Інтернет-магазин — це теж продукт і йому потрібен Product Owner

926

Майже кожна друга розробка інтернет-магазину затримується через відсутність на проекті власника продукту. Що входить в обов’язки Product Ownerа та чому ця позиція така важлива для запуску і розвитку e-сommerce проекту? Де взяти кваліфікованого власника продукту і яких помилок можна запобігти, якщо вчасно залучити його на етапі розробки сайту? Про це в колонці для AIN.UA розповідає СТО в Турум-бурум Андрій Хорошун.

Андрій Хорошун

Інтернет-магазин як живий організм

Власники бізнесу можуть досконально знати весь асортимент своєї продукції, втім забувають про головний продукт, у якого немає SKU — сам інтернет-магазин. І головна проблема криється саме у тому, що створення e-сommerce проекту вважають рішенням бізнес-задачі, а не продуктом, який потребує постійної уваги та розвитку.

Користувацький досвід постійно змінюється, ринок диктує нові умови та вподобання, у той самий час бізнес теж трансформується, впроваджуючи нові стратегії. Інтернет-магазин повинен враховувати ці зміни, щоб не втрачати своєї ефективності. І хтось має взяти на себе роль керівника, який примирить бажання користувачів із задачами бізнесу, оцінить ризики та можливості.

Roadmap електронної комерції має бути живою суттю, яка постійно переглядається разом із новими даними. Якщо інтернет-магазин — це продукт у постійному процесі розвитку, то й керівник цього процесу повинен існувати на постійній основі.

Product Owner — хто це?

Саме поняття Product Owner набуло своєї популярності завдяки гнучкій методології розробки програмного забезпечення scrum. Бо саме на етапі розробки інтернет-магазину потреба у позиції власника продукту відчувається найбільше. 

Product Owner (або керівник інтернет-магазину) — це окрема посада, яку повинен займати спеціаліст з технічним бекграундом, який добре розуміє потреби користувачів  і можливості бізнесу, направляє роботу команди та слідкує за виконанням roadmap.

Якщо Product Owner немає на проекті, то виникають наступні проблеми:

  • Затримка строків через непорозуміння команд підрядників та бізнесу;
  • власник отримує результат, який не очікував, або не має розуміння, як оцінити результат;
  • отримали рішення, яким ніхто не вміє керувати та не має мотивації розвивати, що призводить до «мертвонароджених» проектів.

Основні помилки при призначенні Product Owner

Найгірша ситуація на проекті — це відсутність власника продукту взагалі, коли у переговорах приймає участь команда з 5-7 представників компанії, які спільно приймають рішення. Відповідальний завжди повинен бути один, який і повинен озвучувати рішення команди. 

Проте, є й інші помилки:

  1. Власник бізнесу або призначена ним особа бере на себе обов’язки Product Owner, не маючи на це часу.

За 8 років праці розробником програмного забезпечення я неодноразово стикався із ситуацією, коли власник бізнесу намагається взяти на себе роль власника продукту або делегує це завдання маркетологу чи іншому працівнику.

Правда в тому, що зазвичай бізнес owner виконує безліч інших управлінських обов’язків, а призначена особа перш за все хвилюється за виконання своїх обов’язків. Тому проектом ніхто не займається через брак часу. 

Типова ситуація: «Ось вам гроші, зробіть якісно, а я зайнятий!», а через 6 місяців: «Чому все так? Я хотів інакше! Як воно працює?».

  1. Обов’язки виконує особа за сумісництвом без належної кваліфікації.

Ще одна патова ситуація, це якщо призначена на цю посаду особа не має відповідних знань. 

У моїй практиці була історія, коли повноваження були делеговані керівнику відділу продажів, який взагалі побачив інтернет-магазин уперше, не мав мотивації розбиратися, а потім дивувався, чому 1С програміст не знайшов спільну мову із сисадміном.

Усе стає схожим на ремонт без керівника будівництвом. Можна дати $20 000 електрику або сантехніку, зайти через 6 місяців, проте гарного ремонту не вийде, а гроші будуть витрачені. Як і керівник будівництвом, який повинен розбиратися у тому, як буде виведена сантехніка або чи витримає навантаження електропроводка, так і продакт оунер повинен мати необхідні технічні знання, щоб вести беклог або контролювати виконання технічного завдання.

  1. Підрядник з розробки веб-сайту тимчасово стає власником продукту.

Це скоріше вимушена міра, проте з’являється вона у нашій практиці усе частіше — розробник бере на себе обов’язки продакт оунера. Власники забувають, що по закінченню проекту через 3-6 місяців розробника переведуть на роботу над іншим проектом, і розвивати далі магазин буде нікому. Так і виникають проекти-мамонти, які поступово перестають виконувати свої функції та вимирають.

Де взяти кваліфікованого власника продукту?

Головне завдання – знайти людину, яка буде цілком та повністю мотивована, приділяти достатньо часу проекту та розуміти усе, що відбувається на сайті. 

Якщо з першими двома критеріями усе легко, то вимога мати відповідні знання викликає труднощі при пошуку.

Адже ідеальний Product Owner повинен:

  1. Розуміти, як грамотно скласти технічне завдання або поставити таск, щоб у першу чергу самостійно потім по ньому оцінити та прийняти роботу.

«Реалізуйте красивий банер» — приклад, як не треба ставити завдання.

  1. Мати базові знання з пошукової оптимізації сайту.
  2. Розуміти, «у кого м’яч» та зони відповідальності підрядників.

Основний скіл — розуміти, хто з підрядників за що відповідає, щоб вчасно перевести завдання. 

Наприклад, якщо оголошення в фейсбуці показується з невірною сценою, то треба розуміти: це або фід на сайті рекламний невірно формується, або таргетолог невірно налаштував рекламну кампанію чи налаштував оновлення не з того фіда.

  1. Вміти налагоджувати комунікацію в проектній групі та керувати всіма підрядниками.
  2. Налагодити систематичну комунікацію з 1С програмістами, SEO-спеціалістами, програмістами з технічної підтримки, сисадмінами, контент-менеджерами та інше.

Існує як мінімум два шляхи, як знайти людину з такими скілами:

  1. Зростити когось із команди.

Яскравий приклад того, як можна перетворити власного працівника на власника продукту — наша співпраця з інтернет-магазином видавничого дому.

На ранньому етапі роль продакт оунера виконував власник бізнесу, потім вчасно делегував повноваження контент-менеджеру, яка займалася наповненням сайту.

Спочатку вона була залучена в проект для того, щоб навчитися керувати сайтом. Вона не мала глибоких технічних знань, проте мала цінні якості чітко формулювати короткі питання та чітко ставити завдання. 

Зараз вона вже розібралася, як усе працює, тому якісно скеровує роботу команди розробки, сисадмінів, 1С програмістів та маркетологів.

Якщо ви бачите працівника, який добре розуміє бізнес-процеси у компанії та користувачів сайту, прагне самостійно навчатися, розвиватися та налагоджувати комунікацію, ставить правильні питання — це цінний спеціаліст, який може стати ідеальним власником продукту.

  1. Найняти працівника з досвідом.

Такий приклад успішного найму теж був на моєму досвіді. Онлайн-гіпермаркет електроніки найняв head of ecommerce, тому що він розумів бізнес-процеси та мав досвід керування маркетингом аналогічного проекту з продажу побутової техніки.

У результаті плідної співпраці наших команд продажі інтернет-магазину зросли у 5 разів.

Власник бізнесу чи власник продукту: хто головний?

Це ще одне важливе питання при призначенні на посаду продакт оунера. Адже в очах підрядників продакт оунер повинен бути єдиною особою, яка приймає остаточне рішення. Саме з власником продукту повинна відбуватися комунікація з усіх питань. А зв’язок з власником бізнесу лежить на Product Owner. 

Вчасно залучайте Product Owner ще на етапі розробки сайту

Якщо ви зрілий бізнес і ладні віддати кілька десятків тисяч доларів за розробку нового сайту, то власник продукту — це точно не та позиція, на якій слід зекономити. 

Не ризикуйте, зробіть одразу як належне — призначте на постійну посаду мотивованого працівника, який зможе налагодити комунікацію між командами ще на етапі розробки та контролюватиме процес розвитку й оптимізації проекту в майбутньому. 

Автор: Андрій Хорошун, СТО в Турум-бурум

Знайти майбутнього продакт оунера для свого бізнесу ви можете у розділі Кандидати анонімного пошуку та моніторингу роботи Recruitika. Використовуйте теги, щоб створити необхідну вибірку кандидатів і контактуйте з найбільш релевантиними з них. Також ви можете підписатись на сповіщення, щоб не пропустити нові пропозиції безпосередньо від спеціалістів або рекрутерів.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск