Україна входить у топ-20 експортерів свіжих ягід у світі, стверджувала віцепрезидентка Національної академії аграрних наук Ануш Балян. Ми вирощуємо та постачаємо малину, лохину, суницю, чорницю. Із журавлиною ситуація дещо інша: в основному Україна експортує та продає на внутрішньому ринку дикорослу ягоду. 

Наскільки вигідно вирощувати ягоду промислово, пояснила Катерина Звєрєва, міжнародна консультантка Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН. AIN.Business законспектував цифри.

  • В 1 га треба інвестувати близько $100 000 – це на закупівлю саджанців та спецтехніки. При цьому прибуток з 1 га становить $37 000, якщо є обладнання для переробки журавлини.
  • Перший урожай збирають через 3 роки після висаджування. Тобто інвестиції мають повернутися за 5-6 років.

В Україні журавлина-дикорос росте здебільшого в Карпатах, на Прикарпатті та на Поліссі, де багато лісів і боліт. При цьому, завдяки своєму клімату, Україна здатна постачати споживачам набагато більше журавлини, якщо фермери звернуть увагу на промислове вирощування, наголошує Звєрєва.


Крім журавлини, можна зайнятися лавандою. З одного гектара можна зробити 1 млн грн за рік.