Як продавати на Allmart — першому в Україні маркетплейсі б/в техніки. І чому він вартий уваги

2729
5
Читать на UA

В українському Facebook нерідко можна зустріти пости від друзів, які продають свій старий смартфон чи ноутбук, бо перейшли на нову модель або бренд. Подекуди в гарні руки через соцмережі навіть віддають великогабаритну техніку. А як інакше? Альтернатив такому способу продажу небагато. Звичайно, є величезні майданчики оголошень типу OLX, але там дуже висока конкуренція за покупця і величезна кількість шахраїв. 

Є й інші майданчики, про які поки що відомо менше. Один з них — Allmart.ua — запустився зовсім нещодавно, в травні 2021 року, а вже привернув увагу продавців і покупців.

Чим цікавий цей маркетплейс та як почати продавати на Allmart.ua вже сьогодні — читайте в нашій статті.


Що таке Allmart.ua

Allmart.ua — вузькопрофільний маркетплейс, який спеціалізується виключно на б/в техніці та електроніці. Фактично це дошка оголошень для купівлі та продажу вживаної техніки. Щомісяця майданчик залучає 100 000 нових відвідувачів. З моменту запуску на Allmart.ua було розміщено понад 70 000 оголошень з продажу б/в техніки загальною вартістю 150 млн грн. Середній чек на майданчику складає 2000 грн. 

Якщо ви хочете продати старий смартфон, ноутбук, електроінструмент або знайти нового господаря для улюблених, але вже не останніх Apple Watch — Allmart.ua вартий уваги в першу чергу тому, що користування ним наразі абсолютно безкоштовне. 

Продавати на маркетплейсі можуть і професійні торговці б/в технікою — для цього на майданчику є бізнес-акаунти, які підключаються за запитом до служби підтримки. Також на Allmart.ua можна придбати б/в техніку за доступною ціною.

Разом з тим, маркетплейс ще зовсім молодий, і трафіку на ньому незрівнянно менше, ніж на OLX, Prom, Shafa та інших. Що він може запропонувати користувачам, щоб конкурувати за їх увагу? Давайте розбиратися.

Чим Allmart.ua відрізняється від інших маркетплейсів

Переваги для покупців

Всі продають все, Allmart продає лише б/в техніку

Більшість торговельних майданчиків містять безліч оголошень в різних категоріях, що ускладнює пошук необхідного товару. Як результат: нерелевантні результати видачі. 

Allmart відрізняється від подібних «онлайн-барахолок». Асортимент концентрується на конкретній ніші — техніка та електроніка. Це робить майданчик більш подібним на традиційний інтернет-магазин, ніж на дошку оголошень, де продавати й купувати може будь-хто.

Інтерфейс максимально простий, логіка подібна до більшості маркетплейсів, наприклад, Rozetka. Але кількість фільтрів мінімальна — це значно полегшує та пришвидшує пошук.

Простий підбір для «чайників»

На інших маркетплейсах немає можливості підібрати собі техніку під конкретну задачу, якщо ви не розумієтеся на її характеристиках. 

На Allmart.ua є сервіс «Підібрати» — він дозволяє підібрати техніку під конкретні потреби. За допомогою навідних питань можна знайти саме те, що треба, навіть не знаючи, яка потужність, кількість пам’яті або модель вам насправді потрібна.

Щоб скористатись сервісом, треба обирати категорію товару, для кого саме потрібен пристрій, вказати побажання по габаритах та визначитись з ціновим сегментом. Декілька кліків — і система автоматичного підбору все зробить за покупця, який погано орієнтується в технічних характеристиках тієї чи іншої техніки.

Безпека угод

На сьогодні техпідтримкою сайту не зафіксовано жодної шахрайської схеми чи фішингу на базі цього маркетплейсу, чого не можна стверджувати про інші торговельні майданчики. 

Для безпеки угод на Allmart.ua реалізована рейтингова система. На основі того, скільки товарів продав конкретний продавець та яка кількість клієнтів залишилась задоволеною покупками, йому присвоюється відповідне звання:

  • новачок
  • перевірений
  • надійний
  • експерт

Оцінки про угоди продавця виглядають наступним чином:

Якщо ви маєте справу з продавцем-новачком, в чесності якого не впевнені, майданчик захистить ваші гроші за допомогою функції «безпечна угода UAPAY». При оплаті покупки з безпечною угодою, кошти покупця блокуються на транзитному рахунку і перераховуються тільки після отримання товару у поштовому відділенні. 

Для продавця це також вигідніше, ніж наложений платіж. Адже якщо покупець передумає забирати товар,  продавцеві доведеться оплачувати доставку товару туди і назад, що у випадках з великогабаритною технікою, може влетіти в копієчку.

Переваги для продавців

Не потрібно ні за що платити

На популярних майданчиках більшість опцій для продавців платна. Десь обмежують кількість безплатних оголошень, десь беруть комісію з продажів, а треті створюють нерівні конкурентні умови платними форматами розміщення оголошень.

На Allmart.ua нічого з цього немає: 

  • немає комісій з угод
  • можна безкоштовно розмістити необмежену кількість оголошень
  • на цьому етапі послуги для бізнес-партнерів — безкоштовні
  • немає платних оголошень — всі продавці та покупці на платформі конкурують за угоди на рівних умовах

Конструктивний торг

На Allmart є унікальна функція — ціна від покупця. Вона дає можливість продавцю вказати прийнятний діапазон знижки на свій товар та отримати реальні пропозиції, котрі надходять у вигляді оферів. 

На інших торговельних майданчиках торг зазвичай перетворюється на спам з неадекватних цінових пропозицій в особисті повідомлення.

Знайти опцію можна у налаштуваннях облікового запису.

Розумне ціноутворення

Щоб розмістити товар на сторонніх маркетплейсах, користувачу необхідно попередньо проаналізувати доступні пропозиції на аналогічний товар та визначитись з ціною. 

На Allmart.ua є сервіс «Прицінитись». Кожен продавець може визначити діапазон ринкової ціни на свою вживану техніку у декілька кліків. Кнопка міститься в кінці форми, яку продавець заповнює при створенні картки товару.

Після обрання категорії товару, зазначення стану та комплектації, сервіс проаналізує вказані вами дані про товар і покаже діапазон цін. 

Отож перед продажем більше немає потреби гуглити та переходити на ресурси, що аналізують товарні пропозиції. 

Цінова пропозиція формується штучним інтелектом, який враховує:

  • інформацію стосовно цін на б/в техніку
  • актуальні пропозиції на сайті
  • попит на конкретну модель
  • пошукові запити покупців
  • успішні угоди і т.п

Таким чином, це — сума, за яку покупці готові придбати такий товар, як у вас, вже зараз. 

Звісно, якщо вас не влаштовує пропонована ціна, ви можете змінити її вручну. Якщо ж ви погоджуєтесь з ціною, натискайте на кнопку «Продати швидше» — і товар буде опубліковано на сайті.

Поруч з кнопкою «Продати швидше» можна побачити ще одну цікаву опцію — «Кредит під заставу». Вона реалізована у партнерстві з однією із найбільших мереж ломбардів в Україні — «Скарбниця». Це можливість для продавців закрити тимчасові фінансові питання, при цьому зберегти свою техніку. 

Опція дозволяє взяти частину коштів за товар вже сьогодні та продовжувати продаж лоту на allmart.ua за більш вигідною ціною. 

Бізнес-акаунт для гуртових продавців 

Інструмент гуртових продажів на allmart.ua надає ряд спеціальних можливостей.

  • Інтегрований особистий кабінет для легкого керування замовленнями та товарами. 
  • Автоматичне завантаження JSON/XML/YML-файлів  і їх імпорт через API.
  • Можливість запуску акцій зі знижками на певні групи товарів, як відображаються у вигляді спеціальних рекламних банерів.
  • Можливість обробки замовлень персональним менеджером Allmart (наразі послуга безкоштовна, в майбутньому ціна буде встановлюватись індивідуально).

Щоб зареєструвати бізнес-акаунт, необхідно звернутись до агентів підтримки Allmart. Поки що служба підтримки цього молодого, але амбітного маркетплейса працює лише в будні дні.

Як почати продавати на Allmart.ua

1. Реєстрація

Продавати і купувати на Allmart.ua можуть тільки зареєстровані користувачі. Процес реєстрації максимально простий та швидкий. Зареєструватись можна через Facebook або Google, та за номером телефону. 

Після верифікації по SMS, акаунт активовано — можна розміщувати оголошення на продаж або переходити до пошуку товару для купівлі.

2. Створення лоту

В шапці сайту ви побачите дві кнопки:

  • категорії товарів — натискайте, якщо хочете щось купити; 
  • почати продавати — натискайте, щоб створити лот.

Далі лишається заповнити картку товару. Спочатку треба обрати категорію.

Форма проста та інтуїтивно зрозуміла, з великою кількістю підказок. Наприклад, якщо ви почнете вводити в поле «iph», сервіс запропонує перелік моделей iPhone від найстаріших до нових, щоб вам не довелось прописувати все вручну.

Після того, як ви ввели модель товару, натисніть на кнопку «Далі». Відкриється картка майбутнього товару. Оберіть стан, якому, на вашу думку, відповідає товар.

Далі потрібно вказати, що ви можете запропонувати в комплекті до вашого пристрою. Для цього потрібно всього лише повідмічати потрібні чекбокси. Також додайте фотографії товару (до 8 штук).

Лишається тільки додати опис товару та опції доставки. Приблизне місцеперебування можна визначити автоматично з допомогою функції геолокації.

Натисніть «Прицінитись» і, якщо вас влаштовує запропонована ціна, публікуйте товар кнопкою «Продати швидше». Або змініть ціну на свій розсуд та опублікуйте товар кнопкою «Розмістити на сайті».

Після модерації ваш товар з’явиться на сайті. Переглянути всі свої товари можна в особистому кабінеті. 

3. Спілкування

Спілкування між покупцями та продавцями здійснюється на маркетплейсі allmart.ua у спеціальній чат-сесії. 

Щоб нічого не пропустити, користувач може налаштувати миттєві сповіщення про нові повідомлення, які приходять у месенджери, на електронну пошту або по sms. 

Відгуки продавців про Allmart

Ми сконтактували з двома активними продавцями на Allmart і розпитали їх, що саме в роботі з майданчиком їм подобається, а що можна вдосконалити. 

Ігор зареєструвався на Allmart декілька місяців тому, після того, як побачив рекламу в інтернеті. Він якраз шукав можливість продати свій IPhone 7, і успішно зробив це на Allmart. Тут же купив б/в iPhone 8 plus. Успішний досвід співпраці з майданчиком показав, що тут можна ефективно продавати, і Ігор виклав ще декілька товарів.

«Наразі у мене продається два лоти. Пишуть часто, уточнюють, просять знижку. Зручно, що для цього є спеціальна кнопка «Своя ціна». Також подобається чат — одразу у Viber приходить повідомлення на відміну від OLX, де воно надходить на пошту — це незручно, — розповів Ігор у коментарі AIN.UA.

Ще подобається, що тут лише техніка, а не весь мотлох, як на інших дошках. І що підказують ціни при створенні оголошення. Не подобається тільки те, що тут поки що небагато відвідувачів — мені це видно за кількістю переглядів мого товару».

Дмитро Зайка своєю чергою розповів AIN.UA, як співпрацює з Allmart магазин б/в техніки та аксесуарів Bustore.com.ua. Магазин продає на майданчику товари вже три місяці, і входячи з досвіду, Дмитро відмітив переваги, які відрізняють для нього Allmart від інших маркетплейсів, на яких продає його магазин б/в техніки.

«1. Механіка публікації товару на платформі. Є два методи, якими користується allmart.ua

а) завантаження товару через xml-файл (є також варіант завантаження через Excel-таблицю, якщо заповнити отриману форму);

б) поштучне завантаження унікального товару, на який потрібно витратити більше часу (це корисно, якщо необхідно вказати у картці товару його унікальні особливості).

2. Механіка особистого кабінету.

Інтерфейс зручний і простий. Важливо, що на те, щоб до нього звикнути, не потрібно багато часу.

Окремим великим плюсом є добре відпрацьована система характеристик товару. При виборі моделі характеристики проставляються автоматично, що дуже економить час продавцеві, — відмічає Дмитро. 

Також дуже подобається можливість для клієнта запропонувати свою ціну на товари, що йому сподобались, якщо продавець вказав таку опцію в особистому кабінеті».

Ще одна цікава особливість яку відмітив Дмитро — обмеженість часу зробити відгук на замовлення. Якщо продавець довго не реагує на замовлення, заявка автоматично скасовується. «Це дає зрозуміти, що реагувати на заявки необхідно одразу, а не відкладати на потім», — пояснив Дмитро у коментарі AIN.UA.

Переваги та точки росту

Основним напрямком розвитку  для Allmart.ua може стати збільшення асортименту та продавців. Тут представлено  менше товарів, ніж на тому ж самому OLX, оскільки маркетплейс спеціалізується на б/в техніці. Також це пояснюється тим, що маркетплейс ще молодий і перебуває в процесі нарощення своєї цільової аудиторії, тому ще не встиг привернути увагу такої кількості користувачів, як інші відомі дошки оголошень України. 

Але в цьому криється очевидний плюс: увагу шахраїв Allmart.ua теж ще не привернув. Шанси лишитись і без грошей, і без товару тут мінімальні.

Щодо продавців, Allmart — непогана можливість розвиватись разом із сервісом. Адже на початку шляху адміністрація буде активно просувати майданчик в інтернеті, паралельно рекламуючи вас та ваші пропозиції. Вже зараз у продавців є можливість швидко здобути статус «експерта», щоб ефективно конкурувати з новими продавцями, які будуть приходити на платформу.

І хоча покупців ще не так багато, як хотілося б, нішовість Allmart.ua може зіграти свою роль. Якщо маркетплейсу вдасться стати синонімом онлайн-ринку б/в техніки та електроніки в Україні, «прокачаний» обліковий запис перетвориться на аналог офлайн-магазину в самому серці Хрещатика. Тоді все, що буде потрібно для успішної торгівлі — щоб було, що продавати.

Оставить комментарий

Комментарии | 5

Поиск