Як дизайнеру обрати ноутбук. Один із варіантів – Lenovo ThinkPad P15

2764

Як дизайнери обирають собі ноутбуки

Коли говорять про потужні ноутбуки з хорошою відеокартою, зазвичай згадують геймерів та ігри останнього покоління. Але якщо використовувати ноутбук не для гри, а для роботи – CAD, пост-обробки відео, 3D-рендеринга й анімації – вимоги до таких пристроїв мало не вищі, ніж до ігрових.

Редакція AIN.UA в спільному з компанією Lenovo огляді розбирається, на що варто звернути увагу фахівцю, який працює в дизайні, при виборі робочого ноутбука. Для цього ми звернулися до Олега Нобра, керівника продуктової школи APOLLO, та попросили розповісти, яким ноутбукам він надає перевагу в роботі та як вибирає їх.

Олег – арт-директор і дизайнер з 17-річним досвідом у дизайні та дизайн-менеджменті, працював із брендами «Сільпо», Ajax, «Ковальська», Arterium, «Новий канал», Nivea, Philips, «Інтертоп». Він проаналізував особливості моделі Lenovo ThinkPad P15 Gen 1, створеної для професіоналів, що працюють у цій сфері.

На що дизайнеру звертати увагу під час вибору ноутбука

З мого досвіду, важливі характеристики ноутбука, який підійде для роботи дизайнера, – це:

  • пам’ять (як оперативна, так і об’єм жорсткого диска, а також пам’ять відеокарти);
  • якість, яскравість, передача кольорів;
  • обчислювальна потужність процесора;
  • тривалість роботи від одного заряду батареї;
  • операційна система.

Потужність процесора важлива для роботи більшості професійного дизайнерського софту. Можу сказати: щоб працювати з дійсно «важким» контентом на зразок 3D-рендеринга і відеоредагування, знадобиться як мінімум 4-ядерний процесор.

Перед вибором ноутбука я б також радив подивитися на сайтах розробників софту, які вимоги й рекомендації у них по «залізу». Для прикладу, на сайті Adobe перевірити, який пристрій зможе працювати з Photoshop, InDesign або After Effects. Ось актуальні вимоги для роботи з Photoshop – Windows 10, мінімум 8 ГБ оперативної пам’яті, відеокарта не менше ніж із 2 ГБ пам’яті тощо. Наскільки пам’ятаю, розробники Figma кажуть, що використання дискретної відеокарти для роботи з додатком може підвищити ефективність (але знизити час роботи від одного заряду).

Ще одна очевидна особливість ноутбука для дизайнера, як мені здається, – об’єм пам’яті, як оперативної, так і жорсткого диска. Адже відео або графічні файли на зразок PSD, AI, INDD потрібно буде швидко обробляти й десь зберігати, а вони зазвичай великого обсягу.

Характеристики екрану теж будуть впливати одночасно і на якість роботи, і на те, наскільки зручно з ним працювати. Особисто мені, щоб було комфортно в роботі, потрібно, щоб дисплей, по-перше, був досить великим (15-17 дюймів). По-друге, точно відтворював кольори. По-третє, не перенапружував мої очі, адже, як правило, доводиться просиджувати за ноутбуком багато годин.

Не в останню чергу я б відзначив показники батареї (особливо, якщо доведеться багато працювати в дорозі) та портативність пристрою.

Час від часу на очі трапляються публікації у виданнях і блогах для креативних профі з рейтингом найкращих ноутбуків для дизайнерів, які поєднують усі ці характеристики. І робочі станції від Lenovo регулярно до них потрапляють.

Чим ноутбук Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 підходить дизайнеру

Наскільки я знаю, мобільна робоча станція Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 була розроблена для технічних і творчих фахівців: усіх, хто працює з графікою, рендерингом, 3D-моделюванням, проєктуванням, віртуальною реальністю і візуалізацією.

Якщо коротко, мені здається, ця модель для тих, кому потрібна продуктивність для роботи з «важким»контентом.

В окремих оглядах його називають «монстром продуктивності» завдяки процесору 10-го покоління Intel Xeon W і відеокарти від NVIDIA: nVidia Quadro RTX 5000. Це професійна відеокарта, яка, за даними самої компанії, створювалася для дизайнерів і художників.

Як я вже говорив вище, дуже важлива для дизайнерів якість монітора. У ThinkPad P15 Gen 1 дисплей із роздільною здатністю Ultra HD, IPS-матрицею та 100% колірного простору AdobeRGB. На пристрої покриття з антивідблиском, яке дозволить працювати при будь-якій яскравості освітлення. 

Характеристики екрану:

  • яскравість 600 ніт;
  • 100% охоплення колірного простору sRGB, 100% охоплення за стандартом AdobeRGB, 94% за DCI-P3;
  • рівень чорного кольору 0,39;
  • гамма-корекція 2,2;
  • контрастність 1460:1.

Регулярно бачу ThinkPad P15 Gen 1 у рейтингах кращих ноутбуків для профі. Наприклад, за версією PCMag він увійшов у топ мобільних робочих станцій 2021 року з титулом «нового короля для задач по CAD, CGI і розробці».

Мені здається, ця модель підходить і тим, хто працює на ходу, у відрядженнях або у відпустці. ThinkPad P15 Gen 1, як і інші продукти компанії, ще з 2007 року тестували на міцність і стабільність роботи за стандартами Міністерства оборони США*. Це означає, що він може працювати при підвищеній вологості, в холоді й на спеці (від -25 до 60 градусів Цельсія), стійкий до вібрації та ударів, перепадів висоти. Але найважливіше, що якщо він потрапить у такі умови, то робота, над якою довго працювали, не пропаде — дані захищені.

Ноутбук не боїться пролитої на клавіатуру кави, потрапляння піску або пилу. Він здатний працювати на одному заряді до 10 годин, а зарядити його з 0% до 80% можна за годину за допомогою технології Rapid Charge. За ним можна працювати в будь-який час доби: є зручна підсвітка клавіатури.

Я б відзначив окремо і те, що дані, які зберігаються на ноутбуці, захищені:

  • є механічна шторка для вебкамери ThinkShutter;
  • TRM (Trusted Platform Module) – модуль шифрує дані користувача;
  • система захищена від можливості входу сторонніх користувачів, є швидкий запуск, якщо власник пристрою налаштує ідентифікацію за відбитком пальця.

Коротенько подивимося на його основні технічні характеристики:

  • Монітор: 15,6 дюймів, UHD (3840×2160) HDR, IPS, із частотою 60 Гц, є покриття антивідблиску.
  • Процесор: 12-потоковий Intel Xeon W-10855M (кеш 12 МБ, тактова частота до 5,1 ГГц).
  • Оперативна пам’ять: 64 Гб, DDR4 із частотою 2933 МГц.
  • Пам’ять: SSD, 2048 ГБ.
  • Графічна карта: nVidia Quadro RTX 5000, об’єм пам’яті 16 ГБ;
  • Адаптери: Wi-Fi Intel ax201, Bluetooth 5.1.
  • Порти і розніми:
    • аудіорознім 3.5 Combo Jack;
    • 2x USB Type-C 3.2 Gen 2 (10 Gbps), Thunderbolt 3;
    • 1x USB Type-C 3.2 Gen 1 (5 Gbps), Power Delivery (PD), DisplayPort;
    • 2x USB Type-A 3.2 Gen 1 (5 Gbps);
    • HDMI 2.0;
    • Картрідер для SD, смарт-картрідер, слот для SIM-карти (для підключення інтернету 3G і 4G);
    • Ethernet LAN.
  • Операційна система: Windows 10 Pro.

Якщо підсумувати поради щодо вибору ноутбука взагалі, я б дивився на:

  1. Вінчестер – SSD обов’язковий, через швидкість роботи, та оперативну пам’ять – від 16 ГБ.
  2. Перевірив би якість екрану: ми багато працюємо за ним і важливо, щоб очі не втомлювалися. Не можу порадити конкретну технологію, але якість матриці завжди важлива. Є такі монітори, від яких втомлюються очі, де рябить картинка або занадто контрастні — вони не підходять.
  3. Клавіатуру – її зручність дозволяє не витрачати час «не туди», плюс хоткеі – наше все. По якості клавіатури немає ніяких особливих секретів, важливо, щоб інтуїтивно відчувалося, куди натискати, і не потрібно було шукати кнопки.
  4. Батарея: важлива її місткість і можливість швидкої заміни, коли вона перестане працювати.

Якщо ж говорити про модель ThinkPad P15 Gen 1, мені здається, це – вдалий вибір для професійного дизайнера, якому важлива продуктивність, об’єм пам’яті, стійкість до зовнішніх впливів і час автономної роботи. Цей ноутбук не постраждає від розлитої кави або попадання пилу в корпус.

Для мене приємним бонусом у цій моделі стала швидкість виходу зі сплячого режиму, відсутність зависань (що часто трапляється, якщо у ноутбуці низька якість збірки), легкість підключення додаткових пристроїв (миші, принтера і другого монітора). 

* Пристрої лінійки ThinkPad перевіряють за 12 тестами і 22 процедурами військових стандартів Міністерства оборони США MIL-STD, щоб довести їх міцність. Ноутбуки піддають впливу екстремальних температур, статичної електрики, тиску вагою і перевіряють на стійкість при падінні з висоти 1,5 м. Не повторювати в реальному житті. Подібна експлуатація не є гарантією майбутнього функціонування.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск