, що всі наявні предмети у квартирі вписано, а також що всі можливі деталі по комунікації із власником передбачено окремими пунктами (змінення ціни, відшкодування збитків у випадку підтоплення, процес виселення тощо). Сфотографуйте, запишіть усі видимі пошкодження, щоб надалі до вас не було жодних питань.

Де працювати?

«Промприлад.Реновація» — без перебільшення найпопулярніше місце серед людей з ноутбуками. Тут і підлітки, які фантазують над власними стартапами, і досвідчені бізнесмени в процесі створення нових проєктів, і іноземці, що працюють віддалено. Ви можете орендувати собі окреме місце в коворкінгу та не переживати, що на території заводу вам не буде де сісти. До того ж, для резидентів коворкінгу є чимало переваг. Про них можна довідатися і на сайті, і в соцмережах Promprylad.Coworking. А ще неабияк тішить думка, що одразу після робочого дня або навіть під час нього запросто можна замовити собі коктейль чи келих вина 😉

Працювати у кав’ярнях реально? У Moun та Adelie — так точно! Там складається враження, ніби ви працюєте у Берліні. Також завжди можна переміститися до громадського ресторану Urban Space 100, закладу, відкритого силами ста місцевих підприємців-інвесторів. Там можна і попрацювати, і поїсти, і потрапити на якусь урбаністичну подію або концерт.

Фото Urban Space 100

Куди піти?

Можливо, це банально, але почніть з оглядового майданчика на Ратуші. Саме звідти варто стартувати знайомство з містом. Довгий час туди нікого не пускали, утім і зараз буває складно пробитися. Ще б пак, з висоти пташиного польоту ранковий Франківськ зачаровує. Такий спокійний, залитий сонцем, майже нерухомий – наче листівка наживо. 

Через Франківськ протікає річка Бистриця, влітку там аншлаги – щоб трохи охолонути, не обов’язково їхати на море: і покупатися, і поїсти кавуна з друзями можна саме там. Натомість узимку варто прогулятися замерзлим озером, поспостерігати за рибалками біля ополонок і там же покататися на санчатах. Щонайменше пів дня можна провести гуляючи парками та скверами, заглядаючи у всі можливі дворики, – це ще один спосіб поринути у життя місцевих та колорит міста. 

Обов’язково відвідайте Музей мистецтв Прикарпаття, у приміщенні якого раніше була церква: експозиція складається з творів класиків українського малярства, фігур Пінзеля, галицького іконопису та барокової скульптури… і це ще не повний  перелік. Справжній портал до кількох різних епох.

Прогуляйтеся стометрівкою, довжина якої насправді 450 м до Вічевого Майдану, придбайте букетик польових квіт у бабусі та вирушайте вулицею Шевченка прямісінько до парку Шевченка. Звідти, до речі, рукою подати до міського озера – найкращої локації для спостереження за заходом сонця. Втім, якщо ви хочете побачити місто, мов на долоні, – вам на Вовчинецькі гори. Саме там недавно відкрили оглядовий майданчик, з якого видно весь Франківськ та його околиці. Дістатися туди можна як автівкою, так і маршруткою, хоча потім буде потрібно трохи прогулятися до локації.

Що ще робити в Івано-Франківську?

—        Купити овочі та фрукти на міському ринку.

—        Сходити на виставу у Франківському Драмтеатрі.

—        Прогулятися до Катедрального Собору та Бастіону.

—        Покататися на самокатах містом.

І останнє, але не менш важливе, — не забувайте поїсти. У Івано-Франківську гріх проґавити можливість, ціни у закладах — доступні, порції великі і, звичайно, усі страви дуже смачні.

Де їсти?

Цікавий факт: перший McDonald’s у Франківську відкрили лише у 2021 році! Однак з такою кількістю цікавих закладів на квадратний метр, як тут, вам точно не захочеться їхати на околиці в пошуках чизбургера та картоплі фрі.

Веганам, вегетаріанцям та усім прихильникам здорового харчування однозначно сподобається у Mondays cafe&store. Але не переживайте, якщо ви любите м’ясо, на вході нема фейс-контролю – двері відчинено усім охочим. Неподалік розташувалась затишна кондитерська Delikacia, що входить до мережі «23 ресторани»: крім круасанів, еклерів та чизкейків, там ви можете повноцінно поїсти, а в подарунок друзям взяти «Франківський торт» з власною торговою маркою, рецепт та зовнішній вигляд якого запатентовано. По секрету скажемо, що шишки з його декору їстівні ?

Культові франківські заклади або, на жаль, закрилися, або ми не рекомендуватимемо через якість їхніх страв. Втім на «Діді-Гулі», грузинський ресторан зі стабільною репутацією, увагу зверніть. Місце там бажано резервувати завчасно, а за 1 500 грн можна нагодувати під зав’язку компанію з 5 осіб.  

Якщо ви надаєте перевагу фаст-фуду, Франківськ і тут має чим вас здивувати. У центрі міста відкрився «Чесний Бургер», назва якого говорить сама за себе: здоровенні бургери, різні ступені просмажки м’яса разом з картоплею-фрі та салатом коул-слоу. До вечора про голод ви не згадаєте.

І якщо ви не їли у Fabbrica, ви не були в Франківську. Ресторан італійської кухні щодня приймає сотні гостей, а у вихідні там ніде яблуку впасти. Крім того, щоп’ятниці персонал закладу дивує гостей своїми танцювальними перформансами. Макарони вдома можна зварити самостійно, а от приготування італійської пасти краще довірити професіоналам. А на десерт обов’язково скуштуйте молочний пиріг та кульку морозива «Халва»!

Street food so good у Франківську – це насамперед вуличні точки з шаурмою «Хруст» та «Султан»: черги там великі, а місця вважають культовими. Є опції навіть для вегетаріанців.

Фото Fabbrica

Де пити?

У Франківську можна випити смачної кави та навіть купити собі декілька пачок місцевого обсмажування для заварювання вдома. Хоча після робочих буднів однієї кави може бути недостатньо. 

PromBar — ви колись були в барі на території заводу? Ще й з літньою терасою на даху? Тоді вам неодмінно потрібно потрапити на Сахарова, 23. Працюють вони до 23:00 у режимі slow living – там збираються поціновувачі незвичних алкогольних поєднань (у меню здебільшого авторські коктейлі, про які бармени із задоволенням розповідають) та стилю життя hygge. Віднедавна PromBar став також осередком нічного життя міста, де відбуваються різні тематичні вечірки зі спеціально розробленими для цього меню і запрошеними виконавцями з Франківська та інших міст. 

«Гост-Бар» — королівство сидрів за доступною ціною, один із осередків молоді та андеграунду. У теплу пору року спільно з іншими закладами на вулиці Курбаса територія навколо Госту перетворюється на подієвий майданчик під назвою «Квадрат Курбаса»: тут тобі і танці, і співи, і сидр рікою, і натовп, який не розходиться до пізнього вечора.

«Коперхед» — царство крафтового пива та смачної кухні. Тут тобі розкажуть і покажуть технологію приготування пива, а ще запропонують огірки у клярі або свинячі вушка – до пива це те, що треба!

«Артур Бернс» — чарочна з великим вибором наливок поблизу Бастіону, де можна також з’їсти найсмачніший форшмак у Франківську, щоб відчути себе в Одесі, або почитати про Артура Бернса та відомих франківчан, фото яких розміщено на стінах закладу.

«Шампанерія» — якщо ви поціновувачі яскравого інтер’єру, авокадо-тостів та ігристого, ранок потрібно починати на терасі з виглядом на місто і обов’язково зробити собі там фото, щоб потім друзям розказувати про лакшері життя у Франику.

Фото PromBar

Куди поїхати на вихідних?

Та куди завгодно. Втомилися працювати, їсти і пити каву цілий тиждень у місцевих закладах? Гайда рухатися. Сідайте в авто, потяг, автобус і вперед до пригод: Манявський скит, Яремче, Буковель – перелік місць, куди варто завітати можна продовжувати безкінечно. Щонайменше можна вилізти на гору Сивулю або навіть підкорити гору Хом’як (там все не так складно, як здається). Можна поїхати в Underhill Aviaclub, що в селі Підгір’я, за 25 км від Франківська, покататися на повітряній кулі, поспостерігати за авіашоу та насолодитися заходом сонця. Краси довкола Франківська не менше, ніж в самому місті.

Відвідайте місця слави опришків – скелі Довбуша збирають щороку безліч туристів, які захоплено розглядають місцевість та печери, що «виростають» з лісу. Заночувати, до речі, можно поряд у Яремчі та зустріти по-справжньому гірський світанок.

Окремої мандрівки заслуговує Верховина та Криворівня – ваш портал у світ гуцульської магії та незвичних традицій і обрядів. До того ж, саме там знімали славнозвісні «Тіні забутих предків» Параджанова.

Пнівський замок нагадує нам про далеке XVII століття. До будівництва Франківська він вважався найбільшим замком Прикарпаття. Направду велична споруда.

Фото Юлії Чижової

А якщо захочете повернутися в дитинство, гайда на Карпатський трамвай — зараз це туристичний маршрут історичним потягом, а от раніше — вузькоколійка з XIX століття, яку використовували для лісозаготівель.

Сан-Франківськ — місто контрастів: з однієї сторони спокій, храми, консервативні галичани і велика шана до традицій, з іншої — бізнес-центри, експериментальні проєкти, вечірки та амбітні мешканці. Воно може набриднути за один день або ж закохати в себе назавжди. Головне знати, чого ви хочете від цієї поїздки.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск